Nyhetsbrev vecka 25 - lägesbild från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 25

Den senaste veckan har antalet provtagningar för covid-19 ökat rejält. Minst hälften av proverna tas nu i primärvården. Smittskydd Skåne ser en ökning av fall bland ungdomar samt bland vuxna i åldern 19-49 år. Det beror delvis på en ökad provtagning i dessa åldersgrupper. Utbrott har även noterats bland studenter där Smittskydd Skåne ser kopplingar till de senaste veckornas studentfirande.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Hans Arvidsson och Marcus Björklund delar ut flygblad.

- Vi vill lyfta fram att det är viktigt att man inte sänker garden nu. Vi måste hålla i och hålla ut även under sommaren. Den som är ung blir troligtvis inte svårt sjuk, men kan smitta andra som kan bli det, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Region Skåne arbetar nu intensivt med att få alla lösningar på plats för såväl egenprovtagning (virustest) som antikroppstest för covid-19. Länsstyrelserna har här fått i uppdrag att på initiativ av regionerna stödja dem i detta arbete.

Personligt ansvar

- Vi har alla ett ansvar för att minska smittspridningen. Det är viktigt att följa gällande rekommendationer, att tvätta händerna ofta och stanna hemma vid minsta symtom, säger Eva Melander.

Länsstyrelsen Skåne har även fått regeringens uppdrag att samordna länsstyrelsernas uppföljning av hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd för inrikesresor och sommaraktiviteter följs.

- Syftet är att regeringen löpande ska få nationella lägesbilder för att kunna vidta nödvändiga åtgärder om det finns indikationer på en ökad smittspridning i landet, säger Marcus Björklund, beredskapsdirektör.

I dialog med övriga län ska Länsstyrelsen Skåne tillsammans med Folkhälsomyndigheten utveckla och ge förslag på arbetssätt för samordning och rapportering på nationell, regional och lokal nivå.

Gemensam grund

- Vi har lämnat ett förslag på hur uppdraget ska genomföras. Lämpligt är att aktörerna gör en bedömning av egen upplevelse av efterlevnad - och kommer med åtgärdsförslag för respektive område/verksamhet.

Tanken är att förslaget ska fungera som en gemensam grund för länsstyrelsernas arbete med uppdraget. Men då förutsättningar, arbetssätt och regionala aspekter skiljer sig åt mellan länen lämnar förslaget utrymme för flexibilitet och regional anpassning.

- Länsstyrelsen Skåne föreslår att det är upp till varje länsstyrelse att bestämma detaljerings/ ambitionsnivå och hur stöd till kommunerna ska se ut.

Ska utnyttja befintliga strukturer

Uppdraget ska i första hand ske genom befintliga strukturer för samordning och rapportering. Om det i lägesbilderna visar sig att rekommendationerna inte efterlevs, kan länsstyrelsen i dialog med regioner, kommuner och smittskyddsläkare lyfta upp till regeringen behov att vidta åtgärder.

- Länsstyrelserna ska även bistå i uppföljningen av hur smittspridningen över landet påverkas. I samverkan med andra myndigheter ska länsstyrelserna även arbeta med att sprida information om aktuella rekommendationer, råd och riktlinjer, säger Marcus Björklund.

Som en del i detta har Länsstyrelsen Skåne tillsammans med Region Skåne producerat informationsmaterial i form av flygblad till utländska turister. Flygbladen, som är översatta till engelska, danska och tyska, kommer bland annat att delas ut vid Öresundsbron och färjeterminaler.

LADDA NER FLYGBLADET HÄR
 
 

Alla har rätt till en god bostad

Rekordmånga bostäder byggdes i Skåne under 2019. Men utmaningarna på den skånska bostadsmarknaden finns kvar och riskerar att förvärras under covid-19-pandemin.

9 155 bostäder byggdes i Skåne i fjor. Det visar Länsstyrelsen Skånes nya rapport om bostadsmarknaden i länet. Bostadsmarknadsanalysen är en genomgång av läget på bostadsmarknaden i Skånes kommuner.

- Det finns en växande klyfta mellan olika grupper och geografiska delar av Skåne som riskerar att öka vid lågkonjunktur. Skåne är ett sårbart län för en marknadsstyrd bostadsmarknad och bostadsbyggande på grund av relativt låga inkomster. Inkomsterna i Skåne redan före pandemin var lägre än genomsnittet för Sverige, säger Johanna Andersson, planhandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Kommunernas ansvar

Enligt lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar (2000:1383) är det kommunernas ansvar att skapa förutsättningar för att alla i kommunen ska kunna leva i goda bostäder.

Kommunerna har ett särskilt lagstadgat ansvar för personer med funktionsnedsättning och äldre som har behov av en plats på särskilt boende, hemlösa och anvisade nyanlända.

Svarade före pandemin

Bostadsmarknadsanalysen har bland annat undersökt hur kommunerna klarar av detta ansvar. Kommunerna svarade på bostadsmarknadsenkäten i början av 2020, innan pandemin bröt ut.

LÄS SKÅNES REGIONALA BOSTADSMARKNADSANALYS
 

70-åringar löper större risk att dö av covid-19 

I gruppen 70 år och äldre var dödligheten 4,3 procent - medan den var 0,1 procent bland personer yngre än 70 år. Folkhälsomyndigheten har beräknat hur stor andel av de smittade med covid-19, inklusive obekräftade fall, i Stockholms län som har avlidit.

LÄS RAPPORTEN HÄR
 

Sommaren utmanar vårt beetende i coronatider

Åtta av tio säger att de följer rekommendationerna lika mycket i dag som för några veckor sedan. Boende i Stockholm och östra Sverige uppger att det är ganska eller mycket sannolikt att de blir smittade. Boende i Sydsverige och på Öland och Gotland är underrepresenterade.

LÄS SENASTE UNDERSÖKNINGEN
 

Informationsblad om social oro

I samband med Länsstyrelsen Skånes samverkanskonferenser har flera kommuner uppgett tecken på social oro. Länsstyrelsen har nu tagit fram en informationstext kring vad social oro är och hur det kan förebyggas.

 

Ida Rosengren på Länsstyrelsen Skåne arbetar med det brottsförebyggande uppdraget.

Stenkastning mot räddningstjänsten – eller ungdomar som driver på stan? I dag finns ingen vetenskapligt enhetlig definition på social oro. Något som kan innebära att vi kallar vanligt ungdomsstök för social oro, eller att vi riskerar att missa tecken på social oro.

- Vi behöver också skilja på hur man kan förebygga social oro och hur man kan hantera social oro när den väl uppstått, säger Ida Rosengren som arbetar med det brottsförebyggande uppdraget.

Viktigt med förebyggande samverkan

Enligt Ida Rosengren handlar det förebyggande arbetet mot social oro om att ha en bra samverkan och en uppdaterad lägesbild.

- Där kan EST – Effektiv Samordning för trygghet modellen vara en bra start. Det innebär att man arbetar systematiskt, kunskapsbaserat i samverkan mellan polisen, kommunen, ofta kommunala bostadsföretag, och även andra organisationer som förskola/skola och socialtjänst.

Lägesbilden behöver också beskriva kommunens socioekonomiska och demografiska utmaningar för att kunna jobba förebyggande. Exempel på relevanta uppgifter är storleken på barn- och ungdomskullar i kommunen, aktivism, fattigdom eller antalet utsatta områden.

- Länsstyrelsen rekommenderar också att det finns någon form av omvärldsbevakning för att kunna förutsäga om händelser och fenomen som sker i andra länder komma att imiteras i en svensk kontext.

Fler samlas utomhus

Med värmen ökar risken för otrygghetsskapande samlingar av personer på förskolors och skolors gårdar med nedskräpning, ordningsstörningar och skadegörelse. Detta år kan problemen bli markant större med kostnader och otrygghet bland barn och personal som följd.

- Förebyggande åtgärder som berör social oro och ungdomsstök kan vara nattvandring, ungdomsaktiviteter, ökad vuxennärvaro och insatser för att minskad alkoholkonsumtion.

Länsstyrelsens uppdrag att samordna

Frågan om social oro har även belysts av regeringen som gett länsstyrelserna i uppdrag att ta in lägesbilder från kommunerna gällande social problematik och utsatthet.

I lägesbilderna ska kommunerna göra bedömningar av eventuella risker för social problematik och utsatthet med anledning av konsekvenser av covid-19-pandemin. Kommunerna ska även beskriva vidtagna eller planerade åtgärder för att förebygga social problematik och utsatthet.

- Vårt råd är att agera nu och förebyggande - inte sen och reaktivt, säger Ida Rosengren.

SE FILM OM ATT FÖREBYGGA BROTTSLIGHET I CORONATIDER
 

Ekonomin börjar återhämta sig 

Coronavirusets utbrott har drabbat den ekonomiska utvecklingen hårt, både i Sverige och i omvärlden. BNP-tillväxten är nedreviderad jämfört med den bedömning som gjordes i vårpropositionen. Den senaste tiden har dock tecken visat på en viss återhämtning, om än från en mycket låg nivå och med stor osäkerhet. Det visar Finansdepartementets senaste ekonomiska.

LÄS NYHETEN HÄR
 

Kommuner får stöd för att motverka konsekvenser av äldres isolering

LÄS NYHETEN HÄR
 

För att motverka konsekvenserna av äldre personerns isolering tillför regeringen 30 miljoner kronor till kommunerna. Medlen kan bland annat användas till digitala lösningar, skyddade besöksrum eller extra personal för att möjliggöra möten med anhöriga utomhus. Det kan också handla om att införskaffa teknisk utrustning för att äldre och anhöriga ska kunna ha kontakt när fysiska besök inte är möjliga.

 

Tips för att minska spridning av covid-19

Sommar i skuggan av en pandemi ställer speciella krav på alla som organiserar en verksamhet. Kunder och gäster måste kunna hålla avstånd och tvätta händerna, vilket styr hur du kan sälja varor eller tjänster. Här finns goda exempel på hur verksamheter gjort för att bromsa smittan.

 
LÄNK TILL INFORMATIONSMATERIAL
 

Nu är svenskt samhällsstyre i fokus

I en ny fördjupande rapport beskriver Cecilia Andrae och Christina Nyström på enheten för Sverigebildsanalys hur det svenska samhällsstyret, med självständiga expertmyndigheter och stark tillit mellan stat och medborgare, lyfts i den internationella rapporteringen kring den svenska hanteringen av coronapandemin.

LÄS RAPPORTEN HÄR
 

75 miljoner för att stärka ambulansflygen

Under covid-19-pandemin har nya krav ställts på att transporterna ska vara anpassade för patienter som har insjuknat i covid-19. Under sommaren förväntas dessutom ett ökat resande inom landet, vilket kan medföra ett ökat behov av flygambulanstransporter.

LÄS NYHETEN HÄR
 

Plastkramar - ett säkert sätt för fysisk närhet

På väg mot semester och sugen på att krama om kollegorna innan du går? Eller saknar du känslan av att få vara nära en annan människa i dessa coronatider? I Malmö finns nu en station för kramsugna som gör det möjligt att vara fysisk på ett säkert sätt.

LÄS MER I SYDSVENSKAN
 
 

Risk för vattenbrist i Skåne 

Coronapandemin gör att fler än vanligt är hemma. Dessutom är det varmt. Nu vädjar Sydvatten till skåningarna att spara på vattnet för att undvika bevattningsförbud.

– Det är ett extremt uttag. Systemen är inte dimensionerade för det, säger Stefan Johnsson, säkerhets- och kvalitetschef på Sydvatten.

Som en följd av värmen och torkan samt att fler människor är hemma på grund av corona-pandemin är vattenförbrukningen just nu ovanligt hög.

- Kommunerna rapporterar att det går åt oerhört mycket vatten. Vi ser ett förändrat förbrukningsmönster och nivåerna närmar sig de för värmeböljan 2018. Vi måste hjälpas åt att använda vattnet smart och spara så mycket som möjligt.

Allvarliga konsekvenser

Vattenverken har en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvatten. Det blir även allvarliga konsekvenser i kommunernas distributionssystem om vattnet skulle sina för att förbrukningen är för hög.

- Det skapar ingen marginal, vilket kan få stor påverkan. Att stå utan vatten är ett läge vi måste undvika eftersom det försvårar vardagen oerhört, både för den enskilda individen och för viktiga samhällsfunktioner.

Tomma vattenledningar innebär att du inte kan spola i toaletten eller duscha och måste hämta vatten i en nödvattentank. Dessutom blir det ett kostsamt och krävande arbete att få rätt på dricksvattenkvaliteten igen.

Onödigt slöseri

Enligt Stefan Johnsson är det just nu onödigt slöseri med vatten. Folk vattnar förutom sina gräsmattor även ibland grusgångar.

- Det varma vädret och att folk är hemma innebär att vi använder mycket mer vatten än vanligt. För att kunna säkerställa försörjningen måste vi hjälpas åt att använda vattnet hållbart. Skulle det inte funka kommer fler kommuner at gå ut med bevattningsförbrukning, säger Stefan Johnsson.

 

Så kan du resa i sommar

Så här ser läget ut just nu för resande som är bosatta i Sverige till resmål i Europa.

LÄS NYHETEN HÄR
 
 

KOM MED SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma