nyhetbrev

Lägesbild vecka 26

Det har nu gått fyra månader sedan Länsstyrelsen Skåne aktiverade staben för hantering av covid-19. Sedan dess har vi samordnat ett femtiotal samverkanskonferenser, sammanställt över hundra lägesbilder och löst mängder med uppdrag.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Jakob Axelsson och Karin Rosqvist förbereder flytten.

- Staben fortsätter att arbeta tills vi fått bukt med smittspridningen av covid-19, säger Marcus Björklund, beredskapsdirektör.

I veckan packade staben ihop efter att ha arbetat fyra månader i länsledningsplatsen. På måndag går flytten tillbaka till kontoret på Södergatan i Malmö.

- Vi trappar inte ner och kommer att fortsätta arbeta som vanligt. Fördelen med att ha arbetsplatsen på kontoret är främst dagsljuset – men även ökad flexibilitet.

Omlokaliseringen av den regionala krisledningen är tillfällig under sommaren. Beroende på händelsens utveckling kan det bli aktuellt med återflytt i höst.

Bra samarbete

- Oavsett lokaler fortsätter arbetet tillsammans med Skånes kommuner, Region Skåne och myndigheter för att minska smittspridningen. Bland annat tittar staben på hur vi i höst ska förebygga att smittan tar fart i samband med skolstart.

Staben arbetar samtidigt vidare med regeringsuppdraget om allmänhetens efterlevnad av Folkhälsomyndighetens restriktioner.

- Vi har tagit fram en regional anpassning av tidigare föreslagen metod. Ett informationsblad har gått ut till kommunerna där de uppmanas att välja ut vilka områden eller verksamheter som de vill observera kring, säger Marcus Björklund.

Tillsammans med Region Skåne arbetar Länsstyrelsen Skåne även med regeringsuppdraget om stöd för utökad provtagning. I takt med att virusprovtagningarna ökar rejält i Skåne visar nu statistiken att fler barn, ungdomar och unga vuxna har smittats av covid-19. Enligt Region Skåne har smittan troligtvis funnits i dessa grupper under hela våren - men det är först nu med utökad provtagning som det syns i statistiken.

Alla kan drabbas

- Det här är en viktig signal om att vi fortfarande har en pågående smittspridning i samhället. Viruset tar inte hänsyn till ålder utan kan drabba alla. Vi vet att yngre personer oftast får mildare symtom, men de kan smitta äldre som däremot kan bli rejält sjuka och i värsta fall behöva sjukhusvård, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Smittskydd Skåne noterar att antalet äldre med smitta har minskat, vilket är glädjande då målet är att skydda de äldre. Även andelen svårt covid-sjuka som vårdas på sjukhus minskar successivt.

Fram till 24 juni har 36 701 virusprover tagits i Region Skåne. På vardagar har det gjorts över 1 000 prover om dagen.

- Hur smittspridningen kommer att utveckla sig framöver är svårt att säga. Om ett par veckor kommer vi att kunna se hur den senaste tidens firanden har påverkat smittspridningen, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

 

Herman Crespin, kommunchef i Höganäs.

 

App håller koll på badgäster i Höganäs

Höganäs kommun har placerat ut mätutrustning som kan läsa av hur stor tätheten är inom ett begränsat mätområde.

- Vi lanserar en digital tjänst som gör det enklare för våra invånare och besökare att hålla avstånd på våra kommunala badplatser i sommar, säger Herman Crespin, kommunchef.

I en nyskapad digital karta för trängselupplysning man se hur besökstätheten och eventuell trängsel ser ut direkt i mobilen.

Mätutrustningen tittar på hur många mobiltelefoner som finns inom ett avgränsat område och som uppehållit sig inom området minst 30 minuter. Värdena visas i låg 0-33 procent, medel 34-66 och hög 67-100 procent i förhållande till områdets kapacitet. Är besöksnivån hög rekommenderas besökarna att välja en annan badplats.

Kvickbadet är först ut

- Med hjälp av denna information ska våra gäster kunna se om det är ett lämpligt badställe eller om de i stället bör välja någon av våra mindre välbesökta badplatser. Först ut är Kvickbadet i Höganäs.

Genom att proaktivt informera besökare hur det ser ut på badplatsen när det gäller trängsel/täthet vill Höganäs kommun värna om sina besökare.

Uppdateras två gånger i timmen

Informationen uppdateras var 30 minut vilket gör att badgästerna kan hålla sig uppdatera med besökstätheten på badplatsen innan de gör ett besök. Datainsamlingen, som beräkningarna görs på, är avidentifierad i enlighet med GDPR.

– Höganäs Kullabygden är extra populärt på sommaren och många vill semestra hemma och besöka oss. Genom innovativa lösningar med fokus på att minska smittspridningen både i Höganäs och Sverige, gör vi så att kommunen även fortsättningsvis kan vara en självklar destination, säger Herman Crespin.

LADDA NER APPEN HÄR
 

Extrem hög risk för gräs- och skogsbrand

Just nu råder extremt hög risk för gräs- och skogsbrand i delar av Sverige. Tänk på att du har ett eget ansvar om du ska elda och grilla i skog och mark. På Länsstyrelsernas karttjänst kan du se om det råder eldningsförbud där du befinner dig.

LÄNSSTYRELSERNAS KARTTJÄNST
 

Tävling om Sveriges godaste kranvatten

Kranvatten är gott, hälsosamt, lokalproducerat och nästan gratis. I kranvattentävlingen utser Svenskt vatten Sveriges godaste kranvatten. Tema för tävlingen 2020 är Kranmärkt. Alla kommuner i Sverige är välkomna att delta.

LÄNK TILL TÄVLINGEN
 

Länsstyrelsen Skåne utreder elförsörjning

 

Hannes Sonnsjö, ansvarar för utredningen.

I september ska Länsstyrelsen Skåne redovisa utredningen om trygg elförsörjning i Sydsverige. Ett uppdrag som energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman gett till länsstyrelserna i Skåne, Stockholm, Uppsala och Västra Götaland.

– I Sverige har vi vant oss vid att det svenska elnätet är ett av världens mest leveranssäkra, vilket varit en viktig faktor för svensk industriell utveckling, säger Hannes Sonnsjö, ansvarig för utredningsarbetet på Länsstyrelsen Skåne.

Bakgrunden till uppdraget är tydliga varningssignaler om att begränsningar i elnäten riskerar att stoppa nyetableringar av verksamheter och hejda omställningen till ett elektrifierat och hållbart energisystem.

Ett konkret exempel i Skåne är att E.ON flaggat för att ett underdimensionerat stamnät kan äventyra elintensiva etableringar såsom eldrivna bussar och utbyggnad av hamnar.

Stor tillgång på el

Hannes Sonnsjö poängterar att tillgången på el i Sverige är stor. Det blev tydligt i fjol då Sverige nådde en ny toppnotering i nettoexport av el.

Trots detta pågår en diskussion om elbrist i många svenska tillväxtområden, vilket kan framstå som motsägelsefullt. Utmaningen ligger emellertid inte i själva produktionen av el.

– Eftersom el behöver produceras och förbrukas i samma sekund är Sveriges nationella elöverskott av mindre betydelse då ett överskott i till exempel norra Sverige inte med självklarhet förser en laddstolpe i Lund med el om elnätets flaskhalsar inte tillåter det. Utmaningen handlar därför snarare om elnätets tillräcklighet – det vill säga ledningarnas överföringskapacitet, förtydligar Hannes Sonnsjö.

De fyra länsstyrelserna kommer att redovisa regeringsuppdraget i en gemensam slutrapport men också i fyra regionala analyser.

Vad kan göras bättre?

Länsstyrelsen Skånes arbete tar sin utgångspunkt i hur elförsörjningen kan planeras bättre och vad som behövs för att i framtiden undvika fler situationer där nyetableringar riskerar att gå om intet, eller utbyggnad av klimatsmart infrastruktur skjuts på framtiden.

Skånes underlagsrapport tas fram i nära samarbete med Region Skåne, Energikontoret Skåne och Malmö stad och redovisas för infrastrukturdepartementet senast 7 september 2020.

- Vi kan konstatera att medvetenheten hos kommuner, näringsliv och elnätsbolag har ökat under de månader som analysarbetet genomförts. Viktiga faktorer är god samverkan, ett breddat perspektiv och en förståelse för varandras roller och ansvar men det är avgörande att vi inser att detta är gemensamma utmaningar vi står inför, säger Hannes Sonnsjö.

 

Finansiering av krisberedskap 

Kommuner och regioner får varje år ersättning för arbetet med krisberedskap och civilt försvar enligt överenskommelser mellan MSB och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Med hanteringen av den pågående coronapandemin har inte alla kommuner och regioner kunnat genomföra de uppgifter i överenskommelserna som var planerade. Något som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, har förståelse för.

– Det är viktigt att de som arbetar med frågorna kan känna trygghet och att samhället inte drar ner på just krisberedskapsarbetet i det här läget, säger Niklas Andrén, MSB.

LÄS MER HÄR

Fri kost till anställda kan bli skattefritt

Förmån av fri kost som anställda får på arbetet är i vissa fall skattepliktig. Förslaget innebär att måltider som ges som gåva från någon som saknar samband med arbetsgivaren ska vara skattefria om den lämnas utan krav på motprestation.

LÄS FÖRSLAGET HÄR
 

Staten kan få ansvar för beredskapslager

Avvecklingen av de svenska beredskapslagren ledde till brist på medicinsk skyddsutrustning i början av coronapandemin. Nu vill samtliga partier att staten tar ett större ansvar över lagerhållningen.

LÄS NYHETEN HÄR
 

Samtalet om Sverige i utländsk media

Färre artiklar om Sverige och coronapandemin har publicerats - förutom i Danmark där antalet ökade. Det totala antalet publiceringar om Sverige på digitala plattformar har minskat denna vecka på alla fyra språken som SI följer. Störst förändring syns på spanska och engelska, men minskningen är tydlig även på arabiska och ryska.

LÄS RAPPORTEN HÄR
 

EU-upphandlingar för att säkra vaccin

 

Regeringen har beslutat att Sverige ska delta i EU-gemensamma upphandlingar för att säkra tillgången till vaccin mot covid-19. Samarbetet gör att man kan teckna förköpsavtal med flera vaccinutvecklare.

LÄS NYHETEN HÄR
 

Coronasäkrade hemesterplaner

Endast få procent anger att de reser utomlands i sommar. Och åtta av tio uppger att de följer myndigheternas rekommendationer lika mycket i dag som för en till två veckor sedan. Det visar Kantar Sifos mätning om förtroende, oro och beteende under coronakrisen.

LÄS UNDERSÖKNINGEN HÄR
 
 

Svenskar får testa sig för Covid-19 i Danmark

Svenskar som inte har haft möjlighet att testa sig i Sverige kan göra ett test vid den danska gränsen, om de skriver på en garant för att de självisolerar sig tills de får ett negativt testbesked.

LÄS NYHETEN HÄR
 

Per Bill, landshövding i Gävleborgs län, vill ta lärdom från erfarenheter.

VIDEO - SKÅNINGAR BERÄTTAR
 

Ny utredning av skogs-bränderna

Den 14 juli 2018 slog blixten ned på ett antal ställen i Ljusdals kommun. Det var starten på vad som skulle bli en insats med en brand som landshövdingen Per Bill beskrivit likt en best.

– Genom att göra en ordentlig utredning kan vi använda våra erfarenheter från sommaren 2018 för att skapa en bättre organisation som är mer redo om vi skulle ställas inför en liknande situation igen, säger Per Bill.

Starkare tillsammans

Totalt brann 9 500 hektar och räddningsresurser från elva olika länder kämpade med släckningsarbetet. Det tog två veckor innan branden bedömdes vara under kontroll och ytterligare en dryg vecka innan räddningsinsatsen kunde avslutas.

Den nya utredningen, som Länsstyrelsen Gävleborg och Ljusdals kommun beställt, fokuserar på räddningsinsatsen och alla de människor som bidrog till den.

Rapporten listar ett antal förslag på åtgärder som ska leda till en ökad tydlighet i framför allt räddningstjänstens ledningsorganisationer. Bland annat lyfts behov av fortbildning, övning och utveckling av räddningstjänstens tekniska stödsystem.

Bra start

Utredarna föreslår även att länsstyrelsen tillsammans med kommuner och övriga aktörer utvecklar ett likartat arbetssätt och modell för insats- och stabsarbete vid stora händelser.

– Det här arbetet har vi redan påbörjat på Länsstyrelsen Gävleborg. Vi har nu en krisledningsorganisation som bygger på den så kallade NATO-modellen och som används av flera andra stora aktörer, säger Per Bill.

LÄS OLYCKSUTREDNINGEN HÄR
 

Svenska kommuner måste förbereda sig på fler IS-återvändare

Fritagningarna av fångar med anknytning till den Islamiska staten (IS) i Syrien har ökat. Nyligen har både finska och svenska kvinnor, i några fall med barn, lyckats ta sig ur det ökända al-Hol-lägret. Läs ny analys av Center mot våldsbevakande extremism.

LÄS ANALYSEN HÄR
 

Förintelsekonferensen i Malmö flyttas till oktober 2021

I januari 2020 bjöd Statsminister Stefan Löfven in till ett högnivåforum i Malmö om hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism. Forumet senareläggs till den 13-14 oktober 2021 med anledning av det nya coronaviruset och covid-19.

LÄS NYHETEN HÄR
 

KOM MED SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma