Nyhetsbrev vecka 27 - lägesbild från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 27

Länsstyrelserna har uppdraget att följa upp hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd för inrikesresor och sommaraktiviteter efterlevs.

- Aktörerna gör en bedömning av hur riktlinjerna följs och kommer med eventuella åtgärdsförslag, säger Marcus Björklund.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Beredskapsdirektör Marcus Björklund.

Syftet med uppdraget är att regeringen löpande ska få regionala uppdateringar av efterlevnaden för att kunna vidta nödvändiga åtgärder om det finns indikationer på en ökad smittspridning i landet.

- För att tydliggöra vad regeringsuppdraget innebär publicerar vi en text samt frågor och svar på Länsstyrelsen Skånes webbplats.

Varje länsstyrelse gör veckovisa uppföljningar av efterlevnaden och ställer därefter samman en regional lägesbild. Länsstyrelsernas nationella gemensamma kansli, som arbetar med covid-19-frågor, gör sedan en nationell lägesbild som rapporteras till Regeringskansliet (socialdepartementet).

Kontakta ansvarig

- Jag vill poängtera att allmänheten inte ska rapportera in avvikelser till länsstyrelsen. Är det trångt ska man som privatperson i första hand kontakta den aktör som ansvarar för verksamheten eller området, säger Marcus Björklund.

Enligt föreskriften ska alla verksamheter i Sverige såsom statliga myndigheter, företag, kommuner, kommunala verksamheter, regioner, föreningar och religiösa samfund utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare säkerställa att de vidtar lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19.

Ännu smittspridning i hela samhället

Smittspridningen den senaste veckan har legat på en stabil nivå. Virusprovtagningarna har fortsatt att öka i alla åldersgrupper, men allra mest i åldrarna 19-69 år.

Antalet patienter som är så svårt sjuka att de behöver intensivvård har under veckan minskat. Likaså andelen äldre covid-smittade. Däremot håller trenden i sig då det gäller ökat antal smittade bland barn, ungdomar och unga vuxna.

- Jag har full förståelse för att många börjar trötta på både pandemin och alla de rekommendationer som finns, men vi måste påminna varandra om att fortsätta hålla i och kämpa. Det är till stor del tack vare dom gemensamma insatser och uppoffringar som vi alla har gjort under våren som gör att läget i Skåne ändå är så pass stabilt idag. Samtidigt ser vi att trenden snabbt kan brytas och försämras om vi börjar släppa efter med att hålla avstånd och stanna hemma när vi är sjuka, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Antalet virusprovtagningar ökar rejält

Fram till 1 juli har 42 152 virusprover tagits i Region Skåne. Flest prover har tagits på vårdcentralerna och snittet har legat på cirka 850 prover per dag.

- Hur smittspridningen kommer att utveckla sig framöver är svårt att säga. Vi vet exempelvis ännu inte fullt ut hur midsommarfirandet har påverkat smittspridningen. Dessutom har ju många påbörjat sin semester och antalet turister i Skåne har ökat, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

LÄNK TILL REGION SKÅNES LÄGESBILD
 

Katerina Katsanikou och Thomas Kvist står för samtalandet i Lommas kommun.

 

Lomma satsar på digital närhet

Folkhälsomyndighetens rekommendationer gör att våra sociala kontakter har begränsats, speciellt för de äldre.

På Lomma kommuns digitala mötesplats får alla någon att prata med.

- Vi vill inte att någon ska vara ofrivilligt ensam. Därför testade vi en digital mötesplats med namnet "Vi finns här för dig", säger Katerina Katsanikou, stabschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

I början av maj startade Lomma kommun en digital mötesplats för alla som behöver någon att prata med. Upplägget på mötesplatsen påminner om radioprogrammet ”Ring P1” – fast med diskussioner på teman som är relevanta för Lomma kommun.

Viktigt att följa rekommendationer

- Just nu finns inget facit på vad som är mest rätt eller fel. Det vi alla kan göra är att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. I korthet innebär det att stanna på hemmaplan, tvätta händerna och hålla avståndet till andra människor. Då kan ofrivillig ensamhet uppstå.

Hålla avstånd-rekommendationen är lika med fysisk distans, vilket för många kan leda till ensamhet. Projektet, som nu tar sommarpaus, är uppskattat. Mellan fem och 15 personer har deltagit i vårens digitala möten. Möten där stabschefen på samhällsbyggnadsförvaltningen, Katerina Katsanikou och Thomas Kvist, verksamhetschef för förskolorna i kommunen hållt i samtalen.

Pratar om livet

- Vi pratade mycket om livet och nya vänskaper skapades under våren. Coronaviruset har förändrat mycket på kort tid och det är den som deltar som i stora delar styr vad vi ska prata om. Det är helt frivilligt och kostnadsfritt att vara med. Vi har även pratat mycket om vad som är på gång i kommunen och deltagarna har fått möjlighet att ställa frågor.

För att använda plattformen behöver man en mobil eller annan digital enhet som det är uppkopplad till internet, ipads finns för den som behöver att låna på Lomma kommun.

- Nu har socialförvaltningen dragit igång en liknande satsning så får vi se hur det blir framöver med ”Vi finns här för dig”. Det viktiga är ju att vi inte har kommunmedborgare som är ofrivilligt ensamma, säger Katerina Katsanikou och Thomas Kvist.

 

"Det blev värre än någon kunde anat"

"När jag ser tillbaka på de här fyra månaderna är det svårt att tro att så mycket kunnat hända på så kort tid. Vi har en ny sjukdom som verkligen utmanat vårt sjukvårdssystem och som visat på brister i vår äldrevård", säger statsepidemiolog Anders Tegnell i sitt Sommar.

LYSSNA PÅ TEGNELLS SOMMARPRAT
 

"Räddningen långt bort om något hänt"

Micael Bydén minns nattliga flygningar under kalla kriget när han var spaningspilot i en Viggen. ”Det är många gånger som jag flugit ut över internationellt vatten, bort mot baltiska kusten och det som i dag är den ryska enklaven Kaliningrad, ensam i mitt flygplan”.

LYSSNA PÅ BYDÉNS SOMMARPRAT
 

Fisket ute på djupt vatten

Covid-19 påverkar även fiskerinäringen. När gränser stängs och färre äter ute minskar efterfrågan på svensk sjömat.

- Det är en markant minskning i efterfrågan på ett flertal viktiga arter. Främst från hotell och restaurangbranschen - men även från grossister och utländska importörer. Det drabbar fiske- och fiskodlingsföretagen, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör Länsstyrelsen Skåne.

 

Johan Wagnström, fiskeridirektör.

Även fritidsfisket har drabbats. Svenska turistföretag som specialiserat sig på sportfiske och naturupplevelser står utan kunder då turismen minskat markant på grund av covid-19.

- För fiskerinäringen i Skåne innebär Covid-19 krisen lite av spiken i kistan för en bransch redan drabbad av fiskestopp på torsk och sill i Östersjön och minskande kvoter. För insjöfisket efter gös, ål och abborre är prisfallet så stort att fisket nästan blivit olönsamt.

Försök till att mildra konsekvener

För att branschen ska kunna ta sig genom krisen på ett bra sätt utreder Regeringen och nationella myndigheter möjligheten till åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av Covid-19 utbrottet.

Bland annat beslutade regeringen i veckan om den förordning som ska möjliggöra ersättning vid tillfälligt upphörande av fiskeverksamhet, ett så kallat stillaliggandestöd, till yrkesfiskare som drabbas särskilt av covid-19-utbrottet.

- Tyvärr innebär torskkrisen att få fiskare uppfyller kraven för stödet som bygger på en viss omfattning av fisket tidigare år.

Testa svensk sjömat

Ett annat initiativ av Landsbygdsnätverket är ”Testa svensk sjömat och stötta en bransch i kris” tillsammans med projektet MATtanken. Målet är att länka samman producenter med kommunala kök.

- För att bibehålla ett hållbart kustfiske och levande fiskehamnar i Skåne behöver vi efterfråga på färsk fisk från våra kringliggande hav. Risken är annars stor för att näringen inte repar sig, säger Johan Wagnström.

LÄS MER OM PÅVERKAN FÖR FISKENÄRINGEN
 

Sandra Forsén, verksamhetsansvarig för Øresunddirekt i Malmö.

 

20 år med Øresunddirekt

I samband med invigningen av Öresundsbron, för 20 år sedan, öppnade Øresunddirekt i syfte att ta fram information till öresundspendlare och verksamheter i regionen.

– Pandemin visar att nationella beslut i kristider har stor inverkan på pendlingen och arbetsmarknaden i Öresund, säger Sandra Forsén, verksamhetsansvarig för Øresunddirekt i Malmö.

Øresunddirekt är en dansk-svensk informationstjänst som förmedlar gränsöverskridande information från flera myndigheter till invånare och näringsliv i Öresundsregionen.

Myndigheterna som finns på plats på kontoret på Hjälmaregatan i Malmö är Länsstyrelsen Skåne, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Region Skåne och Skatteverket. I Köpenhamn finns en webbredaktion. Ansvarig för verksamheten i Malmö är Sandra Forsén, som är anställd av Länsstyrelsen Skåne och Region Skåne.

Har en viktig roll

- Øresunddirekt har spelat en viktig roll i att tillhandahålla information till pendlare och företag under krisen. Under årets första sex månader har antalet besök på Øresunddirekts hemsidor ökat nästan 30 procent i jämförelse med samma period 2019. Øresunddirekts hemsidor hade över 645 500 besök under första halvåret.

Från början såg man på Øresunddirekt som tidsbegränsat projekt och att regionen efter några år skulle ”sköta sig själv”. Men verkligheten blev annorlunda. Øresunddirekt är numera ett centralt verktyg för den gemensamma arbetsmarknaden i Öresundsregionen.

- Årets coronakris har inte bara satt gränsregionerna på kartan utan också betonat behovet av solid gränsregional information från myndigheterna till invånare och företag i regionen.

Informationscentrets myndighetsexperter har sedan starten för 20 år sedan varit i kontakt med hundratusentals människor och svarat på frågor som rör allt från skatt, a-kassa, pension, föräldrapenning, barnbidrag och arbetsmarknad.

Jobbar med att skapa trygghet

- Sedan mitten av mars har Øresunddirekt gjort sitt yttersta för att svara på frågor om pandemins påverkan på arbetsmarknaden och näringslivet. Att få rätt information är avgörande för att människor och företag ska känna sig trygga med sina beslut och avgörande för att den gemensamma arbetsmarknaden ska fungera, säger Sandra Forsén.

Med anledning av 20-årsjubileet publiceras den första delen i en rapport om Øresunddirekt och den resa som påbörjades året 1999.
Den första delen av rapporten kan laddas ner här.

 

Svenskar reser som förre corona

I samband med att reserestriktioner infördes i mitten på mars sjönk svenskarnas inrikesresor med ungefär 20 procent - och resorna hölls på ungefär samma nivå fram till slutet på maj. Sedan dess har svenskarna rest mer och förra veckan var svenskarnas inrikesresor på samma nivå som veckan innan restriktionerna trädde i kraft.

LÄS NYHETETEN HÄR
 

Inreseförbud - men lättare restriktioner

För att mildra effekterna av coronavirusets spridning och minska utbrottet av covid-19 råder ett tillfälligt inreseförbud till EU via Sverige. Regeringen har nu beslutat att förlänga inreseförbudet till och med den 31 augusti 2020. Samtidigt har regeringen beslutat att lätta på restriktionerna för fler resenärer.

SÅ PÅVERKAS RESANDET
 

Hyrpersonal inom vård kostar miljarder

Kostnaderna för hyrpersonal inom vården fortsätter att öka. Behovet gäller i första hand läkare, men även sjuksköterskor hyrs nu in i allt större utsträckning. Regionernas kostnad för hyrpersonal uppgick 2019 till cirka 5,6 miljarder kronor. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket.

LÄS MER HÄR
 

Undersökning visar att unga mår sämre

Unga mår allt sämre. En ny undersökning från Boinstitutet och Ungdomsbarometern visar att situationen försämrats i takt med spridningen av Corona. Drygt fyra av tio känner stress och oro för framtiden och varannan gymnasieelev upplever livet som ensamt.

LÄS NYHETEN HÄR
 

Beredskapsfrågor i ljuset av coronakrisen

Studien är uppbyggd som en antologi med sexton bidrag. Några av bidragen fokuserar på förmågan att möta nästa kris, försörjningsfrågor rörande livsmedel och lager, hur samverkan kan utvecklas mellan krishanteringsaktörer och hur enskilda individer kan bli bättre på att bedöma risker som har med farliga ämnen att göra.

LÄS STUDIEN HÄR
 

Förnyelse avgörande i vårdens arbete

 

Den svenska coronastrategin har handlat om att hålla smittspridningen på en sådan nivå att hälso- och sjukvårdens kapacitet inte överskrids. Men strategin skulle aldrig fungera om det inte vore för att vårdens kapacitet kunnat öka så pass kraftigt som den gjort under våren, menar Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

LÄS NYHETEN HÄR
 

De flesta följer rekommendationerna

Kantar Sifos enkätresultat visar att många i Sverige anger att de är bra på att följa rekommendationerna. Fler än tidigare uppger nu att de kommer göra en eller fler längre resor inom Sverige. Samtidigt som de som uppger att de kommer att stanna hemma hela sommaren har minskat.

LÄS UNDERSÖKNINGEN HÄR
 
 

Långsiktiga effekterna på samhället

MSB genomför ett arbete för att öka förståelsen för hur covid-19-pandemin påverkar förutsättningarna för stärkandet av samhällets motståndskraft på längre sikt. Nu har den sammanfattande rapporten från samtalet kommit.

LÄS RAPPORTEN HÄR
 

Sveriges krisberedskap har stora brister

Sveriges krisberedskap har stora brister. Det gäller allt från nedlagda beredskapslager till oklar ansvarsfördelning och senfärdig information. De kritiska slutsatserna framförs i en rapport från Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI.

LÄS NYHETEN HÄR

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma