Lägesbild vecka 28 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 28

Antalet personer som blir allvarligt sjuka i covid-19 har minskat – men det finns en risk att regionala utbrott blossar upp i Sverige.

- Det är viktigt att vi har en så god krisberedskap som möjligt för att minimera effekterna, säger Fredrik Kristell, krisledningschef på Länsstyrelsen Skåne.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Fredrik Kristell, krisledningschef.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, MSB och Länsstyrelserna har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en plan inför nya utbrott av covid-19.

– Uthålligheten hos oss alla är en kritisk faktor. Genom vårens insatser med resurssamordning har uthålligheten ökat. I nuläget har alla kommuner goda resurser i form av skyddsutrustning.

Det regionala perspektivet

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att ta fram olika scenarier, både nationella och regionala, för hur smittspridningen kan komma att utvecklas i Sverige med fokus på hösten 2020. För de olika scenarierna ska bland annat centrala antaganden, antal smittade och antal dödsfall redovisas.

- Länsstyrelsens uppgift är att få med det regionala perspektivet inför hanteringen av eventuella nya utbrott. Vi ska ta fram en plan för insatser som kan bli aktuella. Det kan handla om vägledning, tillsyn och begränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och hur dessa skulle kunna genomföras.

Varje länsstyrelse gör i dag veckovisa uppföljningar av efterlevnaden och ställer därefter samman en regional lägesbild. Länsstyrelsernas nationella gemensamma kansli, som arbetar med covid-19-frågor, gör sedan en nationell lägesbild som rapporteras till Regeringskansliet (socialdepartementet).

Efterlevnaden generellt god

- Senaste lägesbilden visar att efterlevnaden i Skåne i nuläget generellt god. Men vid varmt väder så finns det signaler om att det kan bli trångt på badstränder och i kollektivtrafiken. Vi arbetar proaktivt genom att bland annat diskutera kommunikationsinsatser till hösten när skolorna kör igång. Vi har alla ett ansvar för att minska smittspridningen. Det är viktigt att följa gällande rekommendationer - även vid varmt väder, säger Fredrik Kristell.

Enligt Region Skåne håller smittspridningen i Skåne på att bromsa in. Antalet konstaterade fall av Covid-19 minskar stadigt, likaså antalet sjuka som vårdas på sjukhus. Flest nya fall av Covid-19 noteras hos personer i arbetsför ålder, 19-69 år.

Faran är inte över

- Det här läget kunde vi knappt drömma om för någon månad sedan. Det är en oerhört positiv utveckling. Tyvärr kan jag inte säga att faran är över eftersom vi ser att läget fortfarande är skört även om det i statistiken ser mer stabilt ut. Den positiva trenden kan snabbt brytas och då kommer smittspridningen ta ny fart, och det kan gå fort. Vi måste därför fortsätta att hålla en god handhygien, hålla avstånd och stanna hemma när vi är sjuka, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

LÄS SAMMANFATTNING AV LÄGESBILDEN
 

Svedalas kommundirektör Johan Lundgren och Tomas Djurfeldt, områdeschef Kultur och fritid.

 

Hemesterhälsning är Svedalas melodi

Håll ut och glöm inte tvätta händerna. I Svedala kommun förmedlas budskapet om fortsatt uthållighet och härlig hemester med en sång.

- Vi vill med humor och glädje sprida en hemesterhälsning samt uppmana till fortsatt försiktighet för att minska smittspridning av coronaviruset, säger Johan Lundgren, kommundirektör i Svedala kommun.

Kantar Sifos senaste mätning visar att få svenskar reser utomlands i sommar. I stället väljer de flesta att semestra hemma i Sverige.

- Vi gör en rad insatser för att sommaren ska bli så säker och bra som möjligt i kommunen, trots coronatider. Bland annat har evenemang och aktiviteter anpassats för att kunna äga rum, avståndsskyltar har satts upp runt om i kommunen, hemesterannonser har publicerats i lokalmedia och det kommer kontinuerliga tips om smultronställen i kommunens digitala kanaler.

Håll i och håll ut

Sången är ytterligare ett steg för att uppmana till fortsatt försiktighet och uthållighet samt önska alla som hemestrar en fin ledighet.

Låten är Michelangelo av Bengt Palmers och Björn Skifs. Texten är skriven av Anders Rosell på Svedala kulturskola och sången framförs av duon Johan Lundgren och Tomas Djurfeldt, områdeschef Kultur och fritid.

Dras med i rytmen

Även flertal medarbetare i Svedala kommun medverkar i musikvideon där Ted Sandberg står för musik- och filmproduktion. Kommundirektören hoppas att både invånare och besökare dras med i rytmerna, allt för att på ett lätt sätt bli påminda om att följa Folkhälsomyndighetens regler.

- Tillsammans måste vi alla ta ansvar för att minska smittspridningen av covid-19, även när vi njuter av sol och värme. Jag hoppas att alla får en härlig sommar och ta hand om varandra, säger kommundirektör Johan Lundgren.

SE VIDEON HÄR
 

Regional analys på Skånes elförsörjning

Stamnätet till södra Skåne har nått sitt kapacitetstak och först 2024 förväntas förstärkning av ledningar för att möjliggöra ett ökat effektuttag vara på plats. Välkommen på Länsstyrelsen Skånes webinar om slutredovisningen av länsstyrelsernas regeringsuppdrag.

LÄS MER HÄR
 

SOS gör lägesbilder med hjälp av AI

SOS Alarm och företaget Corti har inlett ett samarbete för att undersöka möjligheten att skapa lägesbilder, så kallade hotspots, av covid-19. Målsättningen är att kunna följa smittspridning över områden och på så vis kunna identifiera var det ökar och minskar över tid.

LÄS MER HÄR
 

Ny handbok med tips om hur du skapar trygghet

Sommar och semester – nu har högsäsongen börjat för besöksnäringen i Skåne. För att skapa trygghet både för besökare och invånare har Tourism in Skåne tagit fram en handbok med proaktiva kommunikationsinitiativ.

- Jag hoppas att alla hjälper till att sprida handboken, så att alla som har något kommunikationsansvar gentemot medborgare och besökare kan ta del av tipsen och råden, säger Sara Brynskog.

 

Sara Brynskog på Tourism in Skåne.

Sommaren 2020 blir ett år att minnas. För Skånes vackra natur, solstänkta bad och vita stränder – men inte minst för att det är en sommar där vi manas till hemester och att hålla avstånd.

- Skåne är ett väldigt populärt besöksmål och antalet gästnätter har ökat stadigt för varje år, inte minst från utlandsmarknaderna, säger Sara Brynskog, Business Intelligence- och kommunikationschef på Tourism in Skåne.

Ska öka antalet besökare

Bolaget Tourism in Skåne är en del av Region Skåne och arbetar med destinationsutveckling, marknadsföring och innovation. Verksamhetsidén är att på ett hållbart sätt öka antalet besökare till Skåne genom både utvecklings- och marknadsföringsinsatser.

- Vår primära kund är besöksnäringen och de insatser vi gör tillsammans ska leda till en attraktiv och tillgänglig destination för besökarna. Vi har främst en samordnande och kunskapsspridande funktion.

Uppmuntrar till semester på hemmaplan

Enligt Sara Brynskog kan sommaren 2020 även bli ett år att minnas som katastrofåret där många företag inom besöksnäringen gick i konkurs och antalet besökare sviktar.

- Vi genomför nu en rad insatser för att göra det bästa möjliga av besökssommaren 2020 både för boende och besökare. Bland annat kör vi kampanjen ”Skåne överraskar” för att uppmuntra skåningarna att semestra på hemmaplan. Vi har också tagit fram en handbok med budskapsplattform och konkreta exempel som stöd för kommunerna att kommunicera för att skapa så trygga miljöer som möjligt.

Handboken innehåller även tips på hur man bäst bemöter kritiska frågor som kan blossa upp i sociala medier.

LADDA NER HANDBOKEN HÄR
 

Hanna Hansson, utvecklingsledare.

 

Stöd vid våld i hemmet under pandemin

Efter förfrågan från ett antal kommuner i Skåne har en ny informationsaffisch om var man kan söka hjälp och stöd vid förekomst av våld i hemmet nu tagits fram av Länsstyrelsen Skåne.

Att våld i nära relationer riskerar att öka till följd av Coronapandemin och att fler är isolerade i hemmet har lyfts fram av flera aktörer, bland annat kvinno- och tjejjourer och barnrättsorganisationer.

- Det är därför angeläget att sprida information om möjliga sätt att få stöd och hjälp vid våldsutsatthet. För att stödja länets kommuner i det arbetet har vi tagit fram en affisch som kan användas för att sprida information om till socialtjänstens insatser samt nationella och lokala stödinsatser, till exempel Kvinnofridslinjen och Välj att sluta, säger Hanna Hansson, utvecklingsledare på Enheten för social hållbarhet.

Alla kan bidra

Alla kan bidra i arbetet med att sprida information om möjliga sätt att få hjälp och stöd som våldsutsatt. Att vara uppmärksam på hur grannar, kollegor och vänner har det och erbjuda stöd om det behövs, kan vara en väldigt viktig insats som vi alla kan bidra med.

- Är du utsatt för våld kan du alltid kontakta socialtjänsten i din kommun. Det finns också flera ideella organisationer som ger stöd till våldsutsatta. Har du utsatt en närstående för våld eller har svårt att kontrollera din ilska kan du vända dig till Välj att sluta. Välj att sluta är en telefonlinje för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende.

Affisch i två versioner

Affischerna är pubicerade i WIS och finns i två versioner, en som kan spridas direkt och en som kan anpassas med lokal information till socialtjänsten i den egna kommunen samt kontaktuppgifter till till exempel en lokal jour.

 

Bilden av Sverige i internationell media

Senast två veckorna har våra nordiska grannländer följt av Ryssland haft flest pubiceringar om Sverige. Publiceringarna på digitala plattformar, på engelska och spanska, ökade sista veckan i juni - medan det minskade på ryska och arabiska. Första veckan i juli minskade antalet publiceringar om Sverige på alla fyra språken.

LÄS RAPPORTEN HÄR
 
 

Ny lag ska stoppa riskabla investeringar

Riskerna har ökat för att utländska aktörer investerar i strategisk infrastruktur i syfte att komma åt värdefull teknologi som hotar Sveriges säkerhet. Nu föreslår regeringen en ny lag som innehåller kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om utländska direktinvesteringar.

LÄS MER HÄR
 

Rasism på jobbet ska motverkas

Regeringen ger länsstyrelserna i uppdrag att utveckla arbetet mot rasism på arbetsmarknaden. I arbetet ska länsstyrelserna öka kunskap och medvetenhet bland aktörer på arbetsmarknaden om rasism, med fokus på afrofobi.

LÄS MER HÄR
 

Enkät visar att allt fler kommer att resa

Denna vecka anger 45 procent av de svarande att de kommer att resa en eller flera gånger inom Sverige, två timmars restid eller längre. Att jämföras med 41 procent som var förra veckans resultat.

LÄS UNDERSÖKNINGEN HÄR
 

Försörjningsberedskapen analyseras

 

Regeringen har gett Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i uppdrag att analysera frågor om en nationell försörjningsberedskap. Regeringen avser att tillsätta en utredning om en nationellt samordnad försörjningsberedskap.

LÄS NYHETEN HÄR
 

Bilden av Sverige i utländsk media

Senast två veckorna har flest publiceringar i nyhetmedier om Sverige varit i våra nordiska grannländer, följt av Ryssland. Det totala antalet publiceringar om Sverige på engelska och spanska i digitala plattformar ökade något sista veckan i juni - medan det minskade på ryska och arabiska.

LÄS RAPPORTEN HÄR
 
 

Ny rapport om våldsbejakande extremism

 

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) presenterar en kunskapsöversikt om vit makt-miljön i Sverige. Kunskapsöversikten tar upp miljöns ideologiska särart och likhet med övriga högerextrema strömningar, dess historia, aktivitet och symboler.

LÄS RAPPORTEN HÄR
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma