Nyhetsbrev vecka 29

Lägesbild vecka 29

Länsstyrelserna har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en plan för insatser som kan bli aktuella vid nya utbrott av covid-19.

- Planen ska utgå från de scenarier för hur smittspridningen kan komma att utvecklas under hösten. Vi ska bedöma vilka insatser som kan bli aktuella inom länsstyrelsernas ansvarsområde, säger Jon Andersen, stabschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Jon Andersen, stabschef.

Arbetet sker i samverkan med andra myndigheter som fått liknande uppdrag samt med Sveriges Kommuner och Regioner.

- Syftet med uppdraget är att på regional och lokal nivå, ha en så god krisberedskap som möjligt för att minimera effekterna av eventuella nya utbrott av covid-19. Vilka insatser som kan aktuella är för tidigt att säga.

Länsstyrelserna har även fått i uppdrag av regeringen att följa hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd för inrikesresor och sommaraktiviteter efterlevs.

Minskad efterlevnad

- I Skåne rapporteras det vecka 29 om en något minskad generell efterlevnad, dock från en hög nivå. Mindre trängsel på badplatser och stränder till följd av väder men flera kommuner och naturparker rapporterar om brister när det gäller att hålla avstånd vid populära besöksmål. Lägesbilden bygger på svar från två tredjedelar av Skånes kommuner, säger Jon Andersen.

Flera åtgärder är redan vidtagna. Bland annat finns skyltar uppsatta på allmänna platser och på vissa platser har personal anställts för att påminna allmänheten att hålla avstånd. En referensgrupp bestående av Länsstyrelsen Skåne, kommuner har under sommaren jobbat tillsammans med Region Skåne för att ta fram en ”omstartskampanj” inför hösten.

Allvar även i höst

- Vi tror att de flesta redan har kunskap om hur man bör bete sig. Därför har vi i stället valt att jobba med en vänlig påminnelse för att upplysa om det fortsatt allvarliga läget som kvarstår även i höst, säger Eva Melander på Region Skåne.

Under vecka 28 genomfördes omkring 6 000 provtagningar för aktiva virusinfektioner i Skåne. Av dessa utfördes omkring 4 000 provtagningar genom vården, antingen på sjukhus eller genom vårdcentraler, medan resterade 2 000 utfördes genom egenprovtagning via 1177.se. Totalt konstaterades covid-19 hos 124 individer, eller drygt två procent av provtagningarna.

På Skånes sjukhus har antalet inneliggande patienter med konstaterad covid-19 legat stabilt kring 10-15 patienter om dagen sedan den 7 juli.

Allt hänger på oss

- Det är bra att den positiva trenden håller i, men allt hänger på att Skånes invånare orkar hålla ut och följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och råd till allmänheten, säger Eva Melander. Tyvärr är detta ett virus vi kommer att behöva leva med ett bra tag till och därför måste vi också leva med att följa myndigheternas riktlinjer.

Även antalet smittade på äldreboenden minskat kraftigt.

- De senaste två veckorna har endast en brukare på ett äldreboende i Skåne konstaterats ha covid-19, vilket är mycket glädjande, säger Eva Melander.

LÄS SAMMANFATTNING AV LÄGESBILDEN
 

Caroline Holgerstein, Malmö stad.

 

Så vill Malmö stoppa våld i nära relationer

Under våren startade Malmö stad kampanjen ”Fri från våld” som riktar sig till personer som lever med våld i nära relationer och som kan uppleva en större utsatthet med isolering i hemmet under pandemin.

Här berättar Caroline Holgerstein, kommunikatör på Malmö stad, om kampanjen.

Vilket är syftet med kampanjen?

- Redan tidigt i pandemin började vi få indikationer från andra länder om att våld, kränkningar och hot ökade med isoleringen i hemmet. För många är skolan eller arbetsplatsen ett andningshål och kanske den enda plats man känner sig trygg på. För vissa är det till och med bara där de får vistas utan kontroll. När skolor och arbetsplatser stängde togs en stor frihet bort från personer som lever med våld och kontroll. Vi kände att vi behövde nå fram till dem och berätta om att vi finns här och kan hjälpa.

Vad är det för kampanj ni gör?

- Kampanjen är videobaserad och har tidigare under våren gått på Facebook och Instagram. Nu går den på digitala busskurer. Den vänder sig till personer som lever med våld i nära relationer. Kampanjen har budskapet ”En gång är en gång för mycket” eftersom långt ifrån alla som lever med våld vet att de kan få hjälp och stöd och många tror att det våld de utsätts för inte är tillräckligt grovt eller händer tillräckligt ofta för att söka hjälp.

Hur valde ni kanal?

- Det var ganska svårt. Eftersom målgruppen främst befinner sig i hemmet räknade vi bort kanaler i offentliga miljöer. Valet föll på Facebook och Instagram eftersom vi trodde att det var störst chans att nå flest inom målgruppen där, även om vi vet att många som lever med hård kontroll inte har tillgång till sociala medier. Nu har vi valt att bredda oss lite och nu finns våra budskap även på busskurer runt om i Malmö. Det var inte heller helt självklart att vi skulle välja ett telefonnummer som främsta väg in till oss eftersom det bygger på att man har möjlighet att gå undan och ringa till oss, vilket långt ifrån alla kan i isolering. Men det var den lösning vi snabbast kunde få på plats. Vi håller nu på att utveckla en chatt som förhoppningsvis kan vara på plats ganska snart.

Hur har kampanjen gått?

- Utvärdering av kampanjen sker först till hösten men redan nu kan vi se att över 4200 personer har klickat in sig på kampanjsajten malmo.se/frifrånvåld, så tyvärr verkar vårt antagande stämma om att problemet är stort just nu.

LÄS MER HÄR
 

Sverige ska säkra och skydda dricksvatten

Regeringen fattade i veckan beslut om två viktiga åtgärder för att trygga vårt viktigaste livsmedel – dricksvattnet. EU:s nya dricksvattendirektiv ska genomföras i Sverige. Livsmedelsverket har fått uppdraget att utreda nationell laboratorieförmåga för dricksvattenanalyser vid kris och höjd beredskap.

LÄS MER HÄR
 

Barn i fattigdom kan öka med 15 procent

Nya beräkningar, framtagna av Rädda Barnen och Unicef, visar att antalet fattiga barn i låg- och medelinkomstländer riskerar att öka med 86 miljoner under 2020. Detta beroende på den ekonomiska nedgången orsakad av coronakrisen. Totalt kommer då 672 miljoner barn att leva i fattigdom världen över.

LÄS MER HÄR
 

Fler skaffar djur i coronatider

Att skaffa husdjur är populärare än någonsin. Hundar, katter och smådjur har en strykande åtgång när folk jobbar hemma och utlandssemestern är inställd.

 

Emma Jönsson, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen Skåne.

- Jag kan se eventuella problem med att människor kommer ha mindre tid och energi för deras nya husdjur när de ska gå tillbaka till jobbet. Djur kräver både tid och engagemang, säger Emma Jönsson, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen Skåne.

Enligt svenska kennelklubben har antalet nyregistrerade hundar ökat med tio procent under första halvåret – jämfört med samma period i fjor.

Poppis med smådjur

Även katter har ökar i popularitet. Enligt Agria Djurförsäkring har 14 procent fler katter än i fjor flyttat in i nya hem. Störst ökning är det på smådjur som kaniner, marsvin och sköldpaddor med en ökning på 30 procent under mars och april.

- För många som jobbar hemma kan det kanske bli lite ensamt och man skaffar husdjur för att få sällskap.

Enligt Emma Jönsson kan en annan anledning vara att man helt enkelt just nu har mer tid att pyssla om en ny familjemedlem.

- Nu finns tiden att skaffa till exempel en hundvalp men man ska ha med sig att de behöver rastas och de behöver få sällskap även när vardagen blir som vanligt igen. De flesta sällskapsdjur vi håller är ofta väldigt sociala och ogillar att vara ensamma för mycket.

Många djur far illa

Som djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen Skåne har Emma Jönsson sett många djur fara illa.

- I mitt jobb ser man tyvärr alldeles för många djur och människor som inte har det bra. Något av det värsta jag varit med om är nog ett ärende där det gått överstyr med katter. Det hade börjat med att djurägaren ville ta hand om katterna som sprang runt i området och inte verkade ha någon ägare. Det hade dock urartat och när vi kom på kontroll fanns det runt 25 katter och kattungar inne i bostadshuset.

Emma Jönsson berättar att det var full av avföring i huset och ammoniakhalten var alldeles för hög både för katterna och för djurägaren som bodde där. Så pass illa att djurskyddsinspektörerna tvingades gå ut och andas med jämna mellanrum för att det stack i hals och ögon av ammoniaken.

Ägaren märkte inte att ungarna dött

Majoriteten av katterna var dessutom i behov av veterinärvård, främst för ögonskador – mycket på grund av den bristfälliga miljö de levde i.

- Vi hittade även två små kattungar som hade dött utan att djurägaren hade uppmärksammat det. Katterna omhändertogs men tyvärr fick de flesta katter avlivas efter kontrollen eftersom de var i så dåligt skick.

Hon betonar dock att de flesta sköter om och älskar sina husdjur.

- Nu hoppas vi att alla nyblivna djurägare tar sitt ansvar och tar sig tid att ta hand om sina fyrbenta vänner även när det är dags att återgå till en normal vardag, säger Emma Jönsson.

 

Länsöverdirektör Ola Melin.

 

Kansliet - kanalen in till regeringen

Redan tidigt under pandemin bildade länsstyrelserna ett gemensamt samordningskansli. Ola Melin på Länsstyrelsen Skåne är en av de ansvariga i kansliet som under våren har fattat länsstyrelsegemensamma beslut och samordnat insatserna.

- Arbetet har fungerat väldigt bra. Tack vare det gemensamma kansliet har vi smidigt kunna lösa ut svåra frågor på kort tid, säger länsöverdirektör Ola Melin.

Ett gemensamt kansli första gången inrättades i samband med de stora skogsbränderna 2018. Då handlade det om att med gemensamma krafter hjälpa de länsstyrelser som var drabbade av bränderna. Medarbetare från andra län åkte till länsstyrelserna i Gästrikland och Dalarna för att avlasta och hjälpa till.

- Vi fungerar som en kanal mellan länsstyrelserna och regeringskansliet och de nationella myndigheterna, där jag upplever det som om man anser att Länsstyrelsen har varit en bra regional samtalspartner.

Bevis på effektivt arbete

Under de senaste månaderna har regeringskansliet deltagit vid varje möte, vilket Ola Melin ser som ett bevis på att kansliet utför ett effektivt arbete. På senare tid har länsstyrelserna även fått flera nationella uppdrag från regeringen.

-Alla tyckte det var ett bra arbetssätt. När vi drabbades av coronaviruset väcktes idén till liv igen. Vi är några länsöverdirektörer och länsråd som sedan tidigare har särskilda ansvarsområden. Jag som hanterar kommunikationsfrågor är ett av fyra länsråd i kansliet som leds av Jörgen Peters, landshövding i Halland.

Det gemensamma kansliet har knutit till sig kompetens från bland annat beredskapsdirektörer, kommunikationschefer och rättschefer. Under hela mars och april hade gruppen dagliga möten, en timme varje gång.

- Den här konstruktionen är speciell. Det hela bygger på tillit, eftersom vi som sitter i kansliet ska göra jobbet och i vissa fall också fatta beslut för andra. Det är ganska ovanligt i länsstyrelsevärlden där varje länsstyrelse är en egen myndighet.

Det första regeringsuppdraget till länsstyrelserna var att samla in lägesbilder från varje län som sammanställs och skickas vidare till regeringskansliet.

Nya uppdrag

Sedan har andra regeringsuppdrag följt. Bland annat uppdraget att följa hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd för inrikesresor och sommaraktiviteter efterlevs. Uppdraget om efterlevnaden samordnas av Länsstyrelsen Skåne.

- Det är förstås ett utmanande uppdrag, men jag är väldigt nöjd med hur processen har sett ut hittills. Tack vare samordningskansliet blev vi tidigt involverade och kunde knåda på förslaget i ett par dagar, stämma av det med andra regionala aktörer och faktiskt göra det bättre. Det är något som hade varit svårt att genomföra lika snabbt och effektivt om det skulle ha skickats ut på remiss till 21 länsstyrelser, säger Ola Melin.

 
 

Insats för att stärka besöksnäringen

Tillväxtverket ges möjlighet att genomföra en utlysning om 70 miljoner kronor för kapacitetshöjande insatser i besöksnäringens företag.

LÄS MER HÄR
 

Stärkt säkerhet och demokrati i fokus

Sveriges prioriteringar i ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) nästa år präglas av att stärka säkerheten och demokratin i Europa och vårt närområde, med fokus på mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer.

LÄS MER HÄR
 

Häktena i Skåne är överfulla

Överfulla häkten är ett problem som funnit i Skåne i flera år. Under sommaren har det blivit värre. "Trenden i vart fall här nere i södra Sverige har pågått under lång tid med många häktade." säger Jarl Holmström som är biträdande regionpolischef i region syd.

LYSSNA PÅ NYHETEN HÄR
 

Stöd och rehabilitering ska utvärderas

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) ska utvärdera det vetenskapliga stödet avseende vård, behandling och rehabilitering av patienter med långvariga symptom av sjukdomen covid-19.

LÄS MER HÄR
 

Svenskar reser betydligt mindre utomlands

 

Svenskarna har rest betydligt mindre utomlands sommaren 2020 jämfört med samma period förra året. Resor till de tio mest populära europeiska länderna minskade med cirka 70 procent de två första veckorna i juli jämfört med 2019. Det visar en kartläggning gjord av mobiloperatören Tre.

LÄS NYHETEN HÄR
 

Kvartalsrapport om bilden av Sverige

 

I årets andra kvartalsrapport som täcker perioden april till och med juni utgör coronapandemin en stor del av samtalet om Sverige i utländsk media och på digitala plattformar.

LÄS RAPPORTEN HÄR
 
 

Unga och äldre känner oro för framtiden

Såväl yngre som äldre anger att de ser allvarligt på konsekvenserna av pandemin. I åldersspannet 18-29 år är 66 procent oroliga för hur våra välfärdssystem ska klara av effekterna av Coronavirusets utbredning och i åldersspannet 65-79 år ligger den siffran på 69 procent.

LÄS RAPPORTEN HÄR
 

Beredskapskök ska säkra måltider vid kris

Med tillgång till eget elkraftverk och reservvatten har Storängsköket i Karlskoga rustats som beredskapskök. Det stod färdigt i april i år. I Storängsköket tillagas till vardags måltider till förskolor i Karlskoga och Degerfors kommuner. Men med tillgång till ett eget elkraftverk och reservvatten fungerar det också som ett så kallat beredskapskök.

SE NYHETEN HÄR
 
 

Strålande kampanj 

Strålsäkerhetsmyndigheten har lanserat kampanjen Sanny, som ska uppmärksamma oss på solens skadliga UV-strålar. "Med Sanny vill vi på ett humoristiskt sätt påminna människor om att ta hand om sig i solen".

SE KAMPANJFILMERNA HÄR

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma