Lägesbild vecka 30 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 30

Folkhälsomyndigheten har nu tagit fram tre olika scenarier för hur smittspridningen kan komma att utvecklas i Sverige under det närmaste året.

– Scenarierna ligger som grund för arbetet med regeringsuppdraget att ta fram en plan inför eventuella nya utbrott av covid-19, säger Frida Sjöstedt, stabschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Frida Sjöstedt, stabschef.

Scenario noll illustrerar utvecklingen om dagens låga nivå av smittspridning består - vilket ger en avtagande spridning.

Scenario ett visar en spridning som snabbt tilltar hösten 2020 och sedan snabbt avtar för att sen tillta igen.

Enligt scenario ett kan man säga att smittspridningen kommer tillta i kluster som skapas då exempelvis allmänheten blir sämre på att följa rekommendationerna. Då tilltar smittspridningen för att sen minska igen när medvetenheten ökar.

Scenario två visar en mer utdragen och jämnt ökande spridning.

Planera för åtgärder

Enligt veckans regionala lägesbild är efterlevnaden av rekommendationer och riktlinjer mestadels hög.

– Det är väldigt väderberoende, vid fint väder samlas mycket folk. Brister i efterlevnaden gäller främst populära besöksmål, stränder och barer och restauranger, säger Frida Sjöstedt.

Länsstyrelsen Skåne jobbar nu med att, tillsammans med kommunerna och Region Skåne, planera för olika åtgärder kopplat till scenarierna.

– Oavsett scenarier måste vi vara förberedda på det värsta och att dagens låga siffror på smittspridningen snabbt kan stiga. Exakt hur det kommer att se ut i Skåne är omöjligt att säga, men om vi alla fortsätter att följa de råd och riktlinjer som finns kan vi ha en bra chans att till fortsatt låg smittspridning i Skåne, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare.

Låg smittspridning

Region Skåne rapporterar att smittspridningen i Skåne den senaste veckan har legat kvar på en stabil låg nivå och antalet fall bland äldre över 70 år nu är ytterst få. Den stabila trenden gäller även för inneliggande patienter med covid-19 på sjukhus.

Utmaningen är nu att försöka hålla kvar det gynnsamma läget. Smittskydd Skåne får signaler från kommunerna om att det emellanåt är alldeles för trångt på vissa platser som till exempel på badstränder.

– Vi kan inte nog säga hur viktigt det är att fortsätta hålla avstånd till varandra, helst två meter. Det gäller exempelvis i kollektivtrafiken, i butiker, på restauranger, träningsanläggningar, stränder och på andra allmänna platser.

Under vecka 29 analyserades 5 988 prover varav 2 543 var självtester som hade beställts via 1177.se. Av alla dessa var 2,5 procent positiva.

– Merparten av de nya fallen är yngre och medelålders och vi ser ytterst få fall bland äldre över 70 år vilket är mycket glädjande, säger Per Hagstam.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Malin Mellberg, längst till höger, med kollegorna Hanna Jakobsson Eneberg, Maja Enarsson, Malin Fröjd och Kiki Nilsenius.

 

Lunds seniorer träffas digitalt

Isolering och ensamhet, en vardag som många fått hantera under coronapandemin. För att erbjuda ett slags sammanhang samt uppmuntra till aktivitet har Lunds kommun hittat en ny väg att nå ut till de äldre – en Digital Träffpunkt.

Den Digitala Träffpunkten är ett relativt nytt initiativ som kom i samband med de restriktioner som inrättats under coronapandemin. Fysiska aktiviteter har tvingats hålla stängt för att minimera risken av smittspridning. En nedstängning som har medfört ensamhet hos framförallt den äldre generationen.

Detta vill man i Lunds kommun ändra på och de erbjuder därför en tjänst som förhoppningsvis kan få ofrivilligt ensamma personer att känna sig mindre ensamma.

En känsla av gemenskap

- Trots distansen och bristen på fysiska möten så är vår förhoppning med den Digitala Träffpunkten att kunna förmedla en känsla av gemenskap. Om vi lyckats sätta en positiv prägel på åtminstone några seniorers dag, så är det värt allt arbete vi lagt ner, säger Malin Mellberg, aktivitetssamordnare vid Lunds kommun.

Vid den Digitala Träffpunkten kan seniorer ta del av videoklipp som innehåller allt från boktips, träningspass, matlagningstips till quiz och musikunderhållning.

Lyssnar på brukarna

Malin Mellberg och hennes kollegor arbetar ständigt med att uppmuntra seniorerna som tittar på videoklippen att ge respons och kommentarer på klippen så önskemålen kan tas med till framtida videoklipp.

- Planen är att göra träffpunkten interaktiv. Så småningom vill vi bland annat kunna använda oss av livestream. Projektet ska leva kvar även efter coronaepidemin, säger Malin Mellberg.

 

Öresund kan bli nationalpark

Regeringen har gett Länsstyrelsen i Skåne i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett marint områdesskydd i Öresund och vilken skyddsform som är lämpligast utifrån skyddsbehovet.

LÄS MER HÄR
 

Ökat stöd för att stärka demokratin

Den globala trenden av demokratisk tillbakagång och inskränkningar av mänskliga rättigheter ser ut att förstärkas av pandemin och länders respons på den. Regeringen ökar därför sitt stöd.

LÄS MER HÄR
 

Spelmissbruket ökar under pandemin

Enligt en studie från Lunds universitet har spelandet ökat under coronapandemin. Framför allt är det redan spelberoende som spelar mer och tar större risker - men spelandet har även ökat bland övriga befolkningen.

 

Madeleine Tügel, Rådgivare på Spelberoendes förening Malmö.

- I Malmö ser vi en liten ökning nu, våra medlemmar återfaller i spel och fler nya hjälpsökande tar kontakt, säger Madeleine Tügel, Rådgivare på Spelberoendes förening Malmö.

Målet för Spelberoendes förening Malmö är att förebygga spelandets sociala skadeverkningar, särskilt bland barn och ungdomar. Det gör man genom att granska marknadsföring av spel, verka för information till beslutsfattare och följa och initiera forskning och behandling inom området spelberoende.

Hjälp till självhjälp

- Vi är en ideell förening som jobbar med att hjälpa spelberoende och deras anhöriga. Verktygen är att erbjuda hjälp till självhjälp genom att sprida information om spelberoendes orsaker, konsekvenser, uttrycksformer, behandling och möjliga hjälpinsatser.

Lunds universitets undersökning visar att en relativt liten grupp rapporterat ökat spelande under pandemin. Men i samma grupp var spelproblemen höga. Särskilt höga var spelproblemen i den grupp som berättade att det minskade sportutbudet gjorde att de bytte till andra sporter eller till nätcasino.

Kan bero på oro

- Jag tror att ökningen beror på att folk upplever mycket oro och stress kring den situation som har uppstått, bland annat på grund av hushållsekonomin, permitteringar och i vissa fall uppsägningar. Det gör att folk lättare faller tillbaka i gamla dåliga vanor, säger Madeleine Tügel.

LÄS MER HÄR
 
 

182 000 barn har föräldrar med skulder

Drygt 182 000 barn i landet växer upp i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden, visar nya siffror. Det är mer än vart tolfte barn.

– I spåren av coronakrisen kommer många familjer att vara tvungna att ställa om sin ekonomi. Då behöver barns oro, tankar och funderingar få utrymme. Vi vuxna måste vara lyhörda, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

Sommaren är ofta en jobbig tid för barn som växer upp i familjer som har svårt att få pengarna att räcka till. Kompisarna hittar på många aktiviteter som kostar pengar medan de själva inte har råd att följa med. Då är det lätt att få känslan av att man är den enda som inte gör något roligt på sommarlovet.

Svårt att prata pengar

I kontakten med Kronofogden berättar många föräldrar att de tycker det är svårt att prata om ekonomi med sina barn.

– De vill skydda sina barn och tror att de gör det genom att inte prata om pengar. Men det är viktigt att göra det, så att barnen inte behöver känna oro och förstår att familjens ekonomi inte är deras ansvar, säger Tina Häggmark.

Stora skillnader i landet 

I början av juni levde 182 084 barn i familjer där minst en förälder hade skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden.

– Coronautbrottet har påverkat alla delar av samhället och många familjer står inför en tuff ekonomisk situation. Risken är stor att antalet barn som växer upp i skuldsatta hem kommer att öka markant de kommande åren, säger Tina Häggmark.

Det finns stora skillnader i landet. Högst andel barn med skuldsatta föräldrar finns i Ljusnarsbergs kommun i Örebro län, där siffran ligger på 20,1 procent. Störst andel skuldsatta i Skåne finns i Perstorps kommun där siffran ligger på 17,4 procent, tätt följt av Bjuv som ligger på 17,1 procent. Skånska Lomma har den lägsta andelen barn som lever i skuldsatta familjer med 1,8 procent.

Samarbete för att stötta barn

Kronofogden och Bris samarbetar sedan några år tillbaka för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi. Samarbetet handlar till största del om att sprida information till barn om att de inte är ensamma om sin situation, att det inte är deras fel och att det alltid finns någon att prata med om hur livet är just nu.

Barn kan varje dag ringa till Bris kuratorer anonymt på gratisnumret 116 111, chatta, mejla och skriva inlägg på Bris forum. Vuxna kan också få stöd från Bris kring hur man kan prata om de här frågorna med sina barn.

 

Förutsättningar för högskoleprovet utreds

Efter att vårens högskoleprov ställts in till följd av coronapandemin ger nu regeringen UHR i uppdrag att sammanställa förutsättningarna för höstens högskoleprov givet det rådande smittläget.

LÄS MER HÄR
 

Så skriver utländsk media om Sverige

 

Rapporteringen i USA och Storbritannien har varit övervägande neutral och faktabaserad. Fokus ligger på att Sverige har valt en annan väg än andra länder. Sveriges dödstal och jämförelser med andra länder tas återkommande upp.

LÄS RAPPORTEN HÄR
 

Officerarna återvänder till Försvarsmakten

 

En gång var de stolta officerare i rikets tjänst. Av olika skäl valde de att lämna Försvarsmakten. Många av dem klev av när organisationen krymptes och förband lades ner. Men nu blåser andra vindar och allt fler återvänder från sina civila karriärer.

LÄS NYHETEN HÄR
 
 

Majoriteten vill vaccinera sig

Majoriteten fortsätter följa myndighetens rekommendationer och har för avsikt att vaccinera sig när vaccin är framtaget. Förtroendet för samhällets hantering av coronaviruset i Sverige är fortsatt stabilt.

LÄS RAPPORTEN HÄR
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma