Lägesbild vecka 31 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 31

Länsstyrelsen Skåne skickade i juni ut en rekommendation till kommunerna om att skapa ett lager av skyddsutrustning för att stärka beredskapen på längre sikt.

- Kommunerna har jobbat hårt med frågan, majoriteten är nu väl förberedda vad gäller skyddsutrustning, säger Jon Andersen, funktionschef för resursfördelningsgruppen.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Jon Andersen, funktionschef för resursfördelningsgruppen.

I rådet till kommunerna framgick att man över tid bör bygga upp ett lager av skyddsutrustning för att vara förberedd på nya utbrott.

- Det är glädjande att Skåne har så många kommuner med god uppfyllnad av lager redan i dag. På aggregerad länsnivå har vi ett förhållandevis gott läge vad gäller beredskapslager.

Målet är att alla kommuner ska ha tillräckligt med skyddsutrustning för att klara sig tre månader. Detta för att undvika den situation som uppstod under våren med stora brister när leveranserna sinade.

Starka i samverkan

Under sommaren har lagren fyllts på och kommunerna har hjälpts åt att köpa in och fördela utrustning sinsemellan. Enligt senaste rapporten är de skånska beredskapslagren fyllda till 81 procent. Bäst tillgång har man till munskydd där lagren är fyllda till 91 procent.

- När vi sjösatte rådet om beredskapslager trodde vi att det skulle ta längre tid att fylla lagren. Vi är positivt överraskade hur snabbt och effektivt kommunerna jobbat med frågan. Men än är målet om 100 procent inte uppfyllt. Nu gäller det att fortsätta arbetet för att stå rustade inför en eventuell ökad smittspridning och andra framtida kriser, säger Jon Andersen.

Nytt uppdrag samordnas av Länsstyrelsen Skåne

För att minska risken för nya utbrott och en andra våg i höst har regeringen gett länsstyrelserna i uppdrag att informera om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Uppdraget, som samordnas av Länsstyrelsen Skåne, innebär även att samla in och sprida goda exempel på åtgärder som kommuner och andra aktörer kan genomföra för att minska risken för ökad smittspridning.

Samtidigt fortsätter arbetet med efterlevnadsuppdraget, där alla kommuner rapporterar in om hur rekommendationerna följs.

Läget stabilt

För fjärde veckan i rad pendlar det genomsnittliga antalet nya konstaterade covid-fall i Skåne stabilt kring 20 per dag.

– Sommaren med skollov och semester har gjort det lätt för oss att hålla distansen och undvika trånga utrymmen. Den stora utmaningen blir till hösten, när semestrarna och skolloven tar slut. Då är det allas ansvar att fortsätta undvika trängsel, stanna hemma när man uppvisar minsta symtom, tvätta händerna ofta och nysa och hosta i armvecket, säger Eva Melander, Region Skånes smittskyddsläkare.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Anneli Skoglund, fysioterapeut på barn- och ungdomshabiliteringen i Ängelholm, följer upp hur det går med patienternas cyklar via video.

 

Rehab på distans succé i Ängelholm

Distansbehandlingar inom barn- och ungdomshabiliteringen har ökat kraftigt under covid-19 pandemin.

- Flera insatser har visat sig vara mer effektiva på distans än vid ett fysiskt möte, säger Jeanette Ohrberg, enhetschef på barn- och ungdomshabiliteringen i Ängelholm.

En av framgångarna har varit uppföljning av hjälpmedel som flera patienter behöver i sin vardag. Trehjuliga cyklar är ett viktigt hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning, både i fråga om att förflytta sig och få fysisk aktivitet.

Träffas via video

– Tidigare fick ju föräldrarna packa in cykeln i bilen och ta sig hit eller så fick jag besöka patienterna i hemmet. Men nu följer vi upp genom att föräldrarna filmar barnen och sen har vi ett samtal kring hur cyklingen fungerar. Ofta är det ganska enkla saker som behövs rättas till, säger Anneli Skoglund, fysioterapeut på barn- och ungdomshabiliteringen i Ängelholm.

Hjälpmedelsuppföljningarna via video har tagits emot väl av både patienter och deras anhöriga, trots lite tveksamheter i början.

Positiv effekt av covid-19

Viljan och kunskapen om distansbehandling fanns redan inom habiliteringen, bland annat har man i Helsingborg undersökt om vilka insatser inom habiliteringen som fungerar på distans. Resultatet blev rapporten Habilitering och rehabilitering på distans som publicerades i november 2019. Men det blev pandemin som blev katalysatorn för att komma igång i stor skala.

– När rapporten var färdig började vi se över hur vi kunde använda video. Nu när det blev skarpt läge i våras och tekniken blev mer tillgänglig var det enkelt att ställa om. Naturligtvis kommer vi att fortsätta jobba så även efter pandemin, säger Jeanette Ohrberg.

LÄS RAPPORTEN HÄR
 

Konsekvensanalys av hur barn drabbas

Barn och unga påverkas på olika sätt av det nya coronaviruset. Barnombudsmannen har fått i uppdrag att stödja myndigheter, kommuner och regioner i arbetet med att sprida information. De ska även göra en analys av vilka konsekvenser coronaviruset får för barn och unga i Sverige.

LÄS MER HÄR
 

Ett skepp kommer lastat med handskar

I veckan seglade containerfartyget Bianca Rambow in i Helsingborgs hamn med en last på en miljon par nitrilhandskar. Transporten är en av många med sjukvårdsmaterial till Skåne från Asien. Detta är dock den första som transporterats till sjöss.

LÄS MER HÄR
 

Inne att träna ute i naturen

Frisk luft och motion. En vinnande kombination som blivit allt mer poppis i coronatider.

- Aktivitetsrundan gör det lättare för människor att hålla avstånd, samtidigt som man motionerar, säger Sara Wikander på företaget Träning i Livet som ligger bakom konceptet.

 

Aktivitetsrundan är ett träningssätt där alla tränar efter sina egna förutsättningar samtidigt som man kommer ut i naturen.

Under våren 2018 sattes första aktivitetsrundan upp - men fick ett uppsving i våras då social distans ökade i och med den rådande coronapandemin.

- Aktivitetsrundan är ett sätt att motionera på som passar alla, oavsett ålder och det spelar ingen roll om du är vältränad eller nybörjare.

70 rundor i Sverige

Konceptet är ett komplement till utomhusgym. I dag finns det 70 aktivitetsrundor runt om i Sverige, framförallt i Skåne och Småland.

- Vi vill att det ska vara kostnadsfritt att träna och målet är hitta en form där barn och vuxna kan röra sig tillsammans, berättar Sara Wikander.

Aktivitetsrundan består av tolv skyltar uppsatta i natur eller längs en motionsslinga. På varje skylt finns en text med tillhörande bild som beskriver en övning.

Visar på film

Man kan även scanna en QR-kod som leder till ett filmat material med övningarna. Utöver det finns det även en liten notis om vad forskning visat om fysisk aktivitet. Man kan välja att antingen gå mellan de olika skyltarna eller att jogga.

- Responsen på aktivitetsrundan har endast varit positiv. Det är ett enkelt sätt att inspirera till rörelse och det finns något för alla, säger Sara Wikander.

LÄS MER HÄR
 

Blockkedjan - ett sätt att kommunicera

Länsstyrelsen Skåne har tagit fram två rapporter angående hur den offentliga sektorn kan använda sig av blockkedjetekniken för att kommunicera med medborgarna.

Länsstyrelsen Skåne är en av parterna i projektet ”Blockchain in Government” (BLING), inom ramen för EU-programmet Interreg North Sea Region. Projektet har som mål att undersöka hur den offentliga sektorn kan använda sig av blockkedjetekniken för att utveckla sina serviceerbjudanden till medborgarna. Länsstyrelsen Skåne har, i samverkan med SWECO, i dagarna sammanställt två rapporter.

Avancerad process

- En rapport som avhandlar EU:s lagstiftning inom området och en på temat blockkedjan som möjlighet eller hinder för demokratiutveckling, säger Jörgen Dehlin, projektutvecklare på Länsstyrelsen Skåne.

Blockkedjan är en tekniskt avancerad dataprocess, som utmärker sig på så sätt att den är svår att göra begriplig utan långa tekniska resonemang.

Jörgen Dehlin menar att enklast sätt att förklara blockchain är genom en jämförelse.

- Om man skriver ett dokument, i till exempel Word, och skickar det till en vän så kan vännen kopiera innehållet och göra det till sina eget genom att lägga till eller dra ifrån och därefter skicka dokumentet vidare. Om man i stället skickar innehållet, text eller bild, i en blockkedja så har den en unik signatur och går inte att kopiera eller göra till sin egen. Vill någon lägga till i din text eller bild så blir det ett nytt block i kedjan med den personens unika digitala avtryck.

Konkreta exempel

I den offentliga sektorn kan blockkedjetekniken till exempel användas till olika typer av ansökningar, samråd, omröstningar eller som förslagslåda.

- Rapporterna innehåller ett antal konkreta exempel på hur den offentliga sektorn runt om i Europa använder sig av blockkedjan redan i dag.

EU-projektet BLING leds av staden Groningen i Nederländerna och har ett tiotal samarbetspartners i Nordsjöregionen - bland andra universiteten i Edingburgh, Göteborg, Oldenburg och Ålborg.

- I en av rapporterna konstaterar vi med anledning av den pågående pandemin att covid-19 krisen troligen kommer att accelerera omställningen till digitala lösningar, vilket innebär nya möjligheter. Vissa anser till och med att covid-19 är den perfekta möjligheten för att integrera blockchain i samhället, säger Jörgen Dehlin.

LÄS RAPPORT 1 HÄR
LÄS RAPPORT 2 HÄR
 

Undersökning om fisken trivs i bullrigt vatten

LÄS RAPPORTEN HÄR
 

För djur som lever nära havets farleder kan ljudet under ytan jämföras med att bo nära en motorväg. Även störande ljud från sprängningar, seismiska undersökningar eller pålningsarbeten bygger på oljudet. FOI:s marinbiolog forskar kring hur ljudet påverkar livet i havet.

 
 

Färre tror att de kan smittas

Oron störst kring ökad arbetslöshet i samhället och att många företag ska få allvarliga ekonomiska problem samt hur välfärdssystem ska klara av effekterna av coronaviruset. Samtidigt som färre tror sig riskera att smittas.

LÄS RAPPORTEN HÄR
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma