Lägesbild vecka 32 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 32

Vi vet att du vet. Så heter den nya kampanjen som ska få skåningar att hålla avstånd även i höst.

- Vi tror att folk är ganska trötta på att höra om att hålla distans. Samtidigt är det inte läge att slappna av, då riskerar vi en andra våg av covid-19, säger Ita Jablonska, kriskommunikatör på Länsstyrelsen Skåne.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Thomas Nilsson, Region Skåne och Ita Jablonska, Länsstyrelsen Skåne.

Sommaren går mot sitt slut och snart är det dags att återgå till vardag med jobb och skola. En vardag som även under hösten innebär social distans och jobb hemifrån.

- Kampanjen ”Vi vet att du vet” bygger på egenansvar. Att folk inte ska glömma bort att riktlinjer och rekommendationer fortsätter att gälla.

Startar på måndag

Kampanjen, som Region Skåne tagit fram med tillsammans med Länsstyrelsen Skåne och kommunerna, startar på måndag den 10 augusti.

- Den regionala lägesbilden visar att efterlevnaden i Skåne är ganska bra. Senaste veckans värme har dock påverkat efterlevnaden och det är svårt att hålla distans på stränder och badanläggningar. Men vi måste fortsätta kämpa på.

I länsstyrelsernas nya regeringsuppdrag, som samordnas av Länsstyrelsen Skåne, ingår att sprida information och kommunicera med allmänhet, kommuner och andra berörda aktörer om vikten av att följa myndigheternas rekommendationer, riktlinjer och råd med anledning av covid-19.

Goda exempel

Länsstyrelserna ska även samla goda exempel på åtgärder som kommuner och andra berörda aktörer kan genomföra för att minska risken för ökad smittspridning.

- Många kommuner i Skåne har tagit innovativa initiativ för att öka efterlevnaden av råd och rekommendationer. Genom att lyfta upp goda exempel i lägesbilden kan andra kommuner få inspiration om vad man kan göra, säger Ita Jablonska.

Däremot har Skåne sett en viss ökning av antalet nya covid-fall den senaste veckan.

- Tyvärr har vi även sett nya fall på flera äldreboenden runt om i Skåne förra veckan. Det rör sig visserligen inte om så många personer, men det är ändå en oroande utveckling om smittan åter kommer in på äldreboenden. Det kan vara ett uttryck för att vi åter har en ökande smittspridning i samhället, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Alla kan testas

Därför uppmanar Mattias Waldeck alla som känner av symtom på covid-19 att virustesta sig och att fortsätta stanna hemma om man känner sig det minsta sjuk. Symtom på covid-19 kan vara till exempel snuva, ont i halsen, feber, hosta, andningsbesvär och plötsligt lukt- och smakbortfall.

- Vi har kapaciteten att testa alla som känner sig sjuka, antingen genom en egenprovtagning som kan beställas på 1177.se, eller genom särskilda provtagningsstationer på sjukhusen om man är anställd inom Region Skåne eller den kommunala omsorgen.

Alla som konstateras ha en pågående covid-19 infektion kontaktas av Region Skånes smittspårare för att tidigt kunna vidta åtgärder och bryta smittkedjor, säger Mattias Waldeck.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Svensk hjälpsänding till Libanon

MSB och Socialstyrelsen packar just nu materiel som bland annat omfattar skyddshandskar, skyddsmasker, skyddskläder, kanyler, förband och annan sjukvårdsutrustning som kan användas vid vård efter explosionen i Beirut.

LÄS MER HÄR
 

Snabbspår för skyddsutrustning

Arbetsmiljöverket inspekterar nära 300 arbetsplatser inom vård och äldreomsorg. "Det är viktigt att endast testad och säker skyddsutrustning används. De som jobbar ska inte invaggas i en falsk trygghet", säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

LÄS MER HÄR
 

Lars Persson, Länsstyrelsen Skåne.

 

Ny riskbild för oljeutsläpp till sjöss

Det har gått fyra år sedan rapporten ”Riskbild för oljeolyckor till sjöss i Sverige” uppdaterades. Nu är det åter dags för en översyn.

- Fartygstrafiken beräknas öka framöver vartefter Sverige och regionen utvecklas. Vi måste vara beredda om en större olycka inträffar, säger Lars Persson, brandingenjör på Länsstyrelsen Skåne.

2012 tog Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), tillsammans med Länsstyrelserna och andra myndigheter, fram en gemensam rapport kring risker för oljeutsläpp till sjöss.

- Rapporten uppdaterades 2016 av den nationella samverkansgruppen för oljeskadeskydd (NSO). Även denna gång är det NSO som leder arbetet med revideringen.

Samarbete mellan myndigheterna

I gruppen finns representanter från de ingående myndigheterna, som exempelvis Sjöfartsverket, Havs- och Vattenmyndigheten, Naturvårdsverket och Sveriges kommuner och Regioner och Kustbevakningen. Projektet upphandlas och finansieras av MSB.

Ett första utkast ska vara klart i september och den slutliga versionen är tänkt att presenteras i samband med NSO:s årliga oljeskyddskonferens den 25-26 november 2020.

Bjuder in till diskussion

- Under konferensen, som i år förväntas hållas via webben från mindre grupper runt om i landet, ska vi bland annat diskutera den nya riskbilden. Vi har även en stående punkt för goda exempel. Vår ambition är att konferensen ska ge med en samlad bild av den nationella utvecklingen, och då behöver alla hjälpas åt att bidra, säger Lars Persson.

LÄNK TILL INBJUDAN HÄR
 

Högskoleprovet håller längre

Regeringen förlänger giltigheten för resultat på högskoleprovet från fem till åtta år för att ge fler en möjlighet att bli antagna till universitets- och högskoleutbildningar med hjälp av högskoleprovet.

LÄS MER HÄR
 

Stöd på 500 miljoner till nyhetsmedia

För att förbättra förutsättningarna för nyhetsförmedling införs ett redaktionsstöd i mediestödet. Stödet är brett och omfattar bland annat dagspress, gratistidningar, webbaserade medier och nyhetsverksamhet i radio- och tv-kanaler.

LÄS MER HÄR
 

"Ingen uppgift har tyckts varit omöjlig att lösa"

Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborg, Skurup och Vellinge kommun.

 

Vad har överraskat dig mest under pandemin?

- Det som har överraskat mig mest är hur snabbt vi inom kommunerna ställt om våra verksamheter och anpassat oss till den rådande situationen. Ingen uppgift ha tyckts varit omöjlig för oss att lösa, vi har bara gjort det. Vi har också lyckats hålla en låg smittspridning inom länet, vilket såklart har varit oerhört positivt.

Vad har fungerat bäst i krishanteringen?

- Det som har fungerat bäst under pandemin är den samverkan som vi har skapat mellan kommunerna i länet. Vi har, baserat på olika strukturer, lyckats skapa former för veckovisa samverkansmöten. Här har vi kunnat dela lägesbilder mellan varandra, utbyta information och dela material som vi tagit fram. Genom detta arbetssätt har vi tillsammans blivit mer effektiva och bättre på att nyttja varandras kompetenser inom länet oavsett vilken kommun man arbetar i.

Vad skulle man kunna göra annorlunda?

- På nationellt håll skulle man behöva ta mer hänsyn till vårt avlånga land så vi har olika geografiska förutsättningar i landet. Exempelvis så har vi i syd efterfrågat rekommendationer för badstränder än tidigare län då badsäsongen startar tidigare här.

Den största lärdomen inför framtiden?

- Denna pandemi har nog fått oss att inse hur sårbara vi är när det kommer till en pandemi som lamslår hela världen. För att kunna upprätthålla våra samhällsviktiga verksamheter, så går det inte att bortse från att vi är beroende av en fungerande import. Här kommer frågan in om att vi behöver börja bygga upp våra egna lager, både inom respektive kommun men även inom länet och landet.

 

Samtalet om Sverige utomlands

Fokus ligger på att Sverige har valt en annan väg än andra länder. Även Sveriges totala dödstal tas återkommande upp, samtidigt som det i flera artiklar också framgår att utvecklingen i Sverige avseende antal smittade och döda nu går åt rätt håll.

LÄS SENASTE RAPPORTEN HÄR
 

Fler masker än maneter - corona påverkar havet

 

En ny typ av plastskräp har nått sin väg till havet. Ansiktsmasker och latexhandskar hittas nu uppsköljda på medelhavsstränder enligt the Guardian.

LÄS NYHETEN HÄR
 

Senaste enkäten: Färre tror att de kan smittas

 

Allt färre svenskar tror att de kommer att bli smittade. Däremot är siffrorna höga gällande oron för att arbetslösheten i samhället ökar.

LÄS SENASTE RAPPORTEN HÄR
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma