Lägesbild vecka 33 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 33

Allmänheten måste ta eget ansvar och ta till sig av de rekommendationer och riktlinjer som finns. En önskan som framgår i lägesbilderna från de skånska kommunerna.

- Det är framför allt på stränder, caféer och restauranger som efterlevnaden brister, säger Frida Sjöstedt, stabschef på Länsstyrelsen Skåne.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Mattias Waldeck, Region Skåne.

Flera skånska kommuner rapporterar att verksamheternas efterlevnad är hög - men att det egna ansvaret bland gäster och medborgare ibland brister när det gäller att hålla avstånd på stränder och restauranger.

- Trängseln upplevs vara väderberoende och flera kommuner påpekar att allmänheten behöver ta eget ansvar och ta till sig de rekommendationer och riktlinjer som finns.

Åter till vardag

I samband med att skolorna börjar återgår många till sina arbeten, vilket kan bidra till ökat tryck inte minst på kollektivtrafiken. Det kan bli svårare att hålla avstånd.

- Länsstyrelsen har tagit fram affischer baserat på budskapet ”Att hålla avstånd är att visa omtanke”. Affischerna föreställer olika miljöer så som city, fritidsgård, skolgård och trafik och finns på fyra olika språk.

Materialet, som är producerat av Länsstyrelsen Örebro, kan användas fritt av kommunerna.

- Vi måste fortsätta vara försiktiga så att inte smittspridningen får fart nu när det är dags för vardag, säger Frida Sjöstedt.

Fler smittade

Region Skånes provtagningsstatistik visar att antalet nya smittade med covid-19 fortsätter att öka i Skåne. De senaste veckorna har antalet smittade ökat bland annat i gruppen äldre tonåringar och unga vuxna. Även om få unga människor blir svårt sjuka av covid-19 riskerar man att smitta andra som är i riskgrupp.

- Vi måste alla hjälpas åt för att minska smittspridningen, så minskar vi också risken för att äldre eller personer som jobbar med äldre blir sjuka. Det som gäller för övriga samhället gäller också för skolan – håll avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma om du blir sjuk och beställ hem ett självtest, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

MSB i Beirut: Många kollegor hemlösa

Över 170 döda, 6 000 skadade och 200 000 skadade lägenheter. Jesper Folkesson är på plats för att samordna FN-insatser efter explosionen i Beiruts hamn. "Den livräddande fasen är över. Nu försöker vi ta tag i återuppbyggnaden", säger han till TT.

LÄS NYHETEN HÄR
 

Värmerekord på Svalbard i juli

På de flesta håll i Arktis var det en julimånad varmare än normalt. Vid Svalbard lufthavn uppättes 21,7° den 25 juli, vilket är nytt värmerekord för stationen. Enligt den norska vädertjänsten var det tidigare värmerekordet 21,3° den 16 juli 1979.

LÄS MER HÄR
 

Patrik Åkesson, Länsstyrelsen Skåne.

 

Utsatta branscher får stöd med hyran

Coronaviruset har fått stora ekonomiska konsekvenser i hela Sverige. För att hjälpa företag i utsatta branscher har regeringen beslutat att stödja lokalhyresgäster med tillfälligt sänkta hyror.

- Mellan 1 juli - 10 augusti har vi fått in totalt 20 968 ärenden, varav 3 267 till Länsstyrelsen Skåne, säger Patrik Åkesson, tillförordnad chef vid enheten för statliga bostadsstöd på Länsstyrelsen Skåne.

Hyresvärdar som ger rabatt på hyran till hyresgäster i utsatta branscher kan ansöka om ekonomiskt stöd. Stödet söks av hyresvärdarna i efterhand.

- Det handlar framför allt om företag i hotell- och restaurangbranschen, handeln samt vissa andra branscher. Det har från den 31 juli tillkommit fler branscher, vilket inkluderar konsumenttvätt, bilverkstäder, biluthyrning, uthyrning av hushållsartiklar, trafikskolor, sport- och fritidsutbildning och porträttfotografering.

Länsstyrelsen Skåne har för närvarande ett 15-tal handläggare som arbetar med stödet och totalt närmare 30 medarbetare på enheten. Flera handläggare är inlånade från andra enheter inom Länsstyrelsen och några är inlånade från Migrationsverket. Enheten, där Patrik Åkesson tillträdde som chef i augusti, växer efter behov. Målet är att hantera samtliga ärende under året.

Rätt från början underlättar

- Många ansökningar som hittills kommit in behöver kompletteras för att Länsstyrelsen ska kunna besluta i ärendet. Information om vilka handlingar som ska bifogas finns på Boverkets hemsida om stödet. Handläggningstiden blir kortare om ansökan är komplett redan från början.

Förutsättningarna för stöd är att bland annat att en överenskommelse om sänkt lokalhyra ska ha tecknats mellan hyresvärden och hyresgästen senast den 30 juni 2020, eller 31 juli för tillkommande branscher. Hyresgästen ska under perioden vara verksam i en bransch som omfattas av stödet.

- Stöd får lämnas till en hyresvärd med 50 procent av den rabatt på det fasta hyresbeloppet som hyresvärden och hyresgästen har kommit överens om för perioden 1 april till och med den 30 juni 2020. Stödet får dock aldrig vara högre än 25 procent av den tidigare fasta hyran.

Ett exempel är att om hyresvärden sätter ned den fasta hyran med 50 procent bär hyresvärden 25 procent och staten 25 procent av kostnaderna medan handlarna bär 50 procent av den totala hyran.

Delar på arbetet

Sju länsstyrelser har uppdraget att handlägga och fatta beslut om stödet. Länsstyrelsen Skåne handlägger ärenden för fastigheter som ligger i Kronobergs, Blekinge eller Skåne län. Efter att länsstyrelsen godkänt ansökan, som ska vara inne senast 31 augusti 2020, betalas stödet ut av Boverket.

- Inströmningen av ärenden är i linje med vad vi förväntat oss och det fortsätter strömma in ärenden i hög takt. Vi anpassar verksamheten utifrån ärendemängden för att skynda på handläggningen, samtidigt som det är viktigt att undvika felaktiga utbetalningar. Vi hoppas att stödet hjälper företag och utsatta branscher att överleva krisen, säger Patrik Åkesson.

LÄS MER HÄR
 

Regeringsbeslut om fler högskoleprov

Nu ger regeringen Universitets- och högskolerådet i uppdrag att ta fram fler högskoleprov för att minska risken för smittspridning. Minst tre högskoleprov per kalenderår ska finnas tillgängliga under åren 2021–2023.

LÄS MER HÄR
 

Polisen: Våldsbrott bland barn har ökat

Under de senaste åren har antalet anmälda våldsbrott med gärningspersoner som är under 15 år ökat. "Kartläggningar och kunskap finns - nu är det handling som gäller", säger Carin Götblad regionpolischef i region Mitt.

LÄS MER HÄR
 

"Allt har varit enkelt och prestigelöst"

Eva Lövblom, räddningschef i Landskrona och Svalöv.

 

Vad har överraskat dig mest under pandemin?

- Samarbetsviljan, både inom staden men också mellan kommuner och med regionen och Länsstyrelsen Skåne. Svalöv och Landskrona bytte till exempel handsprit mot munskydd en fredag i början på pandemin. Allt har varit så enkelt och prestigelöst.

Vad har fungerat bäst i krishanteringen?

- Att vi än så länge har lyckats hålla smittan borta från våra äldreboenden. Omsorgsförvaltningens plan med karantänboenden och engagerat ledarskap har varit mycket framgångsrikt. Medicinskt ansvarig sjuksköterska och även skolläkaren har använts som experter till krisledningen enligt vår plan, vilket har varit jättebra. Vi har fattat genomtänkta beslut. ”Mottot har varit business as usual” så långt det varit möjligt. Samverkan inom staden har varit fantastisk och vi har löst detta tillsammans.

Vad hade man kunnat göra annorlunda?

- Det kan man alltid göra och framförallt kontinuitetsplanering med lager för skyddsutrustning borde funnits för flera verksamheter.

Den största lärdomen inför framtiden?

- Vi är inte odödliga - pandemier skördar liv även i Sverige. Sårbarheter måste tas på allvar och vi måste kontinuitetsplanera och vidta åtgärder tillsamammans inom länet så vi gör det så kostnadseffektivt som möjligt.

 

Budskap för att säkra resorna i höst

När resorna väntas komma igång efter semestrar och skollov ökar belastningen på vägar, järnvägar och kollektivtrafik. För att så långt möjligt undvika trängsel – och en ökad risk för att covid-19 sprids – har MSB tillsammans med Trafikverket, Transportstyrelsen, Sveriges kommuner och regioner, länsstyrelserna och branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik arbetat fram budskap riktade till trafikbranschen och allmänheten.

LÄS MER HÄR
 

Återhämtning för trafiken över Öresundsbron

 

Under vecka 31, sista veckan i juli, var trafiken 38 procent lägre jämfört med samma vecka förra året. Fyra veckor tidigare låg nedgången på 50 procent medan den uppgick till som mest 76 procent i mitten av april.

LÄS MER HÄR
 

Coronas påverkan på anhöriga ska utredas

 

Nationellt kompetenscentrum anhöriga (NkA) beviljas en miljon kronor för att kartlägga hur anhöriga, anhörigstödspersonal och anhörigstödet påverkats av covid-19. NkA ska ge förslag på stödjande åtgärder under pågående och kommande kriser och pandemier.

LÄS MER HÄR
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma