Lägesbild vecka 34 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 34

Länsstyrelsen Skåne lanserade i veckan kampanjen ”Skydda en mormor”. Målgruppen är unga vuxna - en grupp där smittspridningen ökar.

- Det är oroande tendenser. Därför vill vi göra den här kampanjen och påminna unga om rekommendationerna, säger Ola Melin, länsöverdirektör.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Kampanjen lanseras på Instagram stories och är fri från pekpinnar. Läsarna har möjlighet att interagera med olika påståenden om vad hen kan göra för att minska smittspridningen. Under pandemin har Länsstyrelsen Skåne gjort flera riktade insatser och kampanjer till olika målgrupper, till exempel personer som är 70 plus eller har annat modersmål än svenska.

- ”Skydda en mormor” tar på ett lättsamt sätt upp rekommendationerna och påminner unga om att deras ansträngningar är viktiga för att minska smittspridningen till riskgrupper. Som exempelvis mormödrar. Oavsett vem man vill skydda, bör man visa omtanke genom att fortsätta följa de rekommendationer som finns.

Svårt att hålla avstånd

Veckans lägesrapporter från kommunerna visar en fortsatt generell hög efterlevnad av rekommendationer och riktlinjer, men med vissa undantag. Det är framförallt kategorin ”hålla avstånd” som inte följs.

- Risken finns att det under hösten, när semestern är slut och skola och jobb startar igen, kan bli en utmaning att hålla avstånd. Vi måste fortsätta hålla i för att skydda riskgrupperna, säger Ola Melin.

Flera kommuner rapporterar att egna ansvaret bland gäster och medborgare brister. Det gäller särskilt på badstränder, restauranger, barer, caféer och i butiker. Nationalparkerna rapporterar att besöksmängden minskat efter skolstart och semesterslut, vilket ger mer utrymme i parkerna.

Flera smittade under resa

Enligt Region Skåne har smittspridningen den senaste veckan fortsatt att öka. Även antalet inlagda med covid-19 på sjukhus i Skåne har ökat något.

– Vi ser en viss ökning av smitta i alla åldersgrupper, men gruppen 20-49 år sticker ut allra mest. Däremot är det i dagsläget fortfarande få äldre som insjuknar, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare.

De allra flesta har smittats i Sverige men flera har även smittats under utlandsresa. I de fall där det finns uppgifter om smittland noteras att många har besökt länder i sydöstra Europa och på Balkan.

– I många länder pågår en omfattande spridning av covid-19. Om man får symtom som feber, snuva, halsont, huvudvärk, muskelvärk, försämrat lukt- och smaksinne, magbesvär och diarréer inom 14 dagar från att man kommit hem från resa i de här länderna eller andra riskområden så kan det vara ett tecken på covid-19. Då ska man stanna hemma för att undvika att smitta andra och via 1177.se kan man beställa ett covid-19-test (PCR), säger Per Hagstam.

Höststart och fortsatta rekommendationer

I samband med att skolorna har startat igen är det också många fritidsaktiviteter som återupptas. För att undvika ytterligare smittspridning är det därför viktigt att alla fortsätter hjälpas åt att följa rekommendationerna. Att hålla avstånd och tvätta händerna är viktigt både på arbetsplatser, i skolan och på fritiden.

– Hur smittspridningen kommer att utveckla sig under hösten är svårt att säga. Men om ett par veckor börjar vi nog kunna se hur återgången till jobb, skola och fritidsaktiviteter har påverkat smittspridningen, säger Per Hagstam.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

"Många har gjort ett fantastiskt jobb"

Anneli Hulthén delade ut flaggor till Carl Johan Sonesson.

 

Coronapandemin har satt det svenska samhället under hård press.

I veckan höll Länsstyrelsen Skåne en ceremoni där landshövding Anneli Hulthén delade ut två flaggor till Region Skåne som ett symboliskt tack för insatserna under pandemin.

Det är Stiftelsen Sveriges Nationaldag som med anledning av covid-19 beslutat att dela ut flaggor till Sveriges 21 regioner, ett beslut som offentliggjordes av talman Andreas Norlén på nationaldagen. Flaggorna togs emot av Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande och Björn Lövgren Ekmehag, förvaltningschef för Skånes Universitetssjukhus.

Vid ceremonin betonade Anneli Hulthén och Carl Johan Sonesson att utdelningen är symbolisk och att många förtjänar att uppmärksammas för sina insatser.

- Många har gjort ett fantastiskt jobb under våren och sommaren. Tillsammans har vi lyckats hålla tillbaka smittspridningen i Skåne. Jag vill gärna se flaggorna som ett tack till alla skåningar för små och stora uppoffringar under pandemin, säger Anneli Hulthén.

 

Besöksförbud på boende analyseras

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att analysera om det tillfälliga besöksförbudet i särskilda boendeformer för äldre bör fortsätta att gälla framöver. Tills dess förlängs förbudet till den 30 september 2020.

LÄS NYHETEN HÄR
 

Sverige i EU-avtal om covid-19 vaccin

Regeringen har beslutat att Sverige ska delta i det avtal som EU-kommissionen avser ingå om att köpa covid-19-vaccin från svensk-brittiska AstraZeneca. Köpet gäller under förutsättning att vaccinet godkänns för användning.

LÄS MER HÄR
 

Lyhördhet, tydlighet och snabbhet – tre ledord i Helsingborgs trängselarbete

När gäller det egna ansvaret för avståndet? Var gäller 50-regeln? Och hur långt är en armlängds avstånd? Folkhälsomyndighetens föreskrifter har inneburit många frågor att hantera för landets kommuner. På miljöförvaltningen i Helsingborg har lyhördhet, tydlighet och snabbhet varit viktiga delar i arbetet med trängselkontrollerna.

– I det nya tillsynsuppdraget har det varit avgörande för oss att upprätthålla en positiv dialog med alla företag som ska ta ansvar för avstånden och ha rutiner mot trängsel på sina serveringar, säger Olu Lindström, avdelningschef på miljöförvaltningen i Helsingborgs stad.

Sedan i våras när coronapandemin bröt ut har miljöförvaltningen gjort en eller flera trängselkontroller på omkring 120 serveringsställen i Helsingborg. De serveringar som kontrollerats har tillsammans fått över 250 anmälningar om trängsel från invånare.

Snabba beslut

– Vi prioriterar vår tillsyn utifrån var vi ser att risken för trängsel och smittspridning är störst just nu och alla anmälningar som kommit in har gett oss en fingervisning om var allmänheten har upplevt trängsel. Kontrollerna har följts upp genom att företagen skickar in åtgärder som vi sedan har verifierat på plats. Snabba beslut om åtgärder har behövts i vissa situationer när trängseln varit påtaglig. På kvällar och helger har vi därför haft en samrådsfunktion som inspektörerna kunnat kontakta för att diskutera behov av omedelbar stängning och liknande.

Dialogen har med några få undantag varit positiv och de flesta serveringarna i Helsingborg har tagit sin del av det gemensamma ansvaret för att minska smittspridningen.

– Många företag är duktiga på hitta egna lösningar för att gästerna ska kunna hålla avstånd. För att nå dit har det hela tiden krävts att vi varit tydliga med vad som gäller, men samtidigt lyhörda för de frågor som finns hos serveringarna och den svåra situation som många är i. Vi vill att det ska kännas självklart att kontakta oss för att få råd och stöd, säger Olu Lindström.

Lyssnar in behoven

Att snabbt uppdatera och skicka ut information i olika kanaler anpassat efter företagens behov har varit grundläggande för att kunna reda ut reglerna.

– Vi måste hela tiden kunna kommunicera tydliga svar på de frågor som finns om föreskrifterna och lagtstiftningen. Det är då informationen gör verklig nytta. Vi har skickat flera nyhetsbrev och skrivit många FAQ:s, men även samarbetat med Helsingborg Citysamverkan för att lyssna in behov och se till att företagen själva kan bli bärare av budskap och information, säger Calle Berglund, kommunikatör på miljöförvaltningen.

I samarbetet med Helsingborg Citysamverkan fick staden bredare spridning på de affischer som serveringarna får för att informera sina kunder. Miljöförvaltningen delade även med sig av de checklistor som inspektörerna använder så att serveringar tidigt kunde göra egna åtgärder utifrån de frågor som ställs i trängselkontrollen.

Kommunicerades med film

– Hbg City förmedlade också kontakten till tre krögare som ställde upp på en film för sociala medier, där budskapet om det egna ansvaret för avståndet stärktes tack vare att serveringarna talade direkt till sina gäster, säger Calle Berglund.

Från den 1 juli har kommunerna ett utökat uppdrag att besluta om åtgärder mot trängsel. Alla serveringsställen ska göra åtgärder att förhindra spridning av covid-19 och gästerna ska fortsätta ta eget ansvar för att hålla avstånden.

– Coronapandemin är långt ifrån över och kräver ett gemensamt ansvar där serveringarna följer lagen och tar fram rutiner som varje besökare sedan ser till att respektera, avslutar Olu Lindström.


Totalsiffror för trängselkontroller i Helsingborg
Antal serveringar som fått anmälan från invånare: 106
Antal serveringar där trängselkontroll har gjorts: 119
Antal ärenden där anmälan lämnats till smittskyddsläkare: 5
Antal beslut om smittskyddsåtgärder (föreläggande): 4
Antal beslut om stängning eller begränsade öppettider: 2

 

Fler och mer nischade cyberangrepp

FOI:s studie om coronapandemin visar att cyberangreppen har blivit fler och alltmer nischade. Stress och oro gör oss mer sårbara för attacker och det finns stora utmaningar inom vården.

LÄS MER HÄR
 

Många är oroliga för arbetslöshet

Många svenskar är oroliga för samhällskonsekvenser som uppstår till följd av coronapandemin. Dit hör oro för arbetslöshet och för att vårt välfärdssystem får svårt att klara av effekterna.

LÄS MER HÄR
 

Chefsekonom vill ha stöd till kommunerna

Det krävs både stöd till kommunsektorn och utveckling av företagsklimatet för att undvika en långvarig kris. Det skriver SKR:s chefsekonom i en replik till Skattebetalarnas förening i DI.

LÄS MER HÄR
 

"Tillsammans är vi starkare"

Sanja Vojnikovic, beredskapssamordnare i Bromölla kommun.

 

 

Vad har överraskat dig mest under pandemin?

- Det har varit ett stort engagemang från alla som varit delaktiga i krishanteringen och det hade jag inte förväntat mig.

Vad har fungerat bäst i krishanteringen?

- Viljan att hålla i och hålla ut.

Vad hade man kunnat göra annorlunda?

- Man kan alltid bli bättre. En utvärdering är nödvändig för att fånga upp förbättringsområdena.

Den största lärdomen inför framtiden?

- Vi behöver alltid hjälpa varandra, dock ännu mer när vi befinner oss i en kris. Tillsammans är vi mycket starkare.

 

Nytt system för vädervarningar

Nästa år införs ett nytt system för vädervarningar. Varningarna blir konsekvensbaserade och därmed mer användbara för samhället.

– Syftet med det förnyade varningssystemet är att samhället ska kunna bygga en bättre krisberedskap. Efter april 2021 kommer varningarna vara mer regionalt anpassade, säger Camilla Palmér, huvudprojektledare för införandeprojektet för konsekvensbaserade vädervarningar.

Samverkan mellan SMHI och andra samhällsaktörer är en röd tråd i det förnyade varningssystemet. Länsstyrelsen Skåne, och andra aktörer i det svenska krisberedskapssystemet, har fått en vägledning som stöd till förberedelse.

– En viktig skillnad jämfört med i dag är att vi lämnar varningsklass 1, 2 och 3 och går över till gul, orange och röd varning. Dessutom kommer det inte att vara fördefinierade varningsdistrikt på varningskartan på smhi.se. I stället markerar vakthavande det specifika område som berörs i kartan.

Olika risker beroende på plats

Två nyckelkomponenter i arbetet med att konsekvensbasera vädervarningar är att ta fram regionanpassade tröskelvärden och riskfaktorer. Exempel på risker kan vara vind och nederbörd. Då gäller det att specificera vilka de kritiska nivåerna är för snö, regn och vindstyrka i respektive region. I vissa delar av Skåne kanske en viss vindstyrka bara väntas ge smärre skador på egendom och konsekvenser för samhället. Samma vindstyrka kan dock orsaka betydligt större påverkan på andra platser.

- Arbetet med att ta fram första upplagan av regionalt anpassade tröskelvärden gjordes tillsammans med länsstyrelserna hösten 2019. Dessa tröskelvärden ses över löpande fram till övergången april 2021 och därefter kommer de uppdateras utifrån reflektion och lärdomar dragna av de väderhändelser som framöver sker, säger Camilla Palmér.

Genom utökade förutsättningar till förberedelser ska de störningar som kan drabba samhället i samband med till exempel ett rejält snöfall kunna hanteras bättre. Grundprincipen i det förnyade systemet innebär att SMHI formar varningarna i samråd med länsstyrelsen.

- Men blir det bråttom, eller om varningen till exempel styrs av internationella tröskelvärden, kan SMHI publicera varningen utan samråd. Det kommer att behövas nya checklistor och rutiner hos länsstyrelserna och övriga aktörer som berörs operativt av vädervarningar.

Länsstyrelserna har en nyckelroll

Länsstyrelserna har en nyckelroll i såväl det nya arbetssättet som under införandet. Men på grund av hanteringen av covid-19-situationen är det verkliga förändringsarbetet framskjutet till i höst.

Parallellt med att informera, utbilda och öva tillsammans med samhällsaktörer pågår planeringen för att informera allmänheten om det förnyade varningssystemet.

– I informationen till allmänheten kommer vi bland annat att berätta om hur SMHIs varningar är uppdaterade och anpassade till det nya varningssystemet och hur de kommer att presenteras i SMHIs väder-app och på smhi.se, säger Camilla Palmér.

LÄS MER HÄR
 

Pendlingen över Bron vänder uppåt igen

 

Antalet pendlarresor över Öresund har minskat kraftigt under coronakrisen men nu vi visar resestatistiken från Öresundsbron, Skånetrafiken och Forsea att det skett en viss återhämtning under sommaren.

LÄS MER HÄR
 

Många äldre inlagda innan de avled i corona

 

Socialstyrelsen har publicerat ett faktablad med ny statistik om sjukhusinläggningar bland äldre på särskilt boende och med hemtjänst som avlidit i covid-19. "Statistiken visar att det finns stora skillnader i andelen äldre personer som vårdats på sjukhus innan dödsfallet", säger Henrik Lysell, enhetschef på Socialstyrelsen.

LÄS MER HÄR
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma