Lägesbild vecka 35 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 35

Antalet smittade i Skåne har stigit sedan midsommar. Ett gott exempel på en åtgärd, för att minska smittspridningen, finns i Tomelilla kommun.

- Med appen ”Nyby” ser vi en stor nytta då personer i riskgrupper enkelt kan kopplas samman med volontärer, säger Katrin Högborn, kommunikationschef i Tomelilla kommun.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Katrin Högborn, kommunikationschef i Tomelilla, ser stor nytta med appen.

I appen ”Nyby” kopplas den som behöver hjälp enkelt samman med resurser som kommunen har kvalificerat och som kan bidra.

- Som kommuninvånare kan du både be om hjälp och enkelt bidra. Vi vill möjliggöra att de som faktiskt har behoven kan tala direkt med de som kan bidra. Nu handlar uppdragen mycket om att handla mat och hämta ut mediciner men det kan också handla om promenadsällskap eller andra aktiviteter.

Katrin Högborn menar att det är ett bra sätt att skapa kontakt kommuninvånare emellan. Implementeringen i Tomelilla kommun pågår under 2020 och vilka områden som omfattas kommer utvecklas efter hand.

Andra kommuner som har skapat bättre möjligheter för allmänheten att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer är Helsingborg och Ystad. Helsingborgs app ”Badplatsjakten” visar vilka utflyktsmål man kan välja för att få bättre distans och i Ystad använder man sig av ”Coronavärdar”.

Hög efterlevnad

- I Skåne rapporteras även den här veckan om en fortsatt generell hög efterlevnad av rekommendationer och riktlinjer. Det är framförallt i butiker och gallerior som man ser en lägre grad av efterlevnad, säger Linda Hällgren, stabschef på Länsstyrelsen Skåne.

Trycket på badplatser har minskat, vilket gör att efterlevnaden är högre på dessa platser. På grund av skolstart och semesterslut har även besöksmängden i nationalparker minskat vilket skapar mer utrymme och större möjlighet för besökare att följa rekommendationerna.

- Flera kommuner rapporterar att verksamheternas efterlevnad är generellt sett hög - men att ”det egna ansvaret” bland gäster och medborgare brister, precis som i föregående vecka.

Färre inlagda

Region Skåne rapporterar att antalet inlagda patienter senaste dagarna blivit färre.

- Detta kan hänga samman med att majoriteten som smittas tillhör åldersgruppen 20-49 år och där blir inte lika många så allvarligt sjuka att de behöver sjukhusvård, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.

I Region Skåne har självtesterna ökat rejält. Förra veckan genomförde 3 923 skåningar med symtom egen provtagning via 1177.se. Det är en ökning med 30 procent på bara en vecka.

- Det här är oerhört positivt. Vi har stort tryck på beställningar av självtester just nu och vi utökar kapaciteten succesivt. På det här sättet kan vi begränsa smittspridningen tillsammans. Det handlar om att göra ett virustest (PCR) redan när de första symtomen dyker upp. Det kan exempelvis vara lätt snuva, halsont, hosta, feber, försämrat lukt- och smaksinne eller andnöd. Det är också väldigt viktigt att man stannar hemma från arbete, skola och fritidsaktiviteter så fort man känner av minsta symtom, säger Eva Melander.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Så förbereder sig Malmö stad inför hösten

Läget är stabilt”. ”Vi har god beredskap”.”Vi står starka”. Det konstaterar tre chefer inom Malmö stad som alla har att tackla den stundande coronahösten.

- Det är ett svårt läge rent kommunikativt. Vi har en fortsatt låg smittspridning i Skåne, men viruset har ju inte förändrats sedan i våras, konstaterar stadens ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl.

När det gäller kommunikationen, som kampanjer och informationsspridning, menar Per-Erik Ebbeståhl att det i grunden är en sjukvårdsfråga och att man även fortsättningsvis kommer att följa Region Skåne hack i häl.

LÄS MER HÄR
 

Kommuner söker stöd mot naturolyckor

Den 1 augusti gick ansökningsperioden ut för årets statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor. Totalt 14 kommuner har ansökt om 240 miljoner kronor för sammanlagt 19 åtgärder. Det är det största antalet kommuner sedan 2014.

LÄS NYHETEN HÄR
 

Trygg försörjning av vårdmaterial vid kris

Det bör prövas om särskilda beredskapsapotek ska införas, vilken roll de statliga bolagen Apoteket AB och Apoteket Produktion & Laboratorier AB kan ha samt vilken tillverkningsberedskap som ska finnas i Sverige.

LÄS MER HÄR
 

Jörgen Dehlin, projektutvecklare på Länsstyrelsen Skåne, tycker Paris har en spännande vision.

Samhället efter pandemin

Det spekuleras mycket kring hur världen kommer att se ut post corona. Kommer vi att fortsätta att jobba hemifrån? Kommer den sociala distanseringen att hålla i sig? Kommer polariseringen av världen att öka?

- Kanske finns svaret i Paris, säger Jörgen Dehlin, EU-projektutvecklare på Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsen Skåne har under flera år, inom ramen för ett antal större EU-projekt, haft ett nära samarbete med Paris.

- I Paris har borgmästaren, Anne Hidalgo, lanserat något hon kallar för ”15-Minuters-Staden”. Det går ut på att inom 15 minuters gång- och cykelavstånd ska invånarna ha tillgång till det som de behöver i form av skolor, arbetsplatser, butiker, rekreation, kultur med mera.

”15-Minuters-Staden” sätter fokus på det lokala och stimulerar just arbete hemifrån och det småskaliga samhället, det som ibland kallas mikromobilitet. Ambitionen är att minska klimatavtrycken i form av transporter, som ju är ett problem för alla större samhällen världen över.

- Paris vision är spännande. Spanska sjukan och tuberkulosen gav oss ju renare, ljusare och grönare samhällen. Självfallet kommer även covid-19 att på olika vis sätta sina spår i den kommande samhällsplaneringen, säger Jörgen Dehlin.

 

Nej till skattelösning för Öresundspendlare

Det ser inte ut att bli något skatteundantag för Öresundspendlare som jobbat hemifrån under coronakrisen. Många gränspendlare kommer få skatta i två länder, för danskar väntar troligen en skattesmäll.

LÄS MER HÄR
 

Ökat antal intrång på militära skyddsobjekt

Intrång på militära skyddsobjekt ökar när fler rör sig i skog och mark. "Våra övnings- och skjutfält är otroligt populära", säger Jan Bohman, kommunikationschef i södra militärregionen.

LÄS MER HÄR
 

"Folk har varit kreativa och hjälpsamma"

Hanna Sandberg, beredskapssamordnare och stabschef i Lunds kommun.

 

Vad har överraskat dig mest under pandemin?

- Jag har nog inte blivit så överraskad, utan mer lågmält fascinerad över vissa saker. Exempelvis att vårt lager av skyddsutrustning är så bristfälligt som det är, att ett lands agerande under en kris kan styras så mycket av politisk vilja i stället för expertis samt att smittan spridits så slumpmässigt i världen. Och så självklart att det gick att ändra en hel befolknings beteende nästan över en natt – jag tänker på de där första intensiva veckorna när de nationella besluten trillade in och människor bara anpassade sig.

Vad har fungerat bäst i krishanteringen?

- På kommunal nivå tycker jag att vår interna samverkan har fungerat bäst. Det är fantastiskt vilket förtroende våra verksamheter och vår politiska ledning har gett kommunens lokala ISF. Det goda, interna arbetet har lett till att vi kunnat skapa dialoger och samverkan som inte var möjlig för åtta månader sedan. Samverkan kommunerna emellan har fungerat bra. Att kunna bolla frågor med kollegor i andra kommuner är alltid tacksamt. Jag vill även lyfta allmänheten i stort. Det har gjorts ärenden, printats skyddsvisir, sytts skyddsrockar, labbats med handsprit och varit skattjakter efter skyddsmaterial. Folk har varit kreativa och hjälpsamma.

Vad hade man kunnat göra annorlunda?

- Jag har saknat snabbare regional samordning kring de riskområden som vi i kommunerna tidigt lyfte. Det har också bitvis varit ett ensidigt nationellt perspektiv som styrt myndigheternas beslut, riktlinjer och prognoser. Detta har gjort att vi i kommunen bitvis hamnat i kläm, då vi inte riktigt vetat vad som förväntas av oss, alternativt fått mycket att göra med redan ansträngda resurser.

Den största lärdomen inför framtiden?

- Det är svårt att prata om lärdomar när vi fortfarande är mitt i pandemin, men såhär i halvtid är det några saker vi i vår kommun kommer förvalta inför framtida kriser:

Tänka långsiktigt direkt - ”worst case scenario” när det gäller tid.
Gör en ordentlig omfallsanalys. Om man hjälps åt i länet och gör en ordentlig analys tillsammans så blir den mer träffsäker än om vi ska gissa var och en på egen kammare.
Bestäm former för regional samverkan och rapportering direkt.
Glöm inte alla andra ansvarsområden som finns. I vår stabsiver glömde vi nästan bort flera av de områden som kommunen också arbetar med men som inte berörs av pandemin i ett första steg.
 

Aktivitetsrundan - motion utomhus med möjlighet till social distans.

 

Aktivitetsrunda för stora och små

Frisk luft och motion. En vinnande kombination som blivit allt mer poppis i coronatider.

- Aktivitetsrundan gör det lättare för människor att hålla avstånd, samtidigt som man motionerar, säger Sara Wikander på företaget Träning i Livet som ligger bakom konceptet.

Aktivitetsrundan är ett träningssätt där alla tränar efter sina egna förutsättningar samtidigt som man kommer ut i naturen.

Under våren 2018 sattes första Aktivitetsrundan upp - men fick ett uppsving i våras då social distans ökade i och med den rådande coronapandemin.

Kompletterar utomhusgym

Aktivitetsrundan är ett sätt att motionera på som passar alla, oavsett ålder och det spelar ingen roll om du är vältränad eller nybörjare. Konceptet är ett komplement till utomhusgym. I dag finns det 70 aktivitetsrundor runt om i Sverige, framförallt i Skåne och Småland.

- Vi vill att det ska vara kostnadsfritt att träna och målet är hitta en form där barn och vuxna kan röra sig tillsammans, berättar Sara Wikander.

Aktivitetsrundan består av tolv skyltar uppsatta i natur eller längs en motionsslinga. På varje skylt finns en text med tillhörande bild som beskriver en övning. Man kan även scanna en QR-kod som leder till ett filmat material med övningarna.

Egen takt

Utöver det finns det även en liten notis om vad forskning visat om fysisk aktivitet. Man kan välja att antingen gå mellan de olika skyltarna eller att jogga.

- Responsen på Aktivitetsrundan har endast varit positiv. Det är ett enkelt sätt att inspirera till rörelse och det finns något för alla, säger Sara Wikander.

LÄS MER HÄR
 

Rapport om att planera för det okända

 

Osäkerheten om framtiden medför utmaningar såväl för beredskapsplaneringen som för annan typ av planering. I en ny rapport presenteras några centrala slutsatser från ett forskningsprojekt som har undersökt möjligheten att använda så kallade robusta beslutsstödsmetoder i Sverige. Syftet med metoderna är att besluten ska leda till bra resultat trots stor osäkerhet. Slutsatserna relateras till tidigare reflektioner vid FOI.

LÄS MER HÄR
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma