Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

Nedan följer några smakprov på naturguidningar.

Här är kalendern med alla guidningar. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Med anledning av Coronavirus COVID19 - kontakta arrangören någon dag innan önskad aktivitet för att säkerställa att den genomförs som planerat!

Trattkantareller. Foto: Mathias Harrysson / MOSTPHOTOS

 

Svampens dag - i Skrylle & Skåne

Svampens dag firas första söndagen i september i hela Sverige. I Skrylle erbjuds en guidad promenad med svampkonsulenten Helena Lindgren. På andra platser anordnas svamputställningar. Nedan kan du se alla aktiviteter som arrangeras i Skåne denna dag.

Arrangör: naturum Skrylle (svampguidning i Skrylle, övriga se nedan)

VAR: Skrylle

NÄR: 6 sep

SVAMPGUIDNING I SKRYLLE
SVAMPENS DAG - ALLA AKTIVITETER I SKÅNE
 

Foto: Frits Meyst / Region Skåne

 

Nyfiken på vandring?

Ta chansen och häng med på en guidad vandring tillsammans med andra nybörjare och upptäck vackra naturpärlor nära dig. Vi går i lugnt tempo med gott om tid för pauser. Erfaren guide leder denna kostnadsfria halvdagsvandring. Begränsat antal platser. Förbokas!

Arrangör: Skåneleden med guide från Stiftelsen Skånska landskap

VAR: Fulltofta

NÄR: 18 sep

LÄS MER
 

Vresros. Foto: Kullaledens vänner

 

Invasiva arter på Kullahalvön

Lätt vandring, delvis på sandstarnd, mellan Höganäs hamn och Vikens hamn. Den leds av Richard Åkesson som är kommunekolog i Höganäs. Vi ser både vresros och parkslide. Vandringen avslutas med fika (betalas på plats) på Galleri Viken i Vikens hamn..

Arrangör: Kullaledens vänner i samarbete med naturum Kullaberg

VAR: Höganäs hamn

NÄR: 27 sep

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och över 300 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Bivråk. Foto: Michael Werner / MOSTPHOTOS

 

Rovfåglar i skyn

Nu närmar sig hösten och många fåglar börjar dra sig söderut. Just nu kan man se stora mängder rovfågel i flera av våra skånska naturreservat. Här kommer några tips för bra fågelspaning i september. Ta hand om er och kom ihåg att hålla avstånd!

SVEDBERGA KULLE
SKANÖRS HÖLL
SKANÖRS LJUNG
Kämpinge strandbad
 

Foto: MOSTPHOTOS

 

Rosa ljung lyser upp heden

Nu på sensommaren lyser ljungen i rosa-lila toner i våra näringsfattiga och betade hagmarker. Drakamöllan på Österlen är ett känt exempel. Men eftersom trängseln är stor här just nu vill vi istället tipsa om Boarps hed vid Linderöd eller Lya ljunghed på Hallandsåsen. Ta hand om er och kom ihåg att hålla avstånd!

boarps hed
lya ljunghed
 

Foto: Maria Sandell

 

Upptäck vilda Borstbäcken

Gillar du natur som är lite mer vild och utan markerade leder är Borstbäcken utanför Harlösa ett bra alternativ. Så här års finns det mycket att titta på och upptäcka utmed den lövskogsklädda ravinen ner mot Borstbäcken. Reservatet är en av Skånes mest artrika svamplokaler med många rariteter.

På vår Facebook tipsar vi om flera besöksmål varje månad.

borstbäcken
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Kopplad hund. Foto: Assar Zätterström

 

Hund i betesmark

Hunden är ett utmärkt sällskap när man är ute i naturen och vandrar. Enligt allemansrätten har vi möjlighet att komma ut i naturen så länge vi inte stör eller förstör. Under perioden 1 mars-20 augusti ska hunden alltid vara kopplad för att inte störa djurlivet när de har ungar. Men även utanför denna tid är det lämpligt att ha hunden kopplad när man är i områden med mycket folk.

I Skåne går ofta promenadstigar och vandringsleder geonom betesmarker. För att inte störa betesdjuren är det viktigt att hunden är kopplad när du passerar igenom dessa hagmarker.

läs mer om allemansrätt & hund här
 

Full parkering. Foto: Per Carlsson

 

Överfull parkering? - besök ett nytt område

Under våren och sommaren har fler människor upptäckt vår vackra skånska natur. Många reservat och naturområden har besökts och nya leder upptäckts. Förhoppningsvis har många fått med sig fina sommarminnen att tänka tillbaka på.

I vissa områden har parkeringarna varit överfulla och felparkeringar har skapar problem för tex räddningstjänsten som inte kunnat komma fram. Om du kommer till en överfull parkering så kolla gärna på länsstyrelsens reservatskarta om det finns en annan parkering eller om du kan hitta ett annat område att besöka i närheten!

hitta andra reservat i närheten
 
Visste du att...

Här berättar vi om sådant som är bra att veta när du besöker den skånska naturen.

Foto: Alex Regnér

Den invasiva främmande arten parkslide bör man se upp med.

Foto: MOSTPHOTOS

 

Att hantera invasiva arter rätt

Varken växtavfall eller husdjur får dumpas i naturen. Skadan blir särskilt stor om det rör sig om invasiva arter som är främmande i den skånska naturen. Ett exempel är vattenväxten kabomba i en damm i Bäckhalladalens naturreservat. Växten som tidigare levt i någons akvarium kräver nu både torrläggning av dammen och hetvattenbekämpning, kanske flera gånger då den är svårbekämpad.

Trädgårdsavfall som kan räknas som invasivt skall transporteras till återvinningscentralen och vara väl förslutet. Fråga var det skall slängas och släng det aldrig på komposten!

Nedan finns information om vilka arter som är invasiva och främmande, samt hur du kan rapportera in egna fynd.

här kan du rapportera in invasiva arter
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma