Lägesbild vecka 37 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 37

Han är någons pappa. Någons sambo. Någons bästa vän. På Höganäs kommuns Facebook berättar fältassistenten Janne Eneroth om hur han drabbats av covid – 19 och vikten av att vara försiktig. Inlägget är ett av många goda exempel på kommunernas åtgärder för att minska smittspridningen.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Janne Eneroth berättar om när han var sjuk i covid - 19.

Länsstyrelsen Skåne bjöd i veckan in Skånes regionala kriskommunikatörsnätverk för ett möte med fokus på kommunikation till unga. För att få bättre diskussioner bjöds ungdomar in för presentera sin skolkampanj och för att ge input på hur man kommunicerar bäst med målgruppen. Mötet resulterade i massor av inspiration och idéer. Bland annat inlägget om fältassistenten Janne som jobbar med Höganäs kommuns ungdomar.

- Syftet är att ungdomarna ska sprida berättelsen för att få förståelse för att covid - 19 kan drabba vem som helst, när som helst, säger Janne Eneroth.

Han smittades av covid - 19 i maj och fick torrhosta och hög feber.

Tre fruktansvärda veckor

- Min första tanke var: Vad är det som händer med mig? När läkaren ringde och sa att provet var positivt gick det en stöt genom kroppen. Jag tänkte: Nu händer det på riktigt och det händer mig.

Tre fruktansvärda veckor följde. Janne Eneroth sov 20 timmar om dagen och magrade åtta kilo. I inlägget betonar han vikten av att lyssna på myndigheternas råd, hålla avstånd och stanna hemma om du är det minsta lilla sjuk.

- Åldern har ingen betydelse, viruset slår olika, det som är en liten förkylning för den ena kan bli ett riktigt elände för den andre, säger Janne Eneroth.

Veckans lägesbild

I veckans lägesbild för Skåne rapporteras efterlevnaden i restauranger och caféer vara generellt hög. Rapporterna visar dock på svårigheter att hålla avstånd i butiker och idrottsanläggningar. Det uppges råda en viss trötthet och avslappnad inställning till att följa rekommendationer.

Smittspridningen i Skåne har under den senaste veckan bromsat in en aning, men ännu registreras nya covid-19-fall varje dag från alla delar av Skåne. Totalt sett har antalet fall minskat i alla åldersgrupper, men det är fortfarande åldersgruppen 19-49 år som är mest drabbad.

Vanligt med förkylning

– I nuläget är det faktiskt bara en procent av alla som provtas som har covid-19. Övrigas symtom beror på något annat än covid-19, vanligen en annan virusinfektion. Så här en bit in på höstterminen är det ganska vanligt med olika typer av förkylningar. Men även här gäller det att stanna hemma tills dess att man känner sig pigg och tills symtomen har klingat av, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.

Covid-19 bland äldre ligger kvar på en låg nivå, likaså antalet smittade på särskilda boenden i kommunerna. Antalet inlagda med covid-19 på sjukhus minskar långsamt och i dagsläget vårdas elva patienter på sjukhus varav tre på intensivvårdsavdelning.

– Under veckan har vi kraftigt ökat tillgängligheten till egenprovtagning och hoppas att det ska korta väntetiderna för alla som behöver ta ett virustest. Våra nya provtagningsplatser dit man kör med egen bil är uppskattade och vi tittar nu på hur vi kan utöka dessa ytterligare, säger Eva Melander.

Det är viktigt att veta att provtagning görs för att identifiera personer som är sjuka i covid-19. Virustest (PCR) kan inte användas som ett test för att definiera att man tillfrisknat från covid-19 sjukdom och får inte heller utnyttjas i syfte att användas som friskintyg för verksamheter.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Frivilliga till stor hjälp under pandemin

Ann-Sofie Nilsson och Thommy Sjöholm, FRG.

 

Engagerade medmänniskor har varit till stor hjälp under coronapandemin. I Ystad har Frivilliga resursgruppen, FRG, stöttat med att informera och lotsa folk rätt på lasarettet.

- Vår uppgift var att stå vid dörren och kontrollera så att alla som vill in på sjukhuset hade en kallelse. Vi lotsade besökarna rätt och förmedlade saker till inneliggande patienter från anhöriga, säger Thommy Sjöholm, FRG-ansvarig.

Redan i mars, efter att coronapandemin brutit ut, rustade frivilliga resursgruppen (FRG) tillsammans med Sydkustens civilförsvarsförbund och Försvarsutbildarna Ystad upp för att agera som värdar för Region Skåne på sjukhuset i Ystad.

- Sedan den 23 mars har FRG varit aktiva på sjukhuset varje dag från klockan 07.00 till 21.00. Under uppdraget som avslutades den 13 augusti har FRG gjort 3665 mantimmar och vi har haft 37 personer i arbete, säger Thommy Sjöholm.

Samhällsstörningar kräver mycket resurser

När kommunerna är i behov av förstärkning spelar FRG en viktig roll. De frivilliga resursgrupperna är även viktiga i svåra stunder då det behövs medmänskligt stöd till drabbade.

- Alla FRG:are får en 36-timmars grundutbildning där det bland annat ingår HLR, enklare sjukvård, brandkunskap, att möta människor i kris med mera. Detta gör att FRG kan stötta upp på många vis. Det är en ideell verksamhet som kan göra en stor samhällstjänst.

Hoppas på fortsatt samarbete

I dag finns FRG i 155 kommuner runt om i landet och målet är att erbjuda frivilligstöd till samtliga 290 kommuner. FRG är ett ideellt arbete och de som arbetat vid sjukhuset har haft en ålder mellan 17 och 64 år med varierande yrken.

- Eftersom det stundtals har varit högt tryck så har personalen utvecklat sin stresstålighet och personbemötande. Men vi kommer framöver att fortsätta utbilda vår personal och hoppas på att kunna få ett framtida samarbete med sjukhuset i Ystad, berättar Thommy Sjöholm.

LÄS MER HÄR
 

Coronaskämt hjälper oss att förstå

Det här året har det utvecklats en speciell genre av humor, corona-memes. Korta kärnfulla skämt som ofta bygger på en bild med text som sprids på sociala medier. Humor fyller en viktig funktion i svåra tider, säger forskaren Joanna Doona.

LÄS MER HÄR
 

Samordnare arbetar för högskoleprov

Den nationella samordnaren Peter Honeth ska bistå vid genomförandet av ett högskoleprov i höst och våren 2021. Samordnaren kommer även lämna förslag på en permanent organisation för genomförandet av högskoleprovet.

LÄS MER HÄR
 

Så kan elförsörjningen i Skåne tryggas

I måndags överlämnade länsstyrelserna i Skåne, Stockholm, Uppsala och Västra Götaland sina slutsatser inom regeringsuppdraget "Trygg elförsörjning" till energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Uppdraget, att belysa dagens och framtidens situation för elförsörjningen regionalt, är utöver Länsstyrelsernas uppdrag i regleringsbrevet att främja, samordna och leda det regionala arbetet med energiomställning och minskad klimatpåverkan.

Regeringsuppdraget har genomförts i tätt samarbete mellan de olika länsstyrelserna. För Skånes del även tillsammans med Region Skåne, Malmö stad och Energikontoret Skåne. Resultaten visar att situationen ser delvis olika ut i de fyra länen - men gemensamma drag finns och belyses i den gemensamma rapport som tagits fram utöver de länsvisa redogörelserna. Intentionen med den sammanlagda bilden är tillföra ökad tydlighet men också betona fördelar med samarbete storregionalt och nationellt.

I den gemensamma rapporten och de länsvisa underlagen pekas det på fyra huvudområden som regeringen bör arbeta vidare med i kombination för att undanröja risker och minska sårbarheten i framtiden:

Förstärkning och utbyggnad av elnät
Ökad lokal planerbar elproduktion
Utveckling av metoder och teknik för flexibel elanvändning och lagring
Ta fram rutiner och verktyg för samverkan och planering för att få mer tillförlitliga elförbrukningsprognoser och nätutvecklingsplaner
LÄS MER HÄR
 

Svensk SAS-personal kan få dansk a-kassa

Ett coronarelaterat gränshinder för SAS-anställda i Danmark som bor i Sverige har lösts. Det handlar om personer som såg ut att stå utan försörjning efter att danska myndigheter förklarat att de omöjligen kunde få dansk a-kassa.

LÄS MER HÄR
 

Satsningar mot våld i nära relationer

Regeringen vill att länsstyrelsernas arbete mot mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel blir permanent. Även kommunernas förebyggande insatser mot våld i nära relationer förstärks.

LÄS MER HÄR
 

Bättre möjlighet för finskt militärstöd

Riksdagen beslutade i veckan att ge regeringen utökad rätt att besluta om att ge och ta emot operativt militärt stöd inom ramen för försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland. Regeringen kommer bland annat att kunna fatta beslut om att bistå med eller ta emot militärt stöd från Finland. Stödet handlar bland annat om att att hindra kränkningar av finskt eller svenskt territorium och stöd för att möta väpnade angrepp.

LÄS MER HÄR
 

"Viktigt med tydlig stabsstruktur"

Linus Persson, informationssäkerhets- och krisberedskapssamordnare i Kristianstad kommun.

 

Vad har fungerat bäst i krishanteringen?

- Vi satte tidigt igång arbetet med att uppdatera vår pandemiplan och är väl förberedda för de utmaningar som vi har. Kristianstad kommun har på ett snabbt och effektivt sätt kunnat ta till oss de råd och riktlinjer som tagits fram. Eftersom en bristande kommunal sjukvård snabbt kan påverka den regionala sjukvården etablerades tidigt samverkan med Region Skåne. Skyddsvärden identifierades tidigt och skyddet av dem utgör även målsättningen för kommunens hantering av samhällsstörningen.

Skulle man kunna göra något annorlunda?

- Att tidigt ta lärdom av län som var hårdare drabbade av smittan. Samhällsstörningar av det här slaget är en nationell angelägenhet och det viktigt att man tidigt hittar samverkanskanaler för att andra regioner inte ska bli belastade på ett liknande sätt som de som fick smittspridning före andra. Man borde ha en större förståelse att en stor del av sjukvården bedrivs i kommunal regi och fokusera på förebyggande i kommunerna.

Den största lärdomen inför framtiden?

- Vikten av att ha en stabschef och en tydlig stabsstruktur.

 

Så påverkas Sverige av andra länders anseende

 

När man tillfrågar folk hur trygga de känner sig med att åka till andra länder så hamnar Sverige på plats tio av 50 länder. De som känner sig mest trygga är desamma som rankar Sverige högt utifrån hur vi uppfattas ha hanterat hälsokrisen.

LÄS MER HÄR
 

Martina Holmgren på Länsstyrelsen Skåne.

 

Kan, vill och vågar vi prata om rasism?

Sverige ska vara fritt från rasism och hatbrott - så är det inte i dag. De mänskliga rättigheterna och principen om alla människors lika värde utmanas.

- Därför är det så viktigt att lyfta upp denna fråga, säger Martina Holmgren, utvecklingsstrateg på Länsstyrelsen Skåne.

Rasism är ett stort samhällsproblem som angår oss alla och påverkar såväl enskildas livsvillkor som samhällsutvecklingen i ett större perspektiv. Trots detta finns det en upplevelse hos många att det är svårt och känsligt att prata om rasism och det kan vara svårt att lyfta frågor om rasism och likvärdigt bemötande i en verksamhet.

Den 30 september anordnar Länsstyrelsen Skåne, tillsammans med Forum för levande historia och Malmö stad, en digital kunskapsdag med fokus på rasism. Kunskapsdagen vill höja kunskapen om rasism, dess olika uttryck och orsaker samt visa exempel på hur offentliga aktörer kan arbeta för att motverka och förebygga rasism.

- Vi kommer att få lyssna på experter och föreläsare inom området som delar med sig av sin kunskap och bjuder på inspiration och konkreta verktyg i arbetet med att motverka och förebygga rasism i verksamheten, säger Martina Holmgren.

Arrangörerna av konferensen är Länsstyrelsen Skåne, Forum för levande historia och Malmö stad.

LÄS MER HÄR
 

Satsning på barn och unga i krisen

Coronapandemins ekonomiska konsekvenser drabbar ungdomar hårt. Att unga känner sig delaktiga i samhället och känner att de har en meningsfull fritid är särskilt viktigt i en tid där oron för framtiden är stor. Regeringen vill stärka samhället genom att stärka ungas roll i det. Att unga i hela landet har möjlighet att organisera sig och få inflytande i demokratin är kärnan i regeringens ungdomspolitik. Det förstärkta statsbidraget på 50 miljoner per år är ett viktigt verktyg för att åstadkomma det.

LÄS MER HÄR
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma