Lägesbild vecka 39 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 39

Att skydda en mormor är viktigt alla dagar i veckan. Extra viktigt är det på torsdag. Den 1 oktober, på internationella dagen för äldre, hävs besöksförbudet på särskilda boenden.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Föreningen Äldrekontakt hjälper seniorer att bryta ensamheten.

- Äldre människor är det coolaste som finns, säger Lisa Snellström, volontär på föreningen Äldrekontakt i Malmö.

År 1990 utsågs den 1 oktober av FN:s generalförsamling till den ”Internationella dagen för äldre personer”. Syftet med dagen är att belysa att jorden har en ständigt åldrande population. En population som tyvärr ofta lider av ensamhet.

Träffas för fika

I föreningen Äldrekontakt har man sedan 2008 arbetat för att hjälpa äldre personer att bryta isoleringen. Grundidén är fikagrupper som träffas en gång i månaden hemma hos en volontär för att fika och prata.

- Vi pratar om allt möjligt. De berättar om hur det var förr och diskuterar livet.

Lisa Snellströms fikagrupp består av tio personer där äldsta är 97 år. Snittåldern på brukare av föreningen är 88 år och alla bor hemma. Men sedan mars har fikastunderna ersatts av telefonsamtal och hjälp med matinköp.

- Gruppgemenskapen är viktig. Vi ser till att gästerna kan fortsätta att ha social kontakt med varandra.

I Skåne har föreningen 80 volontärer. Totalt i Sverige finns det 1 000 äldrekontaktvolontärer som håller igång 79 fikagrupper.

- Vår hjälp bygger på relationer. Att vara volontär med äldre är det roligaste som finns, säger Lisa Snellström.

Viktigt att skydda riskgrupper

Social kontakt är även en av anledningarna till Folkhälsomyndighetens beslut att slopa besöksförbudet på äldreboenden. Bedömningen att besöksförbudet kan upphöra grundar sig på att förutsättningarna har förändrats sedan det infördes. Behovet av det tillfälliga besöksförbudet är väsentligt mindre nu samtidigt som de negativa effekterna ökar med ett långvarigt besöksförbud.

- Det är dock givetvis viktigt att även fortsättningsvis skydda sköra personer från covid-19, säger Fredrik Kristell, stabschef.

Som ett stöd till verksamheterna kommer Socialstyrelsen att ta fram en föreskrift om besök i särskilda boendeformer för äldre under covid-19-pandemin.

Skånes lägesbild visar att det generellt råder en stor medvetenhet kring Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att invånare visar en förståelse när de har kontakt med kommunens verksamheter.

- Trots detta finns det fortfarande en ”coronatrötthet” i samhället. Rapporteringen visar på ett behov av fortsatta påminnelser om vikten av att hålla ut.

Lägesbilden för Skåne visar även på en sämre efterlevnad när det gäller att hålla avstånd och vissa kommuner önskar få råd inför hävt besöksförbud på särskilda boenden.

- Kommuner ser även fram emot fortsatt god provtagningskapacitet, för att underlätta för såväl näringsliv som kommunal verksamhet, säger Fredrik Kristell.

Stabilt läge i Skåne

Enligt Region Skåne har möjligheterna till självtest ökat kraftigt de senaste tre veckorna. Totalt har all slags provtagning för covid-19 i Skåne fördubblats på fyra veckor. Trots det syns ingen större ökning av andelen positiva fall - utan de ligger stabilt kvar på 1-2 procent. Smittan finns kvar i hela länet och varje dag registreras i genomsnitt ett 40-tal positiva fall. Det är fortfarande åldersgruppen 19-49 år som dominerar de positiva fallen i statistiken.

I dagsläget vårdas 14 patienter på sjukhus varav tre på intensivvårdsavdelning. Bland äldre ligger antalet positiva fall kvar på en låg nivå, detsamma gäller antalet smittade på särskilda boenden i kommunerna.­

– Det är glädjande att smittläget i Skåne är så pass stabilt som det är och att vi i dagsläget inte ser tecken på några större utbrott. Jag vill rikta ett stort tack till alla invånare i Skåne för flera månaders uppoffringar i vårt gemensamma arbete för att begränsa smittspridningen. Men även om läget är stabilt i Skåne just nu så gäller det att fortsätta hålla i och hålla ut ett tag till, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Ensamkommande barn och unga - en utsatt grupp under pandemin

Linda Beskow, tematiskt rådgivare på Röda Korset.

 

Ensamkommande barn och unga var en utsatt grupp redan tidigare och därför drabbas de också särskilt hårt av konsekvenserna av pandemin när många hjälpverksamheter stänger ned.

- Vi har varit tvungna att stänga ned eller förändra flera av våra verksamheter riktade till målgruppen, säger Linda Beskow, tematisk rådgivare på Svenska Röda Korset.

Röda korset har en bred verksamhet med lokalföreningar över hela Sverige. En stor del av den verksamhet som Röda korsets lokalföreningar utför och som riktar sig till ensamkommande barn och unga handlar om läxhjälp, boendestödjande verksamheter, svenskträning och att arrangera sociala mötesplatser.

Verksamheter som har påverkats av pandemin och som har fått konsekvenser för målgruppen.

Svårt med distansundervisning

- Om du inte har svenska som modersmål eller saknar tillgång en dator eller uppkoppling är det så klart svårt att klara av studier på distans. Och avsaknaden av vuxna i närheten, något som våra verksamheter ofta stod för, gör det inte heller enklare, säger Linda Beskow.

En tuffare arbetsmarknad

En annan aspekt av pandemin är att det har blivit svårare att få arbete i dag. Något som påverkar möjligheterna att få stanna i landet för en del av de ensamkommande unga som befinner sig i Sverige.

Enligt den nya gymnasielagen behöver du ha ett fast arbete senast sex månader efter avslutade studier.

- Det är få arbetsgivare som vågar nyanställa nu och det påverkar möjligheterna för många att få uppehållstillstånd och därmed möjligheten att få stanna i Sverige, säger Linda Beskow.

LÄS MER HÄR
 

Covid-19 ökar behovet av utbildning

För att bygga ett starkare samhälle krävs fortsatta investeringar i kunskap. I budgetpropositionen för 2021 föreslås bland annat satsningar för höjda kunskapsresultat, fler behöriga lärare och bättre möjligheter till utbildning.

LÄS MER HÄR
 

Kraftfull satsning på civilt försvar

I höstens budgetproposition föreslår regeringen en kraftfull satsning på civilt försvar. Sammantaget en miljard ska fördelas, varav 50 miljoner kronor till inrättandet av ett myndighetsgemensamt cybersäkerhetscenter.

LÄS MER HÄR
 

Så kan den ekonomiska krisen i Skåne mildras

Den globala covid-pandemin har drabbat näringslivet hårt i Skåne och övriga Sverige. Skåne har inte drabbats lika hårt av stigande arbetslöshet som Stockholm och Västra Götaland men har fortfarande näst högst arbetslöshet i landet.

- Region Skåne har arbetat hårt för att mildra den samhällsekonomiska krisen i Skåne. Direkt när pandemin drabbade oss samlade vi Skånes aktörer för att skapa vidareutbildningsmöjligheter för alla som varslades och omställningsmöjligheter för livskraftiga företag, säger Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör i Region Skåne.

Under sommaren satsade regionala utvecklingsnämnden ytterligare 23 miljoner kronor för insatser som skulle stärka sysselsättningen och de skånska företagens produktivitet. Dessutom har Almi kunnat öka sin utlåning kraftigt, mycket tack vare att Region Skåne stöttat upp med personalresurser. De akutinsatser som Region Skåne inrättade i våras, som företagsakuten och utbildningsakuten finns kvar, men har numera väsentligt färre ärenden att hantera.

Risk för högre arbetslöshet bland unga

Samtidigt kvarstår risken att Skåne fastnar med betydligt högre arbetslöshetssiffror än tidigare. Detta gäller speciellt ungdomsarbetslösheten. De olika åtgärder som Regeringen och riksdagen beslutat om hjälper till att minska krisen, bland dessa kan nämnas den starka utbyggnaden av utbildningsplatser på högskolor och universitet.

- Men vi hade gärna sett att man även kompletterade med långsiktiga åtgärder som till exempel satsningar på infrastruktur. Skåne har unika förutsättningar för snabba förbättringar på många vägar och järnvägssträckor, samtidigt som vi ser att det finns goda möjligheter att öka yrkesutbildningarna inom infrastrukturområdet i Skåne.

Arbete och bostad viktigt för hälsan

Om den höga arbetslösheten i Skåne skulle bli bestående så påverkas mer än bara samhällsekonomin.

- Det är viktigt att kunna minska arbetslösheten snabbt, för vi vet att en ordnad ekonomi med tillgång till både arbete och bostäder är en förutsättning för god hälsa, säger Ulrika Geeraedts.

 

EU:s sjukvårdslager etableras i Sverige

Sverige är ett av länderna som fått uppdraget att ansvara för EU:s beredskapslager för sjukvårdsmateriel. Lagret är en del i utvecklingen inom ramen för rescEU.

LÄS MER HÄR
 

Nya satsningar på att öka tryggheten

Att öka tryggheten i samhället är en av regeringens viktigaste prioriteringar. Regeringen vill stärka rättskedjan genom satsningar på bland annat Polismyndigheten och Kriminalvården.

LÄS MER HÄR
 

Svenskstuderande om livet under corona

Svenska institutet, som stödjer svensklärare och svenskstuderande i utlandet, har utsett tre vinnare i skrivtävlingen "Att vara svenskstuderande under coronapandemin".

LÄS MER HÄR
 

"Vi har lyckats skapa ett nät av samordning"

Lina Ringberg, beredskapssamordnare i Malmö stad.

 

Vad har överraskat dig mest under pandemin?

- Att vi faktiskt kan arbeta evidensbaserat och logiskt i en händelse. Vi låter expertmyndigheter leda och vi har tillit till deras vägval. Det är fantastiskt att se i tider där vi har haft en växande populism inom politik och en utmaning med att få fram fakta i de stora informationsflödena som finns i samhället. Jag upplever att vi tillsammans har bidragit till transparens där vi försöker bidra till kunskapsdelning utifrån nuvarande kunskapsläge. Så att de som bor, verkar och vistas i Sverige har fått möjlighet att vara informerade i den omfattning de önskat.

Vad har fungerat bäst i krishanteringen?

- I Malmö stad har vi arbetat aktivt för att se oss som en organisation trots att vi är organiserade i flera förvaltningar, bolag och förbund. Som en organisation har vi tillsammans arbetat för att de som bor, verkar och vistas i Malmö ska få så bra stöd som möjligt och att vi tillsammans bidrar till minskad smittspridning.

Skulle man kunna göra något annorlunda?

- Vi behöver bli än bättre på att i samverkan utifrån våra olika ansvarsområden se händelser ur ett helhetsperspektiv. Det räcker inte att hantera de mest synliga utmaningarna utan att hela tiden söka ökad förståelse för hur samhället som helhet påverkas.

Den största lärdomen inför framtiden?

- Att fortsatt ha tillit till vår befintliga förmåga och att använda ordinarie strukturer vid oönskade händelser. Detta samtidigt som vi säkrar att det sker en koordinering mellan olika verksamheter och funktioner. I Malmö stad har vi säkrat det genom ett stadsövergripande anpassat ledningsstöd som bidrar i koordineringen och helhetssynen samtidigt som vi har haft en lokal inriktnings- och samordningsfunktion på inriktande/beslutsfattande nivå. Vi har lyckats skapa ett nät av samordning som förhoppningsvis lett till att vi tidigt fångat upp frågor och att vi kunnat använda lärande från olika delar av organisationen till hanteringen i andra delar.

 

Det militära försvaret förstärks

Regeringen föreslår att det militära försvaret tillförs fem miljarder kronor 2021. I propositionen avser regeringen bland annat att föreslå ett övergripande mål för totalförsvaret, reviderade mål för det militära försvaret respektive det civila försvaret samt utvecklingen av Försvarsmaktens krigsorganisation fram till 2030.

LÄS MER HÄR
 

Serendipity försvann med corona

Serendipity är ett lite märkligt ord som betyder något man upptäcker av en slump, utan att leta efter det. Post-It lappen, mikrovågsugnen, penicillinet och mörkt öl är alla upptäckter gjorda genom tillfälligheter; serendipity. Till skillnad från ödet, som kan vara antingen positivt eller negativt, är serendipity alltid ett positivt begrepp. På engelska brukar ordet förklaras som “happy accident” eller “pleasant surprise”.

Ordet har sitt ursprung hos den engelske författaren och historikern Horace Walpole, som år 1754 skrev till sin vän Horace Mann och återberättade en gammal persisk saga om "De tre prinsarna från Serendip". Prinsarna lyckades alltid upptäcka nya positiva saker av en slump; men det var deras klokhet som gjorde att de kunde "se" slumpen. Själva ordet Serendip var ett äldre namn på det som i dag är Sri Lanka.

Serendipity används ofta för att beskriva olika materiella uppfinningar. Men ordet kan även kopplas till relationer och interaktioner människor emellan; och det är här kopplingen till pandemin kommer in.

Vi har ju alla varit med om att vi träffat en för oss tidigare okänd människa på ett möte, en konferens, under en flygresa eller en middag och där detta möte lett fram till en fortsatt kontakt eller relation. Det kan handla om ett jobbsamarbete eller en affärskontakt, men det kan även handla om vänskap eller till och med kärlek.

Jobbrelaterat innebär serendipity den där idéen, kreativiteten och möjligheten som dyker upp under samtalet på fikarasten, lunchen eller i det korta oplanerade mötet i korridoren.

När pandemin nu tvingar isär oss människor genom att vi jobbar hemma, och på andra sätt socialt distanserar oss från varandra, så innebär det även att vi tappar kontaktytan för att skapa serendipity mellan oss. För vi kan ju all vara överens om att webb-möten knappast bidrar till att stimulera de informella samtalen där nya tankar och idéer flödar?

Så förutom alla negativa medicinska effekter pandemin har, så minskar den även kreativiteten och innovationen i samhället genom att försvåra för serendipity. Men med vaccinet i sikte så är detta förhoppningsvis ett övergående tillstånd.

Jörgen Dehlin - Projektutvecklare Länsstyrelsen Skåne

 

Hösten är här och Nördsalongen öppnar upp för en rad nya och spännande samtal från Länsresidenset i Malmö. Temat för premiären är ”framtidens arbetsplats”.

Covid-19 har fått oss att ändra våra beteenden, inte minst när det kommer till hur och var vi arbetar. Distansarbetet har visat sig ha både för- och nackdelar. Trender kring framtidens arbetsliv har under flera år pekat mot ökade krav på flexibilitet och covid-19-krisen har möjligen snabbat på denna förändringsprocess.

Nördsalongen är en samtalsserie där Länsstyrelsen Skåne lyfter och hyllar människor med specialkunskap och expertis – de som med andra ord kan kallas nördar eller nördiga. Säsongens första samtal, fredagen den 2 oktober, har temat ”framtidens arbetsplats”. Helena Bohman, nationalekonom vid Malmö Universitet och Farida Rasulzada, psykolog vid Lunds Universitet är säsongens första gäster.

SE NÖRDSALONGEN LIVE
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma