Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

Nedan följer några smakprov på naturguidningar.

Här är kalendern med alla guidningar. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Med anledning av Coronavirus COVID19 - kontakta arrangören någon dag innan önskad aktivitet för att säkerställa att den genomförs som planerat!

Balsberget. Foto: Viktor Tid

 

Höst på Balsberget

Vi njuter av den härliga höstskogen och vandrar ca 5 km bland stock och sten. Kanske ser vi både svamp och någon fågel som drar förbi? Vi går även upp på utsiktsplatsen.

Arrangör: naturum Vattenriket

VAR: Balsberget

NÄR: 4 oktober

LÄS MER
 

Björnmossa. Foto: Åsa Elfström

 

Mossornas dag i Skäralid

Välkommen till mossornas fascinerande värld! Mossguidning för nybörjare. I naturum tittar vi på mossor i stereolupp. Miniutställning och bokbord finns också.

Arrangör: naturum Söderåsen

VAR: Skäralid

NÄR: 18 oktober

LÄS MER
 

Vildsvinskultingar. Foto: Alex Regnér

 

Vildsvinens Skrylle

Hur lever vildsvin och behöver du vara rädd för dem? Vi besöker vildsvinens ler-spa och går ner till viltgömslet Gyltan.

Arrangör: naturum Skrylle

VAR: Skrylle

NÄR: 28 oktober

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och över 300 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Foto: Assar Zätterström

 

Natur i slottsmiljöer i oktober

Många fina naturmiljöer och utflyktsmål hittar du i anslutning till de skånska slotten. Där kombineras kultur och natur. Här är några tips!

På vår Facebook tipsar vi om flera besöksmål varje månad.

 

BOSJÖKLOSTER OCH GAMLA EKAR

Kanske besöka det anrika klostret med 1000-års eken (inträde)? Det finns även gott om gamla ekar under en vandring i det angränsande naturreservatet Västra Bosjöklosterhalvön.

tusenårseken
Bosjökloster byggnadsminne
västra bosjöklosterhalvön

Foto: Gunilla Davidsson Lundh

 
 

TORUP MED SIN BOKSKOG

Här kan du både gå i slottsmiljö och titta på den vackra Jaktpaviljongen och samtidigt utmana familj och vänner på skogslekplatsen och i naturbingo!

NATURRESERVATET Torups bokskog
Naturbingo
REKREATIONSOMRÅDET BOKSKOGEN

Naturrservatet Vassen. Foto: Gunilla Davidsson Lundh

 
 

SVANEHOLM MED SJÖN OCH VASSEN

I Romeleåsens sjölandskap ligger Svaneholms slott omgivet av naturreservaten Vassen, Hästhagen och Norrskog. Följ den tillgängliga jaktstigen runt Svaneholmssjön och fortsätt in i Vassen.

naturreservatet svaneholm vassen
foldern svaneholm (RÅSK)
 
 

Kryssa naturreservat

Vilka naturreservat har du varit i? Bocka av i vår nya krysslista över alla Skånes naturreservat och nationalparker. Använd listan som en överblick och inspiration till att besöka nya platser. Kanske utmana en vän i flest kryss? Att besöka alla drygt 330 är nästan en omöjlighet, men du kan sätta upp egna mål. Välj antingen utifrån närhet eller vilken natur och vilka friluftsanordningar som finns. På vår webb finns information om samtliga områden och genom att använda filtreringsfunktionen kan du hitta områden som passar just dig! Via kartfunktionen kan du leta upp de som är närmast.
Var rädd om naturen och varandra - respektera föreskrifter och håll avstånd till varandra!

krysslista naturreservat
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Trattkantareller. Foto: Mathias Harrysson, MOSTPHOTOS

 

Plocka bär, svamp, nötter & ollon

Allemansrätten ger oss möjlighet att fritt röra oss i naturen så länge vi inte stör eller förstör. Den ger oss också möjlighet att plocka bär och svamp.

🍄 Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset. Men markägaren får inte hindra någon från att plocka dem på marker där allemansrätten gäller.

🌰Hasselnötter och andra nötter omfattas inte av allemansrätten. Det är förbjudet att plocka ollon och nötter från växande träd utan markägarens tillstånd.

mer om allemansrätten här
 

Foto: Carina Zätterström

 

Ta hänsyn till hemfridszonen

Hemfridszonen är området närmast ett bostads- eller fritidshus och du får inte störa de boende.

✋ Det finns inga generella mått för hur stor hemfridszonen är.

✋ Mer stök - längre avstånd! Tänk på att inte hålla till för nära bebodda hus om du ägnar dig åt en aktivitet som kan vara störande för de som bor där.

mer om hemfridszon på Naturvårdsverkets webbplats
 
Visste du att...

Här berättar vi om sådant som är bra att veta när du besöker den skånska naturen.

 

Tänk på att... 

Den smittsamma grissjukdomen afrikansk svinpest sprids i Europa. Sjukdomen är ett mycket stort hot mot grisar och vildsvin, men är ofarlig för människor. Afrikansk svinpest kan överföras via matrester, som kallrökt korv eller skinka. Det är därför viktigt att man inte slänger eller lämnar mat så att vildsvin eller grisar kan äta den!

För att kunna agera snabbt om sjukdomen kommer till Sverige behöver vi din hjälp med att rapportera om du hittar döda vildsvin.

Kontakt: charlotta.kamaterou@lansstyrelsen.se eller lotta.berg@lansstyrelsen.se

rapportera döda vildsvin här
anslag för utskrift
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma