Lägesbild vecka 40 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 40

Ett halvår med besöksförbud är över – i torsdags öppnade äldreboenden upp för träffar med nära och kära. Ett efterlängtat beslut som ställer höga krav på rutiner för att hindra smittspridningen.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Felicia berättar om vardagen inom hemtjänsten i Simrishamn.

- Målet är att skydda de boende på bästa sätt, säger Jeanette Ovesson, kommunalråd i Simrishamns kommun.

Simrishamns kommun har även under tiden för besöksförbudet skapat möjlighet för anhöriga att träffa de boende på ett säkert sätt, exempelvis utomhus.

De särskilda boendenas entréer är i dag fortsatt låsta och medarbetare möter upp och eskorterar till den boendes lägenhet. För att garantera ett avstånd på minst 1,5 meter begränsas antalet personer till högst två per besök. Medarbetarna kan avböja möjligheten till besök och det är inte tillåtet att vistas i boendets gemensamma utrymmen. Information om vad som gäller finns på Simrishamns hemsida.

- Vi har ett maximalt antal besökare per avdelning för att säkerställa att inte trängsel uppstår. Anhöriga eller vänner är välkommen att kontakta avdelningens medarbetare för att boka ett besök hos närstående.

Film om en annorlunda vardag

För att öka förståelsen för den vardag kommunens medarbetare möter under pandemin har man spelat in en rad filmer. I den senaste filmen får tittarna följa hemtjänstens medarbetare Felicia och Ulrika under ett arbetspass. På måndag publiceras nästa film, som handlar om kommunens projekt för att möta äldres ensamhet.

- Det är ingen hemlighet att coronaviruset är en prövning för alla. Hos hemtjänsten har det inneburit nya utmaningar – som vår personal har löst till det bästa. Vårdpersonalen gör en fantastisk insats, säger Jeanette Ovesson.

Lägesbilden visar att smittspridningen ökar

Trots att alla försöker göra sitt bästa för att följa rekommendationer ökar smittspridningen i Skåne. Enligt veckans regionala lägesbild har antalet fall i september legat på i genomsnitt mellan 30 och 40 nya fall per dag, men de senaste dagarna har det ökat till omkring 50 nya fall per dag.

- Generellt råder en stor medvetenhet kring Folkhälsomyndighetens rekommendationer och en förståelse kring olika restriktioner och riktlinjer när medborgare kommer i kontakt med kommuners verksamheter. Trots detta finns det fortfarande en ”coronatrötthet” i samhället, säger Linda Hällgren, stabschef.

Veckans lägesrapporter från kommunerna visar på trängsel på bibliotek och allt allt fler väljer att ta sig till jobbet.

- Det finns ett behov av fortsatta påminnelser om att hålla i och hålla ut.

Relativt få patienter med covid-19

Antalet patienter med covid-19 på de skånska sjukhusen har hållit sig på en förhållandevis låg nivå ända sedan i juli. I dagsläget befinner sig tio patienter med covid-19 på skånska sjukhus, varav två i intensivvård. När de var som flest i april och maj fanns det upp till 90 patienter med covid-19.

- Det faktum att vi fortfarande har relativt få patienter med covid-19 på sjukhus visar att det i första hand är människor i de yngre åldrarna som smittas och att vi fortfarande lyckats relativt väl med att hålla smittan borta från äldre och sköra, säger Eva Melander, smittskyddsläkare.

Nya riktlinjer på gång

De senaste veckorna har snittåldern bland de som smittats varit kring 41 år. Antalet smittade över 70 år ligger på omkring 20 per vecka. Folkhälsomyndigheten har publicerat nya rekommendationer om att även personer som bor i samma hushåll som en covidsmittad ska betraktas som möjliga sjukdomsfall och omfattas av nya förhållningsregler.

- I nuläget innebär detta att regionerna måste anpassa sina riktlinjer och sin verksamhet till de nya rekommendationerna. Först när det är klart kommer vi kunna gå ut med nya riktlinjer. Till dess gäller alla Region Skånes befintliga riktlinjer för de som är smittade med covid-19, säger Eva Melander.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Corona påverkar ungas ekonomi

För var fjärde privatperson i Skåne har coronakrisen haft en konkret påverkan på den egna ekonomin. Oftast handlar det om minskad inkomst eller en smäll mot sparkapitalet.

Unga i åldern 18-29 samt invånare i Malmö är överrepresenterade i denna grupp. 51 procent av de som berörts ekonomiskt uppger att inkomsten minskat, 44 procent har förlorat pengar i sitt börssparande och 24 procent uppger att kostnaderna ökat. 5 procent av de som berörts ekonomiskt av coronapandemin säger att ekonomin totalt sett blivit bättre. Många har nu också ändrat sina ekonomiska prioriteringar. Det visar en ny panelundersökning från Novus och Sparbanken Skåne.

SE HUR SKÅNINGARNA SVARADE
 

Nu öppnar vården för säkra besök

Den 1 oktober öppnade den skånska vården åter för besökare och medföljande till patienter. Men det innebär inte att det är fritt fram för besök. På flera ställen är det dock möjligt att ha med sig en medföljare.

LÄS MER HÄR
 

Uppkopplad värld också sårbar

Om det är viktigt att någonting fungerar i precis alla situationer kan det vara klokt att ha flera alternativ än enbart digitala lösningar. Till exempel är det en bra idé att kombinera digitala dörrlås med manuella.

LÄS MER HÄR
 

Missa inte veckans nyhetsbrev

Varje vecka publicerar Enheten för Samhällsskydd och Beredskap ett nyhetsbrev om läget i Skåne. Här kan du läsa om vad Länsstyrelsen Skåne jobbar med inom områden som berör krisberedskap och intressanta notiser. Har du missat att ta del av något av breven så finns de att läsa på Länsstyrelsen Skånes webb. Vill du att vi ska skriva om din organisation? Klicka på gula länken längs ner på sidan.

HÄR PUBLICERAS ALLA NYHETSBREV
 

Så påverkas vi av pushnotiser

Många använder pushnotiser men få klickar vidare till nyheten. De som får minst information om en dramatisk händelse är de som uttrycker mest oro. Det visar två forskningsrapporter från JMG.

LÄS MER HÄR
 

Sambo kan söka smittbärarpeng

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att friska som bor i samma hushåll som en person med covid-19 ska hålla sig i hemmet. De som går miste om inkomst kan söka smittbärarpeng.

LÄS MER HÄR
 

Håll ut och håll i är höstens melodi

Coronapandemin är inte över och det är fortfarande viktigt att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och allmänna råd. Länsstyrelsen Skåne har tagit fram en film för att peppa oss själv och andra att orka hålla ut.

SE VIDEON HÄR
 

"Viktigt att stå enade när det blåser som mest"

Jörgen Nilsson, säkerhetssamordnare i Ystad-, Simrishamn- och Sjöbo kommun.

 

Vad har överraskat dig mest under pandemin?

- Att en pandemi faktiskt kunde ske och sättet den har drabbat hela världen på. När vi kommit in en bit i pandemin så är jag överraskad över att befolkningen är så laglydiga. Jag är också positivt överraskad över att den digitala samverkan har fungerat så bra och att vi klarat alla digitala möten.

Vad har fungerat bäst i krishanteringen?

- Samverkan på olika plan för att vi tillsammans ska ha samma lägesbild. Att stå enade när media ligger på är mycket värdefullt. Lokalt ute i vårt område har vi hittat bra samverkansvägar och dessutom fått bättre ordning på vår centrala krisledning i sydost.

Skulle man kunna göra något annorlunda?

- Snabbare riktlinjer, bättre beredskap i frågor som till exempel skyddsutrustning. Bättre på att lämna in frågor inför uppkopplingsmötena och därigenom fått ett svar under mötet. När Corona rullande på som värst blev nyheterna gamla samma dag. Vissa riktlinjer hade behövt komma tidigare eftersom sommaren i Skåne kommer tidigare än i Stockholm.

Den största lärdomen inför framtiden?

- I framtiden borde vi ha samverkanskanaler och rutiner klara innan något händer. Att så snabbt som möjligt få fram riktlinjer och därefter stå fast och följa dessa samt att ge lägesbildsuppföljning i olika tidsskalor. En stor lärdom är också hur viktigt det är att stå enade när det blåser som mest.

 
 

Patric Åberg är ordförande i Skånes Kommuner.

Kommunförbundet Skåne byter namn

Vid ett extra förbundsmöte i fredags beslutades det att Kommunförbundet Skåne byter namn till Skånes Kommuner. Under mötet valdes även en ny styrelse och en ny finansieringsmodell och princip för medlemsavgifter godkändes.

Att skapa förutsättningar för ett starkt och enat Skåne är grunden för det omtag som pågått under ungefär ett års tid. Fokus har varit en starkare och tydligare styrning av förbundet från ägarna, de 33 kommunerna i Skåne. "Det är viktigt med en tydlig och enad röst i de diskussionerna vi har med till exempel Region Skåne eller nationella myndigheter. Nu har vi en ny styrelse på plats och vi ser fram emot att arbeta för hela Skånes bästa", säger Patric Åberg (M) ordförande Skånes Kommuner och kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge kommun.

LÄS MER HÄR
 

Valbone Mehmeti i funktionen skyddsutrustning.

 

"Alla kommuner jobbar hårt på att bygga upp lager"

Sedan den 3 april har Länsstyrelsen ett uppdrag att bistå Socialstyrelsen i arbeten med att samordna tillgången till skyddsutrustning till följd av covid-19.

- Alla kommuner jobbar hårt på att bygga upp lager. Vid senaste inrapporteringen låg snittet på 86 procent uppfyllnad. Nästa uppdrag är att utreda förutsättningarna för att upprätta ett regionalt lager av skyddsutrustning, säger Valbone Mehmeti i funktionen skyddsutrustning.

En central del i uppdraget att samordna tillgången till skyddsutrustning är att hantera akut brist på skyddsutrustning. Länsstyrelsen Skåne följer upp om kommunerna rapporterar några akuta behov till Socialstyrelsen. Ett akut behov hanteras i första hand genom omfördelning av resurser mellan kommunerna.

Kommunerna rapporterar saldo

- Kommunerna rapporterar varje månad in lagersaldo av skyddsutrustning i verktyget Webropol som Länsstyrelsen Skåne sammanställer till en lägesbild.

Den andra delen är att stötta kommunerna i arbetet med att samordna inköp av skyddsutrustning. I detta arbete har Länsstyrelsen Skåne skapat en databas och en samverkansyta för koordinering av inköp och kopplar samman kommuner som signalerar samma behov.

- Arbetet i funktionen för skyddsutrustning hanteras genom kontinuerliga arbetsgruppsmöten med representanter från kommuner, Region Skåne och Kommunförbundet Skåne. Sista mötet är nästa vecka.

Ska räcka minst tre månader

Den tredje delen är att stötta kommunerna i arbetet att säkra tillgången av skyddsutrustning på längre sikt. Till detta har Länsstyrelsen Skåne tagit fram en rekommendation till Skånes kommunerna om att skapa ett lager av skyddsutrustning som motsvarar minst tre månaders normalförbrukning plus ökad åtgång vid misstänkt eller konstaterad smitta. Vid senaste inrapporteringen låg snittet på 86 procent uppfyllnad.

- ISF-styrgrupp har nu initierat ett nytt uppdrag, att utreda förutsättningarna för och upprätta ett regionalt lager av skyddsutrustning och vissa kritiska produkter inom hälso- och sjukvårdsmaterial i syfte att effektivisera lagerhållningen, säger Valbone Mehmeti.

 

Gen från neandertalare ökar risken för svår covid-19

Sjukdomen covid-19 drabbar vissa människor betydligt allvarligare än andra. Några av anledningarna, såsom hög ålder, är kända. Men även andra ännu okända faktorer spelar in. Ny forskning visar att en viss bit DNA som medför upp till tre gånger ökad risk att drabbas av allvarlig covid-19 är nedärvd från neandertalare.

LÄS MER HÄR
 

Ny app ger information om farliga ämnen

Nu släpper MSB en app som ska hjälpa blåljuspersonal att snabbt få information om ett farligt ämne. Appen ger bland annat information om hur märkningen av ämnet ser ut, vilka egenskaper ämnet har och vilket avstånd man rekommenderar att spärra av vid en läcka.

MSB tillhandahåller sedan länge en stor databas för bland annat information om farliga ämnen som tidigare endast gått att nå via dator. Nu har en app utvecklats för att informationen ska vara tillgänglig var man än befinner sig, även utan uppkoppling. Appen innehåller närmare 5 000 ämnesposter och ger användaren viktig information om farliga ämnen. Den riktar sig främst till personal inom räddningstjänst, ambulans, polis och kustbevakning.

LÄS MER HÄR

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma