Lägesbild vecka 41 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 41

Lägesbilderna från de skånska kommunerna visar på medel till hög efterlevnad. För att minska trängsel på hemmaplan håller gymnasieskolan Latin i Malmö på att ta fram en egen kampanj.

- ”Håll distans – slipp distans” ska få eleverna att följa rekommendationer, säger Selma Zupcevic.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Selma Zupcevic, elev på Latinskolan.

När Selma Zupcevic och hennes klasskamrater i ES18E fick återgå till skolbänken efter en termins distansstudier fick de sig en tankeställare.

- Det var tjockt i korridorerna och eleverna var väldigt nära varandra.

Klassen, som studerar webb och grafiskdesign, föreslog att de som sistaårsprojekt skulle ta sig an att ändra på detta. De började med en undersökning för att ta fram bästa lösningen och kom fram till budskapet ”Håll distans – slipp distans”.

Utgår från vad eleverna kan missa

- Kampanjen utgår från ett personligt perspektiv. Stängs gymnasieskolorna blir det ingen bal, inget studentfirande och ingen skolmusikal.

Den grafiska produktionen är i full gång och så fort materialet är klart ska det upp på skolans anslagstavlor, TV-skärmar och i social mediakanaler.

Klassen har även tagit hjälp av andra skolors elevkårer för att kunna anpassa budskapen så att de kan fungera på olika skolor.

- Många gymnasieelever ogillar distans för det är mycket i det sociala man missar. Det är också svårt att studera på distans när man går en estetisk linje. Distansen påverkar alla – vilket därmed väcker mest känslor, säger Selma Zupcevic.

Smittspridningen ökar

Att hålla distansen är även fokus i lägesbilderna från kommunerna. Veckans rapportering visar på att nivån på efterlevnaden ligger på medel till hög – trots det fortsätter trenden med en ökad smittspridning i Skåne.

Enligt Region Skåne har antalet positiva fall, som har registreras den senaste veckan, ökat från i genomsnitt 50 per dag till ett 60-tal.

Ökningen gäller främst åldersgruppen 20-59 år, men en viss ökning ses även bland äldre. Antalet smittade över 70 år har den senaste veckan ökat från cirka 20 till 30 per vecka. I dagsläget vårdas 16 patienter på sjukhus varav två på intensivvårdsavdelning. Vid sidan om det pågår flera smittutredningar inom äldrevården där man under veckan haft problem med smitta.

Håll avstånd

– Vi har en ökad samhällsspridning men den har hittills inte lett till fler inlagda patienter. Majoriteten av fallen har ganska milda symtom men ökningen ute i samhället är oroande. Vi måste verkligen hjälpas åt att hålla avstånd och avstå från större sociala sammanhang, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.

I nästa vecka kommer mer information från Region Skåne om hur man i Skåne ska agera om man bor i samma hushåll som en covidsmittad. Bakgrunden är Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om att så kallade hushållskontakter till smittade ska stanna hemma.

– Ett intensivt arbete pågår nu för att få rutiner och andra nödvändiga delar på plats kring detta. Det handlar exempelvis om utökad smittspårning och provtagning, men också om ökat behov av läkarintyg för ansökan om smittbärarpeng. Det är många bitar som ska på plats för att det här ska bli smidigt både för våra invånare och för vårdpersonalen, säger Eva Melander.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Sveriges coronahantering i fokus

I årets tredje kvartalsrapport över bilden av Sverige utomlands, som täcker perioden juli till september, är Sveriges hantering av coronapandemin fortfarande i fokus. Andra ämnen som rapporteras kring kopplade till Sverige är bland annat upplopp i Malmö och nyheten att ett laboratorium i Sverige bekräftar att den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftats av nervgiftet novitjok.

LÄS MER HÄR
 

Smittskyddssäkra högskoleprov

Högskoleprovet planeras att genomföras under hösten. Nu får Universitets- och högskolerådet i uppdrag att redovisa vilka åtgärder som behövs för att högskoleprovet ska kunna anordnas.

LÄS MER HÄR
 

Fler paket ska kunna stoppas vid gränsen 

Tullverket ska få en utvidgad möjlighet att stoppa och kontrollera postförsändelser som misstänks innehålla vapen, ammunition eller explosiva varor. Förslaget lämnades till Lagrådet i veckan.

LÄS MER HÄR
 

Missa inte veckans nyhetsbrev

Varje vecka publicerar Enheten för Samhällsskydd och Beredskap ett nyhetsbrev om läget i Skåne. Här kan du läsa om vad Länsstyrelsen Skåne jobbar med inom områden som berör krisberedskap och intressanta notiser.

HÄR PUBLICERAS ALLA NYHETSBREV
 

Vanföreställningar i sociala media

Nästan 35 procent av de inlägg som FOI analyserade och som handlade om judar innehöll antisemitism. Vanligast är föreställningar om judisk makt och judars roll som en hemlig pådrivande kraft.

LÄS MER HÄR
 

Ny upphandling av helikoptrar

Avtalet för tjänsten med helikoptrar för bekämpning av bränder i skog och mark går ut vid årsskiftet. MSB inleder därför nu en ny upphandling för att säkra den här resursen även kommande år.

LÄS MER HÄR
 

Fira med att tvätta händerna på torsdag

 

Jonny Freij är tvåltillverkare.

Att tvätta händerna länge och noga har sällan varit lika viktigt som nu. Extra viktigt är det på torsdag då internationella handtvättardagen firas. Många sjukdomar kan spridas genom kontakt med händer. Inte minst bakterier och virus som covid-19.

När du varit utomhus, på toaletten, innan du lagar mat och innan du äter. Genom att tvätta händerna med tvål och vatten kan du undvika att bli sjuk och att smitta andra om du redan är sjuk.

- Tänk hur enkelt vi kan minska infektioner och smittspridning i samhället. Glöm inte att uppmärksamma internationella handtvättardagen, du också, säger Jonny Freij, ägare av Victoria Soap.

På det lilla familjeföretaget i Helsingborg går tvålmaskinerna varma. Enligt Jonny Freij är coronapandemin bara en del av förklaringen till tvålbranschens uppsving. En annan är att det helt enkelt är mer miljövänligt med fast tvål då man inte fraktar vatten, utan endast substanser.

- Jag har aldrig varit med om en sådan ökning, vi har ökat omsättningen med 65 procent och nyanställt 28 personer.

Initiativet till internationella handtvättardagen togs år 2008 av Public-Private Partnership for Handwashing, där bland annat Unicef och Världsbanken ingår. Årets tema är handhygien för alla. Länk: Så tvättar du händerna.

LÄS MER HÄR
 

"Många i samhället kliver fram och gör fantastiska insatser"

Håkan Nilsson, säkerhetschef i Lunds kommun.

 

Vad har överraskat dig mest under pandemin?

- Det som slår mig mest är vilka stora samhällseffekter viruset har fått, nationellt och globalt sett.

Vad har fungerat bäst i krishanteringen?

- Vår regionala samverkan har fungerat bra. I Lund har vi gjort en stor omställning och skapat en mycket fin ledningsstruktur för att skydda riskgrupper. Vi har även genomfört ett omfattande arbete ihop med förvaltningar och kommunala bolag, exempelvis har vi gått igenom vad som är samhällsviktig verksamhet. Jag vill också lyfta fram alla mina kollegor i vårt ledningsstöd som har gjort ett fantastiskt arbete hela våren.

Vad hade man kunnat göra annorlunda?

- Frågan om beredskapslager måste diskuteras. Vad ska vi lagerhålla? Vem ska göra det? Hur ska det finansieras?

Den största lärdomen inför framtiden?

- Vår samverkan. Krishanteringssystemet är ju uppbyggt på att alla ska ta sitt ansvar och vi ska gå i takt, där tror jag vi behöver fundera lite och utveckla detta. I Skåne har vi en struktur för hur vi arbetar med utveckling av vår krisberedskap i vardagen. Här bör Länsstyrelsen fundera på om den håller. Det är förstås inte helt enkelt att samordna 33 kommuner som ibland har väldigt olika behov från dag till dag. Men vi ser också att det finns många i samhället som kliver fram och gör fantastiska insatser.

 

Länsstyrelsen redo för nya uppdrag

För att hjälpa företag i utsatta branscher beslutade regeringen i våras att stödja lokalhyresgäster med tillfälligt sänkta hyror. Nu föreslås ett nytt stöd som riktar sig till enskilda näringsidkare.

 

Patrik Åkesson, tillförordnad chef vid enheten för statliga bostadsstöd på Länsstyrelsen Skåne.

- Genom tillfälliga stöd bidrar vi till att mildra de ekonomiska konsekvenserna med anledning av covid-19, vilket är ett oerhört viktigt och prioriterat uppdrag i dessa tider, säger Patrik Åkesson, tillförordnad chef vid enheten för statliga bostadsstöd på Länsstyrelsen Skåne.

Hyresvärdar som ger rabatt på hyran till hyresgäster i utsatta branscher har fram till 1 augusti kunnat ansöka om ett ekonomiskt stöd.

Tusentals ansökningar

- Inom lokalhyresstöd kom det in totalt 5 200 ansökningar i juli och augusti. Det handlar framför allt om företag i hotell- och restaurangbranschen, handeln samt vissa andra branscher.

Mot bakgrund av att många enskilda näringsidkare har drabbats ekonomiskt till följd av covid-19-utbrottet har nu regeringen föreslagit ett stöd på 3,5 miljarder under 2020. I budgetpropositionen för 2021 föreslås att ytterligare 1,5 miljarder kronor. Enligt regeringens beräkningar kan drygt 41 000 näringsidkare komma att söka det nya stödet. Det kan innebära drygt 7 000 ansökningar till Länsstyrelsen Skåne, som föreslås handlägga ansökningar från Skåne, Blekinge och Kronobergs län.

- Många berörda näringsidkare är angelägna om att få sin ekonomiska ersättning så fort som möjligt. Nu kraftsamlar vi för att kunna handlägga stödet på ett effektivt sätt, säger Patrik Åkesson.

Behöver personal

Länsstyrelsen Skåne hade i augusti ett 15-tal handläggare som arbetar med hyresstödet. Sedan dess har antalen medarbetar på Enheten för statliga bostadsstöd ökat till ett 20-tal medarbetare plus ett tiotal internt inlånade medarbetare samt tjänstemän som lånats in från Migrationsverket.

Enligt Patrik Åkesson kan uppdraget om omsättningsbaserat stöd innebära att Länsstyrelsen Skåne initialt behöver rekrytera ytterligare 30–40 medarbetare.

Vårt fokus är att attrahera och behålla den kompetens vi har idag, samtidigt som vi behöver nya medarbetare som kan komma in och arbeta med extremt kort framförhållning. Vi planerar för att fördubbla vår personalstyrka genom ytterligare inlån, rekrytering och tillfälligt stöd från bemanningsföretag.

Effektiv och rättsäker handläggning

Länsstyrelsen Skåne arbetar nu på flera fronter för att vara redo när uppdraget kommer.

- Vi kommer att hantera och leverera även i detta uppdrag med bibehållet fokus på en enhetlig, rättssäker och effektiv handläggning. Vi ska vara effektiva och produktiva i vår handläggning och arbetar ständigt för att motverka felaktiga utbetalningar och bidragsbrott.

Enheten för statliga bostadsstöd är en ny enhet som bildades i samband med att Länsstyrelsen Skåne under sommaren fick uppdraget att handlägga lokalhyresstöd. I dagsläget handlägger enheten stöd inom sju olika ärendeslag. Bland annat stöd för lagring av egenproducerad el, stöd till hyresstöd och bostäder för studenter, stöd till bostäder för äldre, stöd till renovering och energieffektivisering samt bidrag till radonsanering.

- Det är en bred palett av ärenden och det är en utmaning med en kraftig ökning av ärendevolymer på en kort tid, säger Patrik Åkesson.

LÄS MER HÄR
 
 

Tillsammans för en starkare räddningstjänst

Räddningstjänsterna i Skåne fortsätter att utveckla samarbetet och allt fler kommuner ansluts till Räddningscentral Syd. Senaste medlem är Räddningstjänsten Skånemitt med Höör och Hörby som anslöts i slutet av september. Räddningstjänsten Syd, som ansvarar för räddningscentralen, samordnar nu den övergripande ledningen av räddningsinsatser för totalt 19 kommuner i Skåne.

- Vi får ett ledningsstöd som gör oss till en mer resursstark och effektiv räddningstjänst genom hela händelseförloppet. Det omfattar allt från planering av beredskap, själva hanteringen av olyckan, behov av förstärkning samt kontakt med andra samverkande organisationer, säger Daniel Frej, operativ chef för Räddningstjänsten Skånemitt.

Gränslös samverkan

Omläggningen innebär konkret att inre befäl och larmbefäl på RC Syd nu hjälper till med den övergripande ledningen av olyckor även i Höör och Hörby. Vid behov av förstärkning larmas också yttre befäl till olycksplatsen.

- Med en närmre och mer gränslös samverkan kan vi ge ännu bättre hjälp till de som drabbas av en olycka, säger Mattias Sköld, tf. funktionschef för RC Syd.

Anslutningen till RC Syd bidrar också med en resursförstärkning för samtliga kommuner i närområdet.

- Vi har sedan tidigare ett nära samarbete mellan räddningstjänsterna. Men ju bättre vi blir på att samverka, desto effektivare kan vi använda våra samlade resurser där de behövs oberoende av kommungränser, säger Mattias Sköld.

Närmaste resurs larmas

Till exempel så underlättas informationsdelning och planering inför olika störningar som kan handla om besvärligt väder eller trafiksituationer. Vid en olycka larmas närmsta resurs och vid en mer omfattande insats finns det tillgång till ytterligare förstärkning och uthållighet över tid.

Räddningstjänsten Skånemitt hanterar mellan 500-600 ärenden per år. Som en förberedelse inför övergången har alla inre befäl och larmbefäl åkt med Räddningstjänsten Skånemitt för att orientera sig i det geografiska området. På samma sätt har styrkeledare och yttre befäl besökt RC Syd för att få inblick i arbetet från räddningscentralen.

Fakta om RC Syd

RC Syd drivs av Räddningstjänsten Syd (Malmö, Burlöv, Lund, Kävlinge, Eslöv) i samverkan med Lomma, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge, Ystad, Landskrona, Svalöv, Höör och Hörby. Ledningen sker från brandstationen i Hyllie i Malmö, där även SOS Alarm har verksamhet.

LÄS MER HÄR
 

Coronatrötta svenskar slarvar med avståndet

 

Allt fler slarvar med social distansering – i butiker, gym, idrottshallar, kaféer, kollektivtrafik, krogar och köpcentra. I Skåne är vi tidvis sämst på att hålla avstånden.
– Folk är coronatrötta, säger Fredrik Kristell, krisledningschef på Länsstyrelsen Skåne, som på regeringens uppdrag följer hur vi lever upp till nationella smittskyddsråd.

LÄS MER HÄR
 

Ny studie om ideellt engagemang

Hur ser svenskarnas medborgerliga engagemang ut? Forskare vid Ersta Sköndal Bräcke högskola har gjort en befolkningsundersökning om ideellt arbete och informella insatser i Sverige. Forskarna har även tittat på hur givandet och det politiska deltagandet ser ut, samt på engagemanget bland personer med utländsk bakgrund.

LÄS MER HÄR
 

Sjukskrivningar riskerar öka självmorden

Trots att sjukskrivningarna för psykisk ohälsa ökat dramatiskt under pandemin ökar inte resurserna till psykiatrin. En enkät med chefer inom psykiatrin, som Suicide Zero har genomfört, visar snarare på att det finns risk för undanträngningseffekter.

LÄS MER HÄR
 

Unga män oroliga över brottligheten

Otryggheten och oron för brott har generellt ökat något. Mest ökar oron bland unga män, där bland annat oro för att utsättas för personrån ökat tydligt. Förtroendet för rättsväsendet har ökat och störst förtroende har polisen. Det visar Nationella trygghets­undersökningen 2020 från Brottsförebyggande rådet, Brå.

LÄS MER HÄR
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma