Lägesbild vecka 42 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 42

Smittspridningen av covid-19 ökar och utmaningarna fortsätter. Länsstyrelsen Skåne planerar nu arbetet för att klara höstens och vinterns påfrestningar på samhället.

- Coronapandemin är inte över och därmed inte heller arbetet inom staben, säger Fredrik Kristell, krisledningschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Kristina Jungbeck, informationsansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen i Kristianstads kommun.

28 februari aktiverade Länsstyrelsen Skåne staben för att hantera händelsen covid – 19. Som mest var ett 90-tal personer engagerade i arbetet med uppgifter som bland annat analys, lägesbild, juridik, samverkan och kommunikation.

- Som det ser ut i dagsläget, med ökad smittspridning, finns det inga planer på att lägga ner staben. Faran är långt ifrån över.

En vanlig stabsarbetsdag börjar med en genomgång, varefter arbetet startar. Varje vecka hålls en regional samverkanskonferens med länets aktörer där Region Skåne berättar om smittläget och Länsstyrelsen Skånes funktionschefer presenterar lägesbild, regeringsuppdrag och kommunikationsutmaningar.

Efterlevnadsuppdraget förlängs

Ett av regeringsuppdragen är att följa upp hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd efterlevs och sprida information och goda exempel på åtgärder för att öka efterlevnaden. Ett uppdrag som i torsdags förlängdes fram till sista juni 2021.

Ett gott exempel på åtgärd finns i Kristianstad där man analyserat smittrisken på kommunens badanläggningar.

- För att minska smittspridning har vi bland annat markerat krokarna i omklädningsrummen och streck på marken för att undvika trängsel och köbildning, säger Kristina Jungbeck, informationsansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen i Kristianstads kommun.

Men störst vikt läggs vid de olika affischerna.

- Budskapet är såklart att hålla avstånd, visa hänsyn och att vi alla ska bada friska. Vi använder oss av gatupratare så personalen kan flytta skyltningen beroende på var man ser risk för trängsel.

Efter att säsongen för utomhusbad avslutats har badkommunikationen flyttat till Tivolibadet. Nya affischer, med temat humor, har tagits fram för inomhusbadet.

- Vi ser att framför allt att många barn gillar våra affischer, en del vill stå och titta länge, säger Kristina Jungbeck.

Fler sjuka inom omsorgen

Enligt Region Skåne ökar nu antalet fall av covid-19 i Skåne. Den senaste veckan har antalet positiva fall ökat från i genomsnitt 59 till 69 fall per dag. Samtidigt har fler inom den kommunala omsorgen insjuknat i covid-19.

Fortfarande är det en klar dominans av smittade inom åldersgruppen 19-49 år, men under veckan har även ett 30-tal fall registrerats hos äldre över 70 år. I dagsläget vårdas 15 patienter på sjukhus varav två på intensivvårdsavdelning.

– Det är oroväckande signaler om att smittan åter syns inom den kommunala omsorgen eftersom det drabbar äldre och sköra. Vi måste verkligen hjälpas åt nu så att detta inte skenar iväg. Fortsätt håll avstånd, tvätta händerna ofta och avstå från att träffa andra om du känner dig sjuk. Telefon- och videosamtal är ett bra sätt att hålla kontakt om man inte vill utsätta varandra för smitta, säger smittskyddsläkaren Eva Melander.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Dansk turism klarade sommaren bättre

Dansk turism backade endast åtta procent på antalet gästnätter under de tre sommarmånaderna. I Sverige minskade gästnätterna med 37 procent. Skillnaderna handlar dels om att danskarna i större utsträckning än svenskarna semestrade hemma och dels om utlandsturismen där Sverige förlorade 84 procent av övernattningarna medan Danmark backade 38 procent.

LÄS MER HÄR
 

Stor satsning på totalförsvaret

Regeringen föreslår i propositionen Totalförsvaret 2021–2025 en avsevärd förmågeökning inom det militära och civila försvaret. Den största ambitionshöjningen av försvarsförmågan på 70 år.

LÄS MER HÄR
 

Ökade möjligheter till hemlig avslyssning

Regeringen har fattat beslut om utredning med syftet är att utöka möjlig­heterna att använda hemlig avlyssning och över­vakning av elektronisk kommu­nikation, kamera­övervakning och rums­avlyssning.

LÄS MER HÄR
 

Händelserikt väder i september

Nederbörd på omkring 700 mm på 24 timmar i Frankrike, rekordvärme i västra USA och på Atlanten tio stormar är några exempel.

LÄS MER HÄR
 

Utökad befogenhet för tullen 

Tullverket får utökade befogenheterna att ingripa när man misstänker till exempel människohandel, penningtvätt eller att stöldgods är på väg att föras ut ur landet.

LÄS MER HÄR
 

Nya regler för sambo med covidsmittad

 

Sambos med någon smittad ska stanna hemma.

En ny förhållningsregel för Skåne är att den som bor tillsammans med någon som har covid-19 ska stanna hemma.

Den som är smittad av covid-19 ska stanna hemma och hålla sig till vissa regler för att undvika att sprida smittan vidare. Nu gäller detta även för den som bor i samma hushåll som någon som har konstaterats smittad av covid-19. Detta även om man själv inte har några sjukdomssymtom.

Förhindra smittspridning

– Genom att även betrakta hushållskontakter till smittade som ett misstänkt fall av covid-19, tar vi nu ytterligare ett steg i arbetet med att förhindra smittspridning. Det gör att vi även kan fånga upp smittade som inte visar symtom, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Reglerna gäller för den som är vuxen eller går på gymnasiet och delar hushåll med någon som är covid-positiv. De nya reglerna gäller däremot inte barn i förskolan eller grundskolan. Det beror på att det är viktigt att barn får sin undervisning och för att de har en mindre risk att smitta andra.

Nya förhållningsregler
Man ska arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar. Den som inte kan jobba hemifrån kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan
Man ska träffa så få personer som möjligt, hålla avstånd utomhus och inte vara med på fritidsaktiviteter där man träffar andra.
Inte åka med kollektivtrafik, färdtjänst eller taxi.
Bara handla i mataffärer eller på apotek om man absolut måste och inte har några symtom.
Vara noga med att tvätta händerna ofta och använda handsprit.
Undvika att äta tillsammans och om möjligt inte dela badrum.
Berätta om att du är hushållskontakt till en person med covid-19 om du har kontakt med personal i hälso- och sjukvården.

 

LÄS MER HÄR
 

Skånska samfund övar krisberedskap

"Det här är nyttigt", säger Vasva Šiljković, Bosnjakiska Islamiska Församlingen.

 

Vad kan en moské göra för att förebygga en attack? Hur arbetar organisationer med kriser och vilka erfarenheter kan vi lära av från verkliga händelser? Det var några av diskussionsfrågorna när Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, i veckan höll en krisberedskapsutbildning för Skånes muslimska organisationer.

 

Representanter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kommuner, Länsstyrelsen Skåne och Polisen deltog på utbildningsdagen i Lund. På agendan fanns punkter som riskanalyser, strukturer för säkerhetsarbete och hur man praktiskt skapar säkra lokaler.

- Utbildningsdagen är en del av det regeringsuppdrag som SST arbetar med gällande att höja kunskapen om säkerhet i moskéer och muslimska församlingar, säger Örjan Wallin, handläggare på SST.

Lyfter goda arbetsmodeller

SST har i uppdrag att verka för samordning av trossamfundens insatser i krisberedskapen nationellt och sammanföra kommunens beredskapsansvariga med trossamfunden lokalt. I SST:s uppdrag ingår att lyfta fram goda arbetsmodeller och intressanta exempel för andra att lära av.

- SST förmedlar statsbidrag till trossamfund och har därför ett stort kontaktnät. Pastorn, imamen, prästen och andra församlingsarbetare samt den aktive medlemmen kan betyda mycket i krisberedskapen. Vid kriser och katastrofer är behovet omfattande av insatser från trossamfunden. För en effektiv samverkan med andra parter behöver trossamfunden samordna sina insatser.

Viktig roll i samhället

Under övningsmomentet fick de 18 samfunden, tillsammans med myndigheter och kommuner, möta en krissituation.

Scenariot var en terroristattack mot en moské där tre personer mist livet och 15 personer skadats. Hur agerar församlingen på plats? Är lokalen rustad för olika kriser? Vem kontaktar man först – och hur? Vad har man för strategi och vem ska föra församlingens talan?

- Församlingar, oavsett religiös hemvist, har viktig roll vid orostider. De har värdefulla kunskaper och resurser att bidra med och framför allt har de en utvecklad förmåga att stödja människor i kris genom samtal och medmänsklighet, säger Örjan Wallin.

Något som varit av stort värde under coronakrisen och har lett till ökad verksamhet för många trossamfund. Samtidigt har pandemin orsakat ett betydande inkomstbortfall, då en stor del av samfundens intäkter kommer från gåvor som ges vid besök.

Utbildningen och diskussionerna kring scenariot var en tankeväckare för många av kursens deltagare.

- Det här är jättenyttigt. Man måste vara beredda på att något kan hända och man pratar mycket om det – men har inget på papper. Vi ska se till att göra en ordentlig plan, säger Vasva Šiljković från Bosnjakiska Islamiska Församlingen i Helsingborg.

 

Bertel Haarder, ordförande Danmarks delegation i Nordiska rådet diskuterar utmaningar med landshövding Anneli Hulthén och Peter Widen, chef för samverkan på Södra militärregionen.

Förbereder för parallella händelser

Landshövding Anneli Hulthén bjöd i torsdags in Skånes kommunstyrelseordföranden, kommunchefer samt regionala myndigheter för att diskutera krisberedskap och totalförsvar.

- Mycket av vårt fokus ligger på att hantera pandemin - den andra dimensionen är att vi även ska klara av att hantera andra situationer med fokus på civilt försvar, säger Anneli Hultén.

Länsstyrelsen Skåne har i uppgift att samordna länets aktörer inom såväl den fredstida krisberedskapen som under höjd beredskap. Utvecklingen av Regionala rådet är en av Länsstyrelsen Skånes åtgärder i syfte att stärka samverkan före, under och efter samhällsstörningar och ytterst i krig.

- Vår uppgift är att hålla ut med covid-19 minst ett år framöver, vi måste även se till att våra invånare håller ut. Det är det perspektivet vi har. Men vi måste tänka parallellt och även klara av att hantera andra händelser.

Distansmöte via skype

Skånes regionala råd för krisberedskap och totalförsvar består av länets 33 kommuner, representerade genom kommunstyrelseordförande samt kommunchef, samt ett flertal regionala myndigheter. Totalt bjuds cirka 100 personer in till rådet som under året träffats på distans via videolänk.

Under torsdagens möte diskuterades bland annat finsk försörjningsberedskap och den nordiska samarbetet i krisberedskapsfrågor.

- Det känns som om vi prickat rätt med ämnena. Viktigt att se hur de nordiska länderna kan lära av varandra och utöka samarbetet. Hoten kan vara allt från väderrelaterade händelsen, pandemi till väpnad konflikt.

Beredskapslager - högaktuellt ämne

En av diskussionspunkterna var beredskapslager. En högaktuell punkt då det under pandemin tidvis varit brist på material som skyddsutrustning, handsprit och provtagningsstickor. Hur bygger vi upp beredskapen regionalt, nationellt och över de nordiska gränserna?

En reflektion var att Skåne och Sverige har bra förutsättningar att bygga upp beredskapslager, en annan att beredskapslager inte nödvändigtvis behöver ligga lokalt eller ens nationellt.

- Det är viktigt att trygga näringslivets roll. Vi måste även skapa tillit såväl hos medborgarna som mellan myndigheter och länder. Samverkan är oerhört viktigt. Tillsammans är vi starkare och ökar uthålligheten, säger Anneli Hulthén.

 

Tre år efter #metoo - arbetet uvecklas

Sara Lhådö, särskilt sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen Skåne.

 

Den 15 oktober var det tre år sedan metoo-uppropen startade och spreds över världen. Länsstyrelsen Skånes arbete med att bekämpa diskriminering, sexuella trakasserier och mäns våld mot kvinnor pågår och utvecklas hela tiden.

Sedan #metoo har Länsstyrelsen Skåne fortsatt att arbeta för att säkerställa ett gott arbetsklimat och motverka sexuella trakasserier.

- En viktig aspekt av detta arbete är det som sker internt i alla organisationer, säger Sara Lhådö, särskilt sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen Skåne.

 

- Vi har utvecklat vårt arbete för att belysa våld i nära relationer som en arbetsgivarfråga. Arbetsgivare måste våga fråga och göra det rutinmässigt.

Utöver arbetet med att förstärka ansvaret som arbetsgivare har Länsstyrelsen Skåne lyft fram hur sexuellt våld och våld i nära relationer påverkar livets alla områden och alla de jämställdhetspolitiska målen.

Ens ekonomi och makt i samhället påverkar ens möjlighet att lämna en destruktiv relation, utbildningen påverkas eftersom skolan är en av de platser där unga tjejer utsätts för mest sexuellt våld och kränkningar.

Nationell strategi och kunskapsspridning

Länsstyrelserna har ett särskilt ansvar för att den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor får genomslag i länen där de har en roll att stödja och skapa förutsättningar för att varje län ska uppnå intentionerna i den nationella strategin.

Ett annat viktigt område för Länsstyrelsen är kunskapsspridning. I våras arrangerade man en stor konferens med 200 deltagare med fokus på hur alla de jämställdhetspolitiska målen även hänger ihop med frågan om våld.

Samordnar olika nätverk

- Vi har flera olika nätverk där vi har lyft frågan, bland annat nätverk för kommun respektive myndighet och universitet/högskola samt ett nätverk för strategin Ett jämställt Skåne, säger Sara Lhådö.

LÄS MER HÄR
 

Hjälp till att...

 

Länsstyrelsen Skåne har tagit fram material för att sprida information om covid-19 med budskapen att hålla ut respektive skydda en mormor.

- Nu har kampanjen ”skydda en mormor” kompletterats nya inlägg för sociala medier, säger Dolores Peraic, kommunikationschef.

Kampanjen ”Skydda en mormor” riktar sig till unga vuxna i åldern 20-29 år. Budskapet syftar till att påminna om att det är viktigt att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner för att skydda riskgrupper, exempelvis äldre.

- Även om du inte blir så sjuk av att smittas så kan någon i din närhet bli det. Dina val påverkar fler än dig själv.

Stor räckvidd

Kampanjen har pågått i sociala medier sedan mitten av augusti och har nått över 140000 personer mellan 20-29 år i Skåne. Fler än 12 000 personer har interagerat med inlägget på Instagram.

- Coronapandemin är inte över och det är fortfarande viktigt att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och råd. Därför väljer vi att utöka kampanjen i fler kanaler: affischer, material till digitala skärmar, vykort och putsdukar till mobiler.

Fritt att sprida

Materialet kan passa i till exempel informationsdiskar på universitet/högskola, bibliotek, studentkårer, sportanläggningar, föreninglokaler, studieförbund, barer och caféer, kommunhus, arbetsförmedlingar, öppna förskolan, ungdomsmottagningar och vårdcentral.

- Det är upp till er att avgöra vilka platser som är möjliga att distribuera materialet på i respektive kommun. Allt material är fritt att använda och sprida. På tryckfilerna finns möjlighet att lägga till er egen logotyp, säger Dolores Peraic.

MATERIALET FINNS HÄR
 
 

Varför måste vi mötas?

Mängder av mänskliga möten har ställts in under året. Covid-19 har ändrat vår vardag och hur vi möter varandra som människor. Många har en längtan till att träffas och uppleva den där speciella energin som uppstår i ett rum när människor delar samma upplevelse.

Inom kulturen och idrotten har möjligheten att mötas på plats hindrats med pandemin. Här i Skåne har vi sett hur Malmöfestivalen ställts in och fotbollsmatcher spelas inför tomma läktare – sammanhang som i vanliga fall samlar människor från olika delar av samhället och som ger nya intryck och erfarenheter i form av musik, sport, mat och kultur. Det får oss att undra: Hur förhåller vi oss till varandra i en kris? Vad uppstår det för tankar hos oss om vår relation till våra medmänniskor och oss själva? Varför ryggar vi nu till när vi ser en film där personer hälsa när i en full lokal?

Dessa frågeställningar är några av dem som vi ska nörda ner oss i tillsammans med Axel Carlberg - doktor i etik, coach och filosofisk praktiker och Karin Karlsson - programchef på Malmö Live.

SE NÖRDERIET HÄR
 

Container kan hjälpa svenska landsbygden

Bakom lanthandeln i Kall står landets första så kallade SOT-punkt. Det är en container som i händelse av strömavbrott kan se till att bilar går att tanka, att de på äldreboendet får värme samt att byborna kan få mat. Det är byborna tillsammans med kommunen som står bakom SOT-punkten. Länsstyrelsen är också med och finansierar.

LÄS MER HÄR
 

Stora skillnader på skåningars hälsa

Region Skånes folkhälsoenkät visar att skåningar mår bra och är positiva till framtiden, men fetman ökar liksom den psykiska ohälsan, som är särskilt hög bland unga kvinnor.

LÄS MER HÄR
 

Coronahundar sniffar sig till smitta

Specialtränade hundar hjälper till att nosa till sig covid-19 bland resenärer i Finland. Genom att sniffa på en provtagningsservett som en resenär gnidit mot huden kan hon avgöra om denne är sjuk i covid-19

LÄS MER HÄR
 

Missa inte veckans nyhetsbrev

Varje vecka publicerar Enheten för Samhällsskydd och Beredskap ett nyhetsbrev om läget i Skåne. Här kan du läsa om vad Länsstyrelsen Skåne jobbar med inom områden som berör krisberedskap och intressanta notiser.

HÄR PUBLICERAS ALLA NYHETSBREV
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma