Ett nyhetsbrev från Länsstyrelsen Skåne

Nyhetsbrev #4 2020

 

Läs bland annat om:

Regionala utbildningar
En vecka fri från våld, vecka 48
Ny forskningsöversikt om våldsprevention i Sverige

 

Aktuellt i Skåne
 

Rätt att veta!

Digital fördjupningsutbildning

29 oktober 09.00 - 16.00

Länsstyrelsen i Skåne och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, bjuder in till en regional-digital fördjupningsutbildning i samarbete med UMO.

 

läsa mer
 

Från rösträtt till feministisk festival

Frukostseminarium

3 november 08.00 - 09.30

Landshövding Anneli Hulthén och Länsstyrelsen Skåne bjuder in till ett frukostseminarium på temat ”Från rösträtt till feministisk festival – kampen för jämställdhet från då till nu”.

 

läsa mer
 

Workshop om stress, jämställdhet och migration

23 oktober 08.30 - 12.00
4 november 08.30 - 12.00

Varmt välkommen till en workshop om stress, jämställdhet och migration på farsi och dari.Inbjudan riktar sig till dig som identifierar dig som kvinna och som på ett eller annat sätt har erfarenhet av migration, antingen kommit till Sverige nyligen eller bott här en längre tid.

 

läsa mer 23/10
läsa mer 4/11

Kompetensplattform för mänskliga rättigheter i Skåne

Vill du fylla på med kunskap och utbyta erfarenheter om mänskliga rättigheter?

Nu finns det en kompetensplattform för mänskliga rättigheter i Skåne som samordnas av Länsstyrelsen Skåne. Plattformen riktar sig främst till strateger eller samordnare i kommuner och andra offentliga organisationer, som arbetar med uppdrag inom mänskliga rättigheter, social hållbarhet, Agenda 2030 mm.

Nästa träff äger rum den 12 november och kommer att handla om regional MR-statistik som underlag för lokala och regionala prioriteringar.

Kontakta martina.holmgren@lansstyrelsen.se för mer information.

 

Prostitution och människohandel

17 november 09.00 - 14.00

Länsstyrelsen i Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne bjuder tillsammans med Jämställdhetsmyndigheten och Regionskoordinatorerna i region syd in till en dag om prostitution och människohandel. Dagen kommer att fokusera på:

Basutbildning människohandel med särskilt fokus mot sex mot ersättning
Stödprocessen (identifiering, stöd och omhändertagande)
Hur arbetet fungerar i region syd?

 

läs mer
 

Nätverksmöte Ett jämställt Skåne

19 november 09.00 - 11.00

Välkommen till höstens första nätverksmöte med Ett jämställt Skåne med fokus på statistik, mänskliga rättigheter och jämställdhetsintegrering.

 

läsa mer

En vecka fri från våld, vecka 48

Under vecka 48 är det "En vecka fri från våld". Syftet är att uppmärksamma det omfattande samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor utgör och hur vi tillsammans kan sprida kunskapen om att våld går att förebygga.

Lunchföreläsning via länk:
Klippan arbetar kommunövergripande med våldsprevention

23 november 12.00 - 12.50

Under veckan bjuder Klippans kommun och Länsstyrelsen Skåne in till en luchföreläsning om hur en kommun kan påbörja ett våldspreventivt arbete med en hela kommunen-ansats.

LÄS MER

Våldsprevention – dåtid, nutid, framtid

– i digitalt format

27 november 09.00 - 16.30

När började det våldsförebyggande arbetet mot män och killars våld mot kvinnor och flickor. Hur är nuläget? Vad finns det att göra i framtidens våldsprevention?

Välkommen till en fullmatad digital heldag där flera olika kommuner, föreläsare, paneldeltagare kommer att ge sina tankar och svar på frågorna.

LÄS MER
Aktuellt Nationellt
 

Våldsutsatthet i samband med covid-19

 

Utbrottet och spridningen av det nya coronaviruset covid-19 är en global kris som medför risker för människors liv och hälsa. Pandemin påverkar hela samhället. Det innebär bland annat att för personer som utsätts för mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck så riskerar situationen att förvärras.

Jämställdhetsmyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att identifiera och utveckla effektiva arbetssätt för hur kommuner ska kunna sprida information om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, samt hur kontakt kan etableras med våldsutsatta.

 

Läs mer

Våldsprevention i Sverige: En forskningsöversikt

Rapporten har tagits fram inom Jämställdhetsmyndighetens regeringsuppdrag om förstärkta insatser utifrån den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Rapporten har genomförts av forskare vid Institutionen för Barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet, på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten. Rapporten granskar utvärderingsforskning kring metoder med genusperspektiv som förebygger mäns våld mot kvinnor på universell och selektiv nivå i Sverige.

LÄS MER
 

Basprogram om våld mot barn

 

Barnafrid har tagit fram en utbildning som ger dig kunskap och verktyg för att upptäcka, bemöta och hjälpa barn som varit utsatta för våld eller övergrepp.

Dessa barn finns mitt ibland oss och med rätt kunskap kan vi göra skillnad.

 

LÄS MER
 

Nytt lärande exempel om webbstöd för kommuner: Mölndals skolor och fritids utbildas om våld

 

Socialtjänstens fältsekreterare i Mölndals stad har utbildat skol- och fritidspersonal om våld i ungas nära relationer. För att nå ut brett med utbildningen kontaktade man skolförvaltningen som gav klartecken. Tanken är nu att personalen ska skapa kompetensteam mot våld på skolorna och på fritidsgårdarna.

 

Läs mer
 

Boostingdag för dig som är utbildare inom områdena mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer

3 december 09.00 - 15.00

Syftet med dagen är att ge dig som utbildar kring dessa frågor inspiration, nyheter och möjlighet att diskutera med andra. Dagen vänder sig till yrkesverksamma i hela landet som deltagit i länsstyrelsernas utbildningar.

 

Läs mer
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

JÄMSTÄLLDHET

Sara Lhådö
Martina Skrak

MÄNS VÅLD MOT KVINNOR
Frida Darj
Hanna Hansson
Therese Olin
Katarina Tümer

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

Om du inte redan är prenumerant på nyhetsbrevet,
klicka här för att registrera dig som prenumerant.

 

Facebook Twitter YouTube Länsstyrelsen.se
   
Do not click this link

Skickat med Paloma