Lägesbild vecka 43 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 43

Smittspridningen i samhället ökar – inte minst i Skåne. Nu gäller det att alla hjälps åt att förebygga ytterligare smittspridning.

- Denna veckas rapportering från skånska kommuner visar på en medel efterlevnadsgrad. Med stundande höstlov är det viktigt att inte slappna av, undvik därför platser där många människor samlas, säger Linda Hällgren, stabschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Beredskapsdirektör Marcus Björklund passar på att tvätta händerna i Lush butik.

Lägesbilden för vecka 43 visar att det generellt är fortsatt låg efterlevnad på idrotts- och träningsanläggningar. Efterlevnaden varierar i butiker och gallerior och avståndsrekommendationerna följs i mindre utsträckning än tidigare vad gäller restauranger och caféer. Det är även fortsatt trängsel i kollektivtrafiken.

Linda Hällgrens råd inför höstlovet är att undvika platser med mycket människor, enbart träffa närmaste släkt och vänner och vara extra försiktig vid besök hos äldre som tillhör riskgruppen.

- Ju fler människor du träffar, desto större är risken att bli smittad eller att sprida smittan vidare, säger Linda Hällgren.

Det gäller att försöka hitta kreativa lösningar för att fira höstlov och helgdagar - och inte glömma bort att tvätta händerna. Ofta.

Rena händer minskar smitta

Ett råd som skönhetsbutiken Lush i Malmö tagit fasta på.

- Rena händer har alltid varit viktigt hos oss, men under rådande omständigheter mer än någonsin. Därför erbjuder vi folk som är ute på stan att komma in till oss för att tvätta sina händer med tvål och vatten i enlighet med folkhälsomyndighetens råd, säger Simone Jönsson, arbetsledare på Lush.

Butiken har även plockat bort många tester från hyllorna och har tejpade linjer på butiksgolvet för att visa på avstånd. Ett krav för att komma in i butiken är handtvätt och alla kunder hänvisas vid entrén till någon av butikens två vaskar och fyra tvättbaljor.

- Vi följer de direktiv som kommer från regering och folkhälsomyndighet för att försäkra oss om att vi fortsatt kan erbjuda trygga och säkra upplevelser i våra butiker. Vi håller oss uppdaterade och tvättar våra händer ofta och noggrant och uppmanar dig att göra detsamma.

Dubbelt så många sjuka

Bara den senaste veckan har antalet nya fall av covid-19 mer än fördubblats. I genomsnitt insjuknar nu drygt 169 personer varje dag jämfört med ett 70-tal förra fredagen.

Ökning sker i alla åldersgrupper, men allra mest i gruppen 19-49 år. Antalet inlagda på sjukhus har ökat de senaste dagarna och just nu vårdas 25 på avdelningar och fem får intensivvård. Antalet smittade över 70 år är än så länge relativt få, men smittspridning på särskilda boenden har ökat under veckan och det pågår nu smittutredningar på ett 15-tal boenden runt om i Skåne.

– Vi har ett allvarligt läge med smittspridning i hela samhället. För att få stopp på detta måste vi bromsa utveckling tillsammans. Det är nödvändigt att vi fortsätter hålla avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma när vi är sjuka. Vi behöver också tänka extra på hur vi kan bidra till minskad smittspridning då vi till exempel går in i en butik, går ombord på en buss eller kallar till ett möte på arbetsplatsen, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Länsstyrelsen Skåne utreder publiktak på 50 personer

Länsstyrelsen Skåne öppnade i går ett ärende om att eventuellt behålla publiktaket vid 50 deltagare på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Skåne. Detta efter en dialog med Smittskydd Skåne.

Tidigare i veckan beslutade regeringen att från 1 november höja publiktaket från 50 till 300 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. En länsstyrelse har möjlighet att fatta beslut om lokala föreskrifter enligt ordningslagen om färre deltagare om det är nödvändigt för att motverka smittspridning av pandemin. Länsöverdirektör Ola Melin och landshövding Anneli Hulthén har haft ett möte med företrädare för Smittskydd Skåne. I dialog med smittskyddsläkare Eva Melander har Länsstyrelsen beslutat att pröva möjligheten att behålla publiktaket vid 50 personer i Skåne.

LÄS MER HÄR
 

Brudparen köar inför nästa sommar

27 898 personer i Sverige har gift sig sommaren 2020 och det är en minskning med cirka 30 procent jämfört med samma säsong 2019. Siffran är också den lägsta på minst fem år.

LÄS MER HÄR
 

Nu ska skyddsrum inventeras

MSB kommer nu kunna inventera skyddsrumsbeståendet mer effektivt på sikt – samtidigt som regeringen har föreslagit en utredning som ska se över hur ett modernt befolkningsskydd ska utformas.

LÄS MER HÄR
 

Coronavirus hos mink i Blekinge

 

Minkar är mottagliga för corona.

I går bekräftades att det nya coronaviruset, SARS-CoV-2, hittats på minkar hos en uppfödare i Blekinge. Det är det första gången det hittats hos mink i Sverige.

Coronaviruset har tidigare drabbat minkar i andra länder, till exempel Nederländerna och Danmark.

- Eftersom minkar har visat sig vara mottagliga för viruset bör personer med misstänkt eller bekräftad covid-19 undvika kontakt med eller närhet till minkar. Minkhållare bör vara särskilt uppmärksamma på onormal sjuklighet eller dödlighet bland djuren och kontakta veterinär om de misstänker att djuren kan ha drabbats, säger länsveterinär Lotta Berg.

Vid misstanke görs utredning och provtagning i samråd mellan ansvarig veterinär och experter på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Om smittan påvisas hos svenska djur är detta anmälningspliktigt till Jordbruksverket som beslutar hur man går vidare.

SVA:s bedömning är att den pågående covid-19-epidemin drivs av smittspridning mellan människor och att eventuell smittspridning som sker från djur till människa i dagsläget är försumbar.

LÄS MER HÄR
 

Sverige bäst på digitala verktyg

I årets rapport, Network Readiness Index (NRI), ligger fokus på förmågan att använda digitala verktyg för att hantera de samhälleliga konsekvenserna av covid-19.

LÄS MER HÄR
 

Ny webbkurs i att ha en plan B 

Det är viktigt att man kontinuitetshanterar sin verksamhet, det vill säga att man har en plan B om det blir ett avbrott eller en störning i verksamheten.

LÄS MER HÄR
 

Förbundsdirektör lämnar Skåne

Christer Ängehov går vidare i karriären.

 

Det blev en dramatisk sista jobbvecka som regional räddningschef i Skåne för Christer Ängehov. Efter sju år som förbundsdirektör på Räddningstjänsten Skåne Nordväst går han nu vidare till Mälardalens Brand- och räddningsförbund.

- Det blir fantastiskt kul att för fjärde gången i min karriär få bygga upp ett nytt förbund, säger Christer Ängehov.

 

Sedan 2014 har Christer Ängehov varit förbundsdirektör på Räddningstjänsten Skåne Nordväst. Förutom att vara chef över RSNV är en del i uppdraget att vara RRC, Regional Räddningschef. Där hade Christer Ängehov under sin sista arbetsvecka beredskap då det började brinna hos grannen Räddningstjänsten Skånemitt.

- Beredskapen började med en rivstart. Branden i Hörby brandstation blev en del aktiviteter för RRC - men ganska snabbt kunde den ordinarie räddningschefen ta över. Alla gjorde ett fantastiskt jobb, bland annat räddades alla fordon. Redan på kvällen var beredskapen återställd - dock med tillfälliga lösningar.

Läget förvärrades

Branden startade klockan 03 på torsdagsmorgonen och när läget på förmiddagen förvärrades gick myndigheterna ut med ett VMA och uppmanade alla i Hörby att lämna riskområdet och hålla sig utanför polisens avspärrningar. Styrkor från bland annat Höör, Hörby, Eslöv och Lund hjälptes åt under natten och morgonen för att bekämpa branden.

Senare under beredskapsveckan blev åtta Teslabilar lågornas rov i Malmö. Även denna brand resulterade i ett VMA.

- Är nog lite ovanligt att under en vecka gå ut med två VMA, säger Christer Ängehov.

Trots veckans dramatik har RSNV:s förbundsdirektör mest positiva minnen av tiden i Skåne.

- Svårt att lyfta fram enskilda händelser men generellt så har det bästa varit alla fantastiska möten med människor. Det har blivit många goda skratt och glada minnen som jag bär med mig.

År med utveckling

Christer Ängehov konstaterar att det hänt mycket under hans tid som förbundsdirektör. Bland annat har man genom samverkan i Skåne utvecklat funktionen Regional Räddningschef i beredskap och ökat säkerheten på motorvägarna.

- Vi har en bättre förberedd organisation för olyckor på Öresund och i hamnarna. Samverkan och samarbete mellan blåljusorganisationerna är nyckeln till framgång. Jag vill också lyfta fram arbetet i NJR, Nätverket Jämställd räddningstjänst, där jag varit ordförande senaste året. En ny hemsida och en plattform för att jobba med jargong finns nu på plats.

Nya uppdraget är att starta upp ett nytt gemensamt räddningstjänstförbund i Västerås tillsammans med ytterligare fem medlemskommuner. Hallstahammar, Surahammar, Köping, Arboga och Kungsör. I dag drivs verksamheten i två räddningstjänstförbund. En ytterligare utmaning är att utveckla samverkan i Mälardalen.

- Uppdraget lät väldigt spännande och ligger i linje med mitt intresse och kunskap kring kommunalförbund, organisationsutveckling, ledarskap och samverkan.

Snart går flyttlasset för Christer Ängehov och han hoppas frun Karin, som trivs väldigt bra i Skåne, följer efter. Hans medskick till Räddningstjänsterna i Skåne är många: Fortsätt att utveckla samverkan, skapa ett gemensamt ledningssystem för Skåne, Blekinge och Halland. Se över täckningsområde för yttre ledning. Bygg vidare och utveckla samarbetet inom krisberedskap och civilt försvar. Fortsätt kämpa för bättre arbetsmiljö och förebyggandeinsatser på motorvägarna samt jobba vidare med samverkan om riskerna i Öresund och hamnarna.

Att lämna Skåne ger dubbla känslor

- Att lämna något som fungerar bra och är roligt känns tråkigt men det ska bli väldigt spännande att för fjärde gången i min karriär bygga upp ett nytt förbund. Mitt råd är att ni ska ta hand om varandra och inte glömma att fortsätta utvecklas, säger Christer Ängehov.

Tillförordnad förbundsdirektör blir RSNV:s nuvarande operative chef Jonathan Sjöberg, tills ny förbundsdirektör är rekryterad. Jonathan Sjöberg tar över den 1 november.

 

Eva-Marie nominerad till årets hjälte

Eva-Marie Wendel nominerad till årets hjälte.

 

Eva-Marie Wendel, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Tomelilla kommun, hyllas för sin hjälteinsats under covid-19-pandemin. Hon är nominerad till Årets hjälte på Framtidsgalan, en gala som lyfter fram personer inom offentlig sektor som på olika sätt gör skillnad för andra.

- Eva-Marie Wendel ingick även i Länsstyrelsen Skånes arbetsgrupp för skyddsutrustning. Det är kul att hon uppmärksammas för sina insatser, säger Patrik Åkesson, tf chef vid enheten för statliga bostadsstöd på Länsstyrelsen Skåne.

Fick en central roll

Eva-Marie Wendel fick en mycket central roll i Tomelilla kommuns arbete redan de första dagarna i slutet av vintern när covid-19-pandemin var ett faktum. En engagerad eldsjäl med många strängar på lyran.

- Hon är även med i ett Vinnova-projekt där Länsstyrelsen är en part för att utveckla nya innovativa idéer för samverkan, säger Patrik Åkesson.

Sprider trygghet

Eva-Marie Wendel har sedan pandemins start spridit trygghet när läget varit ovisst och förklarat och tydliggjort när beskeden varit många.

- Jag är jätteglad för den här nomineringen och att jag gått vidare. Jag är glad för min skull, men även för Tomelilla kommuns skull och alla mina kollegor. Det är också roligt att vår yrkesgrupp, som inte är så stor, får uppmärksamhet, säger Eva-Marie Wendel.

LÄS MER HÄR
 

Dela våra nya filmer om testning

 

Länsstyrelsen Skåne har tillsammans med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB tagit fram två filmer om testning på engelska, arabiska, somaliska och svenska. Den ena filmen handlar om skillnaden mellan PCR-test och antikroppstest, den andra handlar om vikten av testning vid symtom för covid-19. Filmerna har samma upplägg som tidigare filmer om covid-19 som finns på flera språk och har samma avsändare.

MATERIALET FINNS HÄR
 

Fortsatta utmaningar i kommunsektorn

Ekonomin har vänt uppåt sedan i våras - men pandemins utveckling styr om återhämtningen kan fortsätta. Det framgår av nya Ekonomirapporten från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

LÄS MER HÄR
 

Sverige ett slagträ i politiska debatten

FOI:s podcast Rapporterat handlar om Donald Trump och presidentvalet i USA, sett ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv. Vi får bland annat veta varför FOI-experterna inte ser valet som extra exceptionell.

LYSSNA PÅ PODDEN HÄR
 

Skärpta restriktioner och stängd gräns

Danmark förklarar åter Skåne i karantän med anledning av den ökade spridningen av covid-19. Nu stängs delvis gränsen för Skåningar och skånska turister måste ha ett intyg om att de har låtit testa sig för covid-19 med negativt utfall de senaste 72 timmarna.

LÄS MER HÄR
 

Efter att Danmark noterat sitt högsta antal bekräftade covid-19 fall hittills skärper regeringen restriktionerna. Högst tio personer får samlas på offentliga och privata sammankomster och det krävs munskydd inomhus på alla offentliga platser.

LÄS MER HÄR
 

Missa inte veckans nyhetsbrev

Varje vecka publicerar Enheten för Samhällsskydd och Beredskap ett nyhetsbrev om läget i Skåne. Här kan du läsa om vad Länsstyrelsen Skåne jobbar med inom områden som berör krisberedskap och intressanta notiser.

HÄR PUBLICERAS ALLA NYHETSBREV
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma