Lägesbild vecka 44 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 44

Undvik butiker och kollektivtrafik och umgås bara med personer som du normalt träffar. Nu gäller det att vi hjälps åt för att stoppa den snabba smittspridningen i Skåne.

- Vi måste ta ett ansvar för att tillsammans bryta den här negativa utvecklingen, säger Linda Hällgren, stabschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

"Allas ansvar att hindra smittspridningen", säger Linda Hällgren, stabschef.

Länsstyrelsen Skåne beslutade i veckan att hålla fast vid ett publiktak på 50 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Samtidigt beslutade Folkhälsomyndigheten i samråd med smittskyddsläkaren i Skåne om skärpta allmänna råd för att stoppa den ökade smittspridningen i länet.

- Veckans inrapporterade lägesbilder från kommunerna visar att efterlevnaden av riktlinjer och restriktioner i Skåne är medel. Främst är det avståndsrekommendationerna som inte respekteras.

Ett aktuellt exempel på åtgärd för att minska smittspridningen är att prata med barnen angående dagens Halloweenfirande och den tillhörande traditionen ”bus- eller godis”.

Undvik nya kontakter

- Det är viktigt att hålla avstånd och se till att man inte kommer i nära kontakt med personer som man inte brukar träffa annars.

Ett annat råd är att undvika resor i kollektivtrafiken och att vistas i inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum.

- På Länsstyrelsen Skåne har vi utökat vår stab för att säkerställa hanteringen av händelsen. Bland annat genomförde vi i veckan en extrainsatt regional samverkanskonferens för att informera länets aktörer, säger Linda Hällgren.

Även Smittskydd Skåne får in rapporter om trängsel och att det fortfarande är ett högt tryck på skånska köpcentrum.

– Jag vädjar till alla skåningar och alla besökare från andra län och andra länder. Det är inte läge de närmaste veckorna för att nöjesshoppa. Det är ett oroande och ett allvarligt läge. Alla måste skärpa sig och ta ansvar även om det innebär vissa uppoffringar att följa de skärpta allmänna råden, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Fler äldre smittas

De senaste dagarna har det skett en rejäl ökning av covid-19 hos äldre personer. Antalet äldreboenden där smittan förekommer har också blivit fler. Samtidigt fortsätter antalet inlagda på sjukhus att öka.

– Min vädjan till alla skåningar är att inte bli en del av smittspridningen. Den du smittar kan i sin tur smitta en äldre person. Den du smittar kan i sin tur smitta en undersköterska i äldrevården eller sjukvården.

Region Skånes råd för helgen och Halloween är att tänka sig för och skippa festen.

– Det går bra att besöka kyrkogårdar, minneslundar och begravningsplatser. Det är med nuvarande smittspridningsläge absolut inte läge att ordna fester eller middagar och fira med andra än de du regelbundet brukar umgås med, säger Eva Melander.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Så påverkar saxeffekten Europa

EU:s regionkommitté publicerar årligen en rapport om tillståndet i Europa sett ur ett regionalt och lokalt perspektiv. Föga förvånande visar årets rapport att tillståndet är mycket ansträngt på grund av covid-19 och dess medicinska och ekonomiska effekter.

- Pandemin gör att kommuner runt om i Europa hamnar i det man kallar ”saxeffekten”. Det blir ökande utgifter samtidigt som skatteintäkterna minskar, säger Jörgen Dehlin, EU-projektutvecklare på Länsstyrelsen Skåne.

Svaren på en gemensam undersökning, som genomförts tillsammans med OECD i 300 kommuner och regioner runt om i Europa, visar att över hälften av de lokala och regionala myndigheterna upplever en mycket stor inverkan på sina finanser under 2020. 83 procent av kommunerna förväntar sig minskade skatteintäkter under 2020 och 53 procent tror att även 2021 leder till mindre skatteinkomster.

Hårt slag för turistnäringen

Turismen står för över 10 procent av EU:s totala BNP och sysselsätter över 27 miljoner människor. Till följd av reserestriktioner, stängda gränser och nedstängning i många länder och regioner drabbades turistnäringen hårdast av alla större ekonomiska sektorer. Enligt OECD har de internationella turistströmmarna minskat med 60–80 procent beroende på nedstängningens varaktighet.

Rapporten visar att ur ett sysselsättningsperspektiv är det egenföretagare, visstidsanställda och deltidsanställda som drabbats hårdast.

Växande klyfta mellan stad och landsbygd

- Detta innebär att ungdomar är särskilt sårbara för pandemins sysselsättningseffekter. Digitaliseringen möjliggör en snabb expansion för distansarbete; men man konstaterar också i rapporten att det finns en växande klyfta i Europa mellan stad och landsbygd när det gäller tillhandahållandet av bredband, vilket hämmar glest befolkade områden, säger Jörgen Dehlin.

EU visar i rapporten att de långsiktiga effekterna av covid-19 sannolikt kommer att bli större för kvinnor, som utgör nästan 80 procent av de anställda i EU:s hälso- och sjukvårdsyrken och står för en liknande procentandel i olika försäljningsroller i detaljhandeln. Det finns också allt fler belägg för att våldet mot kvinnor och flickor har ökat under nedstängningen.

LÄS MER HÄR
 

Forskningsmedel kan användas nästa år 

En del av den kliniska forskningen har fått stå på paus under pandemin. Nu beslutar regeringen om att teckna ett tilläggsavtal för att möjliggöra användning av årets ALF-medel även under 2021.

LÄS MER HÄR
 

Skyddsutrustning eldades upp

Samtidigt som det rådde stor brist på skyddsmaterial för vårdpersonal under corona-pandemin så har stora mängder skyddsutrustning ifrån Socialstyrelsens nationella beredskapslager i år eldats upp.

LÄS MER HÄR
 

Satsar på lovskola efter vår på distans

 

Arifa Muhammed får hjälp av Lone Jensen.

Medan vissa har lov – satsar andra på skola. På Pauliskolan i Malmö får eleverna hjälp att plugga ikapp på lovet.

– Vår förhoppning är en högre måluppfyllelse för våra elever i årskurs tre, säger Lone Jensen, biträdande rektor.

Totalt åtta lärare är involverade i lovskolan. Därutöver hjälper även skolans biträdande rektorer Tajana Krznar Frklic, Christer Månsson, Åsa Pålsson och Lone Jensen till att undervisa.

- Vårens distansundervisning har lett till rekordmånga elever riskerar att få underkända betyg.

Svårt att få samma kontakt

Orsaken är att våren med distansundervisning drabbat många elever negativt. I de sju ämnena fysik, matematik, engelska, svenska, naturkunskap, psykologi och samhällskunskap är antalet F totalt 329. Det är markant många fler än tidigare år och de ämnen där eleverna drabbats värst.

- Vid distansundervisning är det svårt att få kontakt och fånga upp eleverna som ligger efter. Relationen blir en annan. Distansundervisningen har absolut påverkat resultaten och det är viktigt att vi ger eleverna rätt förutsättningar att komma ifatt, säger Lone Jensen.

Måndag till torsdag klockan 09.00 till 13.00 har 47 av de f-varnade underkända eleverna varit på skolan för att göra sig redo för prövningen nu på måndag.

Viktigt att kämpa

En av dem är Arifa Muhammed, 19, som satsade på lektioner för både svenska och matematik.

- Jag gillar inte distansundervisning, läraren har svårt att ha koll på en. Det blir inte på samma sätt som på plats.

Arifas dröm är att gå vidare till högskolan och läsa till socionom. Något som kräver höga betyg.

- Det är bättre att vara på skolan än att ha lov. Man lär sig mycket mer än vid vanlig undervisning. Måste kämpa - vad annars ska man göra?, säger Arifa Muhammed.

Distansundervisning efter lovet

Med anledning av de skärpta råden i Skåne kommer mer undervisning att ske på distans vid Malmös kommunala gymnasieskolor. Ungefär var fjärde gymnasielev ska efter höstlovet få fjärr- eller distansundervisning. Beslutet gäller tills vidare, men kan omprövas.

– De skärpta råden för Skåne måste tas på allvar. Vi gör den här förändringen för att minska smittspridningen. Den här åtgärden minskar trycket både på kollektivtrafiken och på våra skolor, säger Lars Rehnberg, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör.

LÄS MER HÄR
 

FOI tar fram verktyg för hybridhot

Sverige utsätts i allt högre utsträckning för hybridhot. FOI har tagit fram ett förslag på en verktygslåda som kan förbättra svenska aktörers förutsättningar att möta hotet.

LÄS MER HÄR
 

Amerikanska förband övar i södra Sverige 

Om några veckor kommer amerikanska soldater, båtar och flyg att ingå i en svenskledd övning längs östersjökusten i södra och mellersta Sverige.

LÄS MER HÄR
 

Enkelriktade trappor ska minska trängsel

Enda vägen är upp, i den här trappan.

 

Ett gott exempel på åtgärd för att öka efterlevnaden finns i Lund.

Alla medarbetare på ESS som kan jobbar hemifrån och för personal som behöver vara på plats gäller strikta regler.

Då medlemsländerna påverkats av nedstängningar och reserestriktioner har pandemin försinkat leveranser av teknisk utrustning till den internationella forskningsanläggningen ESS, European spallation source. Men covid-19 sätter även spår inne i anläggningen där personal från 56 länder arbetar med att utveckla framtidens forskningscentrum.

- Eftersom våra medarbetare har många olika språk gäller det att ha enkel kommunikation som alla förstår, säger Julia Öberg, pressansvarig på ESS.

Olika trappor för upp och ner

Ett exempel är trapporna. För att minska trängsel får man välja olika gångvägar – beroende på om man ska upp – eller ner.

- Vissa trappor får man bara gå upp i – andra bara ner. Trapporna är markerade med tydlig skyltning på engelska. Vi har även kraftigt minskat antalet sittplatser i våra konferensrum och i lunchrummen och tydligt markerat ut tillåtet avstånd mellan platserna. Sedan har vi varit väldigt aktiva med internkommunikation om våra åtgärder och regler, via intranätet, virtuella personalmöten och informationsblad bland annat.

Det kommer att dröja innan alla de 500 medarbetarna som jobbar med att utveckla, konstruera och bygga materialforskningsanläggningen kan vara på plats.

- Till dess kör vi möten och avstämningar online. Det är viktigt att skapa gruppgemenskap trots att vi inte träffas på plats. Vi behöver också hålla en tät kontakt med våra samarbetspartners i medlemsländerna, som bygger och levererar en stor del av vår tekniska utrustning, säger Julia Öberg.

Klart för produktion 2023

Genom fönstret i den temporära byggnadsmodulen ser man bygget växa. I veckan levererade medlemslandet Spanien en avgörande teknisk komponent till anläggningen; den enorma vakuumtanken – i vilken neutronerna som behövs för forskning kommer att genereras. Om allt går enligt plan ska ESS börja leverera forskning 2023.

- På ESS kommer forskarna att kunna studera olika typer av material, från plast och proteiner till mediciner och batterier, för att förstå hur de är uppbyggda och fungerar.

Materialforskningsanläggningen är baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. Sverige och Danmark är värdländer för ESS, som är ett europeiskt konsortium för forskningsinfrastruktur, med medlemsländer i hela Europa.

- Anläggningen kan liknas vid ett stort mikroskop, där neutroner används för att analysera prover på atom- och molekylnivå. ESS kommer att öppna vägen för banbrytande forskningsgenombrott inom bland annat medicin, miljö, material, transport och energi. Vem vet – det är kanske just här som forskarna knäcker koden till framtida virusvaccinationer, säger Julia Öberg.

LÄS MER HÄR
 

Örjan Wallin, handläggare på SST.

 

Religiösa högtider coronasäkras

En dag att minnas de döda. Inte minst de tusentals personer som mist livet till följd av pandemin. All Helgonahelgen och Alla själars dag är viktiga högtider för kristna. Likaså är profeten Muhammeds födelsedag betydande för många muslimer.

- Inför större firanden försöker vi analysera omfattningen och föra en dialog med samfunden och uppmuntra till kommunikation, säger Örjan Wallin, Myndigheten för stöd till trossamfund, SST.

Flera större högtider ligger framför oss: Allhelgonahelgen, Profeten Muhammeds födelsedag och jul är alla högtider där stora grupper samlas.

Högtider som i år, med anledning av den pågående pandemin, kommer att se annorlunda ut. SST för en tät dialog med samfunden om bland annat covid-19 och pandemins utmaningar.

Minskar smittspridningen

- Vi tror att trossamfunden har bidragit till och lyckats minska smittspridningen genom att snabbt ställa om till coronasäkra högtider.

Myndigheten har en nationell krisgrupp till förfogande. Där ingår ett urval av trossamfund som har till uppgift att representera och återkoppla till sina medlemmar om råd inför större sammanhang och gemenskaper.

- Svenska kyrkan, valda representanter för frikyrkovärlden från Equmeniakyrkan, Pingstkyrkan och Frälsningsarmén, Judiska centralrådet, Ortodoxa kyrkor, Katolska kyrkan, representanter från Islamiska samarbetsrådet och Alevitiska riksförbundet deltar i vår samverkan, säger Örjan Wallin.

Bistår med kunskap

Förutom att ha avstämningsmöten om covid-19 varje vecka, bistår SST myndigheter och kommuner med kunskap och kontakter som gäller religion och trossamfund. Grunden för urval av trossamfund är förutom Svenska kyrkan det statsbidragsbidrag som regeringen efter prövning och godkännande beviljat ett antal trossamfund.

Tillsammans täcker samfunden in ett 60-tal olika riktningar och organisationsgemenskaper i Sverige. Svenska kyrkans cirka sex miljoner medlemmar och övrigas cirka 900 000, utgör en intressant samling som ofta har kommunikationsvägar öppna till språkgrupper och gemenskaper. Grupper som annars är en utmaning att nå för myndighetsinformation.

Enligt SST finns det en längtan hos de troende att få samlas och fira tillsammans. Gemenskapen varje vecka och till större högtider är viktig som en naturlig rytm i livet. För de som har sin andliga gemenskap spridd över hela världen och nyanlända som kanske också saknar att ha en del av familjen i sin närhet blir högtider och firande särskilt viktiga.

Samlar in exempel på åtgärder

Tillsammans med samfunden samlar SST in exempel på firanden, råd och kommunikationsåtgärder för att coronasäkra firandet. En plan finns på plats för alla större högtider i olika trossamfund fram till mitten av januari. Mer övergripande planerad kommunikation för dessa helger kommer att finnas klart den 11 november.

- Tanken är att analysera och indikera vilken kommunikation som behövs gentemot trossamfunden, kommuner och myndigheter. Som till exempel storleken på gruppen som berörs och vilket språk de använder, säger Örjan Wallin.

LÄS MER HÄR
 

Hur förhåller vi oss till varandra i en kris? Vad uppstår det för tankar hos oss om vår relation till våra medmänniskor och oss själva? Varför ryggar vi nu till när vi ser en film där personer hälsa när i en full lokal? Dessa frågeställningar är några av dem som vi ska nörda ner oss i tillsammans med Axel Carlberg - doktor i etik, coach och filosofisk praktiker och Karin Karlsson - programchef på Malmö Live.

Covid-19 har ändrat vår vardag och hur vi möter varandra som människor. Många har en längtan till att träffas och uppleva den där speciella energin som uppstår i ett rum när människor delar samma upplevelse.

Inom kulturen och idrotten har möjligheten att mötas på plats hindrats med pandemin. Här i Skåne har vi sett hur Malmöfestivalen ställts in och fotbollsmatcher spelas inför tomma läktare – sammanhang som i vanliga fall samlar människor från olika delar av samhället och som ger nya intryck och erfarenheter i form av musik, sport, mat och kultur.

SE NÖRDSALONGEN HÄR
 

Brons vd vill se krisen som en möjlighet

 

Linus Eriksson är ny vd för Öresundsbron.

Linus Eriksson tar över som vd för Öresundsbron i en minst sagt speciell tid. Både Öresundsbron och Skånetrafiken har haft ett tufft halvår bakom sig på grund av coronapandemin. Trots det vill Linus Eriksson försöka se coronakrisen som en möjlighet.
– Det är klart detta är en kris som påverkar oss alla, men samtidigt är det en möjlighet. Det kanske finns saker vi borde ha gjort men inte har gjort av olika skäl. Nu har vi möjlighet och vi tvingas se över hur vi jobbar. Så kanske kan corona påskynda processer som annars skulle tagit längre tid. Jag vill se det som något att ta avstamp i för att se hur vi ska jobba framöver, säger Linus Eriksson.

LÄS MER HÄR
 

Missa inte veckans nyhetsbrev

Varje vecka publicerar Enheten för Samhällsskydd och Beredskap ett nyhetsbrev om läget i Skåne. Här kan du läsa om vad Länsstyrelsen Skåne jobbar med inom områden som berör krisberedskap och intressanta notiser.

HÄR PUBLICERAS ALLA NYHETSBREV
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma