Lägesbild vecka 45 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 45

De lokala restriktionerna, som började gälla i Skåne förra veckan, har redan gett effekt på flera områden.

- Enligt veckans lägesbildsrapporter från kommunerna är det färre personer som rör sig på allmänna platser och mindre trängsel på flera ställen, säger Fredrik Kristell, krisledningschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

"Restriktionerna ger effekt", säger Fredrik Kristell, krisledningschef.

Som en följd av de skärpta lokala råden har flera kommuner i Skåne valt att stänga bland annat bibliotek, simhallar och fritidsanläggningar. Under förra veckans höstlov anpassades aktiviteter - eller ställdes in.

- Även fler personer väljer att arbeta hemifrån, dock är det tyvärr fortsatt trängsel i kollektivtrafiken och flera kommuner får in klagomål om trängsel i butiker, på caféer och restauranger samt på gym.

Smittspridningen ökar kraftigt

Trots att samhället vidtagit åtgärder fortsätter smittspridningen i Skåne att öka kraftigt. Länsstyrelsen Skåne beslutar nu att från och med måndag gå upp till beredskapsnivå två, vilket innebär att staben får ökade resurser.

- Sedan september 2020 har krisledningsorganisationen på Länsstyrelsen Skåne varit bemannad utifrån beredskapsnivå tre. Det har inneburit en lägre bemanningsnivå jämfört med perioden mars-september 2020 då beredskapsnivå ett gällt.

Beredskapsnivå två gäller fram till sista maj 2021 och kommer att innebära en förstärkning av bland annat funktionerna för lägesbild, analys och samverkan.

Som en del i arbetet ska lägesbilderna utvecklas så att de blir än mer användbara för Skånes aktörer, regeringen och MSB.

Samverkan utvecklas

- Vi kommer att ha en intensiv samverkan med externa parter, djupare bearbetning av analyser samt ytterligare kommunikation. Länsstyrelsen behöver dessutom ha beredskap för oförutsedda händelser och en ökad belastning, säger Fredrik Kristell.

Enligt Region Skåne är smittläget i länet allvarligt. Spridningen av covid-19 fortsätter runt om i Skåne. Detta medför en ökad risk för att smittan tar sig in i sjukvården och äldreomsorgen.

- Alla åldersgrupper drabbas, men de senaste veckornas ökning av covid-19 bland äldre skåningar ser vi särskilt allvarligt på. Därför kan jag inte nog betona vikten av att vi alla hjälps åt att skydda våra äldre genom att följa de skärpta allmänna råden, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Hjälp till att bidra

Det är viktigt att även den som inte tillhör någon riskgrupp följer de skärpta råden som gäller i Skåne.

- Genom att undvika att bli smittad, kan du hjälpa till att bidra till att minska risken att - andra blir smittade. Och den där andra, det kan vara undersköterskan som jobbar inom hemtjänsten eller i sjukvården.

Var och en måste därför ställa sig frågan - hur kan jag bidra?

- Måste jag gå på stan eller åka till köpcentrat, där det brukar vara mycket människor. Måste jag träffa gamla vännerna i helgen, eller gå på festen jag är bjuden? Det är bara om alla tar extra ansvar nu, som smittspridningen kan bromsas, säger Eva Melander.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Sofia Tenghamn, elev på Latinskolan.

 

Elever startar kampanj för att slippa distans

Håll distans – slipp distans. Elever på Latinskolan i Malmö tagit fram en egen kampanj för att få kamraterna att hålla avstånd. En kampanj som nu ska att spridas till alla Skånes gymnasieskolor.

– Jag trivdes inte alls med att plugga hemma. Man tappar fokus och känner sig ensam, Sofia Tenghamn, 18.

När eleverna i årskurs tre på det estetiska programmet för media, webb och grafisk design kom tillbaka efter en termin på distans var det trångt i korridorerna. Ungdomarna var glada att åter vara på plats och det var många kära återseenden och kramar.

- Idéen om att ta fram en kampanj för skolan växte fram. Jag tror inte att unga tänker så mycket på riskerna med sjukdomen för sin egen del, utan mer vilka konsekvenser en smittspridning kan få i form av aktiviteter som man missar.

Fjärrundervisning minskar elever på skolan

I dag, tre månader senare, har distanspilarna på korridorernas golv slitits ner. Samtidigt har smittspridningen i samhället tagit fart igen och Malmös gymnasieskolor har efter höstlovet återinfört fjärrundervisning.

- Var tredje vecka ska vi ha distansundervisning för att färre elever ska vara på skolan samtidigt. Det är jättetråkigt - men det kunde ha varit värre. Minskar inte smittspridningen finns risken att vi åter får all undervisning på distans, säger Sofia Tenghamn.

Kampanjen, som blev klar i slutet av veckan, är nu mer aktuell än någonsin.

- Vissa elever tycker säkert att det är skönt att vara hemma första tiden - men de kommer snart att inse nackdelarna. Med kampanjen vill vi visa att alla har ett personligt ansvar att minska smittspridningen.

Kampanjen utgår från ett personligt perspektiv. Stängs gymnasieskolorna blir det ingen bal, inget studentfirande och ingen skolmusikal.

- ”Håll distans – slipp distans” baseras på korta, personliga berättelser som visar det negativa med fjärrundervisning. Distansen påverkar alla – vilket därmed väcker mest känslor.

Alla får använda kampanjen

I dagsläget är det fyra olika berättelser som ska visas i form av affischer, klistermärken, pins, på tv-skärmar och i social media.

- Det har varit både kul och väldigt lärorikt att ta fram kampanjen. Skolarbetet blev ett skarpt projekt, något som kan påverka andra på riktigt.

Malmö stad hjälper till att sprida kampanjen till kommunens gymnasieskolor och Länsstyrelsen Skåne kommer på måndagens samverkanskonferens att uppmärksamma kampanjen så att det sprids till övriga kommuner. Klassen har även köpt en sajt, slippdistans.se, för att dela med sig av materialet.

- I början på veckan kommer allt vi har producerat att ligga på sajten slippdistans.se. Vi hoppas kunna sprida kampanjen så att alla skolor kan använda den, säger Sofia Tengham.

LÄNK TILL KAMPANJSIDAN
 

Trycket på 113 13 har ökat kraftigt 

De senaste två veckorna har samtalen närmast fördubblats från cirka 7 500 samtal till över 14 000 samtal under förra veckan. Väntetiderna på 113 13 ligger på uppemot 60 minuter när trycket är som högst.

LÄS MER HÄR
 

Översvämning efter läcka på Barsebäck

En tank från en avfallsbyggnad svämmade i onsdags över. Nu utreder man hur det kunnat hända. "Det har aldrig hänt tidigare" säger Maria Taranger som är pressansvarig på Barsebäcksverket.

LÄS MER HÄR
 

Stopp för besök på Osbys äldreboenden

Efter att Länsstyrelsen Skåne förra veckan beslutade att skärpa de allmänna råden sätter Osby kommun stopp för besök på äldreboenden.

- Vi har ingen laglig grund att införa ett skarpt besöksförbud på särskilda boenden för äldre, men vi avråder mycket starkt från besök för att skydda och värna våra äldre, säger Petra Gummesson, kommundirektör i Osby.

 

Petra Gummesson, kommundirektör i Osby.

Alla bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där det är risk för trängsel. Alla bör undvika att resa med kollektivtrafik. Alla verksamheter bör vidta åtgärder för att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt. Alla bör undvika att umgås med andra personer än de som man bor med eller träffar varje vecka. Det är några exempel på de skärpa allmänna råden som gäller i Skåne 27 oktober – 17 november 2020.

- Med anledning av smittspridningen i Skåne har vi beslutat att införa ett ”besöksförbud”, det vill säga en mycket stark avrådan från besök. Beslutet gäller till den 17 november. Vi har alla ett gemensamt ansvar att bromsa den samhällssmittspridning som just nu pågår i Skåne, säger Petra Gummesson.

Hoppas få effekt

Beslutet är en förebyggande och tillfällig åtgärd för att bryta smittspridningen. Förhoppningen är att beslutet, tillsammans med kommunens övriga åtgärder, ska ha en så pass stor effekt på smittspridningen i Skåne att det bara behöver gälla under en kortare period.

- För att skydda våra äldre och riskgrupper behöver vi agera snabbt. Vi vädjar till våra medborgares förståelse och solidaritet i en svår tid och ber dem att inte besöka kommunens äldreboenden, säger Petra Gummesson.

Tacksamma för förståelse

Möjlighet till säkra besök, vid särskilda undantag, kommer att finnas på boenden från och med vecka 46.

- Både de boende och deras anhöriga har respekterat vårt beslut. De allra flesta förstår att det är en viktig åtgärd som är till för att skydda våra äldre. Vi är oerhört tacksamma för den förståelse som visas för vårt gemensamma ansvar, säger Helena Ståhl, chef för hälsa- och välfärdsförvaltningen.

LÄS MER HÄR
 

Därför har Sverige så många skyddsrum

Få länder i världen kan mäta sig med Sveriges investeringar i skyddsrum. Varifrån uppstod idén till civila skyddsrum och varför var det så viktigt?

LÄS MER HÄR
 

Digitalt stöd stärker smittskyddsarbetet

E-hälsomyndigheten och Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att kartlägga hur digitala stöd kan stärka och förenkla smittskyddsarbetet.

LÄS MER HÄR
 

Småföretag får ekonomiskt stöd

Många företag har drabbats ekonomiskt.

 

Regeringen fattade i torsdags beslut om omsättningsstöd till enskilda näringsidkare.

- Stödet, som är efterlängtat av många företagare, bidrar till att mildra de ekonomiska konsekvenserna med anledning av covid-19, säger Patrik Åkesson, tillförordnad chef vid enheten för statliga bostadsstöd på Länsstyrelsen Skåne.

Många enskilda näringsidkare har drabbats hårt ekonomiskt till följd av den pågående pandemin, inte minst enskilda näringsidkare inom kultursektorn och besöksnäringen. Vissa av dessa företag har inte kunnat dra nytta av de åtgärder som hittills har presenterats, som till exempel stöd vid korttidspermittering och omställningsstöd.

- Enligt regeringens beräkningar kan drygt 41 000 näringsidkare komma att söka det nya stödet. Det innebär drygt 7 000 ansökningar till Länsstyrelsen Skåne, som ska handlägga ansökningar från Skåne, Blekinge och Kronobergs län.

Måste vara orsakat av covid-19

Omsättningsminskningen, som är grund för att man ska få stöd, ska så gott som uteslutande vara orsakad av spridningen av sjukdomen covid-19.

Ersättning ska kunna lämnas med 75 procent av det faktiska omsättningstappet. Stödperioderna är mars - juli med maximalt 120 000 kr per stödberättigad mottagare.

- Omsättningsstödet är ett oerhört viktigt och prioriterat uppdrag i dessa tider. Många berörda näringsidkare är angelägna om att få ekonomisk ersättning så fort som möjligt för att överleva.

Handläggningen av det nya stödet innebär att Länsstyrelsen Skåne har bemannat och är väl förberedda för uppdraget.

Fokus på rättsäker handläggning

Enheten för statliga bostadsstöd, som hanterar ansökningarna även för omsättningsstödet, är en ny enhet som bildades i samband med att Länsstyrelsen Skåne under sommaren fick uppdraget att handlägga lokalhyresstöd. I dagsläget handlägger enheten stöd inom åtta olika ärendeslag. Bland annat stöd för lagring av egenproducerad el, stöd till hyresstöd och bostäder för studenter, stöd till bostäder för äldre, stöd till renovering och energieffektivisering samt bidrag till radonsanering.

- Länsstyrelsen Skåne har rekryterat och utbildat stödhandläggare för att hantera ett stort antal ärenden redan från start. Uppdraget kommer att hanteras med bibehållet fokus på en enhetlig och rättssäker handläggning. Vi ska vara effektiva och produktiva i vår handläggning och arbetar samtidigt för att motverka felaktiga utbetalningar och bidragsbrott, säger Patrik Åkesson.

Den nya förordningen träder i kraft den 9 november och stödet går att söka från den 10 november.

LÄS MER HÄR
 

Särskild händelse efter terrordåden

Efter händelserna i Österrike och Frankrike har polisen beslutat om en nationell särskild händelse. Syftet är bland annat att polisen snabbt ska kunna agera vid ett eventuellt terrorattentat.

LÄS MER HÄR
 

Få klagomål på coronasjukvård

En bråkdel av de klagomål, som kommit in till Patientnämnden Skåne sedan mars, handlar om covid-19. Många av patienterna klagar över vård som bokats om och ställts in.

LÄS MER HÄR
 

Lars Persson, Länsstyrelsen Skåne.

 

Utbildning om nytt system för vädervarningar

Länsstyrelsen Skåne höll i veckan en regional konceptutbildning, RKK, inom projektet konsekvensbaserade vädervarningar.

- I det nya systemet blir varningarna mer regionalt anpassade och utfärdas utifrån den påverkan som kan väntas i ett visst område, säger Lars Persson handläggare på Länsstyrelsen Skåne.

SMHI utfärdar varningar när väderutvecklingen väntas innebära risker för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner. Den 1 mars 2019 startade SMHI ett projekt för att införa konsekvensbaserade vädervarningar, så att varningarna blir mer regionalt anpassade och utfärdas utifrån den påverkan som kan väntas i ett visst område. Projektet drivs i samverkan med samhällsaktörer från lokal, regional och central nivå.

Ska öka samhällets förmåga

Syftet är att ge bättre beslutsunderlag och öka samhällets förmåga att hantera allvarliga vädersituationer.

- Inför en förväntad allvarlig vädersituation behöver regionala och lokala aktörer få stöd i att bedöma situationen och dess möjliga påverkan för att kunna göra rätt förebyggande åtgärder. Även allmänheten behöver tydlig och relevant varningsinformation. SMHI ansvarar för den meteorologiska, hydrologiska och oceanografiska varningstjänsten och ska initiera varningsprocessen när detta motiveras av prognosläget.

Fokus på regional lägesbild

Veckans utbildning är en av sju som genomförs av Länsstyrelserna Skåne och har fokus på lokal och regional lägesbild, samverkan och informationsdelning i samband med vädervarningar.

- Efter att ha genomgått RKK-utbildningen ska deltagarna kunna genomföra aktörsvisa utbildningar internt inom egen organisation.

Under februari-april planeras en riktad kunskapskampanj om det förnyade varningssystemet i sociala medier. Införandeprojektet har dialog och kontakt med aktörer som kan bidra med vidareförmedling av information på olika sätt, säger Lars Persson.
 

LÄS MER HÄR
 

Lämna ingen utanför - lägesbild av SCB

I Sverige finns stora skillnader mellan grupper med olika bakgrund och livsvillkor inom en lång rad viktiga områden, visar en ny rapport från SCB.

LÄS MER HÄR
 

Gränskontroller ska öka säkerheten

Regeringen har fattat beslut om att återinföra gränskontroll vid Sveriges inre gräns. Kontroll ska bedrivas från den 12 november 2020 till den 11 maj 2021.

LÄS MER HÄR
 

Hur tar företag igenom en pandemi?

Tio månader in i en pandemi, som vi ännu inte ser slutet på, kan vi trots allt dra lite slutsatser. Covid-19 har ju inneburit extrema utmaningar för vissa organisationsstrukturer; bland annat för vårdsektorn och besöksnäringen. Allt medan andra sektorer har sett försäljningen stiga. Jag har en dansk vän som säljer köksinredningar och han har aldrig sålt så mycket nya kök som under pandemin, vilket lett till att hans företag nu fått dansk Gasell-status.

Men kan vi då se några gemensamma nämnare hos de företag och organisationer som någorlunda framgångsrikt lyckats anpassa sig till rådande pandemi-förutsättningar? Det tror jag faktiskt att vi kan och jag vill påstå att nyckelordet är agil.

En agil organisation har förmågan att snabbt ställa om till nya förutsättningar och den har ett ledarskap som är prestigelöst och som litar på sina medarbetare och deras förmåga att lösa sina uppdrag utan kontroll. Precis det som behövs när pandemins många olika utmaningar ska mötas.

I den mån man kan tala om framgångsfaktorer när det gäller en organisations förmåga att ta sig igenom en pågående pandemi, så visar en högst tentativ bedömning på ett antal gemensamma nämnare:

Tydlig och frekvent kommunikation internt och externt – viktigt att kommunicera att nu ställer vi om och det är detta som gäller.

Vertikalt beslutfattande ersätts av horisontellt – medarbetarna närmast kunden/brukaren/medborgaren får snabbt ökade beslutsbefogenheter; ledningen blir stöd istället för styrning och kontroll.

Vilka är dina vänner? – omgående utkristalliseras vilka av de egna samarbetsparterna man kan lita på när det gäller att gå från snack till verkstad. Formella nätverk och ”måsten” ersätts av samarbeten med de som bäst skapar snabba och effektiva resultat.

Digital omställning – fysiskt blir snabbt digitalt, vilket kräver införskaffande av nya tekniklösningar och ny utrustning.

Personligen är jag ganska övertygad om att en av de långsiktiga effekterna av covid-19 på företags och organisationers strukturer är just att de framöver kommer att bli mer agila och anpassningsbara när omvärldsförutsättningarna snabbt ändras. Man har sett behovet av flexibilitet och snabbhet.

Jörgen Dehlin - Projektutvecklare Länsstyrelsen Skåne

 

Kris- och krigsfolder blir filmer

 

MSB följer upp broschyren "Om krisen eller kriget kommer" med filmserien "Rädd eller beredd?". Filmerna tar oss på en personlig resa genom Sveriges beredskap.

- Det nya materialet är en del av vårt gemensamma uppdrag att öka människors motståndskraft inför olika kriser och ytterst krig, säger Anna Teljfors, projektledare på MSB.

Filmserien fördjupar innehållet i broschyren och ställer frågor kring vad som kan hota oss och vad det egentligen är som vi vill försvara och skydda. Hur kan vi själva bidra vid en allvarlig händelse? Filmerna kan även användas som utbildningsmaterial och kompletteras med en scenarioövning som görs i grupp.

- Många har efterfrågat ett fördjupande men ändå grundläggande utbildningsmaterial för skolor, föreningar och arbetsplatser.

Börjar med gårdsstädning

Beredskapsresan börjar med en gårdsstädning och slutar på en konstutställning.

I tre avsnitt får vi följa Christoffer från Torsby som bestämmer sig för att ta reda på hur Sveriges beredskap fungerar och om han själv har någon roll i den.

Hur kan han kan ta sin del av ansvaret för att vi tillsammans - myndigheter, organisationer, företag och privatpersoner - ska kunna hantera svåra situationer och skydda vårt öppna och demokratiska samhälle?

Övning för gymnasieelever

I jakten på svar möter Christoffer en frivillig motorcyklist, en psykolog, IT-experter och journalister.

- Den tillhörande övningen publiceras i slutet av vecka 45 och riktar sig främst till gymnasieelever. Ett av övningens huvudsyften är att deltagarna ska bli stärkta i att var och en kan bidra och göra skillnad i en svår situation, säger Anna Teljfors.

Filmserien finns teckenspråktolkad, syntolkad, textad på lättläst svenska och även textad på engelska.

LÄS MER HÄR
 

Missa inte veckans nyhetsbrev

Varje vecka publicerar Enheten för Samhällsskydd och Beredskap ett nyhetsbrev om läget i Skåne. Här kan du läsa om vad Länsstyrelsen Skåne jobbar med inom områden som berör krisberedskap och intressanta notiser.

HÄR PUBLICERAS ALLA NYHETSBREV
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma