Lägesbild vecka 46 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 46

Veckans lägesrapporter från kommunerna visar att de lokala restriktionerna kan ha gett viss effekt och medfört minskad trängsel.

- Lägst efterlevnad rapporteras avseende avståndsrekommendationerna inom lokaltrafiken. De lokala restriktionerna har också medfört tillfälliga nedstängningar och anpassning av flera verksamheter vilket verkar ha fått positiv effekt på trängseln, säger Thorbjörn Nilsson, stabschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

"Restriktionerna kan ha gett viss effekt", säger Thorbjörn Nilsson, stabschef.

Den generella efterlevnaden i Skåne bedöms som medel och de lokala restriktionerna har medfört minskad trängsel på offentliga platser, tillfälliga nedstängningar, anpassningar av verksamheter och att fler arbetar hemifrån. Flera kommuner upplever dock att tillrättavisningar och uppmaningar om att följa restriktioner möts med irritation och tas inte på allvar.

Efter att de lokala restriktionerna infördes i Skåne har flera verksamheter bestämt en maxgräns för besökare i bland annat butiker, restauranger, caféer och aktivitetscenter. Vissa verksamheter har även anpassat sina öppettider.

Extra samverkan

Ett gott exempel som rapporterats in handlar om dialog med näringsidkare för att öka förståelsen för åtgärder som restriktionerna medför. En kommun har även använt sig av bevakningsföretag för att få medborgarna att följa avståndsrekommendationerna.

I fredags bjöd Länsstyrelsen Skåne in till en extrainsatt samverkanskonferens med Skånes kommuner.

- Det finns ett behov av att utöka dialogen kring hanteringen av smitta på skola och förskola utifrån framtagna riktlinjer. Mötet syftade till att räta ut frågetecken, säger Thorbjörn Nilsson.

Kan förlängas

Enligt smittskydd Skåne är efterlevnaden av de skärpta lokal allmänna råden, som gäller till och med 17 november, avgörande för att bromsa smittspridningen.

- Min bedömning är att det är mycket sannolikt att vi kommer att behöva göra en förlängning av de skärpta råden. Detta eftersom vi tyvärr ännu inte ser någon tydlig inbromsning av smittspridningen i samhället, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Trots ökad testkapacitet med flera nya provtagningsplatser vill Region Skåne påminna alla skåningar om att endast testa sig när man har symtom.

Rekordmånga nya fall

– Tyvärr har vi under denna vecka sett de högsta siffrorna under hela pandemins för antalet nya covid-19 fall i Skåne. Smittspridningen finns i hela samhället och det visar sig också genom att trycket på provtagningen är stor. Stundtals är väntetiderna flera dagar trots att vi hela tiden utökar kapaciteten. Det gör det extra viktigt att poängtera att man bara ska testa sig när man har symtom och du måste ha ett friskt ombud som hämtar ut och lämnar in ditt test, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Efter rekordsiffran i början på veckan har antalet positiva fall mattats av något. Men alla måste hjälpas åt att minska smittspridningen.

– De uppoffringar vi gör nu avgör hur utvecklingen kommer att se ut framöver. Alla måste ta sitt ansvar, säger Eva Melander.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

"Nu behöver vi alla tänka som 70-plussare”

 

Vi behöver alla förbereda oss på att situationen kan bli värre. Nästan alla skånska kommuner har idag tre månaders lager av skyddsmateriel, vilket känns tryggt. Det skriver Anneli Hulthén, landshövding i Skåne i ett debattinlägg.

LÄS DEBATTINLÄGGET HÄR
 

Svenskar är emot app för smittspårning

I Sverige stoppades utvecklingen av en smittspårningsapp på grund av oklarheter kring lagring av data och användarnas anonymitet. Attitydundersökning att svenskar inte heller vill ha någon.

LÄS MER HÄR
 

Djursjukvård vid kris och krig ses över

Regeringen ger Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i uppdrag att bedöma försörjningsbehov avseende djurens hälso- och sjukvård vid en kris eller vid höjd beredskap.

LÄS MER HÄR
 

Färre besök på köpcenter i Malmö

Betydligt färre människor har under de två senaste veckorna besökt Triangeln och Emporia - jämfört med antalet besök före pandemin och under maj månad.

- Ny mobildata från Telia visar att skåningarna följer Skånes skärpta coronaråd, säger kommunens ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl.

 

Emporia i Malmö.

Malmö stad använder sig av tjänsten City Vitality Insights som grundar sig på data från Telias mobilnät. Tjänsten analyserar anonymiserad och aggregerad mobil nätverksdata som är justerad för att representera befolkningen.

Det gör att man kan se beteenden och rörelsebehov i samhället, till exempel resmönster och hur vi förflyttar oss. Mätningarna visar antalet mobiler som under 20 minuter varit uppkopplade mot en mast inom utvalda områden. Utifrån resultatet kan sedan trender ses.

Effekt av vidtagna åtgärder

- Senaste mätningen visar ett tydligt trendbrott efter införandet av de allmänna lokala råden. Aktiviteten är tillbaka på samma låga nivåer som under maj, då vi såg en stor minskning i rörelsen i samhället i jämförelse med 2019. Alltså en effekt av vidtagna åtgärder.

Enligt analysen ligger pendlingsresor till och från Malmö på samma nivå som under maj medan långdistansresor till och från Malmö har minskat betydligt.

- Aktiviteten i Hyllie och Triangeln är avsevärt lägre än under maj dock är det fortsatt relativt hög aktivitet kring Möllevångstorget på kvällstid.

Samverkan med näringslivet

Malmö stad har en tät samverkan med näringslivet där man varje vecka har avstämningar med butiksägare och shoppingcenter. Under samverkansmötena diskuteras åtgärder för att minska smittspridning - men även behov av stöd på grund av uteblivna intäkter.

- Det är viktig att vi fortsätter att stödja den lokala verksamheter, men att vi gör det på ett klokt sätt och undviker trängsel, säger Per-Erik Ebbeståhl.

LÄS MALMÖ STADS LÄGESBILD
 

Höjd skyddsnivå för fågelinfluensa

Jordbruksverket höjer skyddsnivån för fågelinfluensa på grund av att flera fall av högpatogent fågelinfluensavirus har upptäckts i Europa.

LÄS MER HÄR
 

ADHD har ökat under pandemin

Färre patienter har sökt för depressioner och ångest under pandemin. Men inrapporteringen av neuropsykiatriska tillstånd som adhd har ökat.

LÄS MER HÄR
 

Höganäsbor ska tänka OM

Målade budskap ska få folk att tänk om.

 

Tänk om en tanke kunde ändra folks beteende. Nu ber Höganäs kommun sina invånare att tänka om och hålla avstånd i vardagen.

- Kampanjen ”Tänk OM-tanke”, är ett effektfullt sätt att flytta ut budskap om covid-19 i stadsmiljön, säger kommunikationschef Charlotte Vahtera.

Det är allvar nu - endast om vi tänker om och bidrar kan vi minska smittspridningen av covid -19. Det är formuleringen på Höganäs nya kampanj.

- Kampanjen startade på sociala medier förra fredagen för att påminna Höganäsborna om att det är säkrare att ha helgens aktiviteter utomhus.

Måste du?

I inlägget, som publicerades på Facebook, ber kommunen invånarna att tänka om. De ställer frågorna: Måste du handla den där saken, gå på den där festen eller åka iväg på den där tågresan just nu? Måste du träffa bekanta, eller kan det vänta tills smittspridningen i Skåne inte längre är lika stor?

- Vi har vår fantastiska natur att luta oss mot. Där kan vi spendera våra dagar extra mycket så länge viruset beter sig så här. Av omtanke vill vi därför be dig att tänka om, du också.

I tisdags flyttade även kampanjen utomhus. Att flytta ut budskap om covid-19 i stadsmiljön och även ut i byarna är ett samarbete mellan kommunikationsavdelningen och stadsmiljöavdelningen i Höganäs.

Spraymålar budskap

- Nu har vi spraymålat den ute i vår stadsmiljö och flyttat ut vårt nya informationsbudskap på gång- och cykelvägar i centrala Höganäs och runt om i våra byar där det kan förekomma mycket folk i rörelse samtidigt. Vi tror att det kan skapa en ännu större effekt att påminna människor på plats ute i vardagen, säger Milli Lembke, kommunikatör som tillsammans med kollegorna på kommunikationsavdelningen tagit fram kampanjen.

LÄS MER HÄR
 

Vilka blir vi vid en krissituation?

Det finns många föreställningar om vad som händer i ett samhälle under en kris och detta påverkar hur krisen hanteras. Lunds Universitet bjuder på intressanta föreläsningar på Filantropins dag.

LÄS MER HÄR
 

Många äldre oroliga över att inte få vård

Varannan person var orolig för att inte få vård på grund av covid-19-pandemin, och var femte avbokade redan bokad vård eller tandvård. Det visar en undersökning som genomfördes i maj.

LÄS MER HÄR
 
 

Öppna kontor ökar risk för smittspridning

En ny studie vid Malmö universitet menar att öppna kontorslandskap kan vara riskabelt. Inte minst för smittspridning av covid-19.

– Redan före pandemin visade flertalet studier på ökad smittspridning i öppna kontorsmiljöer med mer självrapporterad ohälsa, säger professor Tuija Muhonen som tillsammans med Hanne Berthelsen, docent vid Malmö universitet nyligen publicerat en vetenskaplig artikel om aktivitetsbaserade kontors påverkan på arbetsmiljön inom akademin.

Fler sjukskrivningar jämfört med traditionella kontorsmiljöer och ökad stress.

Aktivitetsbaserade arbetsplatser är en fortsatt stark trend, men är det så bra för kreativitet, interaktion och social gemenskap som det sägs?

– Vår studie utmanar föreställningen att aktivitetsbaserade arbetsplatser är kostnadseffektivt, men också om det verkligen stimulerar kreativitet och sociala relationer, säger Hanne Berthelsen.

Brist på kontroll

Intervjustudien är en uppföljning av en tidigare enkätstudie från 2018. Medarbetare och chefer som intervjuades i den nya studien var missnöjda med den fysiska arbetsmiljön, som bristande kontroll över ventilation, ljus och temperatur. I den öppna kontorsmiljön kände de att det var svårt att värja sig mot ljud- och synintrycken.

I linje med tidigare forskning upplevdes inte arbetsmiljön som passande för arbete som kräver avskildhet och koncentration. Därför valde medarbetarna att jobba hemma i större utsträckning.

– Ökat hemarbete i sig gjorde att den psykosociala arbetsmiljön blev sämre. Man förväntar sig att spara pengar och vill ladda det med positiva värderingar som att man vill främja samarbete, kreativitet och interaktivitet. Men det finns egentligen inga belägg för detta i forskningen, säger Tuija Muhonen.

Mejl bidrog till stress

I själva verket ökade mejlandet medarbetarna emellan, eftersom det kan ta emot att störa kontorsgrannen med en fråga i ett öppet landskap. Mejlen i sig bidrog till stressen och risken för missförstånd blev större. Och i stället för ett snabbt samtal kollegor emellan fick de boka mötesrum. Om kollegan ens var på plats.

Med coronapandemin har också risken för ökad smittspridning i öppna landskap seglat upp på agendan.

Det handlar inte om att alla ska få ett eget rum.

– Men kanske två eller tre kan dela på ett rum, i stället för att femton gör det, säger Hanne Berthelsen.

 

Rätt till hemtjänst på semestern kartläggs

Socialstyrelsen har i uppdrag att kartlägga hur utbrottet av covid-19 har påverkat enskildas rätt till hemtjänstinsatser vid tillfällig semestervistelse.

LÄS MER HÄR
 

Döljer myndigheter

information?

Undersökningen visar att förtroendet för myndigheter under krisen var högt. Men 22 procent tror att myndigheterna begränsar sin informationsspridning.

LÄS MER HÄR
 

Kampanj ska stoppa våld under corona

 

Under hösten genomför länsstyrelserna och Jämställdhetsmyndigheten tillsammans kampanjen ”Tillsammans mot våld”.

- Syftet med kampanjen är att uppmärksamma våld i nära relationer. Det är särskilt viktigt under pandemin då vi vet att det finns risk våldet ökar och att möjligheten att få hjälp minskar, säger Hanna Hansson på Länsstyrelsen Skåne.

Kampanjen riktar sig både till våldsutsatta och våldsutövare med information om var de kan vända sig för stöd och hjälp.

- Den här viktiga kampanjen kommer synas över hela landet och det finns möjlighet för alla kommuner i Skåne att hjälpa till att sprida budskapet och dela materialet.

Visas i butiker

Kampanjen börjar på måndag den 16 november 2020 och pågår till den 11 januari 2021. ”Tillsammans mot våld” kommer bland annat att synas på bildskärmar i fler än 350 ICA-butiker över hela Sverige.

- Filmerna kompletteras med bildspel och affischer för olika digitala format, till exempel för spridning via sociala medier.

Stöd till kommunerna

”Tillsammans mot våld” är en nationellt samordnad kampanj och är en del av länsstyrelsens uppdrag att stödja kommunerna i arbetet mot våld.

- Materialet finns för nedladdning och fri spridning för kommuner och andra verksamheter som möter våldsutsatta i sitt yrke och som vill stödja och delta i kampanjen. Ta gärna hjälp av din kommunikatör för att sprida informationen via er kommun, säger Hanna Hansson.

LÄS MER HÄR
 

Nya krisåtgärder ska hjälpa företagen

Flera åtgärder, som vidtagits för att stötta svenska jobb och företag genom krisen, kommer att förlängas. Det handlar bland annat om korttidspermittering, anstånd med skatteinbetalningar, omställningsstöd och omsättningsstöd till enskilda näringsidkare.

- Länsstyrelsen Skåne har i uppdrag att handlägga omsättningsstödet, säger Patrik Åkesson, tillförordnad chef vid enheten för statliga bostadsstöd på Länsstyrelsen Skåne.

Åtgärderna, med syfte att mildra de ekonomiska konsekvenserna med anledning av covid-19, är efterlängtade av många företagare.

Enligt regeringens beräkningar kan drygt 41 000 näringsidkare komma att söka det nya omsättningsstödet. Det innebär drygt 7 000 ansökningar till Länsstyrelsen Skåne, som ska handlägga ansökningar från Skåne, Blekinge och Kronobergs län.

Många har drabbats hårt

Många enskilda näringsidkare har drabbats hårt ekonomiskt till följd av den pågående pandemin, inte minst enskilda näringsidkare inom kultursektorn och besöksnäringen.

- Omsättningsstödet, som nu förlängs, är ett viktigt och prioriterat uppdrag i dessa tider. Många berörda näringsidkare är angelägna om att få ekonomisk ersättning så fort som möjligt för att överleva.

Omsättningsstödet till enskilda näringsidkare avser minskad omsättning under mars – juli 2020 och går att söka på Boverkets webbplats.

Förlängd tid för stöd

- Regeringen föreslår att stödet ska förlängas så att omsättningsminskningar under augusti – oktober 2020 också ska kunna ligga till grund för stöd, säger Patrik Åkesson.

För att få rätt till omsättningsstöd krävs att nettoomsättningen under stödperioden har minskat med mer än 50 procent jämfört med nettoomsättningen motsvarande period 2019. Om omsättningstappet överstiger denna nivå kan den enskilda näringsidkaren få ersättning med 70 procent av omsättningstappet eller som mest 72 000 kronor per företag för den nya stödperioden. Stödet kan användas av enskilda näringsidkare vars omsättning översteg 200 000 kronor för 2019. Övriga stöd som förlängs listas nedan:

Förlängd korttidspermittering

Korttidspermittering kan i dag beviljas som längst i nio månader i följd. Regeringen kommer föreslå att den tidsgränsen tillfälligt tas bort under perioden fram till den 30 juni 2021. I praktiken innebär det att korttidspermitteringar som har beviljats under 2020 kommer kunna förlängas med upp till ytterligare sju månader, eller som längst till 30 juni 2021. Förlängningen kombineras med en striktare hantering vid ansökan om godkännande för stöd för att säkerställa att stöd bara lämnas till de arbetsgivare som uppfyller kraven för stöd och att missbruk förhindras.

Omställningsstöd i tre ytterligare månader

Regeringen kommer föreslå att omställningsstödet förlängs så att det också kan sökas för augusti - oktober 2020. Stödet riktar sig till företag som har tappat minst 50 procent av omsättningen under denna period jämfört med samma period 2019.

Stödet kommer ges med som mest 30 miljoner kronor per företag, vilket följer det tillfälliga statsstödsramverket för corona-relaterade stöd som EU-kommissionen tagit fram. Stödet kräver anmälan till och statsstödsgodkännande av EU-kommissionen. Regeringen har sedan tidigare infört omställningsstöd för stödperioder mellan mars och juli.

Anstånd med skatteinbetalningar

Redan i mars i år införde regeringen en möjlighet för företag att få anstånd med skatteinbetalningar i ett år. Möjligheten att få anstånd gäller till exempel inbetalningar av arbetsgivaravgifter och moms. Skatteverket har fattat omkring 100 000 anståndsbeslut hittills. Regeringen kommer föreslå att anståndstiden ska kunna utökas med ytterligare ett år för alla som har beviljats anstånd enligt det nya regelverket.

Lättnader i a-kassan

Regeringen kommer föreslå att de tillfälliga förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen för företagare förlängs så att de ska gälla även 2021. Det innebär att företagare som lägger sitt företag vilande under 2021 också undantas från regeln om att det behöver gå minst fem år innan ett nytt uppehåll kan göras.

LÄS MER HÄR
 

Corona ökar möjligheten för blockkedja 

Inom ramen för projektet ”Blockchain in Government” har Länsstyrelsen Skåne, i samverkan med SWECO, tagit fram två rapporter som presenteras på ett digitalt seminarium den 17 november.

Länsstyrelsen Skåne är en av parterna i projektet ”Blockchain in Government” (BLING), inom ramen för EU-programmet Interreg North Sea Region. Projektet har som mål att undersöka hur den offentliga sektorn kan använda sig av blockkedjetekniken för att utveckla sina serviceerbjudanden till medborgarna.

- I en av rapporterna konstaterar vi med anledning av den pågående pandemin att covid-19 krisen troligen kommer att accelerera omställningen till digitala lösningar, vilket innebär nya möjligheter. Vissa anser till och med att covid-19 är den perfekta möjligheten för att integrera blockchain i samhället, säger Jörgen Dehlin, projektutvecklare på Länsstyrelsen Skåne.

ANMÄL DIG HÄR
 

Missa inte veckans nyhetsbrev

Varje vecka publicerar Enheten för Samhällsskydd och Beredskap ett nyhetsbrev om läget i Skåne. Här kan du läsa om vad Länsstyrelsen Skåne jobbar med inom områden som berör krisberedskap och intressanta notiser.

HÄR PUBLICERAS ALLA NYHETSBREV
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma