Lägesbild vecka 47 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 47

Veckans lägesrapporter från de skånska kommunerna visar på en generellt hög efterlevnad.

- Däremot upplevs en medel efterlevnadsgrad i butiker och gallerior, säger Ludwig Jägerfall, stabschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Ludwig Jägerfall, stabschef på Länsstyrelsen Skåne.

Flera kommuner rapporterar om hög efterlevnad på restauranger och caféer, på badanläggningar samt på idrotts- och träningsanläggningar. I Landskrona kommun rapporteras en låg efterlevnad på besöksmål och friluftsliv vad gäller att hålla avstånd. Samtliga nationalparker rapporterar om att det är fler besökare för årstiden än tidigare år men att besökarna inte alltid håller avstånd.

Behov av samordning

- Några kommuner rapporterar om ett behov av att öka samordningen, tydligheten och tillgängligheten av information om nya riktlinjer och direktiv.

Bromölla, Hässleholm, Tomelilla och Perstorp har man infört nedstängningar eller annan anpassning – så som begränsningar av öppettider.

- Med anledning av det ökade antalet fall av covid-19 inom äldreomsorgen samordnade Länsstyrelsen Skåne tillsammans med Smittskydd Skåne en extrainsatt samverkanskonferens för att samlat diskutera åtgärder för att begränsa smittspridningen, säger Ludwig Jägerfall.

Förbereder för vaccinationer

I Region Skåne har planeringen börjat för hur man ska organisera det praktiska genomförandet av covid-19-vaccinationer.

En arbetsgrupp har i uppdrag att ta fram en plan för genomförandet och Folkhälsomyndigheten har två olika scenarier för prioritering. Troligast är att personer över 70 år och vuxna med medicinska riskfaktorer erbjuds vaccin först.

Situationen är allvarlig

De senaste dagarna har något färre fall av covid-19 rapporterats i Skåne. Men Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, varnar för att dra några slutsatser av enstaka dagars rapporter.

– Vi har en pågående samhällssmittspridning och det har ännu inte vänt. Det är en allvarlig situation som vi är väldigt oroade för. Det är inte bara antalet covidfall som ökat - utan också andelen fall av dem som provtas som ökat. Det är ett tecken på en omfattande smittspridning i samhället, säger Eva Melander.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Max åtta får samlas

 

Regeringen beslutade i fredags att det som huvudregel är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Undantaget är sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall, om antalet deltagare inte är fler än 20. Undantaget är tillämpligt oavsett vilken trosinriktning det är fråga om. Förordningsändringen träder i kraft den 24 november 2020 och gäller fyra veckor.

LÄS MER HÄR
 

Två högskoleprov kan anordnas under våren

Universitets- och högskolerådet har nu överlämnat en rapport till Utbildningsdepartementet om åtgärder för att anordna högskoleprovet 2021.

LÄS MER HÄR
 

Lokala besöksförbud på äldreboende

Sveriges kommuner och regioner välkomnar regeringens beslut om att vid behov besluta om lokala besöksförbud på äldreboenden.

LÄS MER HÄR
 
 
 

P7 strider för rena händer

När samhället prövas som hårdast ska Försvarsmakten vara som starkast. Södra skånska regementet har tagit fram en kampanj för att påminna om det personliga ansvaret.

- Covid-19 påverkar hela samhället och vi har alla ett ansvar, säger Marcus Nilsson, kommunikationschef Södra skånska regementet.

Södra skånska regementet, även kallat P 7, utbildar soldater för markstrid med stöd av stridsfordon. P 7, har ca 800 anställda och ca 370 värnpliktiga. Förutom värnplikt ansvarar även P 7 för Försvarsmaktens Operativa beredskapsstyrka som har en hög beredskap för att lösa uppgifter nationellt och internationellt.

- Det viktigt att vi fortsätter att bedriva vår dagliga verksamhet så långt vi kan. Det är ett tydligt uppdrag från både regering och riksdag. Det är tyvärr svårt att lösa militära uppdrag eller utbilda värnpliktiga på distans vilket betyder att vi har fått anpassa oss och infört en rad åtgärder för att skydda vår personal.

Inställda hemresor

En av de vidtagna åtgärderna är att de värnpliktiga på P 7 sedan i början av oktober haft permissionsförbud. Det innebär att alla planerade hemresor varit inställda och att de värnpliktiga även på ledig tid befunnit sig på garnisonen.

En annan åtgärd är att rekryterna tillhörande ett logement där det finns konstaterad smitta inte får delta i utbildning tillsammans med andra och sätts i karantän på ett särskilt område på garnisonen.

- Vi minimerar riskerna för att smitta ska spridas på garnisonen och i samhället. En stor del av våra rekryter är boende i Skåne och har tidigare åkt hem på kvällar och helger med kollektivtrafik.

Med budskap som ”Svenskt stål, vatten och tvål”, ”På vårt förband tar vi ej i hand” och ”Sveriges försvar i dina händer” ville vi skapa en ny våg av uppmärksamhet bland värnpliktiga och anställda till förstigtighet och avstånd.

Kampanjen ska skapa diskussion

Syftet med kampanjen är att skapa ny uppmärksamhet och diskussion kring vikten av handhygien, avstånd och andra åtgärder som vi gjort på garnisonen samtidigt som de är kopplade på ett humoristiskt sätt till vårt viktigaste uppdrag, att Försvara Sverige.

Det började som en intern kampanj och affischer klistrades i förra veckan upp på områdets byggnader. Samtidigt startades en tävling där enskilda eller grupper kunde skicka in egna förslag.

- Kampanjen blev så populär att den börjades spridas utanför garnisonen. Vi valde därför att dela den på våra sociala kanaler och internt inom Myndigheten. Det är bara positivt om kampanjen sprids och det är fritt att ladda ner kampanjaffischerna. Och tänk på att alla har något eller någon som är värd att försvara och försvaret ligger i dina händer, tvätta dem, säger Marcus Nilsson.

LÄS MER HÄR
 

Arbetslösheten högst bland unga danskar

Under coronakrisen är det främst bland de unga, 25-29-åriga danskar, som arbetslösheten ökar. För de unga var arbetslösheten 10,3 procent i juli.

LÄS MER HÄR
 

Skolor kan få ökad möjlighet till åtgärder

En planerad ändring i förordning ger gymnasieskolor möjlighet att vidta fler åtgärder för att undvika trängsel i skollokalerna och minska smittspridning.

LÄS MER HÄR
 

Lundastudenter hjälper till att förbättra kommunikationen

Studenterna Pär Bengtsson och Nathalie Reinhold medverkade på mötet.

 

Länsstyrelsen Skåne bjöd i veckan in Skånes regionala kriskommunikatörsnätverk för möte om kommande kommunikationsutmaningar.

- Vi har tagit hjälp av psykologistudenter från Lunds universitet för att ta fram en analys på hur vi kan öka efterlevnaden av myndigheternas direktiv, säger Ita Jablonska, kriskommunikatör på Länsstyrelsen Skåne.

Skånes regionala kriskommunikatörsnätverk är ett nätverk för länets kommunikatörer. Medlemmar i nätverket är representanter från kommunerna, räddningstjänster, Region Skåne, Skånes kommuner, Polisen, Försvarsmakten, Trafikverket och Migrationsverket.

- Nätverk är en plattform för samverkan före, under och efter en kris och syftet med mötena är att utveckla kommunikatörernas kompetens och stärka länets samlade förmåga vid en samhällsstörning.

Nytt vädervaningssystem

På onlinemötet diskuterades bland annat det nya vädervarningssystemet som införs nästa år – konsekvensbaserade vädervarningar. Men den stora punkten var hur myndigheterna ökar efterlevnaden av direktiv för att minska smittspridningen av covid-19.

- Uppdraget till Lundastudenterna var att ta fram rekommendationer utifrån dokumenterad psykologisk kunskap och relevant forskningsdata, säger Ita Jablonska.

Studenterna, som går termin sju på psykologprogrammet, har fokuserat på åtta olika områden. Motivation, varaktighet, timing, pedagogik, mottagarens referensramar och respons, ledarskap, social kontext och kommunikationsformat.
- Vi har tagit fram olika tips som är bra att ha med sig när man kommunicerar, säger studenten Nathalie Reinhold som tillsammans med Pär Bengtsson höll en presentation för nätverket.

Viktigt med inre motivation

Tips 1: Skapa inre motivation. Inre motivation har visat sig gynnsamt i längden när det krävs uthållighet. Inre motivation ökar när man känner att ens beteende påverkar och bidrar till andras välmående.

- Många i yngre generationen tycker det är svårt att veta vad man gör för skillnad. Det behövs en tydligare koppling till konsekvenserna av beteendet men också att man förstår syftet med att följa rekommendationerna.

Ett andra tips handlar om att variera hur budskapet framförs.

- Habituering - vi slutar att se och höra saker efter en viss tid av exponering. Variera grafik, ljud, färg, text och bilder i kommunikationen.

Tredje tipset är att bredda bilden av budskapet och skapa en förståelse för hotet genom att visa att alla kan påverkas. Fjärde tipset fokuserar på individuella skillnader som påverkar hur vi tar emot och behandlar information.

- Individuella skillnader påverkar hur vi tar emot och behandlar information. Det handlar om att känna att jag har kontroll att göra skillnad, säger Nathalie Reinhold.

 

Fler ska sluta skjuta med Malmös modell

Pilotprojektet genomfördes i samverkan mellan Malmö stad, Polismyndigheten och Kriminalvården i Malmö. Modellen kan vara användbar i fler svenska städer.

LÄS MER HÄR
 

Fågelinfluensa hos besättning i Skåne

Fågelinfluensa har konstaterats hos en kalkonbesättning i Skåne. Jordbruksverket har infört restriktionsområden runt den smittade besättningen.

LÄS MER HÄR
 
 

Nu blir det andra bullar i Helsingborg

Sprid kärlek – inte smitta. Nu har Helsingborgs stad skapat en ytterligare påminnelse - ett medborgarkit innehållande pins och klistermärken med fem olika budskap.

- Märkena delas ut både i och utanför den kommunala organisationen. Intresset har hittills varit mycket stort, säger Simon Wikstrand, enhetschef marknadskommunikation i Helsingborgs stad.

Fysisk kommunikation har seglat upp under coronapandemin, till exempel genom skyltar. I Helsingborg kan alla invånare hämta ett coronakit på kontaktcenter för att påminna andra om att hålla avstånd.

Fem budskap

Kitet, som består av pins och klistermärken, innehåller fem budskap: Jag håller avstånd. Gör du? Sprid kärlek - inte smitta. Jag är omtänksam. Våga båga. Jag tvättar händerna - gör du?

- Intresset för coronakitet har hittills varit mycket stort och vi har fått många positiva reaktioner.

Bullar på film

Samtidigt fortsätter filmkampanjen ”Bulle med bulle”. I filmerna hjälper bullälskaren Daniel Glantzfolk folk på stan och på arbetsplatser att hålla avstånd med hjälp av bulle med bulle, en fralla med instoppade choklad- eller arraksbollar.

- När personer stod för nära placerades 15 bullar ut för att visa på avståndet. Filmerna har fått bra organisk räckvidd och många delningar och likes, säger Simon Wikstrand.

LÄS MER HÄR
 

Tredje vanligaste dödsorsaken

Under första halvåret dog 51 534 personer i Sverige. Covid-19 var den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

LÄS MER HÄR
 

113 13 kräver 30 miljoner extra

För att klara uppdraget för 113 13 under nästa år kräver SOS Alarm 30 miljoner kronor extra. Informationsnumret 113 13 kan ringas vid olyckor och kriser.

LÄS MER HÄR
 

Så kan ni minska trängsel vid paketutlämning

I samband med Black Friday och inför årets julhandel kommer många att göra sina inköp på webben. För att minska trängsel tipsar Landskrona stad näringslivet om extra åtgärder.

Digitalt kölappssystem - det finns flera gratislösningar för digitalt kölappssystem, till exempel Timeacle eller Kölapp (köl.app) där era kunder kan skanna en QR-kod vid ingången eller i ett skyltfönster och ställa sig i kön via sin telefon. De kan därmed välja att vänta utanför alternativt ställa sig och vänta på tryggt avstånd inomhus.

Ge en bild - hjälp era kunder att få en bild av när det vanligtvis är lugnast vid paketutlämningen genom att sätta upp anslag som visar när ni har högst, respektive lägst belastning.

Postnords app - Tipsa era kunder om att de kan identifiera sig via Postnords app för att undvika fysisk kontakt.

Har du ett tips på åtgärder för att minska smittspridningen av covid-19 i samhället?TIPSA OSS SÅ HAR DU CHANS ATT VINNA ETT STORMKÖK

SKICKA IN DITT TIPS HÄR
 

Film hjälper svedalabor att hålla avstånd

Är du trött på det nya normala? Att hålla avstånd, tvätta händerna hela tiden, att välja en löprunda i stället för gymmet, att ha en middag hemma i stället för en kväll ute?

Coronaviruset har vänt upp och ner på vardagen och alla påverkas. Samtidigt har smittspridningen ökat under hösten.

- Vi har tagit fram en film där lokalbefolkningen berättar varför det är viktigt att hålla ut, säger Louise Sandell, kommunikationschef i Svedala kommun.

Filmen är bara en av Svedalas åtgärder i kampen mot corona. Andra exempel är, covid-19-team, lunchpaket till gymnasieelever, fjärrundervisning för kulturskolan och gymnasieskolan, stängda fritidsgårdar, fältarbete riktat mot skolor, musikvideo med coronasång och konserter utanför äldreboende.

Enligt Louise Sandell är mycket av kommunens coronakommunikation i nuläget främst riktat mot unga, då det är där smittspridningen är störst.

- I filmen har vi med vanliga personer som berättar om varför de väljer att följa restriktionerna och ta ett personligt ansvar. Vi hoppas att filmen väcker eftertanke till att det är viktigare än någonsin att hålla ut.

SE VIDEON HÄR
 

Stormkök är årets julklapp

Stormköket har utsetts till årets julklapp av Handelns utredningsinstitut (HUI) med motiveringen att människor gör mer utomhusaktiviteter under pandemin.

 
LÄS MER HÄR
 

Matilda Starkner är koordinator på Skånes residens i Malmö.

 

Följ med på digital rundtur i residenset

Efter att ha varit gömt bakom byggställningar under en längre tid är nu restaureringen av Skånes länsresidens fasad klar. Arbetet, som har kantats av en rad intressanta upptäckter, finns nu på film.

Inspelningen är en del i serien av Länsstyrelsen Skånes digitala rundvandringar på residenset. Ett initiativ som utvecklades när de fysiska rundvandringarna ställdes in på grund av pandemin.

Kungligheter, presidenter, politiker och andra kända gäster har genom åren besökt Skånes landshövdings hem. I dag används de vackra lokalerna mestadels till interna möte.

Stopp för tillställningar

- Livet på residenset har förändrats en hel del sedan covid-19 började spridas. Tidigare var huset fullt med liv och vi hade många representationsmiddagar och stora möten, säger Matilda Starkner, residenskoordinator.

I senaste filmen, som berättar om husets historia, får du följa med på plats och lyssna på de ansvariga för restaureringen.

Kungen har eget rum

Residenset, med en yta på 1700 kvadratmeter, har även en lägenhet där landshövding Anneli Hulthén bor. Ibland granne med kungen som har en egen bostadsdel i byggnaden.

- Kungarummet är till för medlemmar ur kungafamiljen när de besöker länet. Det sker ungefär två till fyra gånger per år.

En del av inredningen, som liksom byggnaden ägs av staten, har kulturhistoriskt värde. Vilket betyder att de är listade som första prioritet vid till en exempel en evakuering.

- Vi vill att alla ska få ta del av residensets spännande historia och vackra miljö, säger Matilda Starkner.

SE FILMERNA HÄR
 

Missa inte veckans nyhetsbrev

Varje vecka publicerar Enheten för Samhällsskydd och Beredskap ett nyhetsbrev om läget i Skåne. Här kan du läsa om vad Länsstyrelsen Skåne jobbar med inom områden som berör krisberedskap och intressanta notiser.

HÄR PUBLICERAS ALLA NYHETSBREV
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma