Lägesbild vecka 48 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 48

Veckans rapportering från Skånes kommuner visar på en generellt hög efterlevnad, det är dock fortsatt trängsel i kollektivtrafiken.

- Det är oerhört viktigt att vi alla fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer för att hålla smittspridningen i schack, säger Linda Hällgren, stabschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Linda Hällgren, stabschef på Länsstyrelsen Skåne.

Trots att Skånetrafiken kör trippelkopplade tåg och sätter in förstärkningsbussar vid rusningstrafik rapporteras det om trängsel.

- Enligt de lokala allmänna råd som gäller i Skåne ska man undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel.

Ett annat råd är att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Undvik sällskap

- Man ska även, om det är möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Personer i singelhushåll bör välja en eller max två personer att umgås med, säger Linda Hällgren.

De senaste veckorna har spridningen av covid-19 ökat kraftigt. Det har också belastningen på Region Skånes sjukvård som nu tvingas ställa om och pausa viss planerad verksamhet. Antalet patienter med covid-19 har den senaste veckan ökat till en nivå där sjukvården måste prioritera resurserna till den mest akuta vården.

Tänk efter före

- Många planerar att handla julklappar, mat och dryck till de kommande högtiderna. Samtidigt vårdas allt fler patienter med covid-19 på de skånska sjukhusen. Om du måste handla så gör det när det är lite folk i butikerna, handla inte i grupp och vistas inte i onödan i affärer eller köpcentrum. Handlar du på nätet så måste du fundera kring hur dina varor kan hämtas ut eller levereras på ett säkert sätt eftersom det ofta är köer och trängsel på paketutlämningsställen säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Just nu vårdas totalt 213 personer med covid-19 på de skånska sjukhusen. Av dessa får 29 intensivvård. Det är det högsta antal patienter, både på IVA, på annan vårdavdelning och totalt som Region Skåne har haft under pandemin.

- Det pågår en samhällspridning av covid-19 och tyvärr går det inte att leva som normalt. Alla måste hjälpas åt för att minska smittspridningen och därför är det direkt olämpligt att trängas i butiker och köpcentrum just nu,.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Kramtankar ger en röst åt de som längtar

Att vara sex år och inte kunna leka med sin bästa kompis är inte så kul. Men Agaton vet att det måste vara så nu. Fast han är glad att skolan och fritids får vara öppna.
- Allra mest längtar jag efter att kramas med min bästa vän. Vi har inte setts på jättelänge. Jag har pärlat en smileygubbe och skrivit ett brev till honom, säger Agaton.

 

Pandemin fortsätter att påverka Hässleholms verksamheter. Som åtgärd för att minska smittspridningen och skydda de äldre har kommunen bland annat förlängt besöksförbudet på alla äldreboenden till och med den 13 december.

För att få invånarna att hålla ut och hålla avstånd har Hässleholms kommun även startat en kommunikationskampanj där invånare i kommunen berättar om sin längtan att få kramas. Det började med Elly och Nils som är över 90 år och avslutas med sexåriga Agaton.

Saknaden är stor

- Vi träffar inte en enda människa. Vi håller oss isolerade. Men vi ringer släktingar och vänner för att hålla kontakten. Just nu är vi är rädda om vår dotter, hon hjälper oss mycket i vardagen. Vi är rädda om vår son, hans fru och alla våra barnbarn, berättar Elly och Nils i kampanjen ”Kramtankar”.

Saknaden efter att kramas är lika stor oavsett ålder.

För Lowa och Ellie, som går första året på gymnasiet, innebär coronapandemin att de inte träffar kompisar eller mor- och farföräldrar som vanligt. Ellie står ofta utanför sin morfars hus. De pratar genom fönstret. Ellie längtar efter att krama sin morfar. Lowa och Ellie tränar inte heller med sitt fotbollslag. Och de längtar efter att kramas med vännerna.

- Vi brukar ju göra så, men nu kan vi inte. Det är bättre att alla bara följer restriktionerna så att vi snart får kramas igen.

Kampanjen ”Kramtankar”, startade den 6 november och publiceras i sociala medier.

-”Kramtankar” handlar om att ge plats, att ge en röst åt några av alla som längtar efter livet som det var förut, för att vi tillsammans ska orka fortsätta hjälpas åt i detta, säger Ida Forsberg, kommunikatör i Hässleholms kommun.

Kalender med omtanke

En annan åtgärd som kommunen har gjort är att fylla kommunens julkalender med omtanke.

- Våra fritidshem och några av våra förskolor har gjort jultavlor som målar upp bilden av julen i deras by. Till deras tavla har de skrivit en hälsning till något av våra äldreboenden, som senare i december får jultavlorna. Varje tavla blir en lucka i kalendern, alltså 24 stycken. Julkalendern går att följa på Hässleholms kommuns Facebooksida.

LÄS MER HÄR
 

Krigsplaceringar riskerar att föresenas

Kommunernas arbete med att rusta för höjd beredskap kan dra ut på tiden. Många har inte hunnit med arbetet att skapa en krigsorganisation.

LÄS MER HÄR
 

Kbt effektivt mot oro över covid-19

En grupp forskare vid Karolinska institutet har utvecklat ett digitalt kbt-program som tydligt minskar deltagarnas ohälsosamma oro.

LÄS MER HÄR
 
 

Religiösa ledare berättar om coronavintern

Med anledning av pandemin och stundande högtider har Myndigheten för stöd till trossamfund och MSB bett samfunds-ledare att informera om covid-19.

- Syftet med de nya filmerna är att nå så många som möjligt i Sverige – på olika språk – med budskap om vikten av att följa myndigheternas råd och rekommendationer, säger Örjan Wallin, handläggare på Myndigheten för stöd till trossamfund, SST.

Arbetet för medmänsklighet, omtanke, tröst och för utsatta grupper i samhället är omfattande.

Sedan början av pandemin har samfunden ställt om sin verksamhet och gjort betydande insatser för att påminna sina medlemmar om vikten av att följa myndigheternas rekommendationer. Trossamfunden har tagit ett mycket stort ansvar för att minska smittspridningen i samhället.

Annat sätt att fira

SST för en tät dialog med samfunden om bland annat covid-19 och pandemins utmaningar. Högtiderna i år, med anledning av den pågående pandemin, kommer att se annorlunda ut.

- Inför större firanden försöker vi analysera omfattningen och föra en dialog med samfunden och uppmuntra till kommunikation. Vi tror att trossamfunden har bidragit till och lyckats minska smittspridningen genom att snabbt ställa om till coronasäkra högtider, säger Örjan Wallin.

Myndigheten har en nationell krisgrupp till förfogande. Där ingår ett urval av trossamfund som har till uppgift att representera och återkoppla till sina medlemmar om råd inför större sammanhang och gemenskaper.

Bistår med kunskap

Förutom att ha avstämningsmöten om covid-19 varje vecka, bistår SST myndigheter och kommuner med kunskap och kontakter som gäller religion och trossamfund. Grunden för urval av trossamfund är förutom Svenska kyrkan det statsbidragsbidrag som regeringen efter prövning och godkännande beviljat ett antal trossamfund.

- Tillsammans med samfunden samlar SST in exempel på firanden, råd och kommunikationsåtgärder för att coronasäkra firandet.

En plan finns på plats för alla större högtider i olika trossamfund fram till mitten av januari. I filmerna, som publicerades i veckan, talar företrädare för samfunden svenska, turkiska, arabiska, persiska, spanska, thai och mandarin. Inom några dagar kommer fler filmer på andra språk.

- I filmerna berättar samfundsledare om vikten att hålla distans och att hålla ut - det kommer så småningom ljusare tider. Vi hoppas att kommunerna hjälper till att sprida filmerna, säger Örjan Wallin.

LÄS MER HÄR
 

Förlängt uppdrag att bistå med testning

Regeringen förlänger länsstyrelsernas uppdrag att bistå regionerna i arbetet med testning för covid-19. Syftet är att fortsätta skapa goda förutsättningar för testning.

LÄS MER HÄR
 

Gränspendlare riskerar extra skatt

Öresundspendlare som bor i Danmark riskerar att drabbas hårt av de dansk-svenska skattereglerna om de arbetar hemifrån under coronakrisen.

LÄS MER HÄR
 

Skydda dig från corona med gödsel

 

Hästgödsel kan skydda oss från coronaviruset. Det är veckans tips som kommer från Åsbo Ponnyklubb i Klippan.

- Ta färsk hästgödsel och gnugga händerna med det. Folk kommer garanterat att hålla avstånd, säger Susanne Nilsson på Åsbo Ponnyklubb.

Ponnyklubben är övertygade att deras åtgärdstips leder till flera faktorer som är viktiga i coronatider.

- Hästgödsel på händerna hindrar dig från att röra din näsa, ögon och mun. Men också att människor runt om kring dig håller minst två meters avstånd.

Uppskattat inlägg

Det finns heller ingen risk att någon kommer vilja skaka hand.

- Och du kommer garanterat att tvätta händerna ordentligt innan du ska äta.

Tipset, som klubben publicerat på facebook, är inspirerat från en engelsk sajt. Sedan Susanne Nilsson publicerade det i Åsbos version har det spridits som en löpeld.

- Responsen från läsarna har enbart varit positiv och det kommer nya kommentarer varje dag. Det har nått så långt som till Donald Trump, som gav inlägget en tumme upp. Hittills har vi haft 1 324919 visningar, det är helt otroligt.

Ställer in tävlingar

Livet på ridklubben har, som för alla andra idrottsföreningarna, förändrats under hösten. De förlängda skärpta allmänna råden i Skåne innebär att klubben får ställa in planerade ridtävlingar och sin julahoppning, som är en årlig tradition.

- Med tanke på den stora smittspridningen har vi också beslutat att inte arrangera någon mer ”Pay and Jump” detta år. Inlägget om hästgödsel är skrivet med glimten i ögat - humor kan behövas i dessa tider, säger Susanne Nilsson.

TIPSA OSS OM ÅTGÄRDER

- SÅ KAN DU VINNA ETT STORMKÖK

SKICKA IN DITT TIPS HÄR
 

Ny rapport om oljeskadeskydd

Oljeolyckor är förödande för miljön.

 

Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd (NSO) presenterar i en ny rapport en riskbild för oljeolyckor till sjöss i Sverige.

- Fartygen som trafikerar haven utanför Skånes kuster blir allt större och fler. För att kunna hantera en olycka gäller det att vara förberedd. Där spelar länsstyrelserna en viktig roll genom sitt uppdrag att samordna myndigheterna i länen, säger Lars Persson, oljeskadeskyddsexpert på Länsstyrelsen Skåne.

Oljeskador bidrar till stora miljöeffekter. Något som innebär risker för våra hav och kuster och där vi riskerar att förlora värdefulla miljöer för alltid.

- Sjöfart i svenska vatten ökar i takt med att godstransporter läggs om från väg till järnväg och sjötransport. Bara i Östersjön, som står för 15 procent av världens transporter passerar 3 500-5 000 fartyg per månad.

Många skyddsvärda stränder

Sverige har en lång kustlinje och väldigt många skyddsvärda strandområden som kan ta stor skada av ett oljeutsläpp.

- Inträffar olyckan nära kusten så blir insatstiden kort. Det kan ofta bli svårt att förhindra att oljan når stränderna och det tar normalt flera timmar innan resurser anländer. Statliga resurser kan inte finnas på plats överallt samtidigt.

Lars Persson poängterar att det viktigt att alla regioner anpassar sin egen förmåga efter sin riskbild och skapar ett första förband av resurser och kompetenser så att man kan säkra skyddet av sina känsliga kuster åtminstone så länge tills statlig förstärkning anländer.

Nya bränslen ger nya utmaningar

- Vissa av de nya och mer miljövänliga fartygsbränslen har visat sig vara svåra att bekämpa med befintlig utrustning. De kan även vara mer akut toxiska. Därför blir det ännu viktigare för kommunal räddningstjänst att ha en nära samverkan med Kustbevakningen för att tillsammans planera för en koordinerad insats till sjöss och på strand.

Den nya rapporten ger en aktuell kunskapsbild vad gäller nya fartygsbränslen, trafikflöden och andra förändringar i riskbilden som framkommit sedan föregående rapport togs fram 2016. Riskbilden utgör aktuellt kunskapsunderlag för alla berörda aktörers arbete inom oljeskadeskydd, exempelvis i framtagandet av risk- och sårbarhetsanalyser och kommunala handlingsprogram.

Underlag för strategi

”Riskbild för oljeolyckor till sjöss i Sverige inför år 2025” har tagits fram som underlag till Sveriges strategi för oljeskadeskydd. Strategin tas fram aktörsgemensamt av NSO, som består av Havs- och vattenmyndigheten, Sweco, Kustbevakningen, Länsstyrelsen, Sjöfartsverket, Sveriges Kommuner och Landsting, Transportstyrelsen samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

- Oljestrategin består av en nulägesbeskrivning, en framtida riskbild samt målbild och prioriteringar. Syftet är att strategin ska bidra till en ökad samordning, systematik och effektivitet av svenskt oljeskadeskydd genom en strategisk styrning mot gemensamma mål. Förmågan att hantera en oljeolycka bygger på vår förmåga till samverkan, säger Lars Persson.

LÄS MER HÄR
 

Staffanstorp vill ge coronabonus

Staffanstorps kommuns anställda kan få en bonus på 5 000 kronor i december. "Det har varit ett tufft år där många har gjort insatser långt utöver det vanliga", säger kommunalrådet Christian Sonesson (M).

LÄS MER HÄR
 

Blodbrist i Skåne inför helgerna

Vården i Skåne har tappat vart tionde blodgivare på grund av pandemin. Blodbanken behöver fyllas på redan nu med minst 5 000 påsar för att klara vården inför helgerna.

LÄS MER HÄR
 

Uppdaterade scenarier för covid-19

Regeringen ger nu Folkhälsomyndigheten i uppdrag att löpande uppdatera scenarier för hur utvecklingen av coronautbrottet kan komma att se ut framöver.

LÄS MER HÄR
 

Begränsat antal får ta högskoleprov 

Universitets- och högskolerådet kan införa en 19-årsgräns för deltagande i högskoleprovet samt ett tak för antalet provskrivare.

LÄS MER HÄR
 
 

Ny kampanj ska hjälpa utsatta kvinnor

I samband med den Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor startade Länsstyrelsen Skåne en kampanj för att nå ut med information om Kvinnofridslinjen i Skåne.

- Att nå ut med information om att det finns hjälp att få för den som är utsatt för våld är viktigt, särskilt just nu när många är mer isolerade än vanligt till följd av pandemin, säger Hanna Hansson, utvecklingsledare på Länsstyrelsen Skåne.

I onsdags, den 25 november, var det den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling år 1999 som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor. I resolutionen slog man fast att våld mot kvinnor är ett hinder för jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening.

Film på flera språk

​Informationssatsningen i Skåne om Kvinnofridslinjen, som är en nationell stödtelefonen för dig som utsatts för våld och hot, genomförs tillsammans med Nationellt Centrum för Kvinnofrid. En informationsfilm på flera olika språk kommer att rulla på bussar och tåg i Skåne under en månad.

- Vår förhoppning är att denna satsning ska komplettera den information som till exempel kommuner och andra aktörer sprider till målgruppen om tillgängligt skydd och stöd.

Våld i nära relationer är ett utbrett problem. Till exempel uppgav 14 procent av kvinnorna i den svenska befolkningsundersökningen ”Våld och hälsa” att de blivit utsatta för fysiskt våld eller hot om fysiskt våld av en aktuell eller tidigare partner. WHO uppskattar att cirka en av tre kvinnor globalt någon gång har utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld.

Jobbar med frågan internt

Kampanjen om Kvinnofridslinjen är ett komplement till andra informationsinsatser som riktas till allmänheten, till exempel kampanjen #Tillsammansmotvåld som pågår just nu. Länsstyrelserna och Jämställdhetsmyndigheten står tillsammans bakom denna. Genom information i flera olika kanaler ökar medvetenheten om frågan och att fler vet vart de kan söka hjälp.

- Länsstyrelsen Skåne jobbar också internt med frågan om våld i nära relationer ur ett arbetsgivarperspektiv. Till exempel deltog Jämställdhetsmyndigheten på Stora chefsgruppen den 20 november och höll en kortare föreläsning om ämnet. Frågan ingår också som en del i vår interna arbetsmiljöutbildning som ges till bland annat nya chefer, säger Hanna Hansson.

LÄS MER HÄR
 

Ceremoni för skånska vardagshjältar skjuts upp

I dagarna skulle 13 skånska vardagshjältar uppmärksammas vid en ceremoni med landshövding Anneli Hulthén på Residenset i Malmö. Så blir det inte. Ceremonin skjuts upp på grund av pandemin.

- Vi får vänta med ceremonin, men så snart det finns möjlighet att träffas under säkra former kommer den att bli av. Då får vi dubbel anledning att fira, berättar landshövding Anneli Hulthén.

2019 arrangerades de första två tillställningarna för skånska vardagshjältar. Inspirationen kommer från Kungens Sverigemiddag.

LÄS MER HÄR
 

Efter kritik från IVO - så ska Region Skåne komma till rätta med bristerna

Region Skåne får i likhet med landets övriga regioner kritik för hur vården av äldre på särskilda boenden hanterats under covid-pandemin i våras. Regionen har redan vidtagit en rad åtgärder för att komma till rätta med bristerna.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat regionernas ansvar för medicinsk vård och behandling till äldre med misstänkt eller konstaterad covid-19 på särskilt boende. Samtliga regioner i Sverige får kritik men Region Skåne är en av elva regioner som får särskilt omfattande kritik i tillsynsrapporten. Åtgärderna handlar bland annat om förbättrad dokumentation och utformandet av nya riktlinjer.

LÄS MER HÄR
 
 

Sjunkande medellivslängd

Enligt en ny prognos från SCB väntas medellivslängden för kvinnor sjunka från 84,7 till 84,4 år och för män från 81,3 till 80,8 år.

LÄS MER HÄR
 

Bättre luft ger längre liv

Dålig luft ligger bakom sex procent av de förtida dödsfallen i Skåne och elva procent av fallen där barn föds med låg födelsevikt. Det visar ny forskning från Region Skåne och Lunds universitet.

 
LÄS MER HÄR
 
 

Undersköterska ger röst åt budskapen

Det är tuffa tider. Vi är trötta. Trötta på covid-19 som aldrig tycks ta slut, men vi måste fortsätta. Höganäs kommun har gjort en intervju med en undersköterska som på jobbar på natt i Höganäs kommun. - Syftet är att att låta en annan röst stå för budskapet ”måste du?” och ”tänk om”, säger Jenny Rasmussen, kommunikationssamordnare i Höganäs kommun.

LÄS INLÄGGET HÄR
 

Vad är sambandet mellan träd och covid-19? Jo, sambandet heter Fredriksberg och är den fristående kommun som ligger mitt inne i Köpenhamn och som bland annat innehåller Zoologisk Have, de på sommaren välbesökta ”familje-haverne” och Carlsbergs gamla bryggeri med den berömda lejonporten.

Fredriksberg är Danmarks mest tättbefolkade kommun, men samtidigt den kommun som har flest träd räknat per invånare. Fredriksberg kännetecknas av många stora parker och väldigt mycket träd utmed gatorna och totalt finns det över 6 000 träd i kommunen; vilket innebär att de står för 1/6 av dess totala yta. Man har en policy som säger att max 15% av träden i kommunen ska vara av samma art och alla träd äldre än 25 år är skyddade genom en form av ”kulturmärkning”.

Träden fyller inte bara en rent estetisk funktion. De bidrar även till ökad biodiversitet. Träden förbättrar luftkvaliteten, de reducerar mängden dagvatten och de utgör livsmiljö för olika smådjur, fåglar och insekter. Träden gör att det lokala klimatet skyddas från alltför stora mängder sol, vind och regn. Solljus avleds av lövverken på lövfällande träd under sommaren; men släpps igenom av de olövade grenarna under vintern. Ju större träden är desto större blir nedkylningseffekten när det är varmt. Genom att plantera träd i städer kan värmeeffekten som orsakas av markbeläggning och byggnader minskas.

I stadsplaneringen i Fredriksberg har man som mål att alla hushåll ska kunna se minst ett träd från sin bostad. Och det är här kopplingen till covid-19 kommer in.

När stora delar av Europa, och övriga världen, har stängt ner fullskaligt under pandemin har detta inneburit att många människor varit hänvisade till att under lång tid endast se betong, glas och asfalt från sina bostäder. Så långt ifrån en god livsmiljö som man kan komma.

Därför har Fredriksbergs fokus på träd, och deras olika nyttor, blivit mycket uppmärksammat under pandemin och det kommer förhoppningsvis att fungera som inspiration för stadsplanerare runt om i världen; när vi så småningom återgår till det nya normala i ”post-covid-19-samhället”.

Slutsatsen av detta blir att man aldrig ska underskatta värdet av att se ett träd från fönstret. Framförallt inte under en pandemi.

Jörgen Dehlin

Projektutvecklare Länsstyrelsen Skåne

 

Missa inte veckans nyhetsbrev

Varje vecka publicerar Enheten för Samhällsskydd och Beredskap ett nyhetsbrev om läget i Skåne. Här kan du läsa om vad Länsstyrelsen Skåne jobbar med inom områden som berör krisberedskap och intressanta notiser.

HÄR PUBLICERAS ALLA NYHETSBREV
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma