Lägesbild vecka 49 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 49

Veckans lägesrapportering visar på en generellt hög efterlevnad, även om vissa kommuner fortfarande rapporterar trängsel i kollektivtrafiken. Samtidigt fortsätter samhällspridningen av covid-19 att öka i Skåne och antalet smittade har nu passerat 30 000.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Thorbjörn Nilsson, stabschef på Länsstyrelsen Skåne.

Det är fortsatt allvarligt läge för Skåne. Smittan finns i alla kommuner. Även om de flesta fallen finns i åldersgrupperna mellan tio och 60 år, finns smittspridning i äldreboendena, vilket påverkar belastningen i sjukvården.

- Inom sektor Hälso- och sjukvården samt omsorg bedöms påverkan för första gången hos en aktör i Skåne vara allvarlig. Det är framför allt ökad sjukfrånvaro bland personal och en fortsatt ökad smittspridning som slår hårt mot verksamheten, säger Thorbjörn Nilsson, stabschef.

Åtgärder för att öka efterlevnaden finns runt om i länet. Ett exempel är Perstorps kommun som har förstärkt serviceinsatserna inom hemtjänsten. Kommunen rekryterar även personal inom lokalvård och kost för att minimera möten mellan arbetsplatser och elever vid skollunchen. I Simrishamns- och Ystads kommun har man spridit information om folkhälsmyndighetens rekommendationer genom affischering på allmänna platser och i digitala kanaler.

Stängda bad och bibliotek

- Vissa kommuner har även beslutat att stänga ner bad, bibliotek och andra mötesplatser samt att stoppa uthyrning av idrottsanläggningar till privatpersoner, företag och föreningar, säger Thorbjörn Nilsson.

En annan åtgärd är att gymnasieskolorna från och med måndag återgår till distans- och fjärrundervisning för att minska smittspridningen.

Håll avstånd

Region Skåne menar att de åtgärder som vi gör i samhället i dag får effekt inom sjukvården om några veckor. Råden, rekommendationerna, föreskrifterna och reglerna är både tydliga och skarpa. Många följer dem - men det finns mer att göra.

- Det är ett fortsatt allvarligt läge. Skåne ligger alldeles för högt i förhållande till andra regioner som Stockholm och Västra Götaland när det gäller antalet patienter som vårdas på sjukhus. Vi måste fokusera på att få ner smittan. Det enda som gäller är att fortsätta att hålla avstånd, hålla avstånd och hålla avstånd. Det är det som gör den stora skillnaden. Håller vi avstånd är risken för smitta liten, säger Eva Melander.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Språkfilmer uppmärksammas av WHO

För att nå ut till nyanlända med coronainformation har Länsstyrelsen Skåne tagit fram ett tiotal filmer på olika språk. Ett hyllat arbete som nu lyfts av WHO som ett gott exempel på ”Infodemic management”.

Våra samhälls- och hälsokommunikatörer märkte tidigt att många nyanlända inte nåddes av offentlig information om pandemin, säger Katarina Carlzén, utvecklingsansvarig på Länsstyrelsen Skåne.

Tidigt i våras, under den inledande fasen av pandemin, uppmärksammade Länsstyrelsen Skånes samhälls- och hälsokommunikatörer vikten av att nå ut med information om Coronaviruset på flera olika språk.

- Samhälls- och hälsokommunikatörerna möter de nyanlända i Skånes kommuner och förmedlar grundläggande kunskaper om samhälle och hälsa på de nyanländas modersmål.

Filmerna ett gott exempel

Samhälls- och hälsokommunikatörerna, som är en del av Partnerskap Skåne, har på uppdrag av Länsstyrelsen Skåne att verkar för kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända. På WHO-konferensen ”3rd WHO infodemic management conference”, som hölls i Geneve i fredags, presenterades Länsstyrelsen Skånes filmer som ett gott exempel.

- Kommunikatörerna möjliggör viktig information och dialog om bland annat demokrati, jämställdhet, föräldraskap och hälsa i Sverige. Det är jätteroligt att vårt arbete uppmärksammas och lyfts fram som ett gott exempel av WHO.

Beskriver konsekvenserna

Arbetet med filmerna har letts från Länsstyrelsen Skåne och skett i samarbete med Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen. Totalt har 15 olika filmer spelats in på tolv olika språk.

- Filmerna handlar inte bara om hur man ska göra för att undvika smitta utan de beskriver också de sociala konsekvenserna av pandemin, säger Katarina Carlzén.

SE FILMERNA HÄR
 

Stängda skolor ökar stress och ensamhet

Ensamhet, bristande motivation och stress. Det blev några effekter för sistaårseleverna när gymnasieskolorna övergick till distansundervisning i våras.

LÄS MER HÄR
 

Harry i Malmö blev årets knarkhund

Hundföraren Kim Holm och hunden Harry blev Årets narkotikasökhund 2020. Ekipaget nominerades bland annat för sin förmåga att göra beslag i stökiga miljöer.

LÄS MER HÄR
 
 

Burlöv stödjer näringslivet genom gåvor

Hos Burlövs företagare och näringsliv har pandemin varit en tuff utmaning för många branscher. Handeln är en av dem.

- För att uppmärksamma våra medarbetares goda insatser under året kommer de få en gåva i form av presentkort för att stödja kommunens lokala butiker och företagare, säger kommunstyrelseordförande Lars Johnson (M).

Det har varit ett kämpigt år för såväl många företag som för kommunernas personal. Burlövs kommun slår två flugor i en smäll genom att stödja näringslivet och samtidigt hylla alla medarbetare med en gåva.

Stolta över insatsen

- År 2020 är ett exceptionellt år för världen, för vårt land och även för Burlövs kommun. Kommunstyrelsen är stolt över hur medarbetarna i Burlövs kommun har slutit upp och tillsammans hanterar den dagliga verksamheten, trots alla utmaningar som pandemin medför.

Beslutet att ge de 1 700 medarbetarna ett digitalt presentkort, till ett värde av tusen kronor, fattades förra veckan av kommunstyrelsen. Presentkortet, som kan användas under hela 2021, kan användas hos 23 företag i Burlövs kommun. Ett antal som kan öka då anmälningstiden går ut på måndag.

Dubbel glädje

- Arbetet pågår med att förbereda digital hantering och utskick till alla medarbetare före jul. Det känns värdefullt att vi på detta sätt kan ge glädje både åt våra medarbetare och åt våra företagare i kommunen, säger Lars Johnson.

SKICKA IN DITT TIPS HÄR
 

Polisen sjunger in julen med corona

Københavns Politis Sangkor sjunger ut in julen genom att sjunga ut om corona. "Åh, corona du skal gå din vej. Vi er trætte af at slås med dig".

LÄS VIDEON HÄR
 

Skola på distans påverkar inte betyg

Att flytta undervisningen online och minska den fysiska kontakten påverkade inte studenternas betyg visar en studie från Handelshögskolan.

LÄS MER HÄR
 

Svarta pengar en risk för landets säkerhet

Flera regionala myndigheter var i slutet av november involverade ett gemensamt tillslag mot grov organiserad brottslighet i Malmö.

- Penningtvätt kan leda till omfattande negativa konsekvenser för Sveriges säkerhet och ekonomi, säger Esmaeil Salehi som är sakkunnig inom penningtvättfrågor på Länsstyrelsen Skåne.

 

De misstänkta brotten vid tillslaget handlar om synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott.

- Penningtvätt handlar om att dölja sambandet mellan brott och pengar eller annan egendom. Problemet med att vinster från brottslig verksamhet – till exempel narkotikabrott, människosmuggling och skattebrott – integreras i den legala ekonomin är såväl nationellt som internationellt.

Länsstyrelsen har tillsynsansvar

Finansiering av terrorism handlar om att ekonomiskt stödja terrorism genom direkta bidrag eller genom att samla in, ta emot, tillhandahålla eller förmedla pengar och andra tillgångar som ska finansiera terrorismen. Länsstyrelsen har tillsynsansvar över vissa verksamhetsutövare enligt penningtvättslagen.

- Vi kontrollerar att verksamhetsutövare har kontrollrutiner och riskbedömningar för sin verksamhet. Vi ser till att verksamhetsutövare vidtar tillräckliga åtgärder för att förhindra att verksamheten utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism.

Penningtvätt förekommer världen över, det handlar om väldigt stora summor av pengar som tvätts eller göms från myndigheterna. Detta händer både nationellt och internationellt. Bara i Sverige uppskattas det att 800 miljarder USD tvättas varje år.

- Penningtvättsregelverket syftar till att motverka och förhindra att företag och verksamheter i Sverige utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism, säger Esmaeil Salehi.

De verksamhetsutövare som omfattas av lagen ska anpassa sina åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism efter de risker som kan vara relevanta för deras verksamheter. Det kallas för det riskbaserade förhållningssättet.

- Lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism gäller för enskilda företagare och juridiska personer inom vissa branscher. De verksamhetsutövare som står under länsstyrelsens tillsyn ska också följa penningtvättslagen och Länsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd inom området.

Samverkar mot organiserad verksamhet

Tillslaget den 24 november mot flera adresser i Malmöområdet, bland annat två växlingskontor, genomfördes av Polisen tillsammans med Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket.

- Länsstyrelsen Skåne ingår i samverkansrådet mot organiserad brottslighet i södra Sverige (RSR). Samverkansrådet leds av Polismyndigheten Syd och tolv andra myndigheter deltar i arbetet. Alla insatser mot organiserad brottslighet i Södra Sverige, förbereds, planeras och diskuteras i detta forum. Beroende på insatsens karaktär deltar olika myndigheter i det operativa arbetet som oftast leds av Polisen, säger Esmaeil Salehi.

Polismyndigheten har i samverkan med en rad andra myndigheter ansvarat för brottsutredningen. Förundersökningen leds av riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

LYSSNA PÅ NÖRDERIET OM PENNINGTVÄTT
 

Allt fler vill ut i naturen

 

Naturvårdsverket har frågat länsstyrelser, naturum, friluftslivsorganisationer, turistföretag och ledförvaltare om hur de upplevde sommaren 2020. En majoritet av de som svarat upplevde en stor ökning av besökare i naturen.

– I pandemins spår ser vi att naturen blir extra viktig. Under våren och sommaren 2020 har vi haft långt fler besökare än tidigare år. Det är glädjande att se att så många människor har sökt sin tillflykt till naturen och valt att hemestra i Skåne, säger Ingela Lundqvist, chef för naturskyddsenheten på Länsstyrelsen Skåne.

De flesta aktörer som har svarat på enkäten anser att det höga besökstrycket har varit övervägande positivt, men många har också sett att det inneburit ökade påfrestningar när fler besökare är ute samtidigt. Det ökade besökstrycket märktes inte minst i naturreservat och nationalparker.

Samtidigt har vi noterat att många besökare inte känner till de skyldigheter som följer med allemansrätten och de begränsningar som gäller i skyddade områden.

Ökat tryck och mer nedskräpning

Allemansrätten gör att alla har tillgång till naturen, men här ingår även att ta ansvar för natur och djurliv och att visa hänsyn till markägare och andra besökare. Det ökade besökstrycket har lett till fulla parkeringsplatser, ökat slitage, nedskräpning och ett stort antal överträdelser av gällande föreskrifter inom skyddade områden.

För att ta fram lösningar inför nästa säsong har Länsstyrelsen tagit initiativ till möten med kommuner, företag, markägare och Tourism in Skåne.

– Nu hoppas vi att de utökade anslag som har aviserats i regeringens budgetproposition ger oss bra förutsättningar att möta det höga besökstrycket och dess utmaningar under 2021. Av hänsyn till både medmänniskor och natur är det ändå viktigt att vi sprider ut oss. Vi har trots allt tre nationalparker och över 350 naturreservat i Skåne, säger Ingela Lundqvist.

Så genomfördes undersökningen

Undersökningen genomfördes av Naturvårdsverket och riktades till länsstyrelser, naturum, friluftslivsorganisationer, turistföretag och ledförvaltare. Den genomfördes under två veckor hösten 2020 och besvarades av 227 personer. Svaren speglar den svarandes eller en organisations upplevelse i en viss fråga. Undersökningen ger inga siffror om antal besökare i naturen, någon sådan samlad statistik finns inte idag. Svaren har använts som ett underlag till samtal och dialog med olika aktörer för att få en bild av upplevelser kring årets sommarsäsong.

HITTA DIN PLATS I SKÅNSK NATUR
 

De flesta följer råden 

Kantar Sifos senaste undersökning att nästan nio av tio uppger att de anser att de själva följer myndigheternas restriktioner ganska eller mycket bra.

LÄS MER HÄR
 

Ge blod och rädda liv

Vården i Skåne har tappat vart tionde blodgivare på grund av pandemin. Blodbanken behöver fyllas på för att klara vården inför helgerna.

LÄS MER HÄR
 

Världen på väg mot värmerekord

2020 är på väg att bli ett av de tre varmaste åren som uppmätts, enligt FN:s meteorologiska världsorganisation WMO.

LÄS MER HÄR
 

500 miljoner till krisstöd inom vården

Regeringen anser att det är av stor vikt att de erbjuds insatser för att bearbeta sina upplevelser av pandemin.

LÄS MER HÄR
 

"Kollektivtrafiken får utstå mycket just nu"

Trots minskat resande i kollektivtrafiken rapporterar vissa kommuner fortfarande om trängsel. Men Resenärsforum menar att det svårt att härleda smittspridning till just kollektivtrafikresor.

- Enligt en tysk forskningsrapport har till exempelvis tågvärdar inte blivit mer smittade än andra grupper i samhället, säger Emil Frodlund, talesperson för Resenärsforum.

Enligt Resenärsforum, som är en konsumentorganisation för kollektivtrafikresenärer i Sverige, finns det fortfarande ett behov av att resa. Men pandemin kan komma att förändra hur resandet ser ut. Resmönstren kan ändras, till exempel så kanske belastningen inte kommer att bli på samma tider som tidigare.

Andra resebehov

- Topparna i kollektivtrafiken kanske kommer minska, men det kan också uppstå andra resebehov som till exempel en större andel fritidsresor. Det är viktigt att vara flexibel och öppen för förändringar eftersom kollektivtrafiken ofta regleras i långsiktiga avtal.

Enligt de lokala allmänna råden som gäller i Skåne ska alla som vistas i länet undvika att åka tåg, buss eller annan kollektivtrafik. Anledningen är resandet kan öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas.

- En forskningsrapport från Storbritannien visade att risken för att smittas ombord på tåg är mindre än 0,01% och en tysk studie som jämförde förekomsten av Covid-fall bland konduktörer med resten av befolkningen visade lägre förekomst hos personalen än bland allmänheten. Givetvis är det viktigt att man fortsatt håller avstånd i kollektivtrafiken men på många turer är det ingen trängsel.

Bättre planering minskar trängsel

Emil Frodlund menar däremot att trafikföretagen måste bli bättre på att planera för att undvika trängsel. För resor där man kan boka plats är det lätt för företagen att se till att det finns tomma säten bredvid, men i den regionala kollektivtrafiken behöver man utveckla system som informerar resenärer om hur platstillgången ser ut. Ett system som finns på plats hos Skånetrafiken i form av en trafikkarta. Karttjänsten visar hur många platser som finns lediga ombord på de bussar och pågatåg där Skånetrafiken har automatisk passagerarräkning.

- Kollektivtrafiken får utstå mycket just nu, men man borde ta tillfället i akt att utveckla tjänsterna så att fler väljer att resa med tåg och buss när pandemin är över, säger Emil Frodlund.

Stödet räcker inte

På Skånetrafiken hoppas man att resandet återgår till normala volymer så fort pandemin klingar av.

- Det är en viktig förutsättning för Skånetrafikens ekonomi framöver, säger Ulf Welin, tf trafikdirektör på Skånetrafiken.

Det utlovade stödet för förlorade intäkter under första halvåret 2020 kom i veckan – men räcker inte för att kompensera för hela årets förlorade intäkter.

- Syftet med det statliga stödet är att stödja kollektivtrafiken under coronapandemin för att se till att det kan köras tillräckligt många bussar och tåg för att undvika trängsel.

Totalt omfattar stödet tre miljarder kronor som har fördelats mellan Sveriges regionala kollektivtrafikmyndigheter. Av dessa har Skånetrafiken fått 469 miljoner kronor, vilket motsvarar fallet i intäkter under pandemins första månader. Stödet gäller för förlorade biljettintäkter jämfört med 2019 mellan 1 mars och 30 juni.

– Det är glädjande att vi får full kompensation för månaderna mars till juni. Men vi kan också konstatera att det inte räcker för att kompensera för resten av året. Vi har fortfarande ett resande som ligger på ungefär hälften mot föregående år, säger Ulf Welin.

 
 

"Viktigt att kunna betala med kontanter"

Covid-19 har påskyndat minskningen av kontanter i samhället - och allt fler börjar använda digitala betaltjänster.

- De som står utan tillgänglighet till digital teknik får svårare att betala allt från räkningar till kollektivtrafik, säger Catharina Hellström Engström, processledare för bevakning av grundläggande betaltjänster på Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsernas nya rapport ”Bevakning av grundläggande betaltjänster” visar att kontanthanteringen i samhället fortsätter att minska i stadig takt.

Bara i Skåne har 25 kontantuttagsställen stängt under året och det finns bara 31 ställen kvar i länet att betala räkningar kontant. Det kan jämföras med 117 kontantuttagställen 2015 och 41 ställen 2019. Nationellt har kontantuttagen minskat mellan 18 och 25 procent.

- Försäljningsställen som valt att bli kontantfria har ökat under pandemin men faktum är att kontanterna i sig inte sprider smitta. Det är viktigt att det även i fortsättningen går att betala med kontanter.

Stora krav på användaren

Sårbarheten har eskalerat under pandemin för särskilt utsatta målgrupper som inte är digitalt delaktiga. Många av dessa saknar tillgång till BankID, vilket är nödvändigt såväl vid digitala betalningar som vid de flesta myndighetskontakter.

- Samhället ställer krav som är svåra att leva upp till för dem som saknar tillgång till tekniken, säger Catharina Hellström Engström.

I Skånes rapportering påpekas bland annat att det är svårt för synskadade att köpa biljetter i Skånetrafikens nya biljettsystem. Skånetrafiken arbetar på en lösning som har försenats på grund av pandemin.

- Många äldre personer, personer med funktionsvariation och nyanlända är inte digitalt delaktiga och får allt svårare att betala i vardagen.

Svårare att få hjälp

Det är vanligt att personer från utsatta målgrupper, ofta med bristande språkkunskaper, söker sig till bibliotek för att få hjälp. Biblioteket är i princip det enda stället där de kan få låna en dator.

- Under pandemin har det blivit svårare för personalen att hjälpa till på grund av kravet att hålla avstånd. Anhöriga tar ett stort ansvar för att hjälpa, både vad gäller att betala räkningar men även för varor och tjänster.

Användningen av digitala lösningar har ökat, särskilt betaltjänsten Swish. Bankerna menar att kortens ”blippfunktion” och höjning av gränsen till 400 kronor med anledning av pandemin har underlättat för dem som har svårt att ange kod.

Behövs alternativa lösningar

Enligt Catharina Hellström Engström finns det ett ökat behov av information och utbildning kring digitala betaltjänster för att de flesta ska kunna klara av att betala i vardagen. Men det krävs även alternativa lösningar - alla kanske inte kan vara digitalt delaktiga. Fler betaltjänstlösningar motverkar det även sårbarheten i samhället överlag.

– Länsstyrelsen Skåne marknadsför de insatser som finns i dag och vi producerar eget informationsmaterial på flertalet språk som distribueras till bibliotek, föreningar och privatpersoner. Vi har också kartlagt de betaltjänster som finns i samhället som ett stöd till företag och föreningar, säger Catharina Hellström Engström.

LÄS MER HÄR
 

#JagTarAnsvarFör att minska smittspridningen

 

Ta ansvar och följ rekommendationerna – så får vi alla möjlighet att snabbare återgå till det normala. Det är MSB:s budskap i kommunikationssatsningen mot unga vuxna och myndigheten får hjälp av ambassadörer i sociala medier för att sprida #JagTarAnsvarFör.

MSB:s lägesbilder och rapporter visar att smittspridningen är stor bland unga vuxna och antalet insjuknande i målgruppen ökar.

- Som en del av MSB:s regeringsuppdrag har myndigheten sedan förra veckan gått ut med budskap riktat till unga vuxna, säger Teresa Palmquist, enhetschef för kommunikationsutveckling på MSB.

Förutom filmer som trycker på längtan och känslor har även ambassadörer, med stora plattformar i sociala medier, hjälpt till att sprida hashtaggen #JagTarAnsvarFör med budskapet ”Sprid inte smittan vidare”. Om vi ska kunna återgå till det normala, måste du och alla andra ta ansvar.

Hoppas på spridning

Genom att använda sina egna filmer och bilder, inspelade och tagna innan pandemin, försöker ambassadörerna påminna sina följare om vad vi alla har att vinna på genom att ta vårt personliga ansvar.

MSB hoppas att föreningar, organisationer och personer med stora plattformar kan hjälpa till och sprida budskapet.

- I den här kommunikationssatsningen vill vi uppmuntra hela Sveriges befolkning att dela filmer och bilder på privata roliga, fina och saknade händelser under #JagTarAnsvarFör, så att vi alla blir påminda om vad vi måste göra för att kunna återgå till det normala.

Den nya kommunikationssatsningen består även av filmer som MSB har tagit fram och som visar verkliga minnen som människor har spelat in från tiden innan covid-19.

På olika språk

Filmerna kommer bland annat att synas Youtube, Facebook och Spotify. Även printannonser och annonsering utomhus runt om i landet ingår i arbetet med att försöka nå unga vuxna.

- Målet med satsningen är att få alla att ta ett personligt ansvar utifrån den stora smittspridning som har skett och sker i hela Sverige. Satsningen kommer att synas fram till årsskiftet. Annonsering kommer också ske på språken arabiska, farsi, somaliska, tigrinja, engelska, turkiska, polska och spanska, säger Teresa Palmquist.

LÄS MER HÄR
 
 

Svårt att bo trångt under pandemin

Å ena sidan hemmakontor, å andra sidan trångboddhet. Samtidigt som vikten av ett gott hem blivit större har också boendet blivit mer ojämlikt visar en analys från Malmö Universitet.

LÄS MER HÄR
 

Svenskar testas sig mest i Norge

Svenskar är den grupp i Norge där störst andel har testat sig för covid-19. Orsaken tros vara att många jobbar inom vården.

 
LÄS MER HÄR
 
 

Hotet från virus som muterat i djur

Minkar och människor, grisar och gräsänder. När virus hoppar mellan arter blandas de och riskerar att mutera. Under hösten har smittade danska minkar skapat rubriker världen över, samtidigt kan coronavirus hos grisar i Kina utgöra ett ännu större hot.

LÄS MER HÄR
 

Missa inte veckans nyhetsbrev

Varje vecka publicerar Enheten för Samhällsskydd och Beredskap ett nyhetsbrev om läget i Skåne. Här kan du läsa om vad Länsstyrelsen Skåne jobbar med inom områden som berör krisberedskap och intressanta notiser.

HÄR PUBLICERAS ALLA NYHETSBREV
 

SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma