Lägesbild vecka 50 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 50

Veckans rapportering från Skånes kommuner visar på en generellt hög efterlevnad av rekommendationer, riktlinjer och råd.

- Två kommuner anser att ungdomar har fortsatt svårt att följa rekommendationerna. Även problem med att hantera informationströttheten i samhället lyfts, säger Ludwig Jägerfall, stabschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

"Viktigt att ta egenansvar", säger Ludwig Jägerfall, stabschef.

Under veckan har 27 av 33 kommuner rapporterat in och de flesta ser en generellt hög efterlevnad. En kommun rapporterar dock om en låg efterlevnad vad gäller restauranger och idrottsanläggningar och en annan om problem med att hålla avstånd - speciellt i träningslokaler och mataffärer. En kommun ser ett behov av system för smittsäkrad utlämning av paket och varor.

- Vi är i ett läge där vi behöver ta ett stort egenansvar för att inte bli smittade eller smitta varandra. Från och med måndag gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smitta av covid-19. Det betyder att de lokala allmänna råd som gällt i Skåne sedan 27 oktober ersätts med de nya nationella råden.

Ludwig Jägerfall poängterar att de nya allmänna råden innebär fortsatta påbud om att hålla avstånd, undvika situationer och miljöer med trängsel samt minimera kontakten med andra människor.

Inga stora skillnader

Råden innebär i praktiken inte några stora skillnader jämfört med de skärpta lokala råd som gäller i Skåne sedan den 27 oktober.

- Vi är i ett läge där vi behöver ta ett stort egenansvar för att inte bli smittade eller smitta varandra. Jag vet att många undrar exakt vad detta innebär och hur vi ska tänka inför julfirandet. Men här måste var och en tänka igenom hur man ska agera för att undvika smittspridning utifrån de riktlinjer som gäller, säger Eva Mellander smittskyddsläkare i Skåne.

Spridningen av covid-19 är fortsatt hög i hela Skåne. Fördröjningar i inrapportering av konstaterade fall kan ibland ge en felaktig bild enskilda dagar. För att få en rättvisande bild av smittläget redovisar Region Skåne därför även det genomsnittliga antalet fall per dag de senaste sju dagarna. Det ger en bättre bild över hur många sjukdomsfall som inträffar per dag under en vecka, än vad en enskild dagssiffra gör.
Från och med fredag den 11 december återgår Region Skåne till att endast vardagar publicera siffror på konstaterade fall och inlagda patienter med covid-19 på webbplatsen Lägesbild covid-19 i Skåne.

Intensivt arbete inför vaccinering

Region Skåne arbetar intensivt med att planera för hur skåningarna ska erbjudas en effektiv och säker vaccinationsinsats så fort vaccin mot covid-19 är godkänt och levererat. Planeringen inför kommande vaccinationer i Skåne utgår från Folkhälsomyndighetens nationella plan för vaccination mot covid-19. Huvudprincipen är att störst behov går först och att äldre, personer med underliggande sjukdomar och vård- och omsorgspersonal ska prioriteras.

– De första leveranserna av ett godkänt vaccin kommer att vara för små för att räcka ens till alla i den gruppen. Därför har Folkhälsomyndigheten gjort ännu mer detaljerade prioriteringar som regionerna ska arbeta efter, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Malmöbor får verktyg som ska rädda liv

 

Malmös gymnasieelever får distansundervisning, simanläggningar håller stängt och luciatåget kan följas direkt från soffan. Malmö stad har många goda exempel på åtgärder för att öka efterlevnaden.

I år behövs Lucias ljus i mörkret mer än någonsin. För att sprida värme och glädje gör Malmös lucia i år ett digitalt framträdande.

- Konserten är inspelad på medeltida Malmöhus slott och visas på Malmö stads vård- och äldreboenden, säger Alma Tabak, kommunikatör i Malmö Stad.

Kulturförvaltningen i Malmö stad har också lanserat Kultur i Malmö på Youtube och guidade turer till föredrag, konserter och djupdykningar bakom kulisserna och i stadens arkiv.

Vänder på perspektivet

Utöver digitala verktyg, kontinuerlig kommunikation i sociala medier och pressträffar har Malmö stad arbetat fram en kampanj där man vänder på perspektivet och ger Malmöborna tips och råd på vad man kan göra under pandemin.

- För att kunna hålla i och hålla ut långsiktigt är det är viktigt att ge folk konkreta verktyg och exempel på hur de kan följa riktlinjerna och minska smittan, utöver rent tekniska procedurer såsom att tvätta händer och hålla avstånd. Framförallt handlar det om att ge tips och råd på hur man kan ställa om olika vardagssituationer och leva på ett covid-säkert sätt.

Malmö Stad har bland annat tagit fasta på WHO:s rapport pandeic fatiuge och på vilket sätt pandemin bör kommuniceras framåt.

- Vi måste också lyfta goda exempel på folk som hittar lösningar för att klara av att hålla i och hålla ut, säger Alma Tabak.

Kampanjen handlar om att skapa en tillsammanskänsla och grundar sig på insamlade tips från ordinarie verksamhet.

Sysselsättning i ensamhet

Några av tipsen för sysselsättning utan att behöva träffa andra är att besöka något av Malmös 23 utegym, ta del av satsningen att städa utan kemikalier, skriva ett Malmöinitiativ eller ta del av Malmös kulturliv digitalt.

Kampanjen startade i veckan och fokuserar på sociala medier, men kommer även finnas med i annonser.

- Det är viktigt att visa förståelse och involvera invånarna. Många anser att de själva följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer i hög utsträckning– men anser att andra gör det i mindre utsträckning. Genom att ha malmöbor som avsändare så försöker vi skapa känslan om att vi gör detta tillsammans, säger Alma Tabak.

LÄS MER HÄR
 

Betalningsmarknaden ska kartläggas

Allt färre använder kontanter. Samtidigt är möjligheten att betala en grundläggande samhällsservice. Regeringen tillsätter nu en utredning som ska kartlägga utvecklingen på betalningsmarknaden.

LÄS MER HÄR
 

Dramatisk försämring av pressfriheten

Rätten att granska och kritisera makthavare samt möjligheten att fritt publicera information är förutsättningar för en demokrati. Den oberoende journalistiken har har försvårats under covid-19.

LÄS MER HÄR
 

Flygövning i Skåne med julig hälsning

På tisdag den 15 december kommer F17 Blekinge flygflottilj att flyga i form av en julgran över Skåne med start vid 14-tiden. Formationsflygning – julgransflygning – är en bra övning för stridsflygdivisionerna att planera och genomföra flygning i större formation under en längre tid. Det är också ett sätt för flygvapnet att visa närvaro, som en garant för medborgarnas säkerhet mot yttre hot.

 

Julgransflygning är en årlig tradition.

LÄS MER HÄR
 

Lagförslag för att kunna stänga butiker

Regeringen har remitterat ett utkast på en tillfällig pandemilag för covid-19. Syftet är att ge regeringen och andra myndigheter bättre möjligheter att vidta åtgärder för att bromsa smittspridningen.

LÄS MER HÄR
 

Ökat förtroenden för polisen i region Syd

Allt fler uppger att polisen bryr sig om lokala problem. Allt färre har drabbats av våldsbrott och stöld. Känslan av otrygghet ökar däremot något, visar årets trygghetsmätning.

LÄS MER HÄR
 

SMS ska få folk att skärpa sig

 

På måndag, då de skärpta föreskrifterna träder i kraft, får alla ett SMS. Texten i meddelandet lyder: ”Information från myndigheterna: Följ de nya skärpta råden för att stoppa spridningen av covid-19. Läs mer på webbplatsen Krisinformation.”

För att nå ut ytterligare med information om skärpta föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19, skickar Folkhälsomyndigheten, Fohm tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på måndag ut ett SMS till alla Sveriges mobiltelefonabonnenter.

Alla ska bidra

- Spridningen av covid-19 i Sverige måste minska. För det krävs att vi alla bidrar genom att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB.

SMS-utskicket är ett sätt att skapa bred kännedom om råden och hur vi måste anpassa oss för att motverka smittspridning. Utskicket görs på direkt uppdrag av regeringen.

– Det handlar om 22 miljoner abonnemang. Kan vi rädda ett enda liv genom att göra detta, så är det värt det.

Berätta för andra

Landets teleoperatörer har medverkat till att göra informationsinsatsen möjlig. Inför utskicket har Folkhälsomyndigheten och MSB även tagit hjälp av Post- och telestyrelsen, PTS, samt Datainspektionen.

- Vi ber allmänheten om hjälp att använda sina språkkunskaper för att berätta för nära och kära vad det står i SMS:et, säger Morgan Olofsson.

LÄS MER HÄR
 

Nationellt center för cybersäkerhet

Regeringen har beslutat om ett nationellt center för cybersäkerhet, där sju myndigheter kommer att samordna arbetet för att förebygga och hantera cyberhot. Syftet är att stärka den nationella förmågan att upptäcka, hantera och förebygga antagonistiska cyberhot.

LÄS MER HÄR
 

Inga nya fall av covid på svenska minkar

Pälsningen på landets minkfarmer har avslutats. Därmed har cirka 85 procent av de minkar som hålls för pälsproduktion avlivats. Samtliga besättningar har också undersökts för coronavirus (Sars-CoV-2), men inga nya fall på mink har rapporterats sedan den 13 november.

LÄS MER HÄR
 
 

EU-tillskott ska få ekonomin att reagera

EU-kommissionen har presenterat ett reviderat lagstiftningspaket om EU:s fleråriga budgetram för perioden 2021–2027. Där ingår bland annat det nya initiativet ”React-EU”. Initiativet ska stödja insatser för att återhämta medlemsstaternas ekonomier i spåren av pandemin och främja ökad sysselsättning.

Sveriges regering har i dagarna gett Tillväxtverket i uppdrag att börja förbereda de åtgärder som behövs för att dra igång satsningen i Sverige.

- Medlen i React-EU ska primärt användas till att möjliggöra en grön, digital och resilient återhämtning av medlemsstaternas ekonomier, säger Jörgen Dehlin, EU-projektutvecklare på Länsstyrelsen Skåne.

Enligt målen i Parisavtalet

Några exempel är hälso- och sjukvården, cirkulär ekonomi, satsningar på små- och medelstora företag, socialt företagande, infrastruktur och olika innovationssatsningar.

Jörgen Dehlin poängterar att alla insatser ska vara förenliga med målen i Parisavtalet.

- Särskilda satsningar kommer att göras på turism- och kultursektorerna och Tillväxtverket får i uppdrag att regionalanpassa de svenska insatserna inom React-EU.

Inom ramen för React-EU beräknas Sverige få cirka 3,3 miljarder under perioden 2021-2023.

Kriser skapar idéer

- Pandemin har satt Skåne och övriga världen i ett vänteläge. Kris föder hopplöshet, oro, ilska och destruktivitet. Men kris skapar också idégenerering och lösningsfokusering. Det finns oändligt med tankar och idéer som kan leda fram till utvecklande projekt. Nu gäller det för oss på Länsstyrelsen Skåne och andra offentliga, privata och ideella aktörer att snabbt hitta strukturer för att fånga upp konkreta idéer och projekt som kan omsättas till en återstart av ekonomin inom ramen för React-EU. Möjligheterna att öka tillväxten post-corona är i princip obegränsade. Naturligtvis med hållbarhet som ett övergripande ledord, säger Jörgen Dehlin.

LÄS MER HÄR
 

Risk för brottslighet kopplat till vaccinet

Polisen har täta kontakter med sina europeiska kollegor gällande brottslighet kopplat till den kommande vaccineringen. Några av riskerna är stölder av covidvaccin men också förfalskningar av vaccinintyg.

LÄS MER HÄR
 

Corona påverkar livsmedelskontroller

80 procent av myndigheterna uppger att livsmedelskontrollen har påverkats. Det kan till exempel handla om att man har avstått från planerad kontroll av livsmedelsanläggningar.

LÄS MER HÄR
 

Mätning visar att färre malmöbor är oroliga för brott

 

2020 års trygghetsmätning i Malmö är avslutad. Resultatet påminner mycket om mätningen från 2019. I årets mätning uppger sju av tio Malmöbor att de inte har utsatts för någon form av brott de senaste tolv månaderna - antalet har varit konstant under flera år. Samtidigt uppger lika många, det vill säga sju av tio, att de är oroliga över att utsättas för brott - det är några färre jämfört med tidigare år. Den positiva utvecklingen har skett successivt under flera år.

LÄS MER HÄR
 

Missa inte veckans nyhetsbrev

Varje vecka publicerar Enheten för Samhällsskydd och Beredskap ett nyhetsbrev om läget i Skåne. Här kan du läsa om vad Länsstyrelsen Skåne jobbar med inom områden som berör krisberedskap och intressanta notiser.

HÄR PUBLICERAS ALLA NYHETSBREV
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma