Lägesbild vecka 51 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 51

Merparten av Skånes kommuner rapporterar denna vecka om hög efterlevnad inom de flesta områden. Lägst efterlevnad rapporteras för butiker och gallerior.

- För många väntar nu julledighet – men vi får inte ta ledigt från pandemin, säger Elin Nolin, stabschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

"Ta inte ledigt från pandemin", säger Elin Nolin, stabschef.

Regeringen gick i går ut med ytterligare åtgärder för att trycka ner smittspridningen av covid-19. En stark uppmaning riktas till handeln att skippa mellandagsrean och sätta in åtgärder för att motverka trängsel i lokalerna.

- Det blir en annorlunda jul i år. Smittläget är allvarligt och det är inte tid för att träffas eller gå och shoppa. Vi får helt enkelt göra det bästa av situationen och laga efter läglighet.

Även om Länsstyrelsen Skånes krisledningsorganisation drar ner något på verksamheten under helgdagarna – finns det full beredskap ifall smittläget skulle förvärras.

- Staben behöver få vila och ta ut lite ledighet. Vi har därför tagit in extra resurser från vår organisation för att ha beredskap att bemanna upp i fall det behövs, säger Elin Nolin.

Munskydd i kollektivtrafiken

Regeringen meddelade i går även en rekommendation om munskydd under rusningstid i kollektivtrafiken och att reglerna om antal gäster vid samma restaurangbord skärps till max fyra personer från och med julafton.

- Denna jul måste vi anpassa traditionerna och trots julledighet inte ta semester från pandemin. Tänk igenom om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra. Oavsett var du befinner så är du skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19, säger Elin Nolin.

Smittspridningen i Skåne är fortsatt hög i alla åldrar, förutom bland de allra äldsta. Under veckan som gick hade länet drygt 9 000 konstaterade covid-19 fall. I självprovtagningen via 1177.se var 25 procent positiva.

- Det är ett allvarligt läge. Men det kommer att lätta om vi alla gör det vi ska och följer riktlinjerna. Alla måste ta ett personligt ansvar, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Regionalt förstärkningsläge

På grund av den omfattande smittspridningen och att antalet inlagda på sjukhus fortsatte att stiga under veckan beslutade Region Skåne under fredagen att gå in i regionalt förstärkningsläge. Det innebär att en särskild sjukvårdsledning kommer att samordna regionens insatser, samverka med övriga aktörer och vidta åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

- Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge med många nya covid-patienter som behöver sjukhusvård och vi har ett ansträngt bemanningsläge. Vi gör allt vi kan för att erbjuda skåningarna bästa möjliga vård. Förstärkningsläget gör att vi organiserar oss för att kunna förstärka verksamheten där det behövs som mest, säger regiondirektör Alf Jönsson.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Fjällen rustar för trängsel i backarna

 

Trots att nya skärpta råd trädde i kraft nationellt den 14 december har bokningarna till fjällen ökat den senaste veckan.

- Den förväntade tillströmningen av skidturister medför utmaningar. Bland annat har vi ett dåligt snöläge i Dalarna och färre nedfarter är öppna. Det kan bli trångt i backarna och liftköerna, säger Daniel Fält, Länsstyrelsen i Dalarna.

Länsstyrelsen och regionen i Dalarnas län bjöd i veckan in till en samverkanskonferens för att informera om läget inför vintersäsongen. Syftet var att få en gemensam bild av vinterturismen i Dalarna samt vilka utmaningar och gemensamma kommunikativa insatser den kan innebära för aktörerna.

- Denna säsong har vi fler svenska gäster än vanligt, de ersätter tapp från nordiska grannländer. Vi ser en risk att besökarna tar semester från pandemin.

Nästan fullbokat

Daniel Fält menar uppmaningar om att ”tänka efter om resan är nödvändig” har liten effekt. Människor reser ändå. Bokningsläget på anläggningarna i Dalarna är för närvarande 70-90 procent över jul och 90-100 procent över nyår- och trettonhelgen.

- De skärpta råden innebär att alla är skyldiga att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda sig själva och andra mot spridning av covid-19. Något som kan bli svårt när många människor samlas på samma plats.

En mild höst och vinter ökar utmaningarna då snöläget är dåligt. Färre nedfarter ökar trängseln. För att minska smittrisken har turistnäringen vidtagit flera åtgärder.

- Liftkort, skidor, stugor, mat och restaurangplatser – det mesta kan bokas och betalas digitalt. Baden håller stängt, liksom after-ski, öltälten och andra platser med underhållning, säger Daniel Fält.

Stort ansvar för trängselvakterna

Besökarna uppmanas att handla hemma före avresan och man har utökat liftområden, ändrat kösystem och tillsatt trängselvakter i värmestugor och i skidrestauranger.

- Ett stort ansvar kommer att ligga på de trängselvakter som ska se till skidåkarna håller avstånd, säger Daniel Fält.

Budskapen till besökarna är att använda teknik för att minska de fysiska kontakterna. Visa hänsyn och respektera regler. Utsätt inte de äldre för ökad smittrisk och ta inte semester från pandemin.

- Om besökarna slappnar av och tar lätt på de allmänna råden när de är i fjällen kommer det skapa en ohållbar situation. Vi vill uppmuntra individerna att ta ett personligt ansvar.

En affisch med information ska sättas upp i stugor och på hotellrum och både regionen och Länsstyrelsen i Dalarnas län kommer att kommunicera via sociala medier.

- Vi har allt fler inlagda patienter i Dalarna och vårdpersonalen är hårt ansatt. Men en ökad smittspridning bland skidturisterna kommer framför allt att drabba besökarnas hemregioner. De som blir sjuka kommer troligen att söka vård först när man kommit hem, säger Daniel Fält.

LÄS MER HÄR
 

Twitter stoppar falska vaccininlägg

Twitter begränsar falska inlägg om covid-19-vaccinen och följer därmed efter Facebook och Youtube. ”Vi kommer att prioritera att ta bort den mest skadliga och vilseledande informationen”.

LÄS MER HÄR
 

Nya uppdrag inom plan för totalförsvar

Regeringen har fattat beslut om tre nya uppdrag till MSB, Försvarsmakten och de bevakningsansvariga myndigheterna som handlar om den fortsatta totalförsvarsplaneringen.

LÄS MER HÄR
 

Så ska dödsbränder förebyggas

Ungefär 80 personer dör varje år i bostadsbränder i Sverige. Bland de som dör är äldre personer och personer med olika typer av funktionsvariationer överrepresenterade. Nu lanserar MSB och Socialstyrelsen utarbetat stöd till kommunerna för att förebygga dödsbränder.

 
LÄS MER HÄR
 

Säpo jobbar för att  skydda vaccindoserna

Säpo har tillsammans med polisen och MSB inlett ett omfattande säkerhetsarbete för att skydda de vaccindoser som snart kommer till Sverige från stölder och sabotage.

LÄS MER HÄR
 

Stärkt forskning rustar Sverige

Covid-19-pandemin har visat vikten av medicinsk forskning och innovation. I forsknings- och innovationspropositionen presenterar regeringen satsningar inom hälsa, välfärd och life science.

LÄS MER HÄR
 

Sms till folket blev en succé

 

Sms:et som MSB skickade ut i måndags ledde till en kraftig ökning av besökare till krisinformation.se.

– Nu hoppas vi också att de har läst de nya skärpta råden och följer dem så att vi tillsammans kan bromsa smittan, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB.

Måndagens sms-utskick till mobiltelefonabonnenter i Sverige gick enligt planerna. Merparten av svenska abonnenter fick sms:et, då drygt tolv miljoner sms skickades ut under dagen. Trots det fick utskicket mycket kritik för att vara för kort, sakna länk och att det bara var skrivet på svenska. En kritik som, enligt Morgan Olofsson, bidrog till ökad uppmärksamhet.

Väckte många frågor

- Det har nog inte gått någon förbi att massutskicket av sms har väckt frågor och funderingar om hur effektivt det är. Men faktum är att fler har tagit till sig av budskapet och många fler har sökt sig vidare för att få veta mer om de nya skärpta råden som trädde i kraft i måndags. Anledningen till att vi valde bort att länka till krisinformation.se var för att minimera risken för att sms:et skulle kunna utnyttjas för desinformation och bedrägerier.

Cirka 240 000 abonnenter, omkring två procent, fick inte något sms då deras mobiloperatörer inte omfattades av den frivilliga överenskommelsen som gjorts med de fyra största operatörerna.

Betonar allas ansvar

Sms-utskicket gjordes tillsammans med Folkhälsomyndigheten, FoHM, som ett led i arbetet med att skapa kännedom om de nya allmänna råden. Syftet var att betona att det är allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 och upplysa hur vi måste anpassa oss för att motverka smittspridning inför kommande högtider och ledigheter. Genomförandet av uppdraget har skett i samverkan med PTS.

- Antalet besök på krisinformation.se ökade från 60 000, måndagen den 7 december, till 3,5 miljon den 14 december. Det är ganska mäktigt. Utskicket har gått enligt planerna och inga tekniska störningar har noterats, säger Morgon Olofsson.

LÄS MER HÄR
 

Video - polisen hälsar med med ljusshow

 
 

Håll avstånd och rädda liv

 

Res bara om du måste under jul och nyår. Om du ger dig ut på vägarna så håll avstånd i dubbel bemärkelse - både för trafiksäkerheten och för att förhindra smittspridningen. Trafikverket kör nu igång en kommunikationssatsning om vikten av att ta hänsyn även i trafiken.

LÄS MER HÄR
 
Samverkan ska underlätta smidig vaccination

Regeringen uppdrar åt länsstyrelserna att, tillsammans med Folkhälsomyndigheten, hjälpa regionerna vaccinera mot covid-19 inom sina respektive geografiska områden.

I uppdraget ingår bland annar att bistå regionerna i arbetet med att förbereda och genomföra vaccination mot covid-19 så att vaccineringen kan starta så snart som möjligt. Länsstyrelsen ska även skyndsamt ta initiativ till att andra praktiska frågor för vaccination och föra en dialog med berörda aktörer om möjliga lösningar. Baserat på den information som Folkhälsomyndigheten tar fram, och i samarbete med regionerna, ska information anpassas och samordnas för att spridas till allmänheten.

LÄS MER HÄR
 
 

Missa inte veckans nyhetsbrev

Varje vecka publicerar Enheten för Samhällsskydd och Beredskap ett nyhetsbrev om läget i Skåne. Här kan du läsa om vad Länsstyrelsen Skåne jobbar med inom områden som berör krisberedskap och intressanta notiser.

HÄR PUBLICERAS ALLA NYHETSBREV
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma