Lägesbild vecka 52 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 52

Enligt länens sammanlagda bedömning har den generella efterlevnaden minskat något. Främst gäller det handel, där det rapporteras om trängsel i köpcentrum och i livsmedelsbutiker.

- Vi önskar alla ett gott nytt år! Men för att det ska uppfyllas måste vi fortsätta kämpa tillsammans för att stoppa smittspridningen, säger Fredrik Kristell, krisledningschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

"Vi måste fortsätta kämpa tillsammans", säger Fredrik Kristell, krisledningschef.

I veckans rapportering bedömer 20 av 21 länsstyrelser att efterlevnaden generellt ligger på medel till hög efterlevnadsgrad. De områden som främst upplevs som problematiska rör handel och paketutlämning.

- Det är inte läge att spendera ledigheten på köpcenter. Tänk på att undvika folksamlingar både inomhus och utomhus, följ de allmänna råden och umgås bara med dem du bor med eller dina närmaste, säger Fredrik Kristell.

Ansträngt inom vården

Läget inom den skånska sjukvården och ambulansverksamheten är mycket ansträngt just nu. För att Region Skåne ska kunna ta hand om alla patienter som behöver sjukvård under helgerna är det viktigt att hålla avstånd och stanna hemma.

– Jag vill uppmana alla skåningar att inte utsätta sig för onödiga risker och bli skadade. Vården behöver fokusera helt på de patienter som har störst behov, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Några av orsakerna till den hårda belastningen på vården i Skåne är att det just nu är många covid-patienter - samtidigt är det svårt att bemanna vården under långhelgerna eftersom även personal blir sjuk.

Håll dig hemma

Pia Lundbom poängterar därför att det är av yttersta vikt att alla, som bor och vistas i Skåne, följer rekommendationerna och verkligen håller avstånd så att inte fler smittas och blir allvarligt sjuka i covid-19.

- All akutsjukvård och ambulansverksamhet måste fungera för att kunna ta hand om de patienter som inte kan vänta och behöver akuta åtgärder. Så ta det lugnt och gå bara ut om du måste. Samtidigt vill jag uppmana alla som har akuta symtom att inte tveka att ta kontakt med sjukvården och 1177, vi är här för våra patienter och det ska man känna sig trygg med.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Samordnad varudistribution - genväg till bättre lagerhållning

Samordnad varudistribution har hjälpt flera kommuner att klara varuförsörjningen under coronapandemin. Det visar en ny rapport från Nationellt centrum för kommunal samordnad varudistribution.

- Samlastning är centralt för att en kommun ska stå emot samhällsstörningar, säger Emil Levin, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne.

 

Kommunal samlastning, även kallad samordnad varudistribution, innebär att en eller flera kommuner tar emot alla sina leveranser på en central. Därifrån samlar man ihop och kör ut varorna till skolor, äldreboenden och andra kommunala verksamheter. På så sätt minskar kommunen antalet leveranser, antal körda kilometer och därmed sina utsläpp.

Koppling till krisarbete

- Att arbeta med samordnad varudistribution innebär att en kommun skaffar sig kontroll över sin varuförsörjning. Därför har kommunal samlastning och kommunalt kris- och beredskapsarbete många beröringspunkter. Vi har undersökt hur dessa kopplingar ser ut och om samlastning kan vara ett verktyg för att stärka den kommunala beredskapen, säger Emil Levin, författare till rapporten ”Kommunal samlastning och krisberedskap: erfarenheter från 2020”.

Under pandemiåret 2020 har leveranserna av sjukvårds- och skyddsutrustning sviktat och många kommuner har tvingats hitta nya leverantörer för att bygga upp lager av bland annat nödvändig skyddsutrustning. En slutsats i rapporten är att effektiviteten som regel ökar när fler och större varuflöden ingår i den samordnade varudistributionen.

- Därför vill vi uppmana kommuner och regioner som planerar att bygga upp beredskapslager att utreda om det ska göras tillsammans med ett bredare samlastningssystem, kanske tillsammans med andra kommuner.

Flera kommuner har utnyttjat kapaciteten inom sitt samlastningssystem till att bygga upp och hålla lager av sjukvårds- och skyddsutrustning. I andra kommuner finns planer på att koppla samman ett beredskapslager med sin samlastning för att utnyttja synergier mellan dem.

Emil Levin menar att samordningskommunerna har kunskap om varuhantering, upphandling, kravställning, uppföljning och logistik som bör tas till vara. Erfarenheter som alla kommuner som bygger upp beredskapslager har stor nytta av.

Ökad effektivitet

- Generellt ökar effektiviteten när fler och större varuflöden inkluderas i en kommuns samordnade varudistribution.

I Tomelilla kommun, som driver samlastning tillsammans med kommunerna Simrishamn och Ystad, ser man en tydlig kopplingarna mellan den samordnade varudistributionen och beredskapsfrågor. Tomelilla har även skapat lager vid sidan om den samordnade varudistributionen.

- Ett annat exempel är Ängelholms kommun som under året byggt upp lagerhållning kopplad till den befintliga samlastningen och integrerat den i e-handeln. Länsstyrelsen Skåne uppmanar kommunerna att bygga upp beredskapslager, säger Emil Levin.

LÄS MER HÄR
 

Satsning på mat och vatten vid kris

Hela Sveriges befolkning ska få mat och dricksvatten även vid kris eller krig. Från och med 2021 får Livsmedelsverket nya uppgifter och resurser för att bygga upp Sveriges nya livsmedelsberedskap.

LÄS MER HÄR
 

Skånsk rea med restriktioner

– Mellandagsrea ska inte förekomma, sa generaldirektör Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten. Men det blir visst mellandagsrea i Skåne. Dock har vissa butiker satt ett tak för antal kunder.

LÄS MER HÄR
 

Flygambulansen förstärks

Med anledning av att pandemin fortsätter är det viktigt att fortsatt säkra att det på nationell nivå finns en tillräcklig tillgång till flygambulanstransporter. Regeringen avser därför att besluta om en tidsbegränsad förordning om statsbidrag för att säkerställa att sjukvården får fortsatt tillgång till ambulansflygtransporter.

 
LÄS MER HÄR
 

Vattenbrist förebyggs med information

Hela Sverige har inte obegränsad tillgång till vatten. Vattentillgången påverkas av hur mycket vatten olika aktörer använder och att kartlägga vattenuttag underlättar planeringen av vattentillgången.

LÄS MER HÄR
 

Informationsuppdrag om covid-vaccination

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket, MSB och Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra informationsinsatser riktade främst till allmänheten om vaccination mot covid-19.

LÄS MER HÄR
 

Språkfilmerna ger många klick

 

Länsstyrelsen Skånes språkfilmer om testning har fått ett väldigt bra genomslag i social media. Det visar Folkhälsomyndighetens uppföljning.

- Filmerna, som vi har gjort på uppdrag av Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen har annonserats på Facebook där de har haft en räckvidd på 448 000 personer, säger Dolores Peraic, kommunikationschef på Länsstyrelsen Skåne.

Totalt har 18 procent av facebookanvändarna klickat vidare till respektive språksida på 1177.se. Allra bäst gick språkfilmen på arabiska som nådde 200 000 unika användare där 25 procent klickade sig vidare.

- Det är en otroligt hög siffra, vilket visar att det finns ett stort sug efter samhällsinformation på andra språk.

Olika versioner

Länsstyrelsen Skåne har under hösten gjort två filmer: ”Testa dig om du har symtom” och ”Skillnaden på PCR-test och antikroppstest”. Filmerna finns i både lång- och kort version och på språken arabiska, somaliska, engelska och svenska.

- Under våren och sommaren tog vi fram 13 temafilmer på elva olika språk. Totalt har 15 olika filmer spelats in på tolv olika språk som man kan ta del av på youtube.

Uppmärksammat av WHO

Manusen har tagits fram av Folkhälsomyndigheten och har sedan bearbetats, översatts och talats in av Länsstyrelsens samhälls- och hälsokommunikatörer. Språkfilmerna har även uppmärksammats av WHO som ett gott exempel på ”Infodemic management”.

- Jag är stolt över att Länsstyrelsen Skåne kan spela en roll här, tack vare våra kompetenta samhälls- och hälsokommunikatörer, säger Dolores Peraic.

LÄS MER HÄR
 

180-dagarsprövningen i sjukförsäkringen stoppas

Regeringen föreslår ett tillfälligt stopp i de bedömningar mot normalt förekommande arbete som enligt nuvarande regelverk ska göras vid dag 180 i ett sjukfall. Detta för att förhindra att exempelvis långtidssjuka i covid-19 och andra människor som har sjukpenning förlorar denna.

LÄS MER HÄR
 

Plexiglas räddar festen

 

Anders Johansson tillät inte coronaviruset att hindra familjen från ett härligt julfirande. Därför satte han upp ett plexiglas mitt i vardagsrummet – för att kunna bjuda in sina äldre till julbordet. "Julen betyder mycket. Det är långt ätande och tomtande".

LÄS MER HÄR
 

Vaccinet är här - Helsingborg först ut

I dag, lördag, kom de första doserna covid-vaccin till Sverige. Transporterna har gått enligt plan. Doserna packas nu om för vidare leverans till landets regioner som inleder vaccinationerna i morgon, söndag.

I Skåne står vaccinering av äldre och personal på särskilda boenden i Helsingborg först i tur. Då används de 425 vaccindoserna mot covid-19 som Region Skåne får i en första leverans. Efter det börjar man vaccinera i Lund, Malmö och Kristianstad.

Bland de aktuella Helsingborgsboendena, som delar på de första doserna av covid-vaccinet, finns både privata och offentliga aktörer.

– De har valts ut för att hanteringen av vaccinet kräver snabbhet. Boendena ligger nära varandra geografiskt och vi riskerar ingen onödig transporttid på det här sättet utan kan lägga tiden på att genomföra en trygg och säker vaccinering. De har beredskap att vaccinera under helgerna. Dessutom ligger smittspridningen högt i nordvästra Skåne, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinationssamordnare i Region Skåne.

LÄS MER HÄR
 

Låt inte nyår bli en smäll för sjukvården

 

Nyårsfirandet blir annorlunda i år. Polisen och räddningstjänsten manar till försiktighet och kommuner ställer in det traditionella fyrverkeriet.

- Sjukvården är hårt ansträngd just nu och behöver inte ytterligare belastning, säger Peter Karström, kommunpolis i Helsingborg.

Varje år skadas minst 100 personer av fyrverkeripjäser. De flesta skadorna sker runt nyår och den vanligaste skadetypen är bränn- och sårskador på ögon och öron - men även händer och fingrar. Många som skadar sig är män, ofta under 18 år.

Brev till föräldrarna

Som en förebyggande åtgärd har Helsingborgs stad gått ut med ett brev till vårdnadshavare där vuxna uppmanas att ha en dialog hemma kring fyrverkerier och vad barnet gör under ledigheten.

- Det finns ett regelverk kring fyrverkerier men vi ser allt oftare att det inte följs. Vi kommer att finnas på plats ute och prata med ungdomar och vårdnadshavare och vi kommer att förverka pyroteknik som hanteras felaktigt.

Ökad arbetsbelastning

Både Räddningstjänsten och Polisen brukar uppleva en ökad arbetsbelastning under jul- och nyårshelgen och det är bland annat felaktig användning av fyrverkerier som ligger bakom.

- Varje år uppsöker många akutsjukvård på grund av fyrverkerier - men just nu är sjukvården hårt ansträngd och behöver inte ytterligare belastning, säger, Peter Karström.

Bland annat Ystad och Malmö ställer i år in det traditionsenliga fyrverkeriet vid tolvslaget.

LÄS MER HÄR
 
Region Skåne ber näringslivet om hjälp

Pandemin har ställt hela samhället på kant. Nu vädjar Region Skåne om hjälp för att klara vården. Läget är akut just nu i Region Skåne när det gäller tillgång till utbildad vårdpersonal, särskilt sjuksköterskor och undersköterskor.

Därför tar Region Skåne nu hjälp av initiativet Beredskapslyftet och Sydsvenska Handelskammaren för att komplettera och utöka det pågående sökandet efter personer som kan göra en insats inom vården.

– Nu sträcker vi ut en hand till det Skånska näringslivet. Vi behöver er hjälp med att bekämpa pandemin, med gemensamma krafter och engagemang. Tillsammans med Beredskapslyftet ska vi mobilisera alla krafter så att skåningarna kan känna sig trygga, säger Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör i Region Skåne.

LÄS MER HÄR
 

Missa inte veckans nyhetsbrev

Varje vecka publicerar Enheten för Samhällsskydd och Beredskap ett nyhetsbrev om läget i Skåne. Här kan du läsa om vad Länsstyrelsen Skåne jobbar med inom områden som berör krisberedskap och intressanta notiser.

HÄR PUBLICERAS ALLA NYHETSBREV
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma