Lägesbild vecka 53 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 53

I senaste lägesbilderna rapporterar Skånes kommuner om en generellt hög efterlevnad.

- En trend som förhoppningsvis håller i under det nya året. Även 2021 måste vi tillsammans se till att hålla smittspridningen på låg nivå för att inte belasta sjukvården, säger Ludwig Jägerfall, stabschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

"God fortsättning på det nya året", hälsar Ludwig Jägerfall, stabschef.

Nu har de första doserna vaccin till skydd mot covid-19 getts i Skåne och vaccinationsarbetet är igång. I början av kommande vecka väntas totalt cirka 80 000 nya doser vaccin levereras till Sverige.

- Det kommer att ta tid innan alla har möjlighet att bli vaccinerade. Därför är det samma mantra som gäller - håll avstånd, tvätta händerna och håll ut. Det kommer att bli bättre.

Vidtagna åtgärder

Under veckan har de flesta kommunerna rapporterat att de ser en generellt hög efterlevnad. Två kommuner rapporterar om en mycket hög efterlevnad och en kommun rapporterar om en medelnivå. Ingen kommun rapporterar längre en låg efterlevnad.

Fyra kommuner uppger att man vidtagit åtgärder i form av ytterligare skärpta uppmaningar gällande distansarbete för anställda och/eller nedstängning av icke-nödvändiga kommunala verksamheter, till exempel bibliotek, simhall och idrottshallar.

- I enstaka fall uppges allmän förvirring kring olika råd och riktlinjer samt avsaknad av förändring i beteendet vid ändrade råd och riktlinjer. Tre kommuner uppger i generella iakttagelser större folksamlingar i vissa sammanhang, exempelvis handel, säger Ludwig Jägerfall.

Vården ansträngd

Det stora antalet patienter med covid-19 gör att läget i den skånska vården är mycket ansträngt. Region Skåne begärde därför i veckan att krislägesavtalet aktiveras för personal inom intensivvården. Det innebär bland annat att arbetstiden kan förlängas till 48 timmar i veckan och att sjukvården blir bättre rustad för att möta det ökande behovet av bemanning.

Vaccineringen av de mest sköra och personal på äldreboenden är i gång sedan den 27 december, om än i liten skala. Från och med vecka två kommer alla vårdcentraler i Skåne att kunna vaccinera alla de prioriterade - de som bor på äldreboende och de som har hemtjänst.

– Hur snabbt vi sedan kan skala upp beror på hur mycket vaccin vi får. Men vi hoppas kunna påbörja fas två i februari, då är det personer över 70 år och övrig vård- och omsorgspersonal som står på tur, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Ändrat resebeteende under pandemin är bra för miljön

Pandemin har förändrat vårt resebeteende, men frågan är om det håller i sig efter att vi återgått till en mer normal situation? Länsstyrelsen Skånes projektet "Hållbara företagsresor" som avslutades 2020 har visat att en mer långsiktig förändring är möjlig.

 

Hållbara företagsresor för bättre miljö.

- Corona har hjälpt många att få upp ögonen för att det finns alternativ. Många företag i projektet har indikerat att de inte kommer att gå tillbaka till att resa som de gjorde före pandemin, säger Peter Odhner, miljöstrateg på Länsstyrelsen Skåne.

I projektet har företagen minskat sina utsläpp, från sina affärsresor, med i genomsnitt 45 procent och många vidhåller att synen på affärsresor har förändrats i grunden i och med digitala möten och plattformar.

Stöttar skånska företag

”Hållbara företagsresor” är ett initiativ som startade 2018 och med målet att stötta företag i Skåne med hållbara resor. Projektet har fokuserat på företagens persontransporter och omfattar både tjänsteresor och arbetspendling och är medfinansierat av Energimyndigheten. Några av de åtta företagen som varit med är Stena fastigheter Malmö AB, Tetra Pak och Alfa Laval.

- Alla deltagande företag utom två minskade sina utsläpp för tjänsteresor betydligt mer än målet, som var fem procent. Utsläppen från affärsresorna har i genomsnitt nästan halverats från 2018 till 2019.

Det svenska transportsystemet är i dag starkt beroende av fossila bränslen. Transporter inom landet står för nästan en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. För att minska klimatpåverkan måste fordonen bli mer energieffektiva och andelen fordon som drivs med förnybara bränslen måste öka.

Trafiken behöver minska

Detta kommer enligt forskning och utredningar dock inte att vara tillräckligt. Trafiken behöver också minska och fler behöver välja alternativ till bilkörning, flygresor och lastbilstransporter. För att bygga upp ett hållbart transportsystem krävs bättre teknik, effektivare användning av energin, bättre samhällsplanering och att alla är beredda att förändra sina beteenden.

Projektet ”Hållbara företagsresor” är nu avslutat. Men Peter Odhner menar att pandemin hindrar Länsstyrelsen Skåne att utvärdera effekterna av projektet fullt ut.

- Vi planerade att göra en ny resvaneundersökning på de deltagande företagen under 2020. Men sedan pandemin började jobbar många på distans och det skulle inte skulle ge en rättvis bild av resultatet, säger Peter Odhner.

SE MER HÄR
 

Läkare vädjar på sociala medier

Frustration över trängsel i köpcentrum, stort inflöde av covidsjuka patienter och rädsla för att vården snart inte klarar mer har fått flera läkare i Skåne att vädja på sociala medier.

LÄS MER HÄR
 

Munskydd i kollektivtrafiken

Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om ett nytt allmänt råd. Från och med den 7 januari 2021 rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, i hela landet.

LÄS MER HÄR
 

Polis ingrep vid trängsel på kyrkogård

Polis har flera gånger tvingats ingripa för att det kommer för många gäster till muslimska begravningar i Malmö. Kyrkogårdsförvaltningen har fått sätta in väktare.

 
LÄS MER HÄR
 

Ny påföljd ska hindra ungdomsbrottslighet

Den nya påföljden för unga lagöverträdare innebär att domstolen ska få bestämma tiden för påföljden till mellan sex månader och ett år och Kriminalvården ska ansvara för verkställigheten.

LÄS MER HÄR
 

Två miljoner doser vaccin kommer i mars

Europeiska kommissionens vaccinavtal med Pfizer/BioNTech innehåller en option. Det innebär att Sverige får tillgång till cirka 2,2 miljoner doser av vaccinet. Leveranserna förväntas påbörjas under mars månad.

LÄS MER HÄR
 

Beredskapsplanerna behöver ses över

 

Den 14 april 2021 övergår Sverige i ett nytt vädervarningssystem - konsekvensbaserade vädervarningar. Varningarna ska bli mer regionalt anpassade och utfärdas utifrån den påverkan som kan väntas i ett visst geografiskt område.

- Vår uppmaning till kommunerna är att se över beredskapsplanerna kopplade till vädervarningar, säger Camilla Palmér, huvudprojektledare Införandeprojektet konsekvensbaserade vädervarningar.

2019 startade SMHI ett projekt för att införa konsekvensbaserade vädervarningar, så att varningarna blir mer regionalt anpassade och utfärdas utifrån den påverkan som kan väntas i ett visst område. Projektet drivs i samverkan med samhällsaktörer från lokal, regional och central nivå. Syftet är att ge bättre beslutsunderlag och öka samhällets förmåga att hantera allvarliga vädersituationer.

Stöd i att bedöma situationen

- Inför en förväntad allvarlig vädersituation behöver regionala och lokala aktörer få stöd i att bedöma situationen och dess möjliga påverkan för att kunna göra rätt förebyggande åtgärder. Även allmänheten behöver tydlig och relevant varningsinformation.

SMHI ansvarar för den meteorologiska, hydrologiska och oceanografiska varningstjänsten och ska initiera varningsprocessen när detta motiveras av prognosläget.

Se över planerna

- Det är därför viktigt att alla aktörers beredskapsplaner ses över eftersom dessa åtgärder kan vara inadekvata i det nya systemet utifrån förändrade varningsnivåer och varningstyper.

Inför övergången kommer SMHI även att hålla övning ”Klara”, för att öva nya systemet. ”Klara” hålls i Skåne, Kronoberg, Jönköping och Halland under 18-19 februari i år.

- Under januari - mars pågår övningar i hela landet i det förnyade vädervarningssystemet. Övning Klara 2021 genomförs genom sex delövningar utifrån sex geografiska områden, säger Camilla Palmér.

LÄS MER HÄR
 

Ny lag ger möjlighet till nedstängning

Regeringen har beslutat att remittera två förordningar som föreslås införas med stöd av den tillfälliga lagen. Den ena förordningen handlar om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av covid-19 och den andra om att förbereda för eventuella nedstängningar.

LÄS MER HÄR
 

Negativt covid-test krävs för inresa

 

Regeringen har fattat beslut om en ändring i det inreseförbud som gäller för resor till Sverige från Storbritannien. Syftet är att minska risken för smittspridning av coronaviruset, särskilt den nya variant av viruset som upptäckts i Storbritannien.

LÄS MER HÄR
 

Tusentals avvisades vid gränsen

Fram till den 29 december har drygt 2 900 resenärer som kommit från Danmark till Skåne avvisats enligt svenska regeringens nya inreseförbud.

En normal vecka avvisar gränspolisen i polisregion Syd omkring 100 resenärer som reser in i Sverige via Danmark. Med regeringens inreseförbud för resor från Danmark och Storbritannien som infördes den 22 december har den siffran skjutit i höjden. I särklass flest avvisningar görs av personer som kommer med bil över Öresundsbron. Över 200 personer har avvisats varje dygn vid Lernacken och stundtals är det långa köer på bron på grund av kontrollerna som görs av alla inresande i Sverige.

LÄS MER HÄR
 

Många ställer upp för jobb i vården

 

Region Skåne vädjar om hjälp för att klara vården.

Kampanjen "Vill du hjälpa till?" har ger resultat. Hittills har över tusen personer fått en placering i olika verksamheter inom vården.

Över tusen personer har lämnat sina ordinarie jobb för att göra en insats i den tungt belastade skånska vården. Tack vare satsningen ”Vill du hjälpa till?” har Region Skåne fått välbehövlig förstärkning.

I våras initierade Region Skåne satsningen ”Vill du hjälpa till?” för att rekrytera fler medarbetare till den redan då hårt belastade sjukvården.

I första hand vänder man sig till utbildad personal - läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, men även till studerande inom vårdyrken och andra som vill hjälpa till på annat sätt.

Ger avlastning

För Anna Linde, som är utbildad ambulanssjuksköterska och arbetar som sjukvårdslärare på MSB i Revinge, var det en självklarhet att anmäla sitt intresse.

– Är det någon gång man ska hjälpa till så är det nu när vi är mitt i en pandemi. Jag har själv arbetat på sjukhus och vet hur stressigt det kan vara i vanliga fall. Kan jag avlasta med punktinsatser så är det bra, säger Anna, som stöttar upp som sjuksköterska på en infektionsavdelning.

Stort intresse från start

Responsen har varit massiv från början. Många vill hjälpa till mitt under pandemin. De är allt från undersköterskor, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och läkare till kökspersonal, lokalvårdare och transportörer.

– Jag är så imponerad över alla som på olika sätt bidrar. Tillsammans hjälps vi åt och skapar möjligheter vi inte trodde fanns, trots tuffa omständigheter. Jag vill också passa på att rikta ett stort tack till alla som hör av sig och vill hjälpa till. Det är ett hårt tryck och vi gör allt vi kan för att ge återkoppling så snabbt som möjligt och hela tiden förenkla och förbättra processen för intresseanmälan, säger Lea Blomberg, enhetschef på Region Skånes HR-avdelning.

LÄS MER HÄR
 

MSB hjälper till i Norge

MSB fick den 30 december 2020 en begäran om stöd från Norge med sök- och räddningsresurser. Genomförande av en insats har påbörjats och en styrka från Räddningstjänsten i Storgöteborg befinner sig på platsen för skredet. När begäran om stöd kom till MSB kunde insatsen påbörjas från en framskjuten position nära gränsen mellan Norge och Sverige och teamet var därför snabbt på plats.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma