Lägesbild vecka 1 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 1

Länsledningen beslutade i går att Länsstyrelsen Skånes krisledningsorganisation går upp i beredskapsläge 1, det högsta beredskapsläget, från och med måndag.

​- Att vi nu höjer beredskapsläget beror på att vi är inne i en otroligt intensiv fas med en hög smittspridning i Skåne och flera olika funktioner hos oss är aktiverade, säger Linda Hällgren, stabschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

"Vi är en viktig aktör för att verkställa regeringens beslut", säger Linda Hällgren, stabschef.

Länsstyrelsen Skånes krisledningsorganisation har vuxit successivt under senhösten. Några av uppdragen handlar om vaccinationssamordning, tillsyn kring den nya pandemilagen och analys- och omvärldsbevakning. Dessutom har den tidigare vilande skyddsutrustningsfunktionen inom krisledningsorganisationen återigen aktiverats.

- Vi är en viktig aktör för att verkställa regeringens beslut, vilket syns i de regeringsuppdrag som länsstyrelserna har fått. Flera av uppdragen är avslutade men vi tar med oss hela sju regeringsuppdrag in i det nya året.

Ska utöva tillsyn

På söndag träder en ny tillfällig pandemilag i kraft för Covid-19 där länsstyrelserna får i uppdrag att utöva tillsyn så att lagen efterlevs.

- Syftet med lagen är att minska smittspridningen i samhället. Krisledningsorganisationen anpassas hela tiden efter händelsens behov och arbetsbelastningen i staben. Pandemilagen och vaccinationssamordning är två områden som staben och andra delar av Länsstyrelsen Skåne kommer få ägna mycket arbete åt, säger Linda Hällgren.

Ett annat uppdrag som Länsstyrelsen Skåne har är veckovisa uppföljningar av efterlevnaden av rekommendationer, riktlinjer och råd som sammanställs till en regional lägesbild. Länsstyrelsernas gemensamma samordningskansli för hantering av Coronavirus gör därefter en nationell lägesbild som rapporteras till Regeringskansliet.

Få kommuner har rapporterat in

- Av de 13 kommuner som svarat är det ingen kommun som rapporterar om låg efterlevnad. Efterlevnaden i de svarande kommunerna bedöms vara medel till hög. Dock är det 20 kommuner som inte rapporterat.

Bland annat rapporterar Landskrona kommun om att information lämnats ut till butiker, gym och aktörer som hyr ut festlokaler. Helsingborg stad rapporterar om stort fokus på analys av smittspridning inom kommunen. Perstorps kommun rapporterar om att hälso- och sjukvård samt omsorg tar hjälp av arbetsmarknadsenheten för att förstärka serviceinsatser inom hemtjänsten.

- Lägesbilderna bygger på att kommunerna rapporterar in, varefter vi sammanställer underlaget. Eftersom svarsfrekvensen bland kommunerna har varit låg medför detta att den aktuella bedömningen inte är fullständig, säger Linda Hällgren.

Rekordmånga döda

Trots att siffrorna för december inte är helt klara pekar allt på att Skåne går mot ett dystert rekord i antalet döda med covid-19. Trots att Region Skåne öppnar nya vårdplatser är situationen på Skånes sjukhus fortsatt mycket ansträngd.

– Vi befarar en ytterligare smittspridning när många nu återvänder till sina arbetsplatser och då skolorna öppnar på nytt efter jullovet. Vi rekommenderar därför liksom tidigare, att alla som kan arbetar hemifrån. Dessutom anser vi att regionens högstadier, där detta är möjligt, bör övergå till distansundervisning till och med den 24 januari. Det vore en viktig åtgärd för att minska resandet och kontakter och därmed smittspridningstrycket i samhället, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Region Skåne beslutade i går att alla – personal, patienter och besökare – bör använda munskydd när de vistas tillsammans i vårdlokaler. Beslutet gäller från och med måndag och tills vidare.

– Vi gör det här som en extra förebyggande åtgärd mot smittspridning i vården. Eftersom samhällsspridningen av covid-19 nu är så hög är det också högre risk att smittan sprider sig in vården via personal, besökare och patienter, säger Eva Melander.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Så ska Länsstyrelsen Skåne sköta tillsynen av tillfälliga covid-19 lagen

Länsstyrelserna har fått omfattande tillsynsuppgifter av verksamheter i den tillfälliga covid-19-lagen och förordningen. Syftet med tillsynen är att minska smittspridningen genom att informera om och kontrollera efterlevnaden av föreskrifter och beslut.

 

- Verksamheterna ska i första hand frivilligt rätta till de brister som påpekas. Vi kommer i första hand att informera och ge stöd och råd för att verksamheterna ska göra rätt. Men det kan också bli aktuellt med mer tvingande åtgärder. I extrema fall finns möjlighet att besluta om stängning av verksamheter, säger landshövding Anneli Hulthén.

Gäller från söndag

De verksamheter som för närvarande är aktuella för tillsyn är gym- eller sportanläggningar för inomhusaktivitet, badhus, handelsplatser (inklusive exempelvis köpcentrum, serviceställen och butiker), allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning/användning av platser för privata sammankomster.

Uppdraget gäller från den 10 januari och kan utökas om regeringen, Folkhälsomyndigheten eller Länsstyrelsen utfärdar nya föreskrifter eller fattar nya beslut.

Ett viktigt uppdrag

Kontroller kan ske på distans eller genom besök på plats. Tillsynen ska utgå från ”risk och väsentlighet” och bedrivas där den bedöms minska smittspridningen i störst omfattning. Länsstyrelsen ska kontrollera att verksamheter bedrivs på ett sådant sätt att trängsel undviks och att människor kan, ur smittskyddssynpunkt, hålla ett säkert avstånd från varandra.

- Det här ett viktigt och omfattande uppdrag som kräver att Länsstyrelsen snabbt ställer om vår verksamhet. Det ställer höga krav på flexibilitet och kompetens hos ett antal medarbetare som under en tid framöver behöver ta sig an nya arbetsuppgifter, säger länsöverdirektör Ola Melin.

LÄS MER HÄR
 

Informationsbrist grogrund för rykten

Informationsbrist om covidvaccinet på andra språk kan ge grogrund för rykten om faror och leda till att människor inte vågar vaccinera sig, menar den arabiskspråkiga nyhetssajten Aktarr.

LÄS MER HÄR
 

Film om munskydd i kollektivtrafiken

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som är över 16 år använder munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. Region Skåne har tagit fram en film som visar hur använder munskydd på ett säkert sätt.

SE FILMEN HÄR
 

Krishantering en speciell konstform

Den pågående pandemin har bidragit till att uppmärksamma de problem och brister som tynger det svenska krishanteringssystemet, skriver docent Christian Uhr. Brister som i mycket är desamma världen över. Vad som krävs nu är långsiktig och kostsam kompetensutveckling med fokus på problemhantering under mycket svåra omständigheter.

LÄS MER HÄR
 

Arbete mot hat under demokratiåret 2021

Som en del i regeringens satsning med att stärka demokratin har SKR fått medel för att fortsätta arbetet med att förebygga och hantera hot och hat mot förtroendevalda.

LÄS MER HÄR
 

Pengar till regionerna för covidvård

Regeringen vill föreslå att pengarna som skulle gå till regionerna för uppskjuten vård under 2021 istället får användas till vård av de som drabbats av covid.

LÄS MER HÄR
 

Nytt projekt ska trygga ungdomar

Räddningstjänsten Skåne Nordväst, i samarbete med Konstfack, skapar en pop up-utställning om risker och trygghet för ungdomar. Utställningen baseras på ungas berättelser utifrån olika risker.

- Utställningen ”Safe Skills” är upplevelsebaserad och kommer att dyka upp i tomma lägenheter i runt om i Helsingborg, säger Ester Roxberg, projektledare för Safe Skills.

Utställningen, där högstadieungdomar får uppleva riskerna i en interaktiv konstupplevelse, kommer att poppa upp i olika områden i Helsingborg under nästa höst. Riskerna som tas upp är brand, grupptryck, otrygga miljöer, missbruk, sociala medier, psykisk ohälsa och brottslighet.

Undersöker risker

- Ungdomar från närliggande skolor får möjlighet att undersöka olika risker, till exempel varför en brand kan ha uppstått. Efter utställningen, som börjar nästa höst, får lärare tillgång till ett framtaget pedagogiskt material för att diskutera vidare med eleverna hur de kan undvika risker och känna sig trygga.

Målet med projektet är att öka riskmedvetenhet hos unga och därmed skapa trygga ungdomar.

Orden ett viktigt verktyg

Räddningstjänsten Skåne Nordväst vill även slå ett slag för det skrivna ordet som ett viktigt verktyg för att bli en trygg samhällsmedborgare. Därför startar de skrivartävlingen Word Skills för alla unga i åldern 12 - 16 år som är folkbokförda i Skåne.

- Pristagaren får en upplevelse för hela sin klass. Utvalda bidrag blir en del av utställningen Safe Skills. Intentionen är att utställningen även ska turnera till andra delar av landet, säger Ester Roxberg.

LÄS MER HÄR
 

Asp vikarierar som generaldirektör för MSB

Camilla Asp tillträder som vikarierande generaldirektör för MSB. Hon kommer senast från sin tjänst som chef för avdelningen för krisberedskap och civilt försvar på MSB. Camilla Asp har arbetat som avdelningschef på MSB sedan 2016. Hon har under denna tid suttit med i MSB:s ledningsgrupp och leder myndighetens arbete med att utveckla krisberedskap och civilt försvar. Hennes tillförordnande gäller till och med att ordinarie generaldirektör tillträder.

 
LÄS MER HÄR
 

Fågelinfluensa på anläggning i Skåne

 

Fågelinfluensa har i veckan konstaterats på en stor kläckäggsanläggning i Skåne. Det visar provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Utbrottet har skett på en stor anläggning som levererar kläckägg. På anläggningen är smittan konstaterad i två av totalt tolv hus. Jordbruksverket har beslutat att samtliga 18 000 djur i de aktuella byggnaderna ska avlivas och byggnaderna ska saneras.

LÄS MER HÄR
 

Polis och Malmö universitet i fortsatt samarbete

Institutionen för kriminologi vid Malmö universitet och Polisområde Malmö har ingått en överenskommelse om fortsatt samarbete i ytterligare tre år. Utbytet ger forskare och studenter bättre inblick i polisens arbete, samtidigt som polisen får tillgång till relevant forskning. Nyligen presenterade studenter flera rapporter om brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete för lärare och polisledning.

LÄS MER HÄR
 
 

Rekryteringsmyndigheten byter namn

Den 1 februari 2021 byter Rekryteringsmyndigheten namn och blir Plikt- och prövningsverket.

Rekryteringsmyndigheten fick sitt nuvarande namn 2011 i samband med att plikten lades vilande. 2017 beslutade regeringen om att återinföra skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt. Med en återaktiverad värnplikt anses namnet Rekryteringsmyndigheten vara både förlegat och inte tydligt beskriva myndighetens uppdrag.

– Vi välkomnar det nya namnet som på ett tydligare sätt beskriver myndighetens uppdrag knutet till lagen om totalförsvarsplikt, säger Christina Malm, generaldirektör på Rekryteringsmyndigheten.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma