Lägesbild vecka 2 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 2

Enligt den tillfälliga covid-19-lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen ska kontrollera att besluten följs.

- Syftet med tillsynen är att minska smittspridningen genom att informera om föreskrifter och beslut och kontrollera efterlevnaden av dessa, säger Lars Sandahl, chef för den nya enheten för pandemitillsyn.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Lars Sandahl, chef för den nya enheten för pandemitillsyn på Länsstyrelsen Skåne.

Gym- eller sportanläggningar, badhus, handelsplatser, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning/användning av platser för privata sammankomster. Det är de verksamheter som för närvarande är aktuella för tillsyn.

- I första hand ska tillsynen bedrivas genom råd, information och uppmaningar till verksamheter. Målet är att verksamheten frivilligt ska rätta till brister. Om verksamheten inte genomför de åtgärder som krävs kan Länsstyrelsen fatta beslut om vitesföreläggande.

Ska göra tillsyn över hela Skåne

Den nya enheten för pandemitillsyn består i dagsläget av 20 personer som ska arbeta med tillsyn över hela Skåne.

- Tillsynen, som kan ske på distans eller genom besök på plats, ska bedrivas där den bedöms minska smittspridningen i störst omfattning, säger Lars Sandah.

Länsstyrelsen hämtar löpande in information från andra myndigheter och verksamheter om efterlevnaden i länet. Den informationen utgör tillsammans med Länsstyrelsens riskbedömning urvalet för vilka platser och verksamheter som Länsstyrelsen väljer att göra tillsyn på.

Hög efterlevnad

Majoriteten av veckans lägesbilder visar på en hög efterlevnad i Skåne. Även observationerna från kollektivtrafiken pekar på att flertalet följer råd, rekommendationer och riktlinjer.

Trots generellt hög efterlevnad är smittspridningen fortsatt hög och belastningen på den skånska sjukvården stor.

Enligt Region Skåne beräknas de flesta av Skånes 250 särskilda boende ha klarat av vaccineringen i nästa vecka. Parallellt med vaccineringen av äldre och personal på särskilda boenden var Region Skåne först ut i landet med personalvaccinationer.

Bättre koll på virusstammar

På grund av den fortsatt höga samhällssmittspridningen i Skåne vill nu Smittskydd Skåne att virusstammar ska typas i större utsträckning än tidigare. Typning handlar om att i detalj fastställa virusets arvsmassa.

– Fram till nyligen har endast ett litet antal stammar skickats till Folkhälsomyndigheten för typning enligt deras rekommendationer. Men typningen behövs utökas och göras på ett tvärsnitt av våra virusstammar och på stammar från större utbrott. Det är viktigt att vi får en överblick över vilka virusstammar som finns i omlopp regionalt och om det sker några förändringar över tid, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

LÄS LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
 

Goda nyheter ger sämre efterlevnad

I takt med att spridningen av covid-19 ökar vädjar myndigheter till ökad social distansering. Samtidigt sprids hoppfull information om covid-19-vaccin.

- Vaccinets effektivitet och tillgänglighet minskar människors vilja att följa rekommendationer, säger Erik Wengström, professor i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

 

Ökat fokus på vaccinen kan leda till dåliga hälsobeteenden och accelerera spridningen av covid-19.

I en ny forskningsstudie finner forskare i nationalekonomi att positiv information om covid-19-vaccin leder till att folk blir mer optimistiska slappnar av.

– I undersökningen finner vi att de som får vaccinationsinformation tror att livet fortare kommer att gå tillbaka till det normala, vilket verkar minska deras vaksamhet och benägenhet att följa myndigheternas rekommendationer.

Slående resultat

I studien fick en grupp deltagare information om effektiviteten av de nya vaccinen och att vaccinering redan startat i vissa länder. De fick därefter svara på frågor kring hur de kommer bete sig framöver, bland annat om de kommer undvika sociala kontakter och resor. Deltagarna i en kontrollgrupp fick svara på dessa frågor utan att ha fått vaccininformationen innan.

- Resultaten är slående. De som fick information om vaccinen, uppgav i betydligt mindre utsträckning att de kommer följa rekommendationer och avstå från sociala kontakter och resor, säger Erik Wengström.

Enkät med 1 600 svenskar

Studien, som bygger på ett enkätexperiment med ett representativt urval av drygt 1 600 svenskar, visar på en viktig beteendemässig baksida av den lyckade vaccinutvecklingen. Enligt studien kan ökat fokus på vaccinen leda till dåliga hälsobeteenden och accelerera spridningen av covid-19.

– Resultaten indikerar att när vaccinationerna startar och slutet på pandemin känns närmare så kan existerande åtgärder riktade mot social distansering bli mindre effektiva, vilket kan innebära att striktare regler krävs, säger Erik Wengström.

LÄS STUDIEN HÄR
 

Brott mot covidlagen kan leda till böter

Riksåklagaren föreslår att överträdelser av föreskrifter, enligt den tillfälliga covid-19-lagen, ska ge 2 000 kronor i böter vid ordningsbot som utfärdas av polisen.

LÄS MER HÄR
 

Insatschef vill öka nordiskt samarbete

Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson vill öka militärstrategisk och operativ handlingsfrihet och vill se ett fördjupat samarbete med Danmark.

LÄS MER HÄR
 

Rekordfå skottlossningar i Malmö

Antalet skottlossningar och sprängdåd i Malmö minskar rejält. Antalet skjutningar är det lägsta på ett decennium. Myndigheterna menar att projektet "Sluta skjut" ligger bakom utvecklingen. Nu förlängs projektet i tre år.

LÄS MER HÄR
 

Nya riktlinjer för strålskydd

SSM publicerar nya anvisningar för hur myndigheter med ansvar för sjukvård, räddningstjänst och krisberedskap ska hantera strålskydd vid radiologiska nödsituationer.

LÄS MER HÄR
 

Coronastrategi för en homogen befolkning

Enligt Komalsingh Rambaree, docent vid Högskolan i Gävle, har migranterna en livsstil som inte förväntades inom den svenska coronastrategin. Vid en katastrof är migranter sårbara.

LÄS MER HÄR
 

När kriget kommer - en serie om framtidens hotbild

 

I onsdags släppte Försvarsmakten programserien ”När kriget kommer”. Serien, som är i fem delar ska öka kunskapen om Försvarsmaktens verksamhet.

- Bakgrunden till serien är att allmänhetens kunskap om Försvarsmakten och dess verksamhet är begränsad. Dessutom är förståelsen låg beträffande de hot vi ska hantera och den verkliga betydelsen av en militär konflikt – i dag men framför allt i framtiden. Det påverkar ju i lika hög grad de försvarspolitiska frågorna i samhället, säger Jan Bohman, kommunikationschef för Södra Militärregionen.

I serien förklaras hur en konflikt skulle påverka Sverige och vilka krav som ställs på landets framtida militära försvar och samhälle. Det blir tydligt att den förlegade hotbilden från kalla krigets dagar är förbi. De hot om framtidens militära försvar och det civila samhället kan behöva möta är mer komplexa och betydligt mer fragmenterade. Serien presenterar en tidsenlig bild av en modern konflikt.

Skapar en tröskeleffekt

- Det tydliga budskapet är att det militära försvaret, den civila beredskapen och försvarsviljan tillsammans utgör den tröskeleffekt som ska verka avskräckande för en potentiell angripare. Serien skildrar de uppoffringar som är förknippade med att försvara en demokrati och hur det kan påverka hela samhället.

Målbilden för de närmaste åren innebär att totalförsvaret vidareutvecklas och fortsatt utveckling av både det civila- och det militära försvaret för att klara av stora påfrestningar tillsammans.

- I Södra militärregionen ska man ta fram nästa steg i den högre regionala grundsynen. Grundsynen pekar ut riktningen för regionala- och lokala myndigheter i Skåne, Blekinge, Kronoberg, Jönköping, Kalmar och Östergötland. Slutsatsen är att vi kommer att öva mer tillsammans, säger Jan Bohman.

Ökad verksamhet

Militärt blir det en ökad verksamhet på exempelvis garnisonen på Revingehed med omnejd. Södra skånska regementet, P 7, och Södra militärregionen har i dag cirka
1 200 anställda och cirka 400 värnpliktiga.

- År 2025 har antalet sannolikt ökat till 600 värnpliktiga och år 2030 en så kallad brigad som innehåller cirka 6 000 personer.

Filmerna är en fristående journalistisk produktion med ett dokumentärt anslag och tar avstamp i en osäkrare omvärld där klimatförändring och teknikutvecklingens påverkan på hotbilden förs samman med redan kända utmaningar. Ett av hoten som lyfts fram är en konflikt kring Arktis som Sverige dras in i.

– Serien är en del av en bredare satsning för att höja medvetenheten kring de utmaningar och hot som vi som land kan stå inför – men också öka intresset för totalförsvaret och att göra värnplikten, säger Jan Bohman.

LÄS MER HÄR
 

Forskning om långtidscovid

Många patienter rapporteras ha symptom under lång tid efter genomgången covid-19-sjukdom. Regeringen föreslår därför att 50 miljoner kronor avsätts till forskning om långtidscovid.

LÄS MER HÄR
 

Produktionsrekord för el i Skåne

Aldrig tidigare har Sysav producerat så mycket fjärrvärme och el som under 2020. "Framför allt elproduktionen är väldigt viktig för hela regionen", säger Mats Didriksson, operativ chef på Sysav.

LÄS MER HÄR
 

Malmö vädjar om hjälp för att stoppa trädvandaler

Sedan i höstas har 155 träd på allmän platsmark vandaliserats i Malmö. Nu vädjar kommunen till invånarna om tips för att stoppa vandaliseringen.

- Träden är våra tillsammans, det är vi invånare i Malmö som bekostat dem genom våra skattepengar, säger Larsola Bromell, trädspecialist och landskapsarkitekt på fastighets- och gatukontoret.

 

Minst 155 träd har utsatts för sabotage i Malmö.

Trädattackerna började i höstas och upptäcktes först på gamla kyrkogården i Malmö under senhösten. Sedan dess har minst 155 träd utsatts för systematisk skadegörelse. I flera fall har redan skadade träd som försetts med ”bandage” sedan angripits igen.

- Barken, trädens ”hud”, har skrapats av. Det är inte säkert att de överlever.

Vill ha tips

I ett facebookinlägg skriver Malmö Stad: Har du sett något? Har du upptäckt nya skadade träd? Har du gjort iakttagelser som kan vara av värde för polisens utredning? Ring då 114 14 och lämna dina uppgifter.

Samtidigt uppmanar man invånarna att inte själv ingripa vid pågående brott och att inte förstöra eventuella spår på platsen.

Ekonomisk förlust

- Utöver att påverka trädens positiva effekter så utgör skadegörelsen en stor ekonomisk kostnad för att ersätta de träd som inte klarar sig. Ett nytt litet parkträd kostar runt
20 000 att plantera, men för stora uppvuxna träd som många av dessa är kan återanskaffningskostnaden röra sig om hundratusentals kronor per träd, säger Larsola Bromell.

LÄS MER HÄR
 

Möten för stärkt skogbrandsberedskap

 

Under våren kommer MSB att möta personal från länsstyrelser och kommunal räddningstjänst i hela landet. Syftet med dessa digitala dialogmöten är att förbereda och stärka Sveriges samlade förmåga inför skogsbrandsäsongen 2021.

LÄS MER HÄR
 

MSB får 89 miljoner för coronainsatser

I årets första extra ändringsbudget föreslår regeringen att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska få ett ökat anslag med 89 miljoner kronor. Regeringen har bland annat gett MSB i uppdrag att samordna, stärka och utveckla kommunikationsinsatserna om coronapandemin riktade till allmänheten.

LÄS MER HÄR
 

Gravida lika påverkade som 70-plussare

En ny studie visar att gravida och nyförlösta tänker mer på pandemin än andra i samhället. En stor oro handlar om social isolering och att partnern inte får vara delaktig i vården.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma