Lägesbild vecka 4 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 4

De flesta skånska verksamhetsutövarna följer den nya covid-19-lagen. Det visar Länsstyrelsen Skånes uppföljning av pandemitillsynen för vecka tre.

– De vi har haft kontakt med har varit positiva till besöken, alla vi mött vill göra rätt, säger Lars Sandahl, chef för Länsstyrelsen Skånes enhet för pandemitillsyn.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Lars Sandahl, chef för den nya enheten för pandemitillsyn på Länsstyrelsen Skåne.

Sedan den tillfälliga covid-19-lagen trädde i kraft har Länsstyrelsen Skåne bedrivit tillsyn, både genom information och rådgivning på plats och i form av telefonkontakt och informationsmöten.

Under förra veckan har Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn riktats mot butiker, serviceställen och uthyrning av lokaler för privata sammankomster. Inga förelägganden har utfärdats – i stället har Länsstyrelsen fokuserat på rådgivning och vägledande samtal.

- De huvudsakliga bristerna har varit att man räknat fel på maxantalet besökare som får vistas i lokalerna.

De flesta förstår

Iakttagelserna är att en stor andel verksamhetsutövare är väl införstådda med den nya lagen och föreskriften men att det finns frågor kring hur de ska räkna ut tio kvm per person.

- Antingen så missar man att räkna bort hyllor och förvaring från den fria ytan, eller att räkna ut hur många som får vara i varje avskilt utrymme i lokalen.

Tillsynen av lokaler för privata sammankomster visade att i princip alla uthyrare hade stängt sin verksamhet och öppnar inte förrän framåt våren.

- Under vecka fyra har vi fokuserat tillsynen på gym och träningsplatser i framförallt Malmö, Kristianstad och Helsingborg. Under kommande vecka är det livsmedelsbutiker, säger Lars Sandahl.

Generellt hög efterlevnad

Veckans regionala lägesbild visar att efterlevnaden bedöms vara generellt hög. De skånska rapporterna anger i huvudsak att det går bra att efterleva restriktioner, att berörda aktörer som handel och gastronomi gör goda insatser för att minska trängsel och att människor överlag tycks respektera restriktionerna.

Samtidigt börjar smittspridningen plana ut, vilket märks på många sätt. Färre testas positivt. Färre läggs in på sjukhus. Men intensivvården har fortfarande ett ansträngt läge eftersom antalet vårdade minskar väldigt långsamt.

Samtidigt fortsätter Region Skåne att utöka sin provtagningskapacitet och att rusta inför en utökad vaccinering, efter alla särskilda boenden. Just nu är man igång med att vaccinera skåningar med omfattande hemsjukvård och de personer som de delar hushåll med. Även personalen, som arbetar nära denna grupp, erbjuds vaccin.

Brev om vaccination

Därefter kommer alla, som är födda 1951 och tidigare, att erbjudas vaccin genom sin vårdcentral. Brev med information är redo att skickas ut så fort leveranserna klarnar. Brevet skickas först till de allra äldsta 85 år och äldre. Efter det till alla som är 76 -84 år och sist till de som är 70- 75 år. I brevet står det hur man gör för att boka tid och annat viktigt att tänka på inför sin vaccination.

– Jag vill tacka alla skåningar för att de följer alla råd och restriktioner. Jag vill också vädja - håll ut lite till, det här är inte över än. Det är inte läge att resa utomlands. I år ska vi fira skånskt sportlov hemma, säger Alf Jönsson, regiondirektör.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Höganäs tänker om tanke på stadshuset

Sedan i höstas har Höganäsborna uppmanats att tänka om och omtanke. Budskapet pryder nu även stadshuset i kommunen i form av en lysande diod på fasaden.

- Vi hoppas att vi kan nå ännu fler målgrupper med kampanjen genom att påminna dem som rör sig fysiskt i centrum under dygnets mörkare timmar, säger Jenny Rasmussen, kommunikationssamordnare i Höganäs kommun.

 

Stadshuset i Höganäs pryds av budskapet "Tänk om-tanke"

Kampanjen tänk om-tanke tog form i höstas och pryder allt från Höganäs digitala kanaler till planscher ute på skolorna.

- Stadshuset i Höganäs kommun ligger i stadsmiljön i centrala Höganäs och precis vid busstorget. Syftet är att påminna dem som inte är aktiva i sociala kanaler.

Dioden som lyser under dygnets mörka timmar har även fotograferats och lagts på sociala medier för att uppmana att vi behöver påminna varandra ett tag till, även om vaccineringen är igång så dröjer det ett tag innan man kan återgå till det ”normala livet” man hade för ett år sedan. Höganäs ber därför invånare att tänka om och ha omtanke ett tag till.

Matlådor till elever

- Vi berättar också att det de gör i dag, i morgon och till helgen har en stor betydelse för hur deras liv kommer att se ut våren 2021, fortsätter Jenny Rasmussen.

En annan insats för att främja efterlevnaden är matlådor till gymnasieelever och högstadieelever som studerar på distans.

- För Höganäs kommun har det varit viktigt att ta hand om eleverna oavsett vilken plats de studerar på, därför har eleverna precis som vanligt erbjudits en varm, näringsrik och regelbunden måltid. Har inte eleverna kunnat komma och hämta maten utanför kommunens olika skolor, så har vi sett till att maten har kommit till eleverna.

Räddningstjänsten hjälper till

Då Höganäs Sportcenter, som är kommunens träningsanläggning, har stängt på grund av covid-19 har personalen på centrat tillsammans med räddningstjänsten ställt upp med bilar och personal för att lösa den logistiska kedjan.

- Det har varit en intensiv period för vår personal med byggande av e-tjänst, sammanställning av beställningslistor och turlistor och kommunikation med föräldrar. Men, i sann koncernanda och med god kommunikation mellan personalen i våra verksamheter så har matleveranserna fungerat bra. Vi har även gjort en film som berättar hur vi arbetar, säger Jenny Rasmussen.

SE VIDEON HÄR
 

Smittspridning djur -människa granskas

Coronaviruset SARS-CoV-2 har spridit sig inom och mellan minkbesättningar i flera länder, däribland Sverige.

LÄS MER HÄR
 

Så farliga är de nya virusvarianterna

"Alla levande organismer muterar. Det ligger i vår natur, oavsett om det rör sig om människor, djur eller virus."

LÄS MER HÄR
 

Region Skånes ekonomi påverkas av corona

Region Skånes preliminära bokslut för 2020 redovisar ett resultat om 958 miljoner kronor. Det är 58 miljoner kronor bättre än budget. Under året investerade Region Skåne totalt 4 039 miljoner kronor för en ytterligare förbättrad hälso- och sjukvård genom om- och nybyggnation på sjukhusområdena, digitalisering av vården samt en utbyggd kollektivtrafik.

LÄS MER HÄR
 

Demokrati - temat på krisberedskapsveckan

Tema för Krisberedskapsveckan i år blir demokrati. Krisberedskapsveckan fortsätter samtidigt att signalera sitt huvudbudskap: att varje människa är en viktig resurs i vårt lands samlade förmåga att möta olika hot.

LÄS MER HÄR
 

Länsstyrelsepengar för ökad tillsyn

Regeringen föreslår att anslaget ökas med 174,6 miljoner kronor. 82 miljoner kronor föreslås fördelas till kommuner, regioner och länsstyrelser för bland annat trängseltillsyn på serveringsställen.

LÄS MER HÄR
 

Bedragare utnyttjar vaccinet för att lura äldre på pengar 

 

Den senaste tiden har polisen börjat märka att bedragare utnyttjar vaccinet mot covid-19 för att försöka lura äldre via telefon.

– Polisen befarar att det kan öka även i Skåne, säger Catarina Håkansson i polisregion Syd.

Bedragare riktar ofta in sig på äldre personer och ändrar ofta sina tillvägagångssätt snabbt och utifrån vad som lönar sig för stunden.

I flera av fallen av vaccinationsbedrägerier som skett i landet har bedragarna uppgett att de ringer från någon myndighet och erbjuder bokning av en vaccinationstid eller liknande. Ibland vill de även komma på besök. I samband med detta vill de att man ska identifiera sig med hjälp av bankdosa eller mobilt bank-ID.

Logga inte in

– Man ska inte logga in på bank-id eller bankdosa när någon som kontaktat en ber om det. Man ska inte heller lämna ut siffror från betalkort, koder eller siffror som genereras i bankdosa. Sådant ber inte seriösa organisationer dig att göra om de kontaktar dig. Om man blir misstänksam ska man lägga på luren. På www.1177.se kan du kontrollera hur vårdregion arbetar med vaccination.

Uppmanar tydlighet

Polisen i region Syd uppmuntrar nu de organisationer som arbetar med vaccineringen att bland annat tydligt informera sina medborgare om hur de kommer att kommunicera om och genomföra vaccineringen.

– Använd gärna polisens budskap i samband med er egen kommunikation och dela gärna polisens inlägg i sociala medier, säger Catarina Håkansson.

LÄS MER HÄR
 

Fler flygplan ger bättre beredskap

MSB har valt att utlösa en option som innebär att beredskapen förstärks med ytterligare två flygplan för perioden 2021-2023.

LÄS MER HÄR
 

Mer pengar till infonumret 113 13

I en extra ändringsbudget föreslår regeringen att SOS Alarm, som ansvarar för informationsnumret 113 13, får ökat anslag med 15 miljoner kronor.

LÄS MER HÄR
 

Inne att vara ute - baksidan är nerskräpning

Under pandeminåret 2020 slog många naturområden besöksrekord. Nu startar Friluftslivets år med sikte på att tio procent av Sveriges befolkning ska vara ute mer i år än tidigare.

– Vi vill lyfta friluftslivet och få nya människor att vara ute. Men vi ser även att det finns ett behov att informera om allemansrättens, säger Malin Andersson, friluftslivssamordnare på Länsstyrelsen Skåne.

 

Allt fler har upptäckt Skånes natur.

Luften är fri – Friluftslivets år 2021 handlar om att få fler människor att vara ute i naturen och prova friluftsliv. Syftet är också att öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Projektet leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Länsstyrelsen Skåne deltar i projektet på flera olika sätt, bland annat genom att samverka med aktörer i länet.

Målgruppen är de ovana

- Naturbesöken har haft ganska bra hjälp av pandemin och i fjor var det rekordmånga människor som tog sig ut i naturen. Folk har sett värdet av att vara ute. Det är jättebra – men innebär även negativa konsekvenser. En baksida är nerskräpningen.

Målgruppen för kampanjen ”Luften är fri” i första hand är de ovana, med lite extra fokus på barn i årskurserna 4-6, nyanlända och beslutsfattare. Om människors välbefinnande och hälsa ökar av att vistas i naturen är det viktigt att alla människor ges samma möjlighet att vistas i naturen och ha tillgång till friluftsliv.

– Inte störa – inte förstöra är en bra princip. Man får inte skräpa ner och ska visa respekt för djurlivet. Har man tagit med skräp – så ska man ta med sig skräpet tillbaka. Vi ser ett stort behov att prata om allemansrätten. Att rätten, som är grundlag, är mer en skyldighet än rättighet.

Utmanar kommunerna

Syftet med Friluftslivets år är att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta. Ett av målen är att tio procent av Sveriges befolkning ska ha varit ute mer under Friluftslivets år 2021 än tidigare. En av aktiviteterna för att uppmärksamma friluftslivet år är landshövdingestafetten.

– Jag har antagit utmaningen för att sprida friluftslivets betydelse och ser fram emot att visa vilka fantastiska natur- och kulturmiljöer Skåne har att erbjuda till friluftsliv. Jag har även utmanat våra 33 skånska kommuner och under året kommer vi tillsammans att ta oss igenom naturreservat i hela Skåne, säger Anneli Hulthén, Landshövding i Skåne.

Du kan följa utmaningen i sociala medier under #landshövdingestafetten.

LÄS MER HÄR
 

De är bäst på att försvara Sverige mot attacker

Årets upplaga av cybersäkerhetstävlingen Cyber Challenge genomfördes den 28 januari på distans med totalt 15 deltagande lag. Cyber Challenge vänder sig till studentlag där utmaningen är att bemöta cyberattacker mot Sverige.

 
LÄS MER HÄR
 

Minkar får leva i celibat under 2021

Jordbruksverket har beslutat att förbjuda parning av minkar på landets minkbesättningar. Beslutet fattas mot bakgrund av den omfattande spridningen av covid-19 i samhället och konstaterad smitta av SARS-CoV-2 i minkbesättningar hösten 2020, och syftar till att skydda människor och djur under den pågående pandemin.

LÄS MER HÄR
 

Pandemins dödlighet slog olika i Skåne

Under pandemins 2020 dog fler skåningar än vanligt. Men överdödligheten drabbade kommunerna mycket olika. I sju av Skånes kommuner avled färre än de föregående årens genomsnitt. Kanske finns det en förklaring.

LÄS MER HÄR
 

Pensionärsföreningar ska bryta isolering

Många äldre är ensamma och isolerade under covid-19-pandemin. Pensionärsorganisationerna fyller då en viktig funktion, för att stödja sina medlemmar och för att bidra till aktiviteter och bryta isolering. För att stärka deras arbete höjer nu regeringen statsbidraget till organisationerna med 15 miljoner kronor under 2021.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma