Lägesbild vecka 5 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 5

Förra veckan riktades Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn mot gym- och sportanläggningar.

- En stor andel följer lagstiftning men det finns oklarheter när det gäller avstånd mellan träningsmaskiner, Lars Sandahl, chef för Länsstyrelsen Skånes enhet för pandemitillsyn.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Sedan den 10 januari gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Lagen ger möjlighet till begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelserna kontrollerar att besluten följs och rapporterar lägesbilden vidare till Regeringskansliet.

- Fokus för tillsynen är information och rådgivning. Tillsyn har bedrivits såväl via kontroll på plats hos verksamhetsutövare - som distans.

Tips om trängsel

Anledningen till förra veckans tillsyn av gym- och sportanläggningar är att en stor del av anmälningarna från allmänheten har handlat om gym.

- Gym är en verksamhet där många människor kan befinna sig på en begränsad yta. Vi bedömer dock att en stor del av verksamhetsutövarna generellt efterlever lagstiftningen. I vissa fall har det krävts informationsinsatser och förtydliganden om vad som exempelvis är ett rimligt avstånd mellan träningsmaskiner, säger Lars Sandahl.

Den generella efterlevnaden i Skåne är fortsatt på hög nivå. Vissa kommuner upplever en osäkerhet vad gäller bedömningen av efterlevnad och endast 14 kommuner har angett grad av bedömd efterlevnad. Även efterlevandsgraden i kollektivtrafiken bedöms som hög. Jämfört med samma vecka föregående år så har resandet med buss minskat med 59 procent.

Färre smittade i Skåne

Samtidigt ser Region Skåne nu en tydlig nedgång av antalet smittade skåningar. Mest positivt är att antalet äldre med covid-19 fortsätter att minska, liksom antalet smittade på särskilda boenden.

– Smittspridningen i Skåne fortsätter att bromsa in och det gäller alla åldersgrupper. Speciellt glädjande är att antalet fall bland de äldsta minskar. Både på särskilda boenden och bland äldre som bor hemma, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Även antalet provtagningar minskar. Men eftersom andelen positiva också går ner är det inte minskad provtagning som orsakar det minskade antalet covidsjuka - utan det handlar om en reell nedgång.

Flera orsaker till minskningen

Eva Melander menar att minskningen av smittspridningen har flera orsaker. En av förklaringarna kan vara att Region Skåne numera åter rekommenderar alla, som bor med personer med konstaterad covid-19, att testa sig även om man är symtomfri.

– Den minskade smittspridningen beror även bland annat på att vi hjälpts åt med att följa de skärpta allmänna råden och pandemilagen. Det måste vi fortsätta med, för även om det nu ser lite ljusare ut kan vi tyvärr inte slappna av. Skåne har fortfarande en hög samhällssmittspridning och det är oroande med rapporterna över trängsel i olika offentliga miljöer, såsom kaféer och restauranger, den senaste veckan, säger Eva Melander.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Bra uppslutning när Svalövs LSS-personal vaccineras

Vaccinationen på Svalövs kommuns äldreboenden och LSS är igång sedan tre veckor tillbaka. Om leveransen av vaccin flyter på så är planen att brukare och personal ska vara vaccinerade i början på mars.

- Intresset för att vaccinera sig är mycket stort, säger Monica Ingves, verksamhetschef inom LSS.

 

Monica Ingves, verksamhetschef LSS, delar ut kexchoklad till Margareta Lindgen och Jörgen Jannesson, anställda inom LSS i Svalövs kommun.

Torsdagen den 28 januari var det dags för Svalövs kommuns LSS-personal att vaccinera sig mot covid-19. Totalt var det då 33 personer som vaccinerades.

- På ett boende var det 100 procent av personalen som valde att vaccinera sig. Endast ett fåtal har valt att inte göra det.

Kexchoklad med små hjärtan och ett tack – så uppmärksammades LSS personalen som valt att vaccinera sig.

Griptång som verktyg

- Chokladen delades givetvis ut på behörigt avstånd med hjälp av en griptång, säger Monica Ingves.

Två medarbetare som var på plats för vaccination var Margareta Lindgren och Jörgen Jannesson, båda jobbar inom LSS i Svalövs kommun. Förutom att minska risken för smittspridning på boendet ser Margareta Lindgren fram emot den större möjligheten att kunna träffa sina närstående i riskgruppen under mer normala former.

– Det är viktigt att ta emot vaccin så att vi får stopp på smittspridningen i samhället och kan skydda de känsliga brukarna inom LSS från smitta, säger Margareta Lindgren.

Besöksförbudet förlängs

Samtidigt förlängdes i veckan besöksförbudet på Svalövs kommuns äldreboenden, LSS-boenden och besök inom socialpsykiatrin fram till och med den 23 februari. Därefter tas ett nytt beslut.

- Tecknen börjar gå åt det positiva hållet men än är vi inte riktig där då vi känner att vi kan släppa på besöksförbudet. Det är hela tiden en svår avvägning vi måste göra men när vaccinationen på våra äldreboenden är klar så gör vi en ny bedömning och förhoppningsvis kan vi då också släppa på besöksförbudet, säger Madeleine Moberg, socialchef vård och omsorg.

LÄS MER HÄR
 

Kampanj för nytt vädervarningssystem

I april 2021 införs ett förnyat system för vädervarningar. Nu inleder SMHI en kunskapskampanj i sociala medier för att nå ut med informationen till allmänheten.

LÄS MER HÄR
 

Vaccinationsintyg blir digitala

Regeringen har gett Myndigheten för digital förvaltning (Digg) i uppdrag att projektleda arbetet med en digital infrastruktur för vaccinationsintyg.

LÄS MER HÄR
 

Misstänkt för spridning av militärhemlighet

En 42-årig åtalats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Personen misstänks för att själv och tillsammans med andra ha spridit hemliga och känsliga uppgifter på ett hemligt forum på internt.

LÄS MER HÄR
 

16 miljoner besök på krisinformation.se

Under 2020 kunde webbplatsen notera 16 miljoner besök - det kan jämföras med 2019 då sajten hade knappt 700 000 besök. Också räckvidden i sociala medier har ökat.

LÄS MER HÄR
 

Elever i Tomelilla får ersättning för mat

Gymnasieelever med distansundervisning kan få ersättning för matutgifter när de inte har tillgång till skollunch. I Tomelilla får eleverna 14,40 kronor per skoldag.

LÄS MER HÄR
 

Länsstyrelsen Skåne redo att bekämpa fågelinfluensan

 

Arbetet med att bekämpa fågelinfluensan, för att förhindra att smittan sprider sig i landet, fortsätter.

- På Länsstyrelsen har vi aktiverat en krisorganisation, ett epizootikansli, för att vara redo om smittan sprider sig vidare i Skåne, säger länsveterinär Lotta Berg.

Sverige har sedan november haft fem bekräftade fall av fågelinfluensa i tamfjäderfäbesättningar. Senaste fallet som konstaterades var den 18 januari på en stor en värphönsbesättning i Mönsterås, Kalmar län. Samtliga djur på anläggningen, två miljoner höns, ska nu avlivas och destrueras.

Risk att situationen förvärras

- I dagsläget bedömer länsveterinärerna att situationen i Skåne är hanterbar. Risken finns dock att situationen förvärras eftersom smittan finns bland de vilda fåglarna. Om situationen skulle förvärras kan behov av att utöka epizootikansliet för att stötta länsveterinärerna i deras arbete uppstå.

Vid utbrott av allvarliga smittsamma djursjukdomar i länet, så kallade epizootier, samverkar Länsstyrelsen med andra myndigheter i bekämpningen och samordnar vid behov de lokala aktörerna.

Vid utbrott har Jordbruksverket möjlighet att delegera uppgifter till Länsstyrelsen. I detta fall har Jordbruksverket hittills delegerat handläggning och beslut om tillstånd för transport av till exempel gödsel och konsumtionsägg i restriktionsområdena. Länsstyrelsen ansvarar också för att kontrollera att de restriktioner som gäller följs.

I Skåne är det sedan november fyra gårdar som drabbats av fågelinfluensa. Runt den första gården, där smitta bröt ut i november, har Jordbruksverket upphävt restriktionsområdena.

Ett intensivt arbete

- Ett intensivt arbete pågår på anläggningarna både i Skåne och Kalmar. Målsättningen är att snabbt stoppa vidare smittspridning, säger Lotta Berg.

Runt om i Europa rapporteras kontinuerligt om nya fall. Djurägare i hela landet uppmanas vara extra uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet.

- Inom beslutade restriktionsområdena runt drabbade anläggningar i södra Sverige gäller skyddsnivå 3. Detta innebär hårda krav kring biosäkerhet och att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar. I övriga Sverige gäller skyddsnivå 2 som också innebär förhöjd biosäkerhet, säger Lotta Berg.

LÄS MER HÄR
 

Hundar jagar corona på universitet i Miami

Florida international university planerar att låta specialtränade hundar patrullera skolan i hopp om att hitta personer som smittats av coronaviruset.

LÄS MER HÄR
 

Många allvariga it-incidenter i fjor

MSB mottog 286 rapporter om allvarliga it-incidenter från statliga myndigheter under 2020. Det visar årsrapporten för allvarliga it-incidenter som släpptes i veckan.

LÄS MER HÄR
 

Full fart på vaccinationsarbetet i Malmö

Bara en vecka efter att Pfizers vaccin mot covid-19 godkändes, började vaccineringen på Malmö stads särskilda boenden. Engagerade medarbetare, nya lösningar och ett gott samarbete både inom staden och med Region Skåne har varit avgörande för en snabb och effektiv start av vaccineringen.

 

Sjuksköterska Tanja Maikeshe pratar med Kurt Ljungdahl.

Arbetet följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning som säger att ”de personer som har det allra största behovet av skydd mot allvarlig covid-19-sjukdom ska bli erbjudna vaccination först”.

– Under de fyra första veckorna erbjöds vaccination till alla brukare och medarbetare inom kommunens 41 särskilda boenden. Nu är vi klara med dos 1 där och har börjat med dos 2 – det är en riktigt stor apparat. Bara den här veckan erbjuds brukare och medarbetare vaccination på 14 särskilda boenden, berättar vaccinationssamordnare Elina Opasiak på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.

Målsättningen är att både patienter och medarbetare på särskilt boende ska vara klara med både dos 1 och dos 2 under vecka 7.

LÄS MER HÄR
 

Hesa Fredrik ska bli bättre på att varna

En utredning ska se över varnings- och informationssystemet VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Syftet är ett mer sammanhållet regelverk som är säkert och tillämpbart i både fred och krig.

 
LÄS MER HÄR
 

Kampanj ska uppmärksamma våldet 

 

För femte året i rad genomförs kampanjen "Svartsjuka är inte romantiskt". Kampanjen, som pågår under februari - mars vill väcka eftertanke hos unga och få dem att fundera över hur deras relationer ser ut.

 

Kampanjen, som i år drivs av Jämställdhetsmyndigheten, länsstyrelserna och ungarelationer.se, lyfter ungdomar som en särskilt utsatt grupp. Därför är det viktigt att uppmärksamma våld i ungas partnerrelationer. Det handlar förstås om att förebygga våld men också om att identifiera den som blir utsatt och den som utsätter.

Synliggör våldet

- Om mäns våld mot kvinnor ska upphöra är det avgörande att vi börjar arbeta mot killars våld mot tjejer. Kampanjen "Svartsjuka är inte romantiskt" bidrar till att synliggöra det här våldet som varit alltför lite uppmärksammat. Vi vill få unga att tänka till vad som kännetecknar en bra relation, säger Frida Darj, utvecklingsledare på Länsstyrelsen Skåne.

I samband med årets kampanjstart lanseras också en webbplats för Svartsjuka är inte romantiskt. Webbplatsen riktar sig till unga i åldrarna 13 till 25 år.

Ny webbplats

På webbplatsen kan unga läsa mer om våld och få tips på vart de kan vända sig för att få stöd och hjälp. Webbplatsen riktar sig även till yrkesverksamma som möter och arbetar med unga. I Kampanjen ingår även tryckt och digitalt material. Planscher och visitkort går att beställa kostnadsfritt för alla yrkesverksamma som möter målgruppen unga. Det finns även filmer som kommer spridas via sociala medier.

LÄS MER HÄR
 

Nya riktlinjer för vaccinering 

 

De nya riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten för vem som ska vaccineras i nästa fas får konsekvenser för planeringen även i Skåne. Med begränsad vaccintillgång är det viktigt att de som löper störst risk alltid prioriteras först.

Folkhälsomyndigheten ändrar prioritering för när olika grupper ska vaccineras mot covid-19. Åldersgränsen för fas två sänks från 70 till 65 år samtidigt som nya medicinska riskgrupper inkluderas i samma fas.

– Vi får sannolikt räkna med att det kommer att ta något längre tid att vaccinera klart den här gruppen, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne.

LÄS MER HÄR
 

Forskare undersöker pandemins klimatpåverkan

 

Nedstängningar av samhällen till följd av den pågående coronapandemin har lett till att de globala utsläppen av koldioxid har minskat under 2020. Forskare på SMHI ska nu undersöka hur stimulansåtgärder kan påverka klimatet.

LÄS MER HÄR
 

Stort intresse att hjälpa till under pandemin

Pandemin har lett till ett högt tryck på vårdplatserna på de skånska sjukhusen. Därför har Region Skåne vänt sig till personer som kan hjälpa till i vården. Sedan 11 november har över 3 000 personer anmält intresse för att förstärka vården. Av dem har drygt 2 500 slussats vidare till Region Skånes olika förvaltningar för en eventuell anställning.

 

Ann-Sofie Hansson, pensionerad sjuksköterska.

LÄS MER HÄR
 

SKR vill ha tydligare regler för digitala möten

SKR anser att bestämmelserna för digitala politiska sammanträden behöver förtydligas. I en begäran till regeringen påpekar förbundet att behovet är akut. Kommunallagen reglerades 2014 för att ge möjlighet att kunna delta på distans vid fullmäktige- och nämndssammanträden. Möjligheten har dock inte använts i någon större utsträckning förrän nu under den pågående pandemin

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma