Lägesbild vecka 6 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 6

Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn riktades förra veckan mot livsmedelsbutiker.

– Vi bedömer att verksamhetsutövare generellt följer lagstiftningen - däremot noteras att kunder i vissa fall inte följer direktiven i butiken. Även efterlevnaden i Skåne bedöms som generellt hög, säger Fredrik Kristell, krisledningschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Fredrik Kristell, krisledningschef på Länsstyrelsen Skåne.

Fokus för tillsynen är information samt rådgivning och tillsyn har bedrivits såväl genom kontroll på plats som på distans.

– Livsmedelsbutiker är överrepresenterade i inkomna anmälningar och Länsstyrelsen Skånes fokus har därmed legat på anmälda butiker. I urvalet har även ingått någon butik i ort med stor smittspridning och större kedjor i större orter.

Generellt följer verksamhetsutövarna lagstiftningen väl. Några problem som har identifierats är att kunder i vissa fall inte följer direktiven i butiken.

– Folk bildar klungor och står och pratar. Butiker med postutlämning har vid vissa tider svårt att undvika trängsel och mindre butiker har svårt att lösa trängselproblem vid kassorna, säger Fredrik Kristell.

Hög efterlevnad

Denna vecka anger majoriteten av kommunerna som rapporterat in en hög efterlevnad. Malmö stad rapporterar om en kraftig minskning av rörlighet generellt i samhället. Malmö anser att lönehelger medför risk för ökat tryck på pubar, restauranger, och köpcentrum. Perstorps kommun rapporterar att förhållandevis få använder munskydd i kollektivtrafiken.

Enligt Region Skåne fortsätter den positiva trenden med färre smittade och färre sjuka i covid-19 i Skåne. Minskningen sker i alla åldersgrupper, men har bromsat in något bland unga tio till 19 år. Positivt är också att antalet fall minskar ytterligare bland de allra äldsta och på särskilda boenden.

– Det är glädjande att den positiva trenden fortsätter. Men utvecklingen är helt beroende på hur väl alla fortsätter att följa de skärpta allmänna råden och de lagar som gäller för att hindra smittspridningen, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Vanligt med infektioner

Samtidigt förlängs rekommendationen om att högst en tredjedel av gymnasieeleverna kan vara närvarande i skolan till och med vecka 9. Februari och mars är månader där luftvägsinfektioner är vanligt förekommande.

Inför sportlovet betonar Eva Melander vikten av att skåningarna fortsätter följa råden – så att smittspridningen kan minska eftersom den ligger på en hög nivå.

– Det bästa rådet är att stanna hemma. Väljer man ändå att åka till en plats med snö ska det ske på ett smittsäkert sätt. Man kan köra bil eller åka tåg. Men man ska inte knyta nya kontakter eller träffa nya människor. Det gäller att följa de allmänna regler som gäller på samma sätt som man gör hemma, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Mammor hjälper helsingborgare att förstå

Rätt kunskap och information. Det är två viktiga faktorer för att hindra smittspridningen av covid-19 – men även för att minska oron i samhället. I Helsingborg hjälper stadsdelsmammorna till att kommunicera med invånare som kan vara svåra att nå.

 

Huda Adil och Cathylyn Ramos är två av stadsdelsmammorna.

- Folk behöver information, för det är inte alla som vet vad som gäller med corona. Folk är förtvivlade och förvirrade och de hänger inte riktigt med på vad som händer i samhället, säger Khawla Ibrahim, processledare på arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborgs stad.

De frivilliga kvinnorna vill sprida rätt kunskap och ringer upp till de som inte talar svenska för att dela information om restriktioner, oro gällande vaccin samt svara på frågor. Stadsdelsmammorna försöker även nå ut till de som har begränsat kontaktnät och erbjuder stöd till de som mår dåligt och känner sig ensamma på grund av social distansering.

Handbok underlättar kommunikation

- För att möjliggöra stadsdelsmammornas initiativ har Helsingborgs stad utvecklat en handbok och utbildning i kommunikationsstöd för arbetet med covid-19. Materialet uppdateras kontinuerligt med nya frågor och svar.

Handboken kan även användas för att stötta andra nyckelpersoner som har fått ta emot många samtal om pandemin, restriktioner och vaccin.

- Vi ser indikatorer på att vissa målgrupper inom staden använder sina personliga nätverk snarare än officiella källor för att kunna värdera information. Genom samspel med föreningar och nyckelpersoner, med kopplingar till dessa nätverk, kan vi se till att fler invånare får säker information.

Staden har även ordnat mobiltelefoner som mammorna turas om att använda för att tjänstgöra under bestämda tider. Alla involverade ställer upp på frivillig bas.

Sedan starten i december har tre grupper med 33 stadsdelsmammor, som pratar arabiska, farsi, dari, filippinska och engelska, ringt till över 1 000 personer.

De vanligaste frågorna är relaterade till vaccinet och vaccinationstider, munskydd, närvaro i skolan och barnomsorg.

- Det finns invånare i Helsingborg som är så rädda att de vägrar låta sina barn gå till skolan. Det finns också människor som inte förstår allvaret med restriktionerna. De fortsätter att träffas och leva som vanligt, men är inte medvetna om riskerna vid social kontakt.

Nordiska mammor

Idén kommer från ett nätverk som vi är med i med Norge och Danmark som heter “Nordic Neighbourhood Mothers”. I Oslo har man en jourtelefon där man svarar på frågor från invånarna.

Genom att ringa hem till människor får man även en chans att ställa frågan kring hur man mår i hushållet. Det blir ett samtal med möjlighet att samla in frågor som kan vara viktiga för staden att arbeta med. Pilotaktiviteten pågår till den 21 februari. Därefter sker en utvärdering som kan leda till en möjlig förlängning beroende på resultat.

- Stadsdelsmammorna har ett bra förtroendekapital. Inte bara i sina områden utan även på arbetsplatserna där de jobbar. Flera av kvinnorna delar informationen via sociala medier, säger Khawla Ibrahim.

LÄS MER HÄR
 

Sverige och Finland stärker samarbetet

Sverige och Finland intensifierar samarbetet och informationsutbytet i frågor som gäller krisberedskap, civilt försvar och räddningstjänst.

LÄS MER HÄR
 

Systemfel ger fler it-incidenter

Pandemin har inte återspeglats i innehållet i inkomna it-incidentrapporter. Det visar MSB:s sammanställning över inrapporterade it-incidenter.

LÄS MER HÄR
 

Skånekommuner ligger tio-i-topp i trygghet

Öppna jämförelser visar hur vanligt det är med personskador, brott samt oro och otrygghet bland invånarna. Jämförelserna, som ges ut av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och MSB visar att antalet olyckor, bränder och brott är relativt konstant på nationell nivå de senaste tio åren.

LÄS MER HÄR
 

Fyra miljoner för uppskjuten vård

Regionerna får fyra miljoner för uppskjuten vård och covid-19-relaterad vård. Medlen ska använda för att hantera kostnader.

LÄS MER HÄR
 

Lockdowns påverkan på smittspridningen

En beräkningsmodell från Imperial College förklarade nästan hela vårens minskande smittspridning med lockdown.

LÄS MER HÄR
 

Ny kampanj - konstiga tider ger konstiga vanor

 

Konstiga tider = konstiga vanor. Det lyfter landets 21 länsstyrelser i en gemensam kampanj riktad mot unga vuxna som lanserades i måndags.

– Vi vill tacka för allt de har varit villiga att försaka med anledning av coronapandemin och samtidigt inspirera dem till att orka hålla i ett tag till, säger Dolores Peraic, kommunikationschef på Länsstyrelsen Skåne.

När spridningen av covid-19 tog ny fart i Sverige under hösten 2020 var vuxna i åldern 20-29 år en av de grupper där smittan bredde ut sig som mest. I den här åldern lever många ett socialt liv med stora nätverk, rör sig mycket ute i samhället och riskerar därigenom både att själva smittas av covid-19 och att smitta andra.

Liver är på paus

– Många unga vuxna vill resa, festa, umgås med vänner, studera, skaffa sitt första jobb och kanske träffa sin blivande partner. Mycket av är nu på paus. De unga vuxna förtjänar ett tack för att de är villiga att göra den uppoffringen.

Samtidigt är pandemin långt ifrån över. För att livet ska kunna bli normalt igen måste vi fortsätta med alla de här konstiga nya vanorna.

Inga pekpinnar

– Kommunikationen under pandemin har många gånger fokuserat på allt man inte får göra. I kampanjen undviker vi pekpinnar och manar i stället till eftertanke och ökad medvetenhet kring de små – men mycket viktiga saker vi gör, säger Dolores Peraic.

Kampanjen ”Konstiga tider = konstiga vanor” rullar nu på länsstyrelsernas Instagram- och Facebookkonton och Instagram stories. Materialet finns även tillgängligt i WIS för kommuner och andra aktörer som vill sprida det i sina kanaler.

LÄS MER HÄR
 

Så har de offenliga måltiderna ändrats

Mindre hälsosamt måltidsutbud och stängda seniorrestauranger, men också ökad krisberedskapsförmåga och samarbete över gränser.

LÄS MER HÄR
 

Ökad risk för död vid psykisk sjukdom

Bland äldre – 60 plus – med psykossjukdom och bipolär sjukdom är andelen döda i covid-19 nästan fyra gånger så stor, som hos psykiskt friska i samma ålder.

LÄS MER HÄR
 

Malmö efterlyser coronaberättelser

Pandemin liknar inget vi tidigare varit med om. Nu samlar Malmö Stad in invånarnas upplevelser för att berätta för framtiden genom Malmö Stadsarkivs minnesinsamling.

- Stadsarkivet efterlyser berättelser om hur just invånarna upplever denna tid, säger arkivpedagog Karin Sjöberg.

 

Sedan våren 2020 har Malmö Stadsarkiv samlat in berättelser om den pågående pandemin. Att följa variationen över tid är viktigt för kulturarvet.

- Kanske har synen på pandemin förändrats? Vi vill veta hur människor hanterar och anpassar sin vardag efter alla dessa månader.

Frågorna i webbformuläret handlar bland annat om hur det är det att leva i en tid präglad av ovisshet och osäkerhet. Vilka känslor väcker viruset hos dig och hur påverkas din vardag?

- Alla kan fylla i vilka frågor som passar dem bäst. Men det går också bra att skicka in en egen berättelse, exempelvis funderingar, delar av en dagbok, en dikt med mera, säger Karin Sjöberg.

LÄS MER HÄR
 

Lantbruksåtgärder ger effekt på elnätet

Nu startar Lantbrukseffekten, ett projekt som ska undersöka hur lantbrukare i Skåne kan stötta elnätet genom att antingen producera el eller låta bli att använda el när elbehovet i nätet är som högst.

 
LÄS MER HÄR
 

Senaste rapporten om beteende

Nästan nio av tio anser att de själva följer myndigheternas restriktioner ganska eller mycket bra. Knappt fyra av tio uppger att andra gör det.

LÄS MER HÄR
 

Statistik - så många jobbade hemifrån 

Sex av tio statsanställda jobbade hemifrån under januari, visar en ny rapport från Arbetsgivarverket. Men andelen skiljer sig kraftigt åt mellan myndigheter.

LÄS MER HÄR
 

Skånes Stadsmission ställer om för att hjälpa

Eva Emmelin, kommunikatör på Skåne Stadsmission.

 

Coronaviruset påverkar livet för människor som redan lever i utsatthet. För många hemlösa, äldre och barnfamiljer i fattigdom är läget akut.

- För att kunna hjälpa samhällets mest utsatta under pandemin har vi ställt om våra verksamheter, säger Eva Emmelin, kommunikatör på Skåne Stadsmission.

Varje dag möter Skåne Stadsmission mellan 500-700 personer som lever i utsatta livssituationer. Det kan handla om psykisk ohälsa, hemlöshet och fattigdom.

- Vuxna och barn får stöd i vår öppna verksamhet, på våra boenden, våra hälsovårdsmottagningar och vår nattjour. Vi finns här varje dag, året runt.

Kylan gör det extra svårt

Skåne Stadsmission har verksamheter i Malmö, Kristianstad och Helsingborg, där de bland annat erbjuder frukostservering, lunch, dusch, kläder, rådgivning, ungdomsgrupper, sjukvård och värmestuga.

- Med anledning av coronaviruset gör vi vårt yttersta för att kunna ge akut hjälp till behövande människor. Just nu är det dessutom kallt, vilket betyder ett extra utsatt läge för Skånes hemlösa. En sak är säker, vi behövs - nu kanske mer än någonsin, säger Eva Emmelin.

Pandemin innebär att Skåne Stadsmission har fått ställa om verksamheten och prioritera om så att människor ska fortsätta ha tillgång till akut hjälp i form av mat, kläder och vila/boende.

- Vi håller våra öppna mötesplatser öppna, men med extra fokus på hygien och begränsade kontaktytor mellan såväl medarbetare som gäster och deltagare. Vi ser naturligtvis också till att vi aldrig är för många personer i lokalerna.

Ska ut på stan

Omställningen innebär även regelbundna lägesavstämningar med Smittskydd Skåne, digital rådgivning och träffar utomhus och avstånd och skyddsutrustning i kontakt med brukare. Under februari-mars planerar Skåne Stadsmission att vara ute på stan i Malmö för att prata om verksamheten och kommunicera med de utsatta grupperna om vaccination och rekommendationer.

- Vi hoppas nå ännu fler än vi redan gör och kommer med hjälp av volontärer att bjuda på kaffe och svara på frågor, säger Eva Emmelin.

LÄS MER HÄR
 

Så ska skåningarna vaccineras

 

Region Skåne är redo att snabbt utöka vaccineringen mot covid-19 så snart leveranserna kommer. Alla vuxna som bor eller vistas i Skåne kommer att erbjudas gratis vaccin och för den breda allmänheten ska externa vaccinatörer hjälpa till.

Region Skåne har upphandlat externa vaccinatörer för att så snabbt som möjligt kunna vaccinera den breda allmänheten när de stora vaccinleveranserna väl kommer längre fram i vår. Kapaciteten beräknas ligga på drygt 140 000 doser i veckan utöver den vaccinering som redan görs idag på vårdcentralerna och sjukhusen.

– Vi arbetar nu för att alla skåningar ska kunna vaccineras så snart det finns mer vaccin. För den breda allmänheten i åldersgruppen 18-64 år har vi valt att sluta avtal med externa leverantörer, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

LÄS MER HÄR
 

Pandemin påverkar barn och unga

 

En ny IFAU-antologi belyser hur coronapandemin påverkar barn och unga i Sverige. De större riskerna för barn från redan utsatta miljöer, skolfrånvarons omfattning och långsiktiga samhällsekonomiska kostnader är några frågor som tas upp.

LÄS MER HÄR
 

Hatbrott - det angår oss alla

Den 24 mars bjuder Länsstyrelsen Skåne och Malmö stad in till en konferens på temat hatbrott. Konferensen riktar sig främst till dig som arbetar inom skola, socialtjänst, fritid och som samordnare inom mänskliga rättigheter, diskriminerings-, brottsförebyggande- och folkhälsofrågor.

 

– Hatbrott är ett samhällsproblem som angår oss alla. Att det kan upplevas som svårt att tala om får aldrig vara en orsak till att inte lyfta fram problematiken, säger Thomas Bull, trygghetsutvecklare Malmö stad.

Hatbrott är ständigt närvarande för utsatta grupper såsom till exempel judar, muslimer, afrosvenskar, kristna, romer och hbtq-personer. Ungdomar och vuxna vittnar om hur de och andra ofta blir utsatta för kränkningar och förolämpningar på grund av hudfärg, etnicitet, religion och sexuell identifiering.

Lokala problembilder

- Utgångspunkten för det brottsförebyggande arbetet är den lokala problembilden. Det är även på kommunal nivå som vi tydligast ser resultat av förebyggande insatser. Vi stödjer kommunernas förebyggande arbete genom att till exempel erbjuda kompetensutveckling, metod- och processtöd och nätverksträffar, säger Annika Wågsäter, brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen Skåne.

Få kränkningar polisanmäls

Enligt en studie som Brottsförebyggande rådet genomfört uppger en femtedel av alla som utsatts för brott att det fanns ett hatbrottsmotiv. Det är dock få av dessa kränkningar och brott som polisanmäls.

- Kommunerna har, tillsammans med polisen, genom sin nära kontakt med medborgarna stor kunskap om de lokala behoven och förutsättningar för att förebygga brott och är därmed en viktig brottsförebyggande aktör. Syftet med konferensen är att sätta fokus och öka kunskapen om hatbrott, säger Annika Wågsäter.

LÄS MER HÄR
 

MSB föreslår ersättare till Rakel

MSB föreslår ett nytt kommunikationssystem, samt förslag på teknisk lösning och rollfördelning.

LÄS MER HÄR
 

Utlånade terminaler förstärkningsresurs

Trettiofem Rakelterminaler har skickats som en förstärkningsresurs till en gård i Småland.

LÄS MER HÄR
 

"Man kan inte informera bort rädsla"

"Konspirationsteorier om coronapandemin och vacciner är ett försök att göra världen begriplig. Det går inte att informera bort misstro mot myndigheterna".

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma