Lägesbild vecka 7 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 7

Region Skånes positiva neråtkurvor har mattats av. För att smittspridning inte ska ta fart igen krävs att skåningarna följer de allmänna råd som gäller.

- Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn riktades förra veckan mot mindre livsmedelsbutiker som inte tillhör någon butikskedja, säger Lars Sandahl, chef för Länsstyrelsen Skånes enhet för pandemitillsyn.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Tillsynen bedrivs där den bedöms minska smittspridningen i störst omfattning. Anledningen till fokus på livsmedelsbutiker är att de är överrepresenterade i de inkomna anmälningarna.

- Vi noterar dessutom att kunskapen om lagen är lägre bland verksamhetsutövare i mindre butiker. Men vi märker också att det finns en stor vilja bland butiksägarna att göra rätt och ta till sig vår information.

I första hand ges råd, information och uppmaningar till verksamheter. Målet är att verksamheten frivilligt ska rätta till brister.

- Här ser vi verkligen att vår tillsyn gör nytta och har ett stort värde, säger Lars Sandahl.

Hög efterlevnad

Utifrån förra veckas rapporter från kommunerna bedöms efterlevnaden vara hög. Något som lyfts som en ökad risk för smittspridning är sportlovet, biblioteksbesök, shopping, nöje och kommande lönehelg.

Enligt Region Skåne är både sportlovet och muterade virusstammar ett orosmoment framöver. Den senaste veckostatistiken visar att minskningen av antalet covidfall i Skåne har bromsat in rejält. För att smittspridning inte ska ta fart igen krävs att skåningarna följer de allmänna råd som gäller.

- Minskningen av antalet fall planar tyvärr ut. Och det gäller i alla åldersgrupper, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Det är en fortsatt hög provtagning och andelen positiva fall bland dessa minskar, men även här har minskningstakten planat ut.

- Det är ett skört läge nu, allt står och väger. Om vi inte håller i det här kan smittspridningen åter ta fart vilket i sin tur kommer att innebära en ökad belastning på vården.

Stanna i bubblan

Eva Melander uppmanar därför alla skåningar att fortsätta att hålla sig till råd och restriktioner: att hålla sig i sin egen bubbla, undvika nya kontakter, om möjligt arbeta hemma och undvika onödiga resor.

- Fortsättningen påverkas av hur vi alla beter oss i samhället, säger Eva Melander.

Folkhälsomyndighetens nuvarande leveransplaner för vaccin mot covid-19 påverkar vaccinationstakten i Region Skåne. Framför allt under februari och mars är tillgången fortsatt starkt begränsad. Så fort de stora vaccinleveranserna kommer har Region Skåne material, personal och kapacitet för att snabbt och säkert börja vaccinera allmänheten.

- 70 procent av skåningarna kommer att kunna ha erbjudits en första vaccindos före sista juni. Däremot ser vi problem att uppnå det nationella målet om att en lika stor andel också ska vara färdigvaccinerade med två doser då, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Lomma möter seniorerna på hemmaplan

Pandemin har inneburit att många verksamheter har fått ställa om sin verksamhet.

När inte Lomma kommuns Mötesplatser inte längre kunde ta emot besökare beslöt verksamhetens tre samordnare att flytta aktiviteterna in i besökarnas hem, via internet.

 

Samordnarna Anette Alvarsson, Margareta Thulin och Birgitta Khullar leder programmet.

Varje måndag sedan den 9 november har Anette Alvarsson, Margareta Thulin och Birgitta Khullar filmat olika inslag och delat med sig av dem på lomma.se.

Avsnitten kan ha varierande innehåll, med allt från information om vaccin, yogapass, kulturhistorisk vandring, föreläsning om välfärdteknik till nyårskarameller. I december publicerades även en julkalender med filmatiserade inslag varje dag fram till julafton.

Information om vaccinationer

I senaste avsnittet fick tittarna möta Lomma kommuns Fixare Miljan Andric vars jobb bygger på att hjälpa äldre för att förebygga fallolyckor i hemmet.

I avsnittet veckan före var demenssjuksköterskan Jeanette Brink i studion för att berätta om koordineringen av vaccinationerna.

- Vi tog upp frågor som risken för biverkningar, vaccinets skyddseffekt, prioriteringsordning, ansvar och vikten av att följa rekommendationerna, säger Anette Alvarsson som arbetar på Mötesplatserna i Bjärred och Lomma.

Vårens inslag är planerade, det kommer inslag om Lomma kommuns volontärverksamhet, påsk pyssel och om kommunens offentliga konst.

- I höstas fick vi en ett par VR glasögon i gåva av Spf i Bjärred. Glasögonen kommer vi att undersöka i ett inslag. Vi är oerhört flexibla, skulle det komma förslag utifrån så är det prioriterat.

Pandemilunch

Nu på måndag den 22 februari så filmgänget in till Restaurang Havsblick som har lunch för avhämtning nu i pandemitider.

- Responsen har varit ibland överväldigande positivt. Många tycker det är trevligt att titta på oss och vi är kända ansikte, vilket ger en viss trygghet. Sedan vet seniorerna att vi finns bara ett telefonsamtal bort om de har behov av att prata bort en stund.

Enligt Anette Alvarsson är syftet med filmerna att med hjälp av värdeskapande innehåll informera kommunens seniorer. Men filmerna är också ett sätt bryta deras ensamhet.

- Vi tar upp både aktuella ämnen och lite trevligheter och hoppas vara en ljuspunkt i tillvaron, säger Anette Alvarsson.

LÄS MER HÄR
 

Ny dansk lag kan tvinga till isolering

På tisdag ska danska Folketinget ha en första omröstning om en epidemilag som ger möjlighet till nya tvångsåtgärder. Bland annat ska grupper som vistats på en plats med smitta kunna tvingas i isolation.

LÄS MER HÄR
 

Hjärtdöd vanligare hos covidsjuka

Dödligheten vid plötsligt hjärtstopp är högre hos personer med covid-19, visar en ny studie. Resultaten är en väckarklocka för både allmänhet och vårdgivare, menar de ansvariga bakom forskningen.

LÄS MER HÄR
 
 

Nörda ner dig om oro

Vad är det för röst som mal i huvudet? Varför vill den inte sluta och varför har vi blivit så upptagna av den? Den 26/2 nördar vi oro tillsammans med Roland Paulsen – docent i sociologi, medarbetare på Dagens Nyheters kultursidor samt författare till bland annat boken ”Tänk om – en studie i oro”. I boken tecknar Roland Paulsen ett panorama över orons kulturella variationer och historiska utveckling. Via oron erbjuder han läsaren en djupdykning i mysteriet varför det materiella välståndet välsignat livet i allt utom ett: hur vi mår. Nördsalongen är Länsstyrelsen Skånes samtalsserie som lyfter och hyllar specialkunskap och expertis – det nördiga. Samtalet sänds live på Nördsalongens Facebooksida med start kl. 08:30.

LÄS MER HÄR
 

Nya begränsningar i tillfällig pandemilag

Vid händelsen att smittläget kraftigt försämras ser regeringen behov av att möjliggöra nedstängning av verksamheter.

LÄS MER HÄR
 

Sociala medier leder inte till polarisering

Medieforskare ser få tecken på att det nya medielandskapet är boven till växande politisk polarisering.

LÄS MER HÄR
 

Skånesoldater fick hjälpa att bevaka gränsen

 

Aleksandar Vekovic, Södra skånska regementet tycker att det var en intressant upplevelse.

Den 160 mil långa gränsen mot Norge stängdes den 3 februari för att stoppa spridningen av coronaviruset. Mellan den 4 och 14 februari stöttade Försvarsmakten polisen genom att observera, dokumentera och återrapportera trafikflödet vid ett flertal gränspassager längs norska gränsen i Värmland och Dalarna.

Drygt 130 anställda soldater och befäl från Södra skånska regementet, Skaraborgs regemente, Göta ingenjörregemente och Luftvärnsregementet stöttade Polisen i arbetet att observera, dokumentera och rapportera om bilar som passerade in i Sverige.

Bra samarbete

- Kompaniet var organiserade i fem plutoner och var utspridda över halva Värmland längs gränsen. Soldaterna visade flexibilitet och vårt samarbete med Polisen har varit bra, säger Dan Andrén, Södra skånska regementet, som var chef för gränskompaniet.

När Södra skånska regementet fick uppdraget att stötta Polisen längs gränsen, fick inte förband som står i beredskap användas. Under 2021 ansvarar Södra skånska regementet för ett flertal militära förband som på kort varsel kan sättas in både nationellt och internationellt.

Snabbt på plats

Därför fick förbandet gå ut och fråga om det fanns frivilliga. På under tolv timmar från att uppdraget kom in till Försvarsmakten hade ett 30-tal frivilliga soldater och officerare påbörjat resan mot Värmland.

- Jag är relativt nyanställd så det har varit en intressant upplevelse. Från början fick vi inte så mycket information och uppgiften har väl inte varit så svår, men visst känns det att man bidragit och stöttat polisen i deras arbete. Samtidigt har det blivit lite team-building med gruppen, säger Aleksandar Vekovic, Södra skånska regementet.

LÄS MER HÄR
 

Viktigt att rapportera om utlandsresor

Skåningar som varit utomlands ska berätta det för vården om de har en tid bokad. Det gäller även om man inte har covidsymtom.

LÄS MER HÄR
 

Mer kunskap om radiokommunikation

Ett forskarteam på FOI har tagit fram metoder och rekommendationer för att minska kommunikationsstörningar.

LÄS MER HÄR
 

Ny film ska hjälpa butiker följa att lagen

Så följer du som har butik den tillfälliga covid-19-lagen. Nu har Länsstyrelsen Skåne gjort en film med tips och åtgärder för näringsidkare.

Filmen är en förkortad information om vad den tillfälliga covid-19-lagen kan innebära för dig som verksamhetsutövare inom handel. Tänk på att alla smittskyddsåtgärder du vidtar ska dokumenteras och kunna visas upp vid en tillsyn. Några tips och åtgärder som du ska ta: räkna ut maxantalet besökare, se till att maxantalet inte överskrids, anvisa och skylta tydligt och ge möjlighet till handdesinfektion.

LÄS MER HÄR
 

Bättre läge för grundvattennivåerna

Mer nederbörd än normalt har bidragit till att grundvattennivåerna har återhämtat sig rejält, enligt Sveriges Geologiska Undersökning.

 
LÄS MER HÄR
 

Äldreomsorgens arbete jämförs

Det finns stora skillnader i hur kommunerna arbetar med att förebygga undernäring, trycksår och fallskador munhälsa hos äldre. Det visar Socialstyrelsens nya öppna jämförelser av vård och omsorg om äldre.

LÄS MER HÄR
 

2:4 pengar stärker Sveriges förmåga

Beslut för vilka som ska tilldelas medel under perioden 2021-2023 har nu fattats.
"Anslag 2:4 är ett av de viktigaste verktygen vi har för att stärka utvecklingen inom totalförsvaret och krisberedskap".

LÄS MER HÄR
 

EU öppnar upp för stöd till företag

Mellan 2021 och 2023 kommer EU att finansiera ett omställningsarbete till följd av coronapandemin, det så kallade React-EU-programmet.

Pengarna ska stärka näringslivets förmåga att ställa om och utifrån regionala behov ska företagen erbjudas hjälp. Det kan handla om rådgivning, coachning, finansiella stöd och andra insatser riktade till små och medelstora företag.

React-EU är riktat mot sex tematiska inriktningar. Regionerna kommer ha möjlighet att bedriva projekt inom följande inriktningar: Digital omställning, grön omställning, innovation, internationalisering, företagsfrämjande systemet och branschsatsningar.

- Primär målgrupp för stödet just nu är de branscher som drabbats särskilt hårt av varsel, uppsägning och konkurser under pandemin; t.ex. besöksnäringen, resebranschen, sport-, fritids- och nöjesverksamheter, säger Jörgen Dehlin, EU-projektutvecklare på Länsstyrelsen Skåne.

LÄS MER HÄR
 

Företagspanel tyder på ljusare framtid

Den ekonomiska aktiviteten mätt som sysselsättning, investeringar och produktion är fortsatt mycket låg. Men framtidsutsikterna har ljusnat betydligt. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel med svar från 5 100 företag.

LÄS MER HÄR
 

Färre anmälda brott under pandemin

Totalt sett anmäldes 113 202 brott i januari 2021, vilket var 11 procent lägre än i januari 2020. Både totalt sett och för de flesta brottskategorier präglades nivån av relativt kraftiga minskningar i januari 2021 jämfört med i januari 2020.

LÄS MER HÄR
 

Region Skåne pausar självtester i helgen

Region Skåne pausar uthämtning av självtester på apoteken under helgen. Beslutet har tagits efter att ett fåtal incidenter rapporterats i andra regioner där provtagningspinnar gått av i munnen i samband med provtagning.

– Provtagningspinnarna ska gå att bryta av, men problemet är att vissa av dem har visat sig brytas för lätt. Vi kommer att byta ut provtagningspinnarna och säkerställa att nya självtest finns på plats på apoteken på måndag, säger Louise Nylén, vd på Dynamic Code, som ansvarar för leverans och analys av självtester till Region Skåne.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma