Lägesbild vecka 8 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 8

Under förra veckan fokuserade Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn på sportlovsaktiviteter.

- Vi har arbetat proaktivt så att verksamhetsutövarna skulle ha möjlighet att vidta de åtgärder som krävs, säger Lars Sandahl, chef för Länsstyrelsen Skånes enhet för pandemitillsyn.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Tillsynen av sportlovsaktiviteter har handlat om besök, kontakt eller utskick till verksamhetsutövare inför veckans skollov.

- Tillsyn har även bedrivits via besök på större handelsplatser samt mindre butiker som inte ingår i en butikskedja.

Enligt Lars Sandahl bedömer Länsstyrelsen Skåne att verksamhetsutövare generellt efterlever lagstiftningen väl och har god kunskap om covid-19-lagen.

Fortsätt att hålla ut

Även den generella efterlevnaden i Skåne bedöms som hög - dock rapporteras det att man ser en svag ökning av aktivitet på arbetsplatser.

Samtidigt är smittspridningen i Skåne fortsatt hög och Region Skåne betonar vikten av att fortsätta följa råd och restriktioner.

- Vi har ett fortsatt tufft läge med vissa positiva tecken framför allt bland de äldre. Det är därför oerhört viktigt att fortsätta följa restriktionerna som gäller. Vi måste hålla avstånd, vara noga med handhygien och stanna i vår egen bubbla, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Stort intresse

Nu har alla särskilda boenden i Skåne fått vaccin mot covid-19. Hittills har 89 procent av de äldre har tackat ja till vaccin och hunnit få båda doserna. Intresset för vaccinet är nästan lika stort bland personalen. Där har 86 procent vaccinerat sig. Det gör att smittspridningen bland de äldre fortsätter att minska.

Totalt har cirka 85 000 doser getts och 28 000 skåningar är helt vaccinerade. Även personer med daglig hemtjänst och hemsjukvård samt hemtjänstpersonalen är igång. Ett intensivt arbete för att bli klara med dessa grupper pågår.

- Nu förflyttar vi oss i nästa fas med marsdoserna. Primärvården börjar snart att vaccinera de som är 65 år och äldre. All information kommer skickas med brev från Region Skåne och vi börjar med de äldsta. Man kommer kunna boka tid först när man fått brevet, säger Maria Landgren.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Dags för vaccination av 65-åringar

 

Snart börjar Region Skåne att vaccinera skåningar som är födda 1956 eller tidigare. Nästa vecka skickas ett personligt informationsbrev med erbjudande om vaccin mot covid-19. Först ut att få hem brev nästa vecka är de allra äldsta, 85 år eller äldre.

LÄS MER HÄR
 

Svedala hjälper till att fördela munskydd

Socialstyrelsens donation på 600 000 munskydd delas nu ut till landets kommuner och regioner. För Skånes del handlar det om 13 kommuner som ska dela på 80 000 munskydd.

 

Dennis Wallin och Stefan Jack-Rosén hämtade Vellinges munskydd i veckan.

Socialstyrelsen har under hanteringen av covid-19 mottagit donationer av minst 600 000 munskydd typ 1. I början av februari gick myndigheten ut med frågan till Länsstyrelserna om det fanns ett behov ute i länen. Länsstyrelse kontaktade Region Skåne och samtliga länets kommuner för att höra om intresse fanns. 13 kommuner nappade och Svedala räddningstjänst fick uppdraget att organisera utdelningen.

- De regioner och kommuner som erhåller munskydd betalar endast transportkostnaden för leveransen. I onsdags landade munskydden i Skåne och hos Svedalas räddningstjänst för att senare distribueras till kommunerna, säger Mikael Jönsson, räddningschef i Svedala kommun.

Flest skydd till Lund

Först ut att hämta var Vellinge kommun som fick 9 000 munskydd. Flest munskydd tilldelas Lund som får 10 000. På plats två i antal munskydd kommer Hässleholm, Vellinge och Ystad med 9 000 munskydd vardera. Kävlinge och Perstorp får 8 000. Åstorp och Bromölla får 7 000, Simrishamn och Skurup får vardera 5 000. Lägst antal går till Staffanstorp, Osby och Svedala som får vardera 1 000 munskydd.

- När frågan gick ut om vem som kan stötta med att organisera utdelningen var det en självklarhet att ställa upp. Det är viktigt att vi hjälper varandra i Skåne.

Bra samarbete

Svedala räddningstjänst har ett väl utvecklat samarbete med både grannkommunerna och i länet. Detta gäller både den förebyggande och den operativa delen av arbetet. Förutom räddningstjänståtagandet enligt lagen om skydd mot olyckor arbetar räddningstjänsten i Svedala även med kommunal krisberedskap och kommunal säkerhet.

- Vid olyckor stöttar kommunerna varandra med resurser och specialkompetenser. Samverkan är en viktig del av krisberedskapsarbetet, säger Mikael Jönsson.

 

Bank-id slogs ut - hot mot företag ökar

Bank-id hade i veckan störningar i sin tjänst på grund av en överbelastningsattack. "Sedan i höstas har vi sett en kraftig ökning av angrepp relaterade till finansiella system i Europa".

LÄS MER HÄR
 

Fortsatt hög risk för fågelinfluensan

Fågelinfluensa har nyligen konstaterats på fler fjäderfäanläggningar. Det gäller en gård med 14 000 ekologiska slaktkycklingar i Linköpings kommun samt en besättning med cirka 470 fasaner i Skurup.

LÄS MER HÄR
 
 

Drop-in för covidtest på Rosengård

I mitten av mars utökar vårdcentralen Kryddgården i Malmö sin verksamhet med en provtagningslokal. Där kan man snabbt och smidigt testa sig och få direkt svar samt språkanpassad information.

Gratis och smidig provtagning är en nyckelfaktor för att bekämpa smittspridningen av covid-19 i hela Skåne. Därför utökar vårdcentralen Kryddgården i Malmö om några veckor sin verksamhet med en provtagningslokal där man snabbt och smidigt kan testa sig och få direkt svar samt språkanpassad information. Den som fått positivt svar för covid-19 genomgår då även en smittspårningsintervju.

Testa vid minsta symtom

Detta är ett samarbete mellan Region Skåne, Malmö stad och Länsstyrelsen Skåne samt lokala föreningar och organisationer. Region Skåne rekommenderar alla att testa sig vid minsta symtom. Boka självtest gör man enkelt, snabbt och kostnadsfritt via 1177.se.

Om man av olika skäl inte kan använda sig av 1177.se hänvisas man till vårdcentralerna och det är därför den aktuella utökningen av vårdcentralen Kryddgården görs.

Pågår ett halvår

Satsningen i Rosengård ska pågå i sex månader eller så länge det behövs. Liknande verksamhet kan komma att upprättas även på andra orter i Skåne.

LÄS MER HÄR
 

Vetenskap stärker kommunikationen

Vetenskapsrådet får i uppdrag att bedriva kommunikationsinsatser och medverka till att vetenskapligt underbyggda fakta om vaccination mot covid-19 kommuniceras.

LÄS MER HÄR
 

Fler krigsplaceras på myndigheter

Allt fler myndigheter krigsplacerar sin personal i den egna organisationen. Det kan innebära att Försvarsmakten kortsiktigt riskerar att tappa kompetens.

LÄS MER HÄR
 

Hässleholm lyfter längtan hos personalen

 

Linda ser fram emot att åka till jobbet.

Längtan efter det ”vanliga” livet är stor. För många kanske större än de hade trott. Det har Hässleholms kommun tagit fasta på i coronakampanjen ”Det här hade jag aldrig kunnat tro!”.

- Många medarbetare gör samma jobb som tidigare, fast i en förändrad situation. Det lyfter vi, så att vi tillsammans orkar lite till, säger Ida Forsberg, kommunikatör vid Hässleholms kommun.

På ett eller annat sätt har pandemin påverkat de flesta. Lärare, vaktmästare, undersköterskor och tekniker är några av Hässleholms kommuns medarbetare som längtar efter att få återgå till en social tillvaro.

- I åtta små avsnitt delar medarbetare med sig av sina tankar om den nuvarande situationen och vad de längtar efter i sin arbetsvardag. Vi lyfter dem med hopp, allvar och med en liten glimt i ögat, säger Ida Forsberg.

Ensamt på hemmakontoret

Bilderna publiceras på Hässleholms kommuns Facebook och i kommunens interna nyhetsbrev. I ett av inläggen berättar Linda, kommunikatör på barn- och utbildningsförvaltningen, vad hon uppskattar i vardagen.

”Det kan bli lite ensamt på hemmakontoret. Jag uppskattar verkligen våra videomöten och att det blir lite mer tid med familjen. Det jag ser fram emot när corona klingar av är att få åka till jobbet och träffa kollegorna igen.”

Längtar efter glädjen

Undersköterskan Susanne längtar efter vardagen på äldreboendet:

”Det jag uppskattar i vardagen är de små mötena vi har på tu man hand med våra boende. De äldre är så positiva, trots att det är så annorlunda. Det jag ser fram emot när corona klingar av är att få se glädjen hos våra boende när de kan träffa sina anhöriga som vanligt igen. När de kan ha besök, utan restriktioner.”

Även Ida Forsberg saknar det ”vanliga” livet och att få träffa kollegorna igen.

- Det händer något när vi träffas på riktigt! Jag ser fram emot de små diskussionerna i vardagen, att vara i sammanhanget.

 

Nominera en stjärna på källkritik

För femte året i rad ska priset "Det gyllene förstoringsglaset" delas ut till personer, initiativ eller organisationer som gjort enastående insatser för källkritik och kritiskt tänkande på nätet.

LÄS MER HÄR
 

Här ökar Skånes befolkning mest

De kommuner i Öresundsregionen som har haft starkast befolkningstillväxt under året är Svedala, Staffanstorp och Båstad i Skåne samt Höje Taastrup utanför Köpenhamn som alla växt runt 2 procent under 2020.

LÄS MER HÄR
 

Distansundervisning för Skånes elever

Region Skåne har beslutat att distansundervisning ska gälla för högstadier och gymnasieskolor i Skåne under kommande vecka. Detta för att hindra smittspridningen från att ta fart efter sportlovet.

LÄS MER HÄR
 

Kollektiv kärlek ska stoppa smittan

Hjärta till dig som håller avstånd. Hjärta till dig som väntar på din tur. Hjärta till dig som avstår. Genom att sprida kärlek hoppas Skånetrafiken att vi får rätsida på vardagen.

 

- Pandemin har ställt samhället på ända. Inte minst för kollektivtrafiken. För att få rätsida på vardagen krävs att vi agerar tillsammans, säger Anna Bothom, evenemangsansvarig på Skånetrafiken.

Kampanjen startade 11 februari med att Skånetrafiken smyckade tio hållplatser i Skåne. Även deras kundcenter har smyckats med hjärtan med tänkvärda budskap.

- På bussar där det står ej är i trafik har texten ersatts budskapet ”hjärta till dig!”.

Bra respons

Enligt Anna Bothom är kampanjen väldigt uppskattad och har fått fantastisk respons.

- Vi får många glada tillrop och flera som delat bilder i sociala medier och taggat Skånetrafiken. Även personliga meddelande har skickats där folk har tackat oss för att vi sprider kärlek.

Kärlekskampanjen, som avslutas i morgon den 28 februari, har sin bakgrund i att Skånetrafiken ville uppmärksamma Alla hjärtans dag.

Tack för att folk håller avstånd

- Det handlar om att dela med sig av känslor och att visa varandra uppskattning. Men när vi inte kan ses och inte kan krama varandra, får vi hitta andra sätt.

Ett värmande ord på vägen. En omtanke. Och samtidigt ett tack till alla skåningar som tagit sitt ansvar genom att resa kollektivt endast om det är nödvändigt.

I december 2020 var det 53 procent färre som reste med Skånetrafikens bussar än året innan. En viktig faktor för att minska smittspridningen i samhället.

- Alla måste dra sitt strå till stacken, vi ställer upp för varandra. Små värdefulla uppoffringar i vardagen som betyder mycket. Det vill vi passa på att uppmärksamma och ge vår kärlek till. Tillsammans får vi rätsida på vardagen, säger Anna Bothom.

LÄS MER HÄR
 

MSB slog rekord i insatser under 2020

Under 2020 har MSB genomfört fler insatser än någonsin – hela 260 stycken internationellt och nationellt. Ökningen beror bland annat på hanteringen av covid-19 och släckningsinsatserna.

LÄS MER HÄR
 

47-åring misstänks för spioneri

En 47-årig man åtalatades i veckan för spioneri. Personen misstänks för att under flera år ha träffat en rysk diplomat i syfte att överlämna uppgifter till denne mot betalning.

LÄS MER HÄR
 

Svart kampanj ger hopp om bättre tider i Höganäs

Nytt utseende ska få invånarna att lyfta blicken. Höganäs kommuns senaste nya svarta coronakampanj ska ge hopp om bättre tider.

 

Höganäs kommun har tidigare bland annat jobbat med foton och intervjutexter vad gäller coronakommunikation på sociala medier.

- Nu ville vi ha ett annat grafiskt uttryck som sticker ut under våren 2021. Syftet är att skapa uppmärksamhet i ämnet och minska smittspridningen av covid-19, säger Milli Lembke, grafisk kommunikatör i Höganäs kommun.

Sluta låtsas. Det är inte som vanligt. Det du gör spelar roll. Budskapen skulle vara seriösa men samtidigt uppmuntrande - att vi tillsammans kan nå vägen mot en vanlig vardag.

- Den svarta bakgrundsfärgen visar att ämnet är allvarligt men när man läser texten så väcker den också hopp. Vi kombinerade budskapet med hashtagen #motenvanligvardag.

Fyra olika texter portioneras ut på sociala medier med ett budskap i veckan.

- Vi har även lagt ut budskapen på våra digitala tv-skärmar runt om i kommunens organisation och köpt reklamplats för budskapet i tryckt form på soptunnor runt om i centrala Höganäs, säger Milli Lembke.

 

Temporära flygplatser höjer beredskapen

För att täcka behoven för sjukvården i detta skede av pandemin ger regeringen Trafikverket i uppdrag att omgående förhandla och ingå överenskommelser med 16 flygplatser över hela landet om temporär beredskap.

LÄS MER HÄR
 

Uteliv är inne i skånska strövområden

Aldrig förr har uteliv lockat så många människor ut i skog och mark som nu. Under vecka 8 har Stiftelsen Skånska Landskap fyllt kalendern med smittsäkra aktiviteter.

LÄS MER HÄR
 

60 miljoner ska stärka civilsamhället

Organisationer inom civilsamhället, såsom sociala hjälporganisationer som till exempel arbetar med personer i hemlöshet, har centrala roller när det gäller att nå och stödja människor i utsatta situationer. Satsningen på 60 miljoner kronor för 2021 syftar till att stärka civilsamhället.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma