Lägesbild vecka 9 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 9

Efterlevnaden i Skåne är generellt god - men Malmö stad har noterat en svag ökning av aktiviteter på olika platser. Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn har under den gångna veckan riktats mot verksamhetsutövare som arrangerar aktiviteter under sportlovet.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Under den gångna veckan har Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn fokuserat främst på verksamhetsutövare som har aktiviteter under sportlovet – så som gym- och sportanläggningar samt butiker i köpcentrum.

- Anledningen till att man har fokuserat på nämnda verksamhetsutövare är för att det har funnits en ökad aktivitet hos dessa under sportlovet, säger Lars Sandahl, chef för Länsstyrelsen Skånes enhet för pandemitillsyn.

Problem vid ingångar

Tillsyn har bedrivits via såväl besök på plats som på distans.

- Vi bedömer att verksamhetsutövare generellt efterlever lagstiftningen väl och ser inga större problem förutom vid ut- och in passage i lokaler, där det kan uppstå trängsel.

Lars Sandahl poängterar att tillsynen i första hand handlar om att ge råd, information och uppmaningar till verksamheter. Målet är att verksamheten frivilligt ska rätta till brister.

- Vi märker att det finns en stor vilja att göra rätt och ta till sig vår information, säger Lars Sandahl.

Ökad aktivitet i Malmö

Under vecka 8 har kommunerna sammanfattningsvis rapporterat att efterlevnaden generellt sett kan betraktas som god. Malmö stad rapporterar om ökad aktivitet och Burlövs kommun rapporterar att yngre invånare har svårt att hålla avstånd.

Samtidigt har utvecklingen med minskad smittspridning i Skåne stannat av. Nu hänger utvecklingen inte bara på vaccinleveranserna utan även på att skåningarna fortsätter att följa de regler och rekommendationer som gäller.

- Om en stor del av befolkningen hinner bli vaccinerade till sommaren kanske vi kan lätta på åtgärderna och börja återgå till ett lite mer normalt liv då. Nu gäller det att inte snubbla på mållinjen, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Region Skåne konstaterar att den brittiska muterade virusstammen har blivit allt vanligare i Skåne. Virusstammar med de två mutationer, som är typiska för den brittiska muterade stammen, visar på en ökning från 12 procent, under vecka fyra och fem, till 25 procent under vecka sju. Under vecka åtta var motsvarande siffra 33 procent.

Ändrad smittspårning

En åtgärd för att minska smittspridningen är smittspårning. Personer med bekräftad covid-19 kontaktas av smittspårare för att svara på frågor om vilka man träffat och var man har varit sedan första symtom och 48 timmar bakåt, istället för 24 timmar som gällde tidigare. Både den smittade personen och hens hushållskontakter får förhållningsregler enligt smittskyddslagen.

- Vi befinner oss i en form av platå när det gäller smittspridningen. Avgörande för hur det kommer se ut framöver är hur vi alla agerar, säger Eva Melander.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

"Vaccinationsviljan är helt fantastiskt"

 

Vaccinationsviljan bland Skånes äldsta, 85 år och äldre, är glädjande hög. Så stor att brevutskick till nästa grupp skjuts fram något. Men det påverkar inte vaccinationstakten. Region Skåne räknar med att erbjuda vaccin snabbare framöver.

LÄS MER HÄR
 

Stöd till drabbade företag förlängs

Omsättningsstödet till enskilda näringsidkare förlängs till att även omfatta mars och april 2021.

- Regeringen har föreslagit att förlänga stödet som bidrar till att mildra de ekonomiska konsekvenserna med anledning av covid-19, säger Patrik Åkesson, tillförordnad chef vid enheten för statliga bostadsstöd på Länsstyrelsen Skåne.

 

"Viktigt med omsättningsstöd", säger Patrik Åkesson.

Omsättningsstödet till enskilda näringsidkare riktar sig de som har drabbats av ett större tapp i omsättningen till följd av den pågående pandemin.

Stödet, som infördes i november 2020 och omfattade tiden mars – juli 2020, har nu öppnat med en ny ansökningsomgång som omfattar tiden augusti 2020 – februari 2021. Inom kort kommer ett motsvarande stöd riktat till handelsbolag, inklusive kommanditbolag, som har minst en fysisk person som delägare att införas.

Många företag lider

- Omsättningsstödet är ett oerhört viktigt och prioriterat uppdrag i dessa tider. Många berörda näringsidkare är angelägna om att få ekonomisk ersättning så fort som möjligt för att överleva. Regeringen har meddelat att båda stöden förlängs till att även omfatta stödperioderna mars och april 2021.

Omsättningsstödet för enskilda näringsidkare är öppet för ansökan sedan den 2 mars och aviserade stöd med förlängning öppnar så fort erforderliga beslut är fattade.

Har betalt ut 120 miljoner

I en första ansökningsomgång har Länsstyrelsen Skåne hittills betalt ut 120 miljoner till enskilda företagare. Handläggningen av det nya stödet innebär att Länsstyrelsen Skåne har bemannat upp och är väl förberedda för ett ökat antal ansökningar.

- Enligt regeringens beräkningar kan drygt 41 000 näringsidkare komma att söka stödet. Vi räknar med drygt 7 000 ansökningar till Länsstyrelsen Skåne, som ska handlägga ansökningar från Skåne, Blekinge och Kronobergs län, säger Patrik Åkesson.

LÄS MER HÄR
 

Ökat fokus mot djurrättsaktivister

Polisen i polisregion Syd, som innefattar Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skåne, kommer från och med nu att arbeta med prioriterat fokus mot olaglig djurrättsaktivism.

LÄS MER HÄR
 

Desinformation gror i hälsokriser

FOI-rapporten visar på en rad sårbarheter: Allt från myndighetsinformation som drunknar i informationsflöden till bedrägerier och försök till politisk påverkan.

LÄS MER HÄR
 

Barbro Holmberg och Mikael Damberg.

 

Utredning om det civila försvaret klar

I måndags överlämnades betänkande av utredningen om civilt försvar ”Struktur för ökad motståndskraft” till inrikesminister Mikael Damberg.

- Ett av förslagen är att Sverige delas in i sex civilförsvarsområden, där landshövdingen i Skåne Anneli Hulthén leder arbetet i Södra civilområdet, säger Linnéa Nordin, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

De länsstyrelser som föreslås bli civilområdesansvariga och därmed civilområdeschefer är länsstyrelsen i Norrbotten, länsstyrelsen i Örebro län, länsstyrelsen i Stockholm, länsstyrelsen i Östergötlands län, länsstyrelsen i Västra Götalands län och Länsstyrelsen Skåne. I det södra civilområdet föreslås Skåne, Blekinge och Kronobergs län ingå.

Landshövdingen leder arbetet

Landshövdingen i de aktuella länen föreslås leda arbetet inom civilområdet och kommer enligt förslag att stödjas av ett beredskapskansli.

- Enligt utredningens förslag ska civilområdeschefen svara för den primära kontakten med Försvarsmaktens militärregion när det gäller totalförsvarsplanering. Civilområdescheferna ska också verka för länsöverskridande samordning av förberedelser och planering inför fredstida kriser.

Utredningen har bland annat lämnat följande förslag: Tio nya beredskapssektorer och fyra särskilda beredskapsområden, en utvecklad ansvarstrappa för statliga myndigheter gällande det civila försvaret, en indelning av landet i större geografiska områden för civil ledning och samordning, att MSB får ett övergripande ansvar för planeringen av civilt försvar samt en ny lag om kommuners och regioners beredskap.

Skickas på remiss

- Utredningen föreslår även att möjligheten för staten att vid vissa räddningsinsatser ta över ansvaret för kommunal räddningstjänst koncentreras till de länsstyrelser som också har uppgiften att vara civilområdeschef, säger Linnéa Nordin.

Inrikesminister Mikael Damberg uttryckte i veckan att ambitionen är att kunna besluta om en ny struktur för ansvar och ledning inom det civila försvaret så snart som möjligt under den pågående försvarsbeslutsperioden. Utredningen kommer nu att skickas på remiss.

LÄS MER HÄR
 

Covid-19 ökar risken för gravida kvinnor

Socialstyrelsen bedömer att kvinnor som får en covid-19-infektion under den senare delen av graviditeten har en högre risk än andra att föda för tidigt.

LÄS MER HÄR
 

Rekordstort tryck på SOS Alarm

Trycket på larmnumret 112 var det största någonsin. Samtalen till informationsnumret 113 13 ökade med 6 761 procent jämfört med året innan.

LÄS MER HÄR
 

E-tjänst förenklar  rapportering om covidtest i Höganäs

När det första fallet med covid-19 kom till vård- och omsorgsverksamheterna i Höganäs, upptäckte kommunens vårdbolag snabbt vikten av att rätt personer fick information om smittan.

 

Björn Höjing Burle och Martin Hagman har byggt upp en e-tjänst för sjuksköterskorna att rapportera provtagningen i.

- Vi gjorde ett flödesschema med vilken information som skulle spridas, på vilket sätt och till vem, säger Martin Hagman, enhetschef Höganäs Omsorg AB.

Från början skickade Martin Hagman själv ut mejl till en adresslista med 60 personer och för att skapa en överblick på hur många provtagningar som gjordes.

Många mejl att hantera

Men när åtgärder behövde sättas in hos alla vårdtagare, både de med misstänkt och de med konstaterad smitta, var det till slut så många mejl att hanteringen i excel inte räckte till.

Man startade då i stället en e-tjänst för sjuksköterskorna att rapportera provtagningen i. Varje gång någon testas för covid-19 startar sjuksköterskan ett nytt ärende i e-tjänsten. Resultatet är snabbare och säkrare hantering, plus lägre administrativ belastning på verksamheterna som istället kan fokusera på att bekämpa covid-19.

- Ett fåtal chefer och vår medicinskt ansvariga sjuksköterska får lov att ändra i ärenden. På vardagar är det alltid jag som sköter uppdateringarna och på helgerna är det den som har hälso- och sjukvårdsberedskap, säger Martin Hagman.

Håller tillbaka smittspridningen

På det viset kan uppdaterad information om smittan skickas ut alla dagar i veckan, vilket gör det enklare att hålla tillbaka smittspridningen. Dessutom lagras all information i ärendena och den kan enkelt överföras till excel vilket gör det möjligt att göra statistiska uppföljningar.

- Förhoppningsvis har vi också fått färre smittade vårdtagare. Det är den stora vinsten och hela syftet med vårt arbetssätt. Hade vi vetat hur stort detta skulle bli hade vi kunnat lägga upp vissa delar på ett annat sätt. Kanske hade ytterligare några aktiviteter kunnat automatiseras, säger Martin Hagman.

 

Region Skåne vill att fler testar sig

På grund av fortsatt hög samhällsspridning av covid-19 rekommenderar nu Region Skåne fler personer att testa sig. Från och med fredagen den 5 mars vill regionen att kollegor till smittade ska göra ett test.

LÄS MER HÄR
 

Förteckning över gällande föreskrifter

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att föra en förteckning över föreskrifter med stöd av den tillfälliga covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

LÄS MER HÄR
 

Ett år sedan första covid-fallet i Skåne

I tisdags har det gått ett år sedan första covid-fallet upptäcktes i Skåne. Den första patienten, en 25-årig forskarstudent från Spanien, hade haft förkylningssymptom som kom och gick under ett tag. Snuva, hosta och nysningar.

 

Marcus Björklund, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Skåne.

Den 2 mars mådde Ignacio Rus sämre och fick lite svårare att andas. Han ringde 1177 och blev uppmanad att ta sig till provtagningen vid infektionsmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund, Sus.

- Sent på eftermiddagen ringde en läkare och undrade hur det var med mig och berättade att jag hade covid-19. Jag var inte rädd eller orolig för jag mådde relativt bra. Jag tog reda på så mycket jag kunde på nätet men var mest orolig för att ha smittat människorna runt mig, säger Ignacio Rus, som blev den första som konstaterades ha drabbats med covid-19 i Region Skåne.

Samverkar med länets aktörer

Några dagar tidigare, 28 februari 2020 gick Länsstyrelsen Skåne upp i stabsläge. Samma dag som första covid-fallet i Skåne konstaterades hölls en samverkanskonferens i syfte att skapa en gemensam lägesbild och identifiera samverkansbehov.

- Den övergripande inriktningen för vårt arbete var och är fortfarande att stötta länets aktörer i förberedelser för och hantering av smittspridning i länet, säger Marcus Björklund, beredskapsdirektör.

Att verka för samordnad information och att ansvariga myndigheters budskap når ut är en annan viktig del i Länsstyrelsen Skånes arbete. Efter samverkanskonferenserna följer en del för kriskommunikation där länets kommunikatörer bland annat diskuterar samordnade budskap.

Koll på beredskapen

- Vi aktiverade tidigt regional samverkan för att få en överblick över länets beredskap, samt identifiera samverkans och åtgärdsbehov och kommunikationsbehov- och insatser. Stora delar av våren genomfördes samverkanskonferenserna tre gånger i veckan - i nuläget hålls de en gång i veckan.

Samma vecka började Länsstyrelsen Skåne begära in lägesrapporter från kommunerna för att få en överblick över vad som behöver åtgärdas samt konsekvensbedömningar på samhällsviktiga verksamhet.

- Lägesbilderna har regelbundet tagits fram som ett underlag för såväl lokal, regional och nationell nivå där informationen anpassats till respektive mottagare. Till exempel skickar vi varje vecka en lägesbild som hamnar hos Regeringskansliet, säger Marcus Björklund.

Under 2020 genomförde Länsstyrelsen Skåne ungefär 75 samverkanskonferenser och publicerade 80 regionala samlade lägesbilder.

- En specifik uppgift för händelsen som vi har samordnat i länet är frågan om skyddsutrustning där vi gått från akuta lägen under våren 2020 till relativt god tillgång på skyddsutrustning inom kommunal verksamhet i dagsläget.

Verkställer regeringens beslut

Länsstyrelsen Skåne är en viktig aktör för att verkställa regeringens beslut vilket syns i de regeringsuppdrag som länsstyrelserna har fått.

- Tittar vi fortsatt framåt är frågor som tillsyn och beslut inom pandemilagen, stödutbetalningar till näringslivet, kommunikation, samverkan och stöttning inom provtagning och vaccinationssamordning områden som staben och andra delar av Länsstyrelsen kommer få ägna mycket tid och arbete med. Vi behöver också vara på tårna och våga arbeta med planering för allt som behöver göras efter pandemin, säger Marcus Björklund.

 

Skåne glömde testa Hesa Fredrik

Första måndagen i mars var inte som vanligt i fem sydskånska kommuner. Vanligtvis ljuder då larmsystemet “Hesa Fredrik”. Men denna dag glömde räddningstjänsten att testa larmet.

LÄS MER HÄR
 

Mer pengar till personlig utrustning

Regeringen har beslutat att ytterligare förlänga den period som privata utförare av personlig assistans kan ansöka om ersättning för skyddsutrustning. Totalt har 75 miljoner kronor avsatts extra.

LÄS MER HÄR
 

Medvind för nya vädervarningar

SMHI:S kunskapskampanjen om de nya vädervarningarna har gått över förväntan.

- Hittills har inläggen i SMHI:s egna sociala kanaler nått sammanlagt över 390 000 konton, där Facebook varit mest bidragande plattform, säger Madeleine Säll, kommunikatör på SMHI.

Under vecka fem till sju har SMHI publicerat inlägg med information om de förnyade vädervarningarna på SMHI:s sociala medier. Syftet är att informera om det nya vädervarningssystemet som träder i kraft den 14 april 2021.

Aktörerna på tårna

- Samarbetet genom delningar från andra aktörer har haft stor påverkan på resultatet. Mest på tårna var många aktörer under den första veckan när det gällde att dela SMHI:s inlägg vidare.

Nu har SMHI inlett marknadsföringsfasen på sociala medier och vissa av dessa inlägg riktas mot specifika målgrupper. Marknadsföringen kommer pågå i tre veckor, därefter är det dags att utvärdera och planera för nästa steg, inför att övergången till det förnyade systemet sker den 14 april.

Aktiviteter på social media

Utöver detta kommer SMHI under vårmånaderna arrangera några interaktiva aktiviteter i sociala kanaler, såsom frågestund och quiz på temat förnyade vädervarningar.

- Fortsätt gärna sprid information i era sociala medier och andra digitala kanaler. Vi är också tacksamma om ni sprider de informationsblad som finns på svenska och engelska, säger Madeleine Säll.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma