Lägesbild vecka 10 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 10

I samband med löneutbetalning och sportlov ökade rörelsen inom shopping och nöjen markant. Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn under vecka 9 visar att verksamhetsutövare generellt följer lagstiftningen.

- Länsstyrelsen Skåne har kontaktat verksamhetsutövare som driver mindre butiker inom bok- och blomsterhandel för distanstillsyn, säger Fredrik Kristell, krisledningschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Under den gångna veckan har Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn bedrivits brett gentemot olika typer av verksamheter, både via distans och i fält. Förutom distanstillsynen mot mindre butiker har Länsstyrelsen Skåne besökt såväl mindre butiker som större livsmedelsbutiker och gym.

- Bedömningen är att verksamhetsutövare fortfarande generellt efterlever lagstiftningen väl.

Under vecka nio anger majoriteten av Skånes kommuner en hög efterlevnad - bortsett från tre kommuner som anger mycket hög och en kommun som anger medel.

Fler rör på sig

- Enligt Malmö stad har kombinationen av vinterlovsledighet och löneutbetalning gjort att rörelser inom shopping och nöje ökat, säger Fredrik Kristell.

Samtidigt ligger smittspridningen i Skåne på en fortsatt hög nivå. Positivt är att smittspridningen bland de allra äldsta är mycket låg och vaccinationsviljan på särskilda boenden är närmast total. 95 procent är vaccinerade.

- Antalet covidfall totalt har minskat något mellan vecka åtta och nio. Vi ligger sedan fyra veckor på en milt nedåtsluttande platå. Andelen positiva fall minskade från 12 till 10 procent inom självprovtagningen, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Dock har den brittiska virusvarianten mellan vecka fyra och vecka åtta ökat från 12 till 33 procent av positiva prov ifrån Skånes självprovtagning.

Inte läge att slappna av 

- Den brittiska virusvarianten har fått fäste i Skåne. Det innebär att vi fortsatt måste hålla i våra åtgärder och skruva på dem något ytterligare, vilket hela Sverige gör. Det är totalt sett en något ljusare bild jämfört med för två veckor sedan, men vi har fortfarande cirka 400 nya covidfall varje dag, så det är inte läge på att slappna av än, säger Eva Melander.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Avstånd gäller även efter vaccinering

 

I takt med att Skånes allra äldsta får vaccinet blir det lättare för dem att träffa nära anhöriga. Men både för den som blivit vaccinerad och den som haft covid-19 är det viktigt att fortsätta att följa de allmänna råden som gäller på grund av pandemin.

LÄS MER HÄR
 

Fokus på pandemin i årets RSA

Vart annat år redovisar Länsstyrelsen Skåne en regional risk- och sårbarhetsanalys, RSA. RSA handlar om att minska sårbarheten i samhället och göra oss mer förberedda på att hantera kriser.

- Årets redovisning har ett särskilt fokus på pandemin och de erfarenheter som hanteringen av covid-19 hittills gett oss, säger Emma Andersson, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

 

Risk- och sårbarhetsanalysen ska underlätta samhällsplaneringen.

Med anledning av covid-19 pandemin blev datumet för redovisning av RSA 2020 uppskjutet till början av år 2021. Analysen rapporteras till Regeringskansliet och MSB.

- Erfarenheterna från hanteringen av covid-19 är ovärderliga för arbetet med krisberedskap och totalförsvar och har hjälpt till att stärka förmågan i många delar av verksamheten.

Underlag för beslutsfattare

Syftet med RSA är att ge underlag för beslutsfattare och verksamhetsansvariga för samhällsplanering och bidra till en beskrivning av riskbilden för hela samhället.

- Målet är att underlaget som risk- och sårbarhetsanalysen genererar i större utsträckning ska kunna användas som stöd vid strategisk planering samt för beslut om prioriteringar och robusthetshöjande åtgärder på olika områden.

Behov av att ha koll

Samhällsviktig verksamhet och kontinuitetshantering är exempel på områden inom krisberedskapen som kommit att bli högaktuella under pandemin. Det har handlat om behov att prioritera personal inom samhällsviktig verksamhet för barnomsorg och provtagning av covid-19.

- Dessa exempel visar på behovet att ha koll på och kunna prioritera samhällsviktig verksamhet, säger Emma Andersson.

 

112-appen ska användas för tips

Polisen hade planer på att importera nederländska Burgernet till Sverige. Men myndigheten har tänkt om. Nu vill man i stället använda 112-appen för att få in tips om brott och försvunna personer.

LÄS MER HÄR
 

Pollen påverkar motståndskraften

En studie visar att antalet infekterade i covid-19 (räknat per 100 000 invånare) är signifikant högre vid höga pollenhalter. Det är också ett lägre antal infekterade vid låga pollenhalter.

LÄS MER HÄR
 

Färre resor minskar utsläppen.

 

Corona minskar Länsstyrelsens klimatavtryck

Totalt har Länsstyrelsen Skånes koldioxidutsläpp från tjänsteresor och övriga transporter minskat med 45 procent under år 2020 jämfört med 2019. Även förbrukningen av verksamhetsel har sjunkit, med en minskning på 8 procent.

- Covid-19 pandemin påverkade i fjor Länsstyrelsen Skånes miljöavtryck till det bättre, säger Johanna Ragnarsson, miljöstrateg.

​Enligt Länsstyrelsen Skånes rese- och mötespolicy ska medarbetare undvika privat bilkörning i tjänsten så mycket som möjligt. Anledningen är att körningen ligger bakom en oproportionerligt stor andel av myndighetens koldioxidutsläpp.

Undviker resa kollektivt

- Under pandemin har vi frångått denna regel mer än vanligt, för att undvika resor med kollektivtrafik. Trots att andelen bilresor med privat bil kan tänkas ha ökat på grund av pandemin så har inte den totala resträckan med privat bil ökat jämfört med 2019 och det har inte heller gett utslag i ökade koldioxidutsläpp från vårt resande.

En positiv trend

Framför allt kan man se en minskning av resande utanför länet med flyg och tåg men även bilresandet har minskat.

- Oavsett Corona har vi under flera års tid haft en positiv trend i vårt miljöarbete och ett minskat klimatavtryck till följd av att vi kontinuerligt jobbar med åtgärder. Under 2020 har vi bland annat installerat solceller på Stenshuvuds förvaltningskontor, vilket minskade elanvändningen i parken med 20 procent, säger Johanna Ragnarsson.

 

Mer pengar för lån till vaccininköp

Folkhälsomyndighetens kan få högre låneram för vaccininköp och andra beredskapsinvesteringar. Syftet är att skapa ett ökat utrymme att teckna avtal med tillverkare av vaccin mot covid-19.

LÄS MER HÄR
 

Tio år sedan olyckan i Fukushima

Strålsäkerhetsmyndigheten blickar tillbaka och framåt: Hur påverkades det japanska samhället då och idag? Vilka lärdomar tar kärnkraftsindustrin och SSM med till framtidens utvecklingsarbete?

LÄS MER HÄR
 

Zahra Abdi - samhällskommunikatör, Mehran Redjamand - verksamhetschef för Kryddgårdens vårdcentral, Ziad Jomaa - chef på Länsstyrelsen Skånes enhet för samhälls- och hälsokommunikation och Islam Rezeq, samhällskommunikatör.

Premiär för drop-in-testning i Rosengård

På måndag öppnar en provisorisk provtagningslokal vid vårdcentralen Kryddgårdeni Malmö. Syftet är att man snabbt och smidigt kan testa sig och få direkt svar samt språkanpassad information.

- Satsningen i Rosengård ska pågå i sex månader eller så länge det behövs. Liknande verksamhet kan komma att upprättas även på andra orter i Skåne, säger Ziad Jomaa, chef på Länsstyrelsen Skånes enhet för samhälls- och hälsokommunikation.

Provtagningslokalen intill vårdcentralen på Kryddgården i Malmö står nu klar. På måndag morgon öppnar provtagningen och redan under eftermiddagen kommer Länsstyrelsen Skånes samhälls- och hälsokommunikatörer att vara på plats för att hjälpa till med att informera invånarna.

Ett projekt i samarbete

- Testboden på Kryddgården är ett samarbete mellan Region Skåne, Länsstyrelsen Skåne, Malmö Stad samt lokala föreningar och organisationer.

Länsstyrelsen Skåne har i projektet bidragit med både experthjälp och finansiering av den temporära lokalen. Under projekttiden kommer Länsstyrelsen Skåne även bistå med samhälls- och hälsokommunikatörer som talar arabiska, somaliska och dari.

 

- Språkanpassad information är oerhört viktigt för att nå ut till målgruppen nyanlända. Region Skåne rekommenderar alla att testa sig vid minsta symtom – men det är kanske inte alla som klarar att logga in på 1177 och boka ett test på vårdcentralen.

Arbetar med att informera nyanlända

Till vardags arbetar samhälls- och hälsokommunikatörerna med att möta nyanlända i Skånes kommuner och förmedlar grundläggande kunskaper om samhälle och hälsa på de nyanländas modersmål. Samhälls- och hälsokommunikatörerna möjliggör viktig information och dialog om bland annat demokrati, jämställdhet, föräldraskap och hälsa i Sverige. Gratis och smidig provtagning är en nyckelfaktor för att bekämpa smittspridningen av covid-19 i Skåne.

- Om man av olika skäl inte kan använda sig av 1177.se hänvisas man till vårdcentralerna och det är därför den aktuella utökningen av vårdcentralen Kryddgården görs. Den som fått positivt svar för covid-19 genomgår då även en smittspårningsintervju, säger Ziad Jomaa.

LÄS MER HÄR
 

Nu kan kommunen stänga av platser

Från och med i torsdags får kommuner enligt den så kallade begränsningsförordningen meddela föreskrifter om förbud mot att vistas på en särskilt angiven plats.

LÄS MER HÄR
 

Inga besöksförbud på äldreboende

Inget äldreboende har nu rätt att låsa dörrarna för närstående. Trots hög smittspridning i samhället har vaccinationerna mot covid-19 fått god effekt i äldreomsorgen.

LÄS MER HÄR
 

Ny statistik visar att skola är nyckeln till jämställdhet

Coronapandemin slår olika hårt mot män och kvinnor. Extra hårt drabbade är kvinnor med låg utbildningsnivå och med svag anknytning till arbetsmarknaden.

 

Utbildning är viktigt för att skapa jämställdhet i samhället.

- Länsstyrelsens nya jämställdhetsstatistik visar tydligt att skolan är en nyckel för att skapa jämställdhet i hela samhället, säger Sara Lhådö, särskilt sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsen Skånes färska statistik visar att kvinnor får bättre betyg och läser vidare i högre utsträckning – ändå tjänar de mindre. På så vis skapas ojämställdheten redan i skolan och följer med resten av livet.

En fråga om demokrati

- Jämställdhet är en fråga om demokrati. Det handlar om en rättvis fördelning av makt, säkerhet, kunskap och materiella resurser och om att värdera kvinnor och män lika. Länsstyrelsen har i uppdrag att verka för att jämställdhetsmålen får genomslag i Skåne utifrån regionala förutsättningar genom att stödja, samordna och utveckla jämställdhetsarbetet i länet.

Enligt Jämställdhetsmyndigheten har kvinnor haft lättare att behålla sina jobb under pandemin eftersom de dominerar offentlig sektor och de områden i samhället där Sverige har stora behov av arbetskraft en lång tid framöver.

Tidigare kriser visar att påverkan på ekonomin slår olika mot kvinnor och män. Enligt en OECD-rapport förlorade män fler jobb än kvinnor under finanskrisen 2008 - men kvinnor ökade sina obetalda arbetstimmar. Dessutom återhämtade sig jobben i mansdominerade sektorer snabbare än kvinnors under återhämtningsfasen. Ett annat exempel är inkomsten. Lönen är den största källan till inkomst, större än inkomst från näringsverksamhet och kapitalinkomster. OECD-rapporten visar även att kvinnor arbetar i genomsnitt färre timmar än män, har lägre löner och har fast jobb kortare tid.

Kvinnor har högre utbildning

- Kvinnors ekonomi är mer sårbar. Särskilt kvinnor i en redan socioekonomiskt utsatt situation, säger Sara Lhådö

Länsstyrelsen Skånes statistisk visar att den generella utbildningsnivån är högre bland kvinnor än män i alla åldersgrupper. Fler kvinnor än män i åldern 25-44 har universitet eller högskoleutbildning. Detta gäller i alla Skånes kommuner. Frågan är hur distansundervisningen påverkar pojkars redan sämre skolresultat.

- Inkomstskillnaden mellan män och kvinnor i Skåne är 20 procent. Beräknat på en medellön och adderat på ett 40-årigt arbetsliv tjänar kvinnor 2,8 miljoner kronor mindre än män, säger Sara Lhådö.

LÄS MER HÄR
 

Risk för skenande elpriser i Skåne

De ständiga förseningarna av elledningen Sydvästlänken riskerar att leda till skenande elpriser. Driftstagningen är nu uppskjuten från mars till i augusti.

LÄS MER HÄR
 

Kommuner får stöd för ungdomsjobb

Arbetsförmedlingen får i uppdrag att fördela upp till 200 miljoner kronor till kommunerna för att stärka deras möjligheter att skapa jobb för ungdomar.

LÄS MER HÄR
 

Källkritikens dag - tips för sanningstest

Den 13 mars är det källkritikens dag. Tänk på att information aldrig är helt neutral utan syftar oftast till att påverka läsaren på något sätt. I länken nedan finns sex tips för att bedöma om något är sant.

LÄS MER HÄR
 

Danmark öppnar när 50-åringar fått vaccin

Covidrestriktionerna i Danmark ska gradvis lättas under våren för att med få undantag tas bort när alla över 50 år och alla riskgrupper vaccinerats mot covid-19. Det är Danmarks socialdemokratiska statsminister Mette Frederiksen och det liberala oppositionspartiet Venstres ledare Jakob Ellemann-Jensen eniga om.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma