Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

Nu är årets naturguidningskalender publicerad - nedan följer några smakprov!

KALENDER MED GUIDNINGAR 2021. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Covid19 - kontakta arrangören någon dag innan önskad aktivitet för att säkerställa att den genomförs som planerat! Följ råd och restriktioner!

Gulsparv. Foto: Allan Wallberg, MOSTPHOTOS

 

Påskutmaningen i Skrylle

Hur många påskägg finns det i skogen? Gör uppdrag, bind ditt eget påskris och fixa ett påskpyssel.

Arrangör: naturum Skrylle

VAR: Skrylle

NÄR: 3-4 april

LÄS MER
 

Humleblomster. Foto: Josefin Persson

 

MorgonSkogsbad – Shinrin Yoku - på Hovdala naturområde

När vi skogsbadar spenderar vi en tid i skogen på ett särskilt närvarande sätt, med våra sinnen i en fördjupande kontakt med omgivningen.

Arrangör: ML Källarbacken AB

VAR: Hovdala

NÄR: 1 april

LÄS MER
 

Hornuggla. Foto: Alex Regnér

 

Ugglespaning i nordöstra Skåne 

Vad hoar i natten? Det beror både på gnagartillgång och vädret! Följ med ut i Långfredagskvällen i nordöstra Skåne. Beroende på var ugglor noterats hittills i år, kan resmålet variera från skogarna i norra kommundelen till skogarna runt Lönsboda.

Arrangör: NÖ Skånes fågelklubb och Studiefrämjandet

VAR: Arkelstorp-Lönsboda

NÄR: 2 april

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och över 300 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Blåsippa. Foto: Susanna Isberg

 

Möt vårens blåsippor - kanske på en rullstensås eller vulkan?

Möt vårens lundflora och upplev samtidigt en rullstensås genom besök på Listarumsåsen (Kristianstad) eller Bosarps jär (Eslöv). Ett annat alternativ är att se sipporna på gammal vulkanisk mark i Södra Hultarp-Allarps bjär (Höör). I Klintabäcken ramas besöket in av det porlande vattnet.

bosarps jär
listarumsåsen
södra hultarp
klintabäcken
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Foto: Malin Andersson

 

Tänker du grilla i naturen i påsk?

Allemansrätten ger ingen självklar rätt att göra upp eld i naturen. Om det är tillåtet att elda, tänk på:

🔥 Bästa stället att elda är på redan iordninggjorda eldplatser.

🔥 Elda bara på platser där elden inte kan sprida sig eller skada växter, djur eller mark, till exempel på grus eller sandmark.

🔥 Elda inte på mossa, torvmark, jordig skogsmark eller klippor.

🔥 Med ett eget stormkök slipper du trängas om det är trångt vid eldstaden.

🔥 Ta med skräpet hem.

Allemansrätten och eldning
 

Kopplad hund. Foto: Assar Zätterström

 

Kopplad hund=Hänsyn

Enligt allemansrätten har vi möjlighet att komma ut i naturen så länge vi inte stör eller förstör. Hunden är ett utmärkt sällskap när man är ute i naturen och vandrar. Men tänk på att under perioden 1 mars-20 augusti ska hunden alltid vara kopplad för att inte störa djurlivet när de har ungar. Men även utanför denna tid är det lämpligt att ha hunden kopplad när man är i områden med mycket folk.

Tänk på att det i naturreservat och nationalparker kan finnas särskilda regler som kan innebära att hunden alltid ska vara kopplad.

läs mer om allemansrätt & hund här
 
Friluftslivets År 2021

2021 är Friluftslivets år

Luften är fri – Friluftslivets år är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv. Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Under hela året kommer alla delar av friluftslivet belysas med på olika månadsteman.

Läs mer om Luften är fri

Foto: Cajza Eriksson
 

Friluftskompis, månadens tema!

Fler skulle komma ut i naturen om de hade någon att vara där med.

I mars uppmanas vi till att ta med sig en kompis ut i naturen. Det kan vara föräldrar som tar med sig sina barn, föräldrar i en klass som går ihop och går ut eller en kompis som tar med sig en annan kompis.

Använd gärna #friluftskompis för era aktiviteter under mars.

 

Luften är fri
 
Visste du att...

Här berättar vi om sådant som är bra att veta när du besöker den skånska naturen.

Foto: Cajza Eriksson

Smörbollar i Heljestad naturreservat.

Foto: Maria Sandell

 

Vårbränning för fler blommor

Nu under våren bränner vi förvuxet gammalt gräs i flera naturreservat runt om i Skåne. Genom bränningen når solstrålarna ned till alla ljusälskande ängs- och hagmarksväxter som nu väntar på att spira och gro i betesmarker och slåtterängar. Betesdjur och slåtter håller sedan dessa blomrika marker öppna.

I veckan brände vi i Heljestad naturreservat. Ett nyare reservat från 2018 där vi inledningsvis bränner i brist på slåtter och bete. När Länsstyrelsen tog över skötseln 2018 ryktades det om att här en gång funnits smörbollar, men ingen hade sett några på decennier. Efter tre års bränning kunde vi få det bekräftat. Sommaren 2020 blommade flera hundra smörbollar i reservatet. Nu blir det spännande att se hur många av de smörgula bollarna som visar sig till sommaren. Ängabollarna, som de också kallas, blommar mellan maj och juli.

heljestad naturreservat
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma