Lägesbild vecka 11 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 11

Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn har under vecka tio riktat sig mot mindre butiker, apotek, bensinstationer och bygg- och trädgårdshandel.

- Vår tillsynsenhet bedömer att verksamhetsutövare generellt efterlever lagstiftningen väl men att insatser hos mindre butiker är viktiga för att informera om föreskriften, säger Linda Hällgren, stabschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Linda Hällgren, stabschef.

Under den gångna veckan har Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn riktat distanstillsynen mot apotek och fälttillsynen har fokuserat på bygg- och trädgårdshandel samt bensinstationer.

- Enligt pandemitillsynenheten upplevs mindre blomsterbutiker ha problem eftersom de ofta har en liten fri yta för besökarna och kan därmed inte ta in så många besökare samtidigt.

Hög efterlevnad

Under vecka tio har 14 kommuner angett efterlevnadsgrad i sin rapportering.

- Efterlevnaden bedöms vara generellt hög. Dock finns det tecken på att det är ökad aktivitet på arbetsplatser och två kommuner rapporterar om klagomål och trängsel vid näringslivslokaler, säger Linda Hällgren.

Enligt Region Skåne är samhällsspridningen fortsatt hög och den brittiska virusvarianten står nu för knappt 50 procent av de positiva fallen i Skåne. Samtidigt visar resultaten av sekvenseringen att det inte finns någon spridning av den så kallade sydafrikanska virusvarianten i Skåne.

Paus på vaccinering

- Siffrorna visar att den så kallade brittiska varianten av covid-19 nu blir allt vanligare i Skåne. Jag förstår att många är trötta på att inte kunna leva som vanligt. Men eftersom denna virusvariant bedöms vara mer smittsam är det extra viktigt att vi alla fortsatt följer gällande rekommendationer och lagar ett tag till för att minska risken för smittspridning i samhället, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Region Skåne har pausat alla vaccinationer med Astra Zenecas vaccin mot covid-19 efter att Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett uppehåll i vaccinationerna. För Region Skåne innebär beslutet en fortsatt reducerad vaccinationskapacitet. Hur det ser ut framöver avgörs av det besked som Folkhälsomyndigheten väntas ge nästa vecka gällande om vaccineringen med Astra Zenecas vaccin kan återupptas.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Nytt bidrag för insatser i civilsamhället

 

MUCF har fått ett nytt statligt bidrag på 58 miljoner kronor att fördela till insatser för människor i socialt särskilt utsatta situationer under coronapandemin. Bidraget riktar sig till civilsamhällets organisationer. Ansökningsperioden är den 16 mars-6 april.

LÄS MER HÄR
 

Nya rekommendationer för skolor

Region Skånes smittskydd går nu ut med nya rekommendationer gällande hur undervisningen kan genomföras i högstadiet och i gymnasiet. Rekommendationen är att två tredjedelar av eleverna i gymnasiet kan vara på plats i skolan och för högstadiet är rekommendationerna att så många som möjligt ska erbjudas undervisning i skolan.

LÄS MER HÄR
 

Skånska aktörer utsätts för nätfiske

Flera av Skånes offentliga aktörer drabbades i veckan av nätfiske. Efter att tjänstemän klickat på en länk ”kidnappades” mejlbrevlådan av trojaner.

- Vi kontaktade direkt vår IT-avdelning som stoppade att mejlet, säger Mikael Jönsson, säkerhetschef i Svedala.

 

Flera skånska organisationer har senaste tiden drabbats av nätfiske.

I mejlet, som är avsänt från en Svedalaadress, står det: Hej, du har en bilaga från ”Svedala”. Genom att klicka på länken hamnar man på något som ser ut att vara Onenote – men i själva verket är en trojan.

- En av våra medarbetare fick mejlet från en räddningstjänstadress i Skåne. Efter att ha klickat på länken började mejlboxen skicka vidare mejlet till andra kontakter båda internt och externt. Det gick rätt snabbt.

Enligt Svedalas säkerhetschef är det många av kommunens anställda som drabbats.

- Jag också fick mejlet – men öppnade aldrig länken. Vi har nu gått ut med en varning om de falska mejlen till alla våra anställda, säger Mikael Jönsson.

Även flera andra av Skånes kommuner har fått det falska mejlet.

Kontot kan kapas

- Phishing eller nätfiske eller spam är en typ av bedrägerier som är mycket vanligt förekommande och drabbar allt från privatpersoner till organisationer i både privat och offentlig verksamhet. Just länkar till Sharepoint-sidor i phishing-mejl har blivit vanligt förekommande. Det som då har hänt är att en användares Sharepoint-konto har blivit kapat, säger Hedvig Kylberg, handläggare på CERT-SE.

CERT-SE tillhör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och är den nationella funktionen med uppgift att stödja samhället i arbetet med att förebygga och hantera it-incidenter. Funktionen är även mottagare av it-incidentrapporter från statliga myndigheter samt verksamheter som omfattas av NIS-direktivet.

- När CERT-SE får kännedom om en it-incident – det kan vara från vår egen omvärldsbevakning, via samarbetspartners, frivilliga rapportörer eller via en inkommen incidentrapport – gör vi bedömning om den drabbade bör kontaktas.

CERT-SE bidrar med stöd till organisationer. Ofta är incidenterna redan hanterade av organisationens it-administration, när en rapport kommer till MSB.

Utseendet lurar

- Det är vanligt att meddelandet som når användaren ser ut att komma från en legitim avsändare och där innehållet i meddelande texten verkar rimligt. Vanligen florerar dessa bedrägliga mejl i kampanjer som fort kan få stor spridning till fler organisationer om det inte uppmärksammas och stoppas.

Ibland kan avsändarens konto vara kapat av en angripare som utnyttjar det kapade kontot för att skicka bedrägliga mejl inom och ut från organisationen. Avsändaradressen kan också vara "spoofad", vilket betyder att avsändarens adress är förfalskad och att vid första anblick ser mejlet ut att komma från en legitim adress.

- De som står bakom dessa bedrägliga mejl har ofta till syfte att komma över något från organisationen, ett av de vanligaste är kontouppgifter till e-postkonton. Mottagaren av e-postmeddelandet ombeds klicka på en länk och ange inloggningsuppgifter för att till exempel komma åt ett dokument. Angriparen kan då vidare använda inloggningsuppgifterna till användarens e-postkonto för vidare intrång inom organisationens it-miljö. Till exempel genom att övervaka e-posttrafik och snappa upp känslig information som kan utnyttjas för vidare bedrägerier, säger Hedvig Kylberg.

Ett annat syfte med ett bedrägerimejl kan vara att få användaren att klicka på en länk som innebär att skadlig programvara laddas ner till datorn.

- Vi rekommenderar alla organisationer att göra sina användare uppmärksamma på denna typ av bedrägliga aktiviteter. Alla bör vara kritiska och ta sig tid och fundera om inkommet mejl är rimligt.

Kolla om du är osäker

Rådet är att ta det säkra för det osäkra om något verkar konstigt och till exempel ringa upp den personen som mejlet kommer i från och verifiera att det stämmer. CERT.SE:s ser gärna att organisationerna installerar it-system som fångar upp skadligt inkommande mejl genom filtrering av e-posten.

- Det är viktigt att få alla användare att förstå hur viktigt det är att snabbt rapportera till it-avdelningen om man fått ett skumt mejl och om man har klickat på något eller lämnat ifrån sig uppgifter. Identifierar man att ett konto verkar vara kapat bör kontot stängas av och lösenord bytas. Kom bort från "blame and shame-kultur", vem som helst kan luras av dessa listiga mejl, säger Hedvig Kylberg.

LÄS MER HÄR
LÄS MER HÄR
 

Fågelinfluensan- dyrt för skattebetalarna

Fågelinfluensan denna vinter är något utöver det vanliga och har redan kostat staten flera hundra miljoner kronor. ”En katastrofvinter”, enligt branschorganisationen Svenska Ägg.

LÄS MER HÄR
 

"Astra Zeneca utsatt för påverkan"

Främmande makt kan ha intressen av att vaccineringarna i Europa grundstöter. Astra Zeneca och andra vaccintillverkare har utsatts för en påverkanskampanj, enligt en av Sveriges främsta experter.

LÄS MER HÄR
 

Länsstyrelsen begär vite för covidprotest

Ungefär 200 demonstranter samlades i dag, lördag, på Gustav Adolfs torg i Malmö för en manifestation.

- Eftersom arrangören inte begränsat antalet deltagare till åtta personer kommer Länsstyrelsen Skåne att, enligt den tillfälliga covid-19-lagen, begära att få ett vite på 50 000 kronor utdömt, säger Fredrik Kristell, krisledningschef.

När Länsstyrelsen Skåne fick information om planen för en större demonstration kontaktades arrangören med en begäran att vidta ”en frivillig rättelse”, det vill säga agera för att det inte skulle bli fler än åtta personer på demonstrationen.

När det inte gav någon effekt beslutade Länsstyrelsen Skåne om ett föreläggande med ett vite på 50 000 kronor. Länsstyrelsen har även under veckan haft tät samverkans med både Polisen och Malmö Stad.

Mot lagen

- Den tillfälliga covid-19-lagen tillåter inte fler än åtta deltagare vid allmänna sammankomster. I och med att demonstrationen ändå genomfördes och vi konstaterar att lagen inte följdes, kommer Länsstyrelsen Skåne begära hos förvaltningsrätten att få vitet utdömt.

Länsstyrelsen har i uppdrag att kontrollera att verksamhetsutövare vidtar åtgärder för att förhindra smittspridning. Efter inledande informationskampanj och därefter drygt 700 tillsynsinsatser i Skåne är myndighetens uppfattning att majoriteten av verksamhetsutövarna gör aktiva insatser för att bidra till minskad smittspridning. Föreläggandet mot arrangören av demonstrationen är det första som beslutats i Skåne.

- Att kalla till en demonstration i den allvarliga situation Skåne befinner sig i är extremt ansvarslöst. Det är dessutom förbjudet enligt lag. Vi befinner oss mitt i en pandemi och måste tillsammans se till att hindra smittspridningen. Att följa lagar och regler är både arrangörers, verksamhetsutövares och allmänhetens ansvar.

Värnar om demokrati

Krisledningschefen poängterar att Länsstyrelsen Skåne värnar om demokratin. Alla medborgare har de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna där yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet ingår. Det innebär bland annat att var och en får uttrycka sina åsikter och närvara vid allmänna sammankomster, som vid demonstration.

- För att förhindra smittspridning så är rättigheterna inskränkta genom den tillfälliga Covid-19 lagen med tillhörande förordning. Att leva i en demokrati innebär inte bara rättigheter, utan också att man tar sitt ansvar och följer gällande lagar och regler, även om de inskränker våra fri och rättigheter, säger Fredrik Kristell.

 

Tredje vanligaste dödsorsaken

Under andra halvåret 2020 dog drygt 3 500 personer i covid-19, vilket var den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Det visar preliminär dödsorsaksstatistik från Socialstyrelsen.

LÄS MER HÄR
 

Hot och hat blottar brister hos media

Det behövs mer kunskap hos svenska medier om hur påverkan går till, anser Medieinstitutet Fojo. De menar att senaste tidens debatt om konspiratoriker samt hat och hot i pandemins spår har blottat brister hos svenska redaktioner.

LÄS MER HÄR
 

Länsstyrelsen Skånes samhällskommunikatörer Ahmadullah Turab, Zahra Abdi och Alkhatib Hala hjälper till att informera vid provtagningsboden.

Bra start för teststation på Rosengård

I måndags var det premiär för den nya provtagningslokalen vid vårdcentralen Kryddgården i Malmö. Syftet är att invånarna snabbt, smidigt och gratis kan testa sig och få svar direkt samt språkanpassad information.

- Under den första veckan har ett 100-tal personer med misstänkt covidsmitta kommit för provtagning. Kapaciteten är dock betydligt högre - så vi välkomnar gärna fler, säger Marianne Alanko Blomé, biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne.

Starten för provtagning covid-19 Kryddgården har fungerat bra. Den provisoriska provtagningslokalen är full utrustad och har möjligheter att testa 100 personer per dag.

- Man kan också behöva provta sig fast man inte har symtom, enligt gällande riktlinjer för dem som bor i samma hushåll eller varit i nära kontakt med någon med bekräftad covid-19. Den som fått positivt svar för covid-19 genomgår även en smittspårningsintervju tillsammans med sjuksköterska.

Utvärderas kontinuerligt

Satsningen i Rosengård ska pågå i sex månader eller så länge det behövs. Verksamheten utvärderas kontinuerligt och, beroende på resultat, kan liknande verksamhet komma att upprättas på andra orter i Skåne.

- Vi hoppas att information om den här nya möjligheten till provtagning når ut till allmänheten. Här är samarbete med lokala föreningar, trossamfund, skolor och andra nätverk en viktig faktor. Även sociala medier kan vara en viktig kanal, säger Marianne Alanko Blomé.

På plats vid testboden, som är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne, Malmö Stad samt lokala föreningar och organisationer, finns Länsstyrelsen Skånes samhälls- och hälsokommunikatörer som hjälper till med informationen. Länsstyrelsen Skåne har i projektet, förutom kommunikation, bidragit med experthjälp och finansiering av den temporära lokalen.

Språket är viktigt för att nå ut

- Språkanpassad information är viktigt för att nå ut till målgruppen nyanlända. Rekommendationen att testa sig vid minsta symtom är svår att efterleva om man inte vet hur man loggar in på 1177 för att boka ett test på vårdcentralen, säger Ziad Jomaa, chef på Länsstyrelsen Skånes enhet för samhälls- och hälsokommunikation.

Samhälls- och hälsokommunikatörerna jobbar till vardags med att möta nyanlända i Skånes kommuner och förmedlar grundläggande kunskaper om samhälle och hälsa på de nyanländas modersmål.

Enligt Ziad Jomaa har man vid Kryddgårdens teststation inledningsvis fokuserat på språken arabiska, somaliska och dari.

- Kommunikatörerna möjliggör för dialog om bland annat vård, demokrati, jämställdhet, föräldraskap och hälsa i Sverige på de nyanländas modersmål.

LÄS MER HÄR
 

Utvecklad app ska förhindra bränder

Nu har MSB vidareutvecklat appen Brandrisk Ute för att kunna ge än mer träffsäkra prognoser med råd och rekommendationer för de som har tänkt elda eller grilla i skog och mark.

LÄS MER HÄR
 

Ny modell - hämta ditt paket där du bor

Hämta ditt paket på en parkeringsplats där du bor när som helst på dygnet. Det är modellen för konceptet smarta mobila boxar som är tänkt att minska trafiken relaterad till den ökande e-handeln.

LÄS MER HÄR
 

Desinformation i fokus på nätverksträff

Länsstyrelsen Skåne bjöd under den gångna veckan in Skånes kriskommunikatörsnätverk till en utbildning i hur man bemöter ryktesspridning, miss- och desinformation kopplad till vaccination mot covid-19.

- Vilseledande information kan påverka allmänhetens inställning till att vaccinera sig och därmed hota liv och hälsa, säger Irene Christensson, senior analytiker på MSB.

 

Skånes regionala kriskommunikatörsnätverk bjöd in till utbildning i desinformation.

För att höja motståndskraften mot missinformation, desinformation och ryktesspridning utbildar nu MSB ansvariga lokala och regionala aktörer i samarbete med landets länsstyrelser. Den senaste veckan har 400 tjänstepersoner vid kommuner, länsstyrelser och regioner utbildats i att hantera vilseledande information om vaccin och vaccination. Däribland ett 50-tal skånska kommunikatörer och beredskapssamordnare.

Verktygslåda för bemötan

- Föreläsningarna och utbildningarna syftar till att ge kommunikatörer och annan personal en verktygslåda för att hantera en situation där de möter desinformation och vilseledande information i sitt arbete.

Utbildningsinsatserna ska höja aktörernas förmåga att kommunicera relevant och med korrekt information vid rätt tillfälle till allmänheten.

- MSB kartlägger inte Sveriges befolkning eller aktörer som avsiktligt eller oavsiktligt sprider vilseledande information - vi kan bara skapa oss en samlad bild över vilka rykten som sprids, säger Irene Christensson.

Några av de vilseledande uppgifterna som MSB har sett de senaste veckorna är att faran med pandemin överdrivs av politiker och makthavare för att dessa ska kunna tillskansa sig mer makt. Att vaccinet orsakar fler dödsfall än själva viruset och att vaccinens biverkningar och faror döljs och kritiker censureras systematiskt.

Förutom utbildning bistår MSB även ansvariga myndigheter med omvärldsbevakning om vilseledande information och stödjer utsatta aktörer vid behov.

- Det är offentliga aktörers ansvar att förmedla korrekt information och säkerställa att allmänheten har faktabaserad kunskap för att fatta välgrundade beslut. Under den digitala träffen diskuterades även kommunikativa utmaningar inför våren och sommaren, säger Ita Jablonska, kriskommunikatör på Länsstyrelsen Skåne.

Stärker länets förmåga

Skånes regionala kriskommunikatörsnätverk, vars medlemmar kommer från både kommuner och myndigheter, träffas varje kvartal. Under träffarna byts erfarenheter, man övar och genomför utbildningar. Nätverket är en plattform för samverkan före, under och efter en samhällsstörning i länet. Genom att träffas, diskutera och bygga relationer stärks länets krishanteringsförmåga.

- Att känna igen och kunna möta informationspåverkan handlar om att skapa sig en normalbild för att kunna upptäcka avvikelser och skapa inriktning för eventuella kommunikativa åtgärder. En viktig kunskap för alla aktörer, både i vanlig verksamhet och i samband med covid-19, säger Ita Jablonska.

 

Pandemin möjlighet för flyg att ställa om 

Den pågående pandemin kan vara en möjlighet för flyget att ställa om, genom att successivt byta ut fossila bränslen mot syntetiska bränslen. Det visar forskning från Linnéuniversitetet.

LÄS MER HÄR
 

Militärnärvaron påminner krig

Attacker mot medicinska forskningsmiljöer, ett framträdande terrorhot och en militärnivå i närområdet som påminner om kalla kriget. Försvarets radioanstalt ser en illavarslande utveckling det senaste året.

LÄS MER HÄR
 

Vårflytt ger nya fall av fågelinfluensa

Länsveterinärerna bedömmer att situationen i Skåne är allvarlig men hanterbar.

 

Fågelinfluensan sprids fortfarande i Europa och även i Sverige. Bland de senaste fallen finns en kalkonbesättning i Tomelilla kommun.

- Fåglarnas vårflytt har börjat och det innebär hög smittrisk. Det är därför mycket viktigt att fortsätta skydda sina tamfjäderfän mot smitta, säger länsveterinär Lotta Berg.

Enligt Jordbruksverket är säsongen 2020-2021 det största utbrott vi har haft av fågelinfluensa i Sverige, både sett till antal drabbade besättningar och antal djur.

Länsstyrelsen Skåne har aktiverat en krisorganisation, ett epizootikansli, eftersom huvuddelen av de drabbade besättningarna finns i Skåne.

De drabbade anläggningarna är spärrade och ett restriktionsområde på 10 kilometer har satts upp. Inom restriktionsområdet runt de aktuella anläggningarna gäller skyddsnivå 3. Det innebär skärpta krav kring att fåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar. Dessutom råder även förbud mot transporter och förflyttningar av fjäderfä, andra fåglar i fångenskap, kläckägg, konsumtionsägg och fjäderfäkött.

Läget hanterbart

- I dagsläget bedömer länsveterinärerna att situationen i Skåne är allvarlig men hanterbar. Risken finns att situationen förvärras ytterligare eftersom smittan finns bland de vilda fåglarna. Om situationen skulle förvärras kan det finnas behov av att utöka epizootikansliet för att stötta länsveterinärerna i deras arbete.

Vid utbrott av allvarliga smittsamma djursjukdomar i länet, så kallade epizootier, samverkar Länsstyrelsen med andra myndigheter i bekämpningen och samordnar vid behov de lokala aktörerna. Jordbruksverket har möjlighet att delegera uppgifter till Länsstyrelsen, vilket också gjorts i det pågående utbrottet. Länsstyrelsen ansvarar också för att kontrollera att de restriktioner som gäller följs.

Tolv gårdar drabbade i Skåne

Risken att den högpatogena H5N8, som nu sprids i Europa, kan orsaka smitta hos människa anses låg enligt Folkhälsomyndigheten. Trots att omfattande utbrott bland fåglar har rapporterats under de senaste åren har det bara rapporterats enstaka fall hos människor. Samtliga drabbade fick obetydliga eller milda symtom.

- I Skåne är det sedan november tolv gårdar som drabbats av fågelinfluensa. Runt de tre första gårdarna har Jordbruksverket upphävt restriktionsområdena och 2 av dem är helt färdiga och har satt in nya djur, säger Lotta Berg.

LÄS MER HÄR
 

Ny myndighet för psykologiskt försvar

Det över tid försämrade säkerhetsläget innebär ett behov av ett stärkt psykologiskt försvar som är anpassat efter dagens förhållanden. Den nya myndigheten ska ge förutsättningar för detta och innebär ett viktigt steg i uppbyggnaden av ett modernt totalförsvar.

LÄS MER HÄR
 

Regeringen stärker skyddet för vår säkerhet

Regeringen har beslutat en lagrådsremiss med förslag på ändringar i säkerhetsskyddslagen. Förslagen innebär bland annat att de som bedriver säkerhetskänslig verksamhet kan förhindras att ingå avtal och andra sam­arbeten som kan skada Sveriges säkerhet.

LÄS MER HÄR
 

Lärarna i frontlinjen för coronastrategin

Det var de enskilda lärarna och skolorna som fick ta ansvar för att skolorna skulle kunna hålla öppet när coronapandemin slog till. Samtidigt blev det tydligt att skolan inte bara är en plats för undervisning utan att den fyller en vital och viktig social funktion i samhället. Det visar en färsk studie från Göteborgs universitet.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma