Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

KALENDER MED GUIDNINGAR 2021. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Covid19 - kontakta arrangören någon dag innan önskad aktivitet för att säkerställa att den genomförs som planerat! Följ råd och restriktioner!

Naturum Söderåsen och Skärdammen i Söderåsens nationalpark.
Foto: Carina Zätterström

 

Fladdermusguidning i Skäralid

Nattens magi - möt fladdermössen kvällen innan International Bat Appreciation Day. När mörkret faller är det mycket som vaknar till liv. Följ med experten Cecilia Wide och bekanta dig med dessa fascinerande djur. Vi använder ljuddetektorer för att göra deras ljud hörbara. Föranmälan krävs!

Arrangör: naturum Söderåsen

VAR: Skäralid

NÄR: 16 april

LÄS MER
 

Stenbrottet Gylseboda.
Foto: Josefine Gustafsson

 

Guidning i skyddad natur nära Gylsboda

Agne Andersson som är kommunekolog i Osby visar oss skyddad natur i närområdet runt stenbrottet och Sliperiet i Gylsboda. Boka i god tid. Alla välkommna!

Arrangör: Sliperiet Gylsboda (kulturcentrum & hembygdsförening)

VAR: Gylsboda, Lönsboda

NÄR: 23 april

LÄS MER
 

Foto: Annette Schiemann

 

Skogsbad Djurholmen, Hallandsås

Tema Tystnad. Ljudet från löven som prasslar i vinden, fågelsången och det vackra i skogen. Genom en guidad vandring i långsam takt med fokus på våra sinnesförnimmelser, med övningar och avslappning, så hjälper oss skogen att bara vara. Turen avslutas med en gemensam fika som ingår. Förbokas!

Arrangör: Grönt & Lugnt, Catharina Stenmo

VAR: Djurholmamossen

NÄR: 25 april

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och över 300 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Backsippor. Foto: Maria Sandell

Grevie åsar.
Foto: Peter Johnsen/Skånska bilder

 

Nu tittar backsipporna fram!

Nu börjar backsipporna titta fram i flera naturreservat och andra sandiga betesmarker. Som här i Grevie åsar. Andra reservat där du kan njuta av denna vackra blomma under april-maj är i Backåkra i sydost och i Flyinge ängar i mitt-Skåne. I Jonstorp-Vegeåns mynning i nordväst finns ett 50-tal plantor ca 200 meter söder om parkeringen i Jonstorp precis invid vandringsleden. I Hällestadsåsen-Prästamöllan utanför Lund finns ett hundratal backsippor ca 300 meter sydväst om Scoutgården, dvs ca 500 meter från parkeringen.

Backåkra
Grevie åsar
flyinge ängar
Jonstorp-Vegeåns mynning
Hällestadsåsen-Prästamöllan
 

Degeberga backar. Foto: Alex Regnér

Ivö klack Foto: Josefin Persson

 

Njut av utsikter innan grönskan skymmer!

Tips till dig som vill vidga vyerna med höjdpunkter som Brattenborg i Lyadalen på Hallandsåsen, Klöva hallar uppe på Söderåsen eller Näsums bokskogar på Ryssberget. Alla erbjuder de fina vyer, särskilt nu innan lövverket slår ut och den frodiga sommargrönskan tar vid.

billebjer
ivö klack
klöva hallar
degeberga backar
näsums bokskogar
lyadalen - brattenborg
 

Hålnunneört, vit- och gulsippor.

Ramslök. Foton: Carina Zätterström

 

Här spirar lundfloran i gul-vitt med sippor och ramslök

Snart grönskar det i skog och lund och marken täcks då på sina ställen av hav av ramslök och sippor. Här kommer tre reservat där du kan njuta av sippornas färgprakt och tre av ramslökens väldoft i slutet av månaden.

bjära
borgen
esperöd
fyledalen
borstbäcken
sträntemölla-forsemölla
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Åker med växande gröda. Foto: Björn Olsson

 

Tänker du...?

Nu är det äntligen vår och de skånska bönder är i full gång med vårbruket! Här får du några tips som är bra att tänka på om du rör dig vid mark som är odlad eller vid hagar:

🌱 Det är förbjudet att gå på åkrar med växande gröda

🌱 Plocka inte gröda som växer

🌱 Kom ihåg att alltid stänga grinden till beteshagar om du passerar

🌱 Låt kossor och får vara i fred - stör inte tamboskap!

🌱 Skräpa inte ner, ta med ditt skräp till närmaste papperskorg eller ta med det hem.

Allemansrätten vid odlad mark
 

Foto: Maria Sandell

 

Tänker du fira påsken ute?

Nu när vi måste ses på ett annat sätt än vi brukar så har många börjat ordna kalas och firanden utomhus. 🥳 Kul, men tänk på att allt du tar med dig ut i naturen ska du också ta med dig hem. Några tips till dig som ska fira i naturen:

🎉 Kolla upp innan vad som gäller i området du ska vara, trevligare för både dig och naturen.

🎉 Välj en plats långt från hus så att firandet inte stör de som bor i närheten. Visa också hänsyn till alla runtomkring.

🎉 Ta med något att lägga skräpet i och glöm inte att ta med dig skräpet hem.

🎉 Släng aldrig överbliven mat i naturen.

 
Friluftslivets År 2021

2021 är Friluftslivets år

Luften är fri – Friluftslivets år är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv. Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Under hela året kommer alla delar av friluftslivet belysas med på olika månadsteman.

Läs mer om Luften är fri

Foto: Cajza Eriksson
 

Hela Sveriges friluftsdag!

Månadstemat för april är Hela Sveriges friluftsdag både för barn och vuxna.

Kanske behöver Sveriges arbetsplatser en friluftsdag lite extra just nu. En friluftslivssdag på arbetsplatsen är en möjlighet för att verka för en sund arbetsplats och god personalhälsa. Genom friluftsliv på arbetstid skapas möjligheter för återhämtning och teambuilding och till att inspireras av naturen och varandra. I Handledning för arbetsgivare finns det hjälp för planering och genomförande – även i pandemitider.

Så vad väntar du på, utmana arbetsgivaren och ta er ut och njut med jobbet!

#sverigesfriluftsdag

Ladda ner handledningen här!
Foto: Cajza Eriksson
Foto: Cajza Eriksson

Anneli Hulthén överlämnar stafettpinnen till Frida Trollmyr och Malmö Stad. Fotograf: Malin Andersson

 

Cykla till naturen!

Landshövdingestafetten är ett initiativ där landets landshövdingar utmanar varandra att genomföra friluftslivsaktiviteter i sitt län. I Skåne har Anneli Hulthén tagit utmaningen vidare till alla 33 skånska kommuner i en skånestafett genom 33 naturreservat. Den 26:e mars cyklade Anneli från residenset till Bunkeflo Strandängar för att överlämna stafettpinnen till Malmö Stad. Syftet är att visa upp den variation av skyddad vacker natur som finns i länet och samtidigt göra resan till naturen som en del av naturupplevelsen.

Gör som Anneli, upptäck vår Skånska natur med cykeln! Vilket naturområde kommer du cykla till? Och vem utmanar du?

 

Landshövdingeutmaningen
#Skånestafetten
 
Visste du att...

Här berättar vi om sådant som är bra att veta när du besöker den skånska naturen.

Foto: Cajza Eriksson

Den invasiva främmande arten gul skunkkalla måste man se upp med.

Foto: Cajza Eriksson

 

Håll utkik efter gul skunkkalla

Varken växtavfall eller husdjur får dumpas i naturen. Skadan blir särskilt stor om det rör sig om invasiva arter som är främmande i den skånska naturen. Om du ser arter som jätteloka och gul skunkkalla (fotot) i det vilda rör det sig ofta om växter som rymt från trädgårdsavfall och som sedan börjar växa till okontrollerat. Rapportera gärna in om du hittar dessa växter i våra naturreservat (se nedan).

Om du har dom i din trädgård behöver du bekämpa växten. Tänk på att växtavfallet ska transporteras till återvinningscentralen och vara väl förslutet. Fråga var det skall slängas och släng det aldrig på komposten!

Nedan finns information om vilka fler arter som är invasiva och främmande, samt hur du kan rapportera in egna fynd.

rapportera in invasiva arter här!
arter som är främmande och invasiva
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma