Lägesbild vecka 13 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 13

Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn har under den gångna veckan riktats mot loppmarknader, större köpcenter samt mot cykel- och motorcykelhandeln.

- Verksamhetsutövare följer den tillfälliga covid-19-lagen - medan kunder har svårt för att handla ensamma, säger Lars Sandahl, chef för Länsstyrelsen Skånes enhet för pandemitillsyn.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Länsstyrelsen Skånes tillsynsenhet ute på fälttillsyn.

Under veckan har mest tid ägnats åt verksamhetsutövare i de mindre kommunerna och under helgen gjordes en fälttillsynsinsats på fyra stora köpcentrum.

- Sedan 6 mars ska handelsplatser vidta lämpliga åtgärder för att kunderna inte besöker handelsplatser i sällskap. Då det finns risk för att mycket folk samlas under lönehelger var Länsstyrelsen Skåne på plats för att följa upp hur väl detta fungerar.

Fälttillsynsinsatsen bekräftade bilden av att allmänheten inte har hörsammat rekommendationen att handla ensam i gallerior och shoppingcentrum. Vissa gallerior/köpcentrum behöver också se över sina allmänna miljöer.

Följer inte regler

- Det är oftast är kunderna som bedöms skapa trängseln eftersom de inte följer verksamhetsutövarens uppmaningar om att handla ensam, följa golvmarkeringar och hålla avstånd.

Länsstyrelsen Skåne har inget uppdrag att bedriva tillsyn mot privatpersoner – men hoppas att myndighetens närvaro höjer medvetenheten hos kunderna. Veckans insatser fokuserade även på handel med cyklar och motorcyklar och kommande vecka blir det fokus på konstrundor och påsklovsaktiviteter.

- Länsstyrelsen Skåne bedömer att verksamhetsutövare generellt efterlever den tillfälliga Covid-19-lagstiftningen väl och att de är angelägna om att ha en god dialog med oss, säger Lars Sandahl.

Även denna vecka uppger Malmö stad att den samlade bilden tyder på att fler och fler rör sig mer i samhället. Rörelsen vid shopping och nöje ökar och allt fler människor befinner sig på arbetsplatser och i kollektivtrafiken. Landskrona kommun uppger att allt fler människor arbetar på kontoret samt att folk är trötta på restriktioner.

Smittspridningen ökar

Enligt Region Skåne ökar nu smittan i Skåne efter att under flera veckor legat på en platå. Det är framför allt i de yngre åldersgrupperna som smittan ökar. Samtidigt höjs nu takten i vaccinationerna av de äldre skåningarna. Primärvården kommer de närmsta veckorna få en större mängd vaccin och kommer därför att kunna öka vaccinationstakten.

- Just nu befinner vi oss i skört läge när det gäller smittspridningen. Antalet konstaterade fall ökar långsamt och ska vi lyckas bryta den trenden måste vi alla respektera de råd och regler som gäller. Det gäller både inomhus och utomhus och alla som bor här, men även de som reser in i Skåne, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

De senaste två veckorna har det genomsnittliga antalet rapporterade antal fall per dag ökat och är nu uppe i drygt 500 fall per dag. Ökningen sker i hela Skåne, men är störst i mellersta, nordöstra och sydöstra Skåne.

- Till viss del kan man förklara ökningen med att vi nu uppmanar alla asymtomatiska nära kontakter till bekräftade fall och hushållskontakter till bekräftade fall att testa sig. Men det förklarar långtifrån hela uppgången och därför måste vi alla hjälpas åt att bryta denna uppåtgående trend genom att följa gällande de råd och regler även om många är trötta på alla restriktioner, säger Eva Melander.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Extra viktigt att ta hand om pollenallergin

Pollensäsongen är här och för alla pollenallergiker är det viktigare än någonsin att ta sin medicin. På så sätt kan man minska eller helt slippa sina besvär. Inte minst eftersom symtomen kan påminna om dem vid covid-19.

 
LÄS MER HÄR
 
 

Färre platser i fas fyra

På grund av minskade volymer av vaccin under vår och försommar tvingas Region Skåne begränsa antalet vaccinationsställen i fas fyra då den breda allmänheten ska vaccineras.

LÄS MER HÄR
 

Nytt stöd för arrangörer av evenemang

Regeringen avser införa ett nytt ekonomiskt stöd till arrangörer av evenemang som planeras genomföras under perioden juli-december 2021 men som inte kan genomföras eller måste begränsas i stor utsträckning till följd av restriktioner med anledning av spridningen av covid-19. Förslaget innebär att staten står för delar av den ekonomiska risken.

LÄS MER HÄR
 

Myspoddar kan ha dolda högerbudskap

Högerextrema grupper normaliserar sin ideologi på nätet genom att paketera det som lättsmält och skämtsam underhållning. Det visar ny forskning om rörelsens mediestrategier.

- Vid sidan om män som marscherar i led hittar man numera poddar där högerextremister berättar om sin vardag. Det underliggande budskapet är dock detsamma, säger Tina Askanius, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö Universitet.

 

Tina Askanius, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö Universitet.

I två färska studier beskriver Tina Askanius högerextremisters mediestrategier. Mediestrategier där man vanligtvis blandar det extrema med mainstream och paketerar budskap som ironiska skämt och lättsam underhållning.

- Sedan flera år tillbaka har högerextremister i Sverige aktivt satsat på att sprida sitt våldsbejakande budskap genom poddar, webb-tv och memes. Men den som skrattar åt avrättningsfantasier normaliserar också hatet.

Handlar om hot och våld

Ett exempel på en meme är en skämtsam bild, gif eller video med en text. Skämtet plockas sedan upp av någon annan som varierar texten. Enligt Tina Askanius framstår en stor del av propagandan som lättsamma underhållsprogram och färgglada memes med välkända figurer från populärkultur och barn-tv. Men vad det verkligen handlar om är våld och dödshot.

- Vi har sett exempel på att folk delar memes från nazister utan att förstå detta själva. Anti-etablissemang-känslan är större i dag, liksom misstroendet mot staten och systemet. Redan i början av coronakrisen uttryckte vissa av de högerextrema grupperna att de skulle gynnas av vakuumet som uppstår i en kris som denna, säger Tina Askanius.

Gränserna flyttas

Tina Askanius jämför med hoten som riktats mot politiker, forskare och tjänstemän under coronakrisen.

- Memes som visar hur politiker döms till döden för sitt svek mot ”svenska folket” har blivit ett skämt. Det är en gammal högerextrem avrättningsfantasi som blivit mainstream. Men var finns skämtet? När någon skrattar åt detta, eller rycker på axlarna, flyttas gränserna, vilket är precis vad de vill.

Andra gånger blir det mest mys med fokus på mat, traditioner, firande och kulturarv.

- Högerextremisterna använder många av de strategier som högerpopulistiska rörelser framgångsrikt använt i åratal för att ändra sin image och tona ner retoriken, säger Tina Askanius.

LÄS MER HÄR
 

Cyberbrott kostar näringslivet miljarder

Attacker från kriminella aktörer och främmande makt kostar det svenska näringslivet miljarder varje år. I en ny unik undersökning ger Sveriges största företag en bild av sina erfarenheter.

LÄS MER HÄR
 

Rekordhögt vite hotar katolska kyrkan

Katolska kyrkan hotas av rekordhögt vite, 100 000 kronor, om inte gudstjänsterna med fler deltagare än lagen tillåter upphör. Länsstyrelsen agerade blixtsnabbt efter SVT:s publicering.

LÄS MER HÄR
 

Osäkerhet är företagens största utmaning 

De skånska företagen har övergripande sett klarat sig ganska bra under coronapandemin, men det finns stora skillnader på och inom de olika branscherna. Den största utmaningen har varit osäkerheten. Det anser Sydsvenska Industri-och Handelskammarens chefsekonom Sara Åhlén Björk.

LÄS MER HÄR
 

Nytt krisstöd till idrotten

Regeringen föreslår att idrotten tillförs ytterligare 1,02 miljarder kronor för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av spridningen av covid-19.

LÄS MER HÄR
 

Extrem syrebrist i Östersjön

Den extrema syrebristen som observerats i Östersjön sedan 1999 fortsätter – det visar SMHIs sammanställning av mätningarna för 2020.

LÄS MER HÄR
 

Ny chans till utbildning i desinformation

 

I veckan anordnar Länsstyrelsen Skåne en utbildning i desinformation.

Covid-19 pandemin har präglats av desinformation och ryktesspridning. Kommande vecka bjuder Länsstyrelsen Skåne in alla aktörer till en utbildning i hur man bemöter ryktesspridning, miss- och desinformation kopplad till vaccination.

Rykten och vilseledande information kan orsaka konsekvenser för samhället som är allvarliga, och därför behöver alla som hanterar pandemin ha en förmåga att hantera olika typer av vilseledande information.

- Nu när flera vaccin godkänts och vaccinationerna kommit igång behöver offentliga aktörer känna till hoten, sårbarheterna och riskerna kopplad till felaktig och vilseledande information om vaccin, säger Irene Christensson, senior analytiker på MSB.

Andra omgången

Det är andra gången på kort tid som utbildningen anordnas i Skåne. Då var målgruppen kommunikatörer och beredskapssamordnare. Ett femtiotal deltagare medverkade och önskan kom upp om att anordna ytterligare utbildningstillfällen.

- Vilseledande information kan påverka allmänhetens inställning till att vaccinera sig och därmed hota liv och hälsa. Föreläsningarna och utbildningarna syftar till att ge personal inom offentliga verksamheter en verktygslåda för att hantera situationer där de möter desinformation och vilseledande information i sitt arbete.

För att höja motståndskraften mot missinformation, desinformation och ryktesspridning utbildar MSB ansvariga lokala och regionala aktörer i samarbete med landets länsstyrelser. Utbildningsinsatserna ska höja aktörernas förmåga att kommunicera relevant och med korrekt information vid rätt tillfälle till allmänheten.

- MSB kartlägger inte Sveriges befolkning eller aktörer som avsiktligt eller oavsiktligt sprider vilseledande information - vi kan bara skapa oss en samlad bild över vilka rykten som sprids, säger Irene Christensson.

Handlar om att upptäcka avvikelser

Förutom utbildning bistår MSB även ansvariga myndigheter med omvärldsbevakning om vilseledande information och stödjer utsatta aktörer vid behov. Utbildningen den 9 april är online och riktar sig till personal inom offentlig verksamhet. Inbjudan har skickats ut till Länsstyrelsen Skånes samverkansaktörer inom krisberedskap.

- Att känna igen och kunna bemöta informationspåverkan handlar om att skapa sig en normalbild för att kunna upptäcka avvikelser. En viktig kunskap för alla aktörer, både i vanlig verksamhet och i samband med covid-19, säger Ita Jablonska, kriskommunikatör på Länsstyrelsen Skåne.

LÄS MER HÄR
 

Bättre krisberedskap redan i planeringen

Redan i utvecklingen av nya bostadsområden måste invånarnas möjlighet att bygga upp egen krisberedskap finnas med. Det är en av slutsatserna i en nya rapport från Ramboll.

LÄS MER HÄR
 

Osäkerhet största utmaningen

De skånska företagen har övergripande sett klarat sig ganska bra under coronapandemin, men det finns stora skillnader på och inom de olika branscherna.

LÄS MER HÄR
 

FAIR - kunskap om översvämningskydd

Klimatförändringarna gör städerna längs Skånes kuster sårbara inför extremväder och höjda havsnivåer. För att få mer kunskap om permanenta översvämningsskydd har Länsstyrelsen Skåne tillsammans med Helsingborgs stad under flera år deltagit i projektet FAIR.

- EU-projekt FAIR, handlar om klimatanpassning av översvämningsinfrastruktur, säger Petra Berggren, handläggare på enheten för samhällsskydd och beredskap.

 

Projektet, som var ett samarbete mellan Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Belgien, Storbritannien och Nederländerna är nu slut – men arbetet fortsätter.

- Genom FAIR-projektet har vi fått se exempel på flera olika typer av översvämningsskydd och hur de kan integreras i både ny och befintlig bebyggelse. Eftersom Skåne har så stor andel kust är det viktigt att vi tar del av den information som finns kring detta. Vi har dessutom blivit en del av ett nätverk med oerhört stor samlad kompetens på området, något som känns viktigt inför framtiden och de klimatrelaterade utmaningar vi nu står inför.

I veckan publicerade FAIR en ny vetenskaplig artikel om vattensäkerhet. Artikeln fokuserar på ramverk för policys.

- Flera kommuner vill både bevara befintlig bebyggelse och utvecklas i kustnära områden. Vi hoppas att den kompetens och de kontakter som finns inom FAIR-nätverket ska bidra till att detta kan göras på ett säkert sätt. Med rätt kunskap kan flera områden skyddas vid en stigande havsnivå och utvecklingen kan fortsätta, ju mer information som finns tillgänglig desto lättare är det för berörda aktörer att vidta relevanta åtgärder, säger Petra Berggren.

LÄS MER HÄR
 

Inne att vara ute i naturen

Under pandemin har många hittat ut i naturen. Skånes många naturområden och vandringsleder erbjuder smittsäker rekreation och avkoppling.

LÄS MER HÄR
 

Skopande flygplan i beredskap

Nu ställs de mindre skopande flygplanen i beredskap inför skogsbrandssäsongen.
Beredskapen gäller från 1 april till 30 oktober och omfattarbåde Sverige och EU.

LÄS MER HÄR
 

Näringslivets snabbhet måste tas tillvara

När pandemin slog till med full kraft våren 2020 var företagen snabba med att förändra och öka sin produktion av viktiga bristvaror. Allt gick extremt snabbt och det är just den snabbheten som man måste ta vara på även vid framtida kriser, enligt ett forskningsprojekt som MSB har finansierat.

LÄS MER HÄR
 

Största utbrottet av fågelinfluensa

Just nu pågår det största utbrottet av fågelinfluensa som vi någonsin haft i Sverige.

- Det är sannolikt att spridningen av fågelinfluensa fortsätter en tid till innan sol och värme bromsar upp smittspridningen säger Lotta Berg, länsveterinär.

 

I takt med att flyttfåglarna rör sig norrut under vårflytten upptäcks också fler fall av fågelinfluensa lägre norrut i landet.

Hittills i under säsongen har 23 besättningar med tamfågel drabbats av fågelinfluensa varav 13 i Skåne. Det senaste fallet, en hobbybesättning i Ekerö kommun, visar dock att smittan drar sig allt längre norrut. Bland de drabbade besättningar finns hobbybesättningar, ett viltfågelhägn, en djurpark och kommersiella besättningar av varierande storlek och produktion.

I dagsläget bedömer länsveterinärerna att situationen i Skåne är allvarlig men hanterbar. Risken för nya utbrott finns eftersom smittan fortfarande finns bland de vilda fåglarna.

- Biosäkerhet är det viktigaste verktyget för att förhindra att fjäderfän drabbas av fågelinfluensa. Det är också viktigt att djurägare omedelbart kontaktar veterinär vid ökad dödlighet eller sjukdom bland sina fåglar, säger Lotta Berg

Antal fall per län: Skåne: 13, Kalmar: 2, Östergötland: 5, Halland: 1, Västra Götaland: 1, Stockholm: 1

LÄS MER HÄR
 

Planering för dubbel elanvänding

Arbetet med regeringens elektrifieringsstrategi passerar en viktig milstolpe. Bland utgångspunkterna för det avslutande arbetet märks en planeringsram för möjlig dubblerad elanvändning till 2045 och halverade ledtider för elledningar.

LÄS MER HÄR
 

Pandemin ger ny kunskap åt matförsörjning

Det har inte uppstått någon livsmedelsbrist, även om många företag har drabbats hårt av pandemin. Trots det behövs bättre framförhållning och bättre möjlighet att ställa om verksamheter, eftersom ingen vet hur nästa kris ser ut. Det är några av de slutsatser som Livsmedelsverket och Jordbruksverket drar avseende livsmedelsförsörjningen under pandemin.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma