Lägesbild vecka 14 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 14

Påsklovsaktiviteter, godisbutiker och konstutställning. Det var fokus för Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn under den gångna veckan.

- Tyvärr handlar många kunder fortfarande i sällskap - trots rekommendationer, säger Lars Sandahl, chef för Länsstyrelsen Skånes enhet för pandemitillsyn.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Bedömningen är att risken för trängsel ökar inför och vid ledigheter. Därför har Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn under den gångna veckan fokuserat på verksamhetsutövare som bedriver påsklovsaktiviteter. Distanstillsynen har riktats mot godisbutiker och konstrundor/konstutställningar.

- Vi bedömer att verksamhetsutövare generellt efterlever den tillfälliga covid-19-lagstiftningen väl och att de är angelägna om att ha en god dialog med Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet.

Kunder skapar trängsel

Länsstyrelsen Skåne kan dock konstatera att kunskapen om regelverket skiljer sig stort mellan verksamhetsutövare. I fälttillsynen avseende handlare upplevs fortsatt att kunderna skapar trängseln.

- Många kunder kommer fortfarande i stor utsträckning i par eller i större sällskap för att handla, säger Lars Sandahl.

Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander ser en minskad smittspridning bland de allra yngsta och äldsta – men situationen i Skåne är fortsatt skör. I dagsläget är långt ifrån alla äldre och riskgrupperna fullvaccinerade.

- Viktigast och mest glädjande - vi ser fortsatt väldigt få fall bland de som är 80 år och äldre och en långsam minskning hos de som är 70 till 79 år. Här ser vi alltså effekten av vaccinet, säger Eva Melander.

Hög vaccinationsvilja

Vaccinationsviljan i Skåne är mycket hög och vårdcentralerna vaccinerar för fullt i takt med att vaccinleveranserna ökar. Planen är att alla över 65 år ska ha erbjudits och fått en första dos före april månads slut. Förra veckan fick vårdcentralerna närmare 50 000 doser, denna vecka fick de 36 000 doser och nästa vecka blir det 70 000 doser.

- Vi planerar just nu för fas 3. Gruppen 60 till 64 år kommer att få brev från sin vårdcentral när det är dags. Förhoppningen är att de ska kunna påbörja sina vaccinationer i början på maj. Vaccination av den breda allmänheten, fas 4, planerar vi att starta första veckan i juni, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Förtrycket slår hårdare mot de redan utsatta

Pandemin har blottat en systematisk ojämlikhet över hela världen där etniska minoriteter, hälso- och sjukvårdsarbetare och kvinnor hör till dem som drabbats värst. Ledare runt om i världen har använt covid-19 som en ursäkt för ökat förtryck. Med årsrapporten gör Amnesty en genomgång av människorättsutvecklingen i världen.

 
LÄS MER HÄR
 
 

Tyck till om enhetligt ledninggsystem

Effektiva räddningstjänster kräver god ledning. Nu utvecklar MSB ett enhetligt ledningssystem för kommunal räddningstjänst och vill gärna ha dina synpunkter på förslaget.

LÄS MER HÄR
 

Felaktig använding av krisberedskapspengar

Staten fördelar varje år runt en halv miljard kronor till myndighetsprojekt som ska förstärka Sveriges krisberedskap och civila försvar. Riksrevisionens granskning visar att det finns en risk för att projektbidragen används för ordinarie verksamhet och därför inte blir den förstärkning som var tänkt.

LÄS MER HÄR
 

Övning ska stärka den militära förmågan

För att bygga ett starkare försvar och öka Sveriges militä­ra förmåga kommer Försvarsmakten under våren 2021 att genomföra arméövning Sydfront 21.

- Övningen genomförs på flera platser i södra Sverige med koncentration kring Försvarsmaktens övnings- och skjutfält, säger Jan Bohman, kommunikationschef för Södra militärregionen.

 

En viktig del i Försvarsmaktens verksamhet är att öva inför olika typer av situationer som kan uppstå.

- Stora som små övningar krävs för att våra förband ska vara redo för skarpt läge. Övningarna bygger ofta på simuleringar av händelser, för att förbereda våra förband på situationer som de kan komma att ställas inför. Det kan handla om ett angrepp på Sverige eller en insats i en internationell konfliktzon.

Hanterar olika situationer

För att få maximal effekt av övningarna generellt sett, inkluderas moment som representerar alla typer av situationer som kan uppstå under en militär insats. Det kan gälla allt från väpnad strid, samarbete med andra länders militära styrkor och möten med civilbefolkning.

- Vissa av våra övningar är små, med kanske bara en handfull deltagande personer. Andra övningar kan inkludera många olika länder. Denna gång, i Sydfront 21 deltar cirka 3 500 soldater.

Risk för högt ljud

Övningen, som ständigt riskanalyseras mot covid-19, genomförs på flera platser i södra Sverige med koncentration kring Försvarsmaktens övnings- och skjutfält. För Skånes del handlar det om fälten i Norra Åsum, Rinkaby, Ravlunda och Revingehed. Övningen pågår mellan den 25 april och 10 maj. Under 6 maj kommer Försvarsmakten att öva tillsammans med flygvapnet.

- Den militära närvaron kommer att vara märkbar även utanför våra övnings- och skjutfält. och det finns en förhöjd risk för höga ljudvolymer, lågt flygande flygplan och helikoptrar samt rökeffekter vid Revingeheds övningsfält. Det kommer även finnas risk för förhöjda ljudvolymer och störningar i trafiken, säger Jan Bohman.

LÄS MER HÄR
 

Ny rapport om barns rättigheter vid kris

Barnombudsmannens överlämnar sin årsrapport 2021 till regeringen "Alla tar ju inte ansvar - Barnkonventionen som lag under en samhällskris". Rapporten visar vilka brister i barns rättigheter som synliggjorts under pandemin.

LÄS MER HÄR
 

Pandemin slår hårt mot bussbranschen

Coronapandemin har slagit hårt mot den svenska bussbranschen och särskilt mot turist- och beställningstrafiken. En ny rapport från Sveriges Bussföretag visar att nära hälften av bussföretagen tappade 90 procent eller mer av sin omsättning.

LÄS MER HÄR
 

Bilden av Sverige är generellt positiv

Det har varit ett exceptionellt år för rapporteringen om Sverige. Aldrig tidigare har en specifik händelse som Sveriges hantering av coronapandemin skapat sådan uppmärksamhet. Bilden av Sverige är generellt positiv och Sverige fortsätter att ligga i topp i flera internationella mätningar.

LÄS MER HÄR
 

Sociala tilliten är hög i Sverige

Ny forskning visar att medan den sociala tilliten i Sverige och i andra västeuropeiska länder ligger på en relativt stabil och hög nivå, så dalar den i USA.

LÄS MER HÄR
 

143 organisationer har sökt bidrag

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har fått in 143 ansökningar om statsbidrag för insatser för socialt särskilt utsatta under pandemin.

LÄS MER HÄR
 

Nu väntar pensionärslivet för knarkhunden Zak

Efter 750 beslag och nio år i tjänst går sökhunden Zak i pension. Zak är en av Tullverkets mest framgångsrika sökhundar med sina många och stora beslag.

 

Zak och hans husse Niklas.

Zak är en tio år gammal springer spaniel som jobbat i Tullverket i Malmö sedan 2012. Den beräknade samhällsnyttan för alla hans beslag är hisnande 2,6 miljarder kronor. Han är också den enda hund som har belönats med utmärkelsen årets narkotikasökhund två gånger, 2014 och 2017.

- Han är egentligen en lite försiktig hund, men när han växlar till jobb så är han ostoppbar. Intensiv när han arbetar - men hemma ligger han på soffan och slappar, säger hundföraren Niklas.

Minnesvärt tillslag

Ett av beslagen som Niklas särskilt minns var under en rast vid ett pass på Öresundsbron.

- Jag märker plötsligt att Zak stannar upp och tittar på mig, som han alltid gör när han har fått något i nosen, för att fråga: Är det ok? Ska vi gå och ta den?

När Niklas ger Zak klartecken springer han bort mot en gräsplätt 50-meter bort och markerar på en personbil.

- Jag ringer kollegorna och ber dem stoppa trafiken. I bilen hittar vi fem kilo amfetamin. Vi har varit ett fint team under de här åren – han har varit fantastiskt bra på att hitta saker och jag har kunnat leda och driva på honom i det.

Ett lugnare liv

Nu väntar ett lugnare pensionärsliv för Zak. Den 1 april övertog familjen formellt ägarskapet från Tullverket och Zak bor nu med Niklas och hans familjs tre andra hundar.

- Han är min hund nu – det känns väldigt speciellt. Det känns märkligt att gå till jobbet och inte ha Zak med. Men han kommer nog att få följa med ibland ändå, säger Niklas.

LÄS MER HÄR
 

Överintresserade män kan hota säkerheten

En reservofficer som också arbetat på det topphemliga FRA står inför rätta för brott mot rikets säkerhet.

LÄS MER HÄR
 

Så bör du agera vid ett terrorattentat

MSB lanserar nu en webbutbildning, som ska höja allmänhetens kunskap kring hur man sätter sig i säkerhet vid ett attentat.

LÄS MER HÄR
 

Kryddgårdens testbod lockar många patienter

Drop-in provtagningen för covid-19 på Kryddgården i Rosengård har slagit väl ut. Allt fler har hittat till den nya provtagningen som nu är uppe i 100 tester om dagen.

 

Länsstyrelsen Skånes samhällskommunikatörer Ahmadullah Turab och Zahra Abdi.

- Vi är nu uppe i maxantalet på patienter. Det fungerar väldigt bra, säger Mehran Redjamand, chef för vårdcentralen Kryddgården.

Sedan starten den 15 mars har över 1 000 personer provtagits i den temporära testboden vid Kryddgårdens vårdcentral i Malmö.

Kommunikationskampanj har gett effekt

- Vi är mycket nöjda med antalet besökare som hittat hit. I början hade vi ungefär 40 besökare om dagen. Nu har informationen om provtagningen gett effekt.

Gratis och smidig provtagning är en nyckelfaktor för att bekämpa smittspridningen av covid-19 i hela Skåne. Därför har vårdcentralen Kryddgården i Malmö sedan mitten av mars utökat sin verksamhet med en provtagningslokal. Den som fått positivt svar för covid-19 genomgår då även en smittspårningsintervju.

- De flesta som kommer hit är supernöjda. De blir överraskade över att få så snabba svar. Smittspridningen av covid-19 är, som i andra delar av samhället, på väg att klättra uppåt. Det ser vi även här, säger Mehran Redjamand.

Syftet med den nya provtagningen är att man snabbt och smidigt kan testa sig och få svar direkt samt möjlighet till språkanpassad information. På plats vid testboden, som är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne och Malmö Stad, finns Länsstyrelsen Skånes samhälls- och hälsokommunikatörer som hjälper till med informationen.

Viktigt med språket

- Språkanpassad information är viktigt för att nå ut till målgruppen nyanlända. Rekommendationen att testa sig vid minsta symtom eller vid nära kontakt med någon smittad är svår att efterleva om man inte klarar att logga in på 1177 för att boka ett test på vårdcentralen, säger Ziad Jomaa, chef på Länsstyrelsen Skånes enhet för samhälls- och hälsokommunikation.

Satsningen i Rosengård ska pågå i sex månader eller så länge det behövs. Verksamheten utvärderas kontinuerligt och beroende på resultat kan liknande verksamhet komma att upprättas på andra orter i Skåne.

- Det finns även skriftlig information på olika språk. En av de vanliga frågorna som samhälls- och hälsokommunikatörerna får är om testet gäller som reseintyg – vilket det inte gör, säger Ziad Jomaa.

LÄS MER HÄR
 

Nyföretagandet ökar under pandemin

Antalet nystartade företag inom näthandeln för sport- och fritidsutrusning ökade med 104 procent i fjärde kvartalet och 54 procent för helåret jämfört med året innan.

LÄS MER HÄR
 

Pengar till smittsäkra lovaktiviteter för barn

Lovaktiviteter kan bidra till att underlätta barns situation och livsförutsättningar. Regeringen föreslår därför ett riktat statsbidrag till kommunerna om 200 miljoner för detta ändamål.

LÄS MER HÄR
 
 

Rekordmånga bokar tid för vaccin

Just nu är det många som bokar tid för vaccination mot covid-19. På några få dagar har över 25 000 skåningar bokat tid.

Det stora intresset har gjort att det ibland varit svårt att komma fram till sin vårdcentral på telefon. Smidigaste sättet att boka vaccintid att använda e-tjänsten på 1177.se och trycket har därför varit högt även där de senaste dagarna.

– Vi gick från i snitt 1 000 bokningar per dag, till över 25 000 bokningar på en dag. Nu har vi ökat kapaciteten i våra system och övervakar det på minutbasis, säger Matz Widerström, chefläkare vid Digitalisering IT-MT förvaltningen i Region Skåne.

LÄS MER HÄR
 

Pandemin gynnar smuggling av hundar

Under corona-pandemin har efterfrågan på hundar ökat och många människor längtar efter att få utöka familjen med en gullig liten valp. Men det här har inte bara gynnat svenska uppfödare - utan även kriminella som köper billiga valpar utomlands och säljer dem med god förtjänst i Sverige.

 
LÄS MER HÄR
 

Ökad isolering för funktionshindrade

Många kommuner har dragit ned på daglig verksamhet och gruppaktiviteter bland personer med funktionsnedsättning under pandemin. Det har bidragit till ökad isolering, samtidigt som smittspridningen i denna grupp varit något lägre jämfört med övriga befolkningen. Andelen som avlidit till följd av covid-19 är dock dubbelt så hög, visar en lägesrapport från Socialstyrelsen.

LÄS MER HÄR
 

Räddningsinsatserna minskade 11 procent

Nu är fjolårets statistik sammanställd - och den visar att räddningstjänsterna larmades ut till närmare 120 000 insatser under 2020.
- Det är en minskning från 2019 med ungefär 8 000 insatser. Bland annat har trafikolyckor och automatlarm minskat, säger Mikael Malmqvist på MSB.

LÄS MER HÄR
 

Elva saker som styr en konspirationstänkare

Rädslan för viruset och misstänksamheten mot vaccinerna har gett konspirationsteorier god möjlighet att födas och spridas – ett hot mot sanning och demokrati, men också mot våra relationer till andra.

LÄS MER HÄR
 

Kommunikationstjänst ska öka säkerheten

Regeringen har beslutat om en ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps instruktion. Ändringen syftar till att förtydliga MSB:s uppdrag vad gäller den nationella kommunikationstjänsten Swedish Government Secure Intranet (SGSI) och möjliggör att fler aktörer ska kunna använda systemet.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma