Lägesbild vecka 15 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 15

Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn har under vecka 14 riktats mot godisbutiker, secondhandaffärer samt en demonstration i Malmö.

- Efterlevnadsgraden anses generellt vara hög trots att fler kommuner upplever en ökad aktivitet i samhället, säger Fredrik Kristell, krisledningschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Under den gångna veckan har Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn fokuserat på verksamhetsutövare som bedriver godisbutiker och secondhandbutiker. Kunskapen om regelverket skiljer sig åt mellan verksamhetsutövare.

- Generellt har större butiker som ingår i någon form av kedja bättre kunskap om reglerna.

Framtida aktiviteter

Framöver kommer en stor del av arbetet att fokuseras på arrangörer av aktiviteter som kommer gå av stapeln i vår och sommar - bland annat studentfirande och demonstrationer.

17 av 33 kommuner har uppgett antingen mycket hög eller hög efterlevnad och endast två kommuner anger medel eller låg efterlevnad.

- Flera kommuner rapporterar om ökad aktivitet i samhället. Burlövs kommun rapporterar att det rör sig mycket folk på de stora shoppingcentrumen och Svalövs kommun upplever att folk har blivit sämre på att följa råd och rekommendationer än tidigare, säger Fredrik Kristell.

Enligt Region Skåne har smittspridningen senaste veckan ökat och det nu av största vikt att alla skåningar följer rekommendationerna för att förhindra att fler människor blir svårt sjuka och avlider.

- För att begränsa denna smittspridning krävs att vi fortsatt strikt håller oss till de restriktioner som gäller och undviker nya nära kontakter, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Dröjer med lättnader

Ökningen ses i hela Skåne och sker i alla åldrar, utom hos de allra äldsta. Det är fortsatt få nya fall bland äldre på särskilt boende. Trycket på sjukvården är generellt hårt och den senaste veckan har antalet inlagda med covid-19 legat något högre än tidigare.

- Det kommer tyvärr att dröja ett tag till innan vi kan lätta på restriktionerna. Smittläget behöver bli bättre och fler behöver hinna bli vaccinerade, säger Eva Melander.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Ny podcast om att rädda liv till sjöss

Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare ägnar sin lediga tid åt att öva, meka och utbilda sig. Allt för att vara redo när larmet går. Hör om dramatiska haverier, nära vänskap och specialutvecklade räddningsbåtar. ”Helt frivilligt” ger svaren hur det egentligen är att rädda liv till sjöss.

 
LÄS MER HÄR
 
 

Skolan får pengar för att hantera pandemin

Barn och elever har drabbats negativt av spridningen av covid-19. Konsekvenserna har varit särskilt kännbara för de som redan innan pandemin behövde olika former av stöd, men även för många andra elever som nu inte kan nå sin fulla potential.

LÄS MER HÄR
 

Rekordlångt tåg provkörs till Malmö

Att öka kapaciteten för godstransporter på järnväg är angeläget. Därför provkörs, lördag 17 april, ett 835 meter långt godståg, på sträckan Maschen–Malmö. Längre tåg ger möjlighet till ökad last vilket bidrar till en hållbar och attraktiv godstrafik på järnväg.

LÄS MER HÄR
 

På delitorget kan du luncha med sällskap

I början av mars skärpte Folkhälsomyndigheten restriktionerna på serveringsställen med anslutning till handelsplatser. Men på delitorget i Höllviken behöver du inte sitta ensam.

- Att luncha med kändisar har blivit ett uppskattat inslag, säger Jonas Norell på Norells fisk & skaldjur.

 

En person per bord. I stället får gästerna luncha med kändisar.

På serveringsställen som utgör en del av en handelsplats och inte endast kan nås genom egna entréer får varje sällskap bara bestå av en person. De skärpta reglerna för handelsplatser innebär även att handelsplatser ska vidta lämpliga åtgärder för att sällskap med fler än en person inte besöker handelsplatsen samtidigt, med undantag för barn eller andra personer som är i behov av stöd.

- Folk har svårt att förstå anledningen då de ofta delar säng och sitter i samma bil på vägen hit.

Bilder på kändisar

Enligt Jonas Norell var det Jens Bertilzon, ägare av Ica Toppen, som kom på den goda idén. Borden i serveringen har numera två sittplatser – varav en är upptagen av en kändis. Pippi Långstrump, Albert Einstein, Elon Musk, Batman eller lokalkändisen Carolina Gynning. På var annan stol sitter en kändis om än i bildform.

- Kändisarna byts ut varje vecka och vi har även tagit bort bord så det är mer utrymme mellan sittplatserna, säger Jonas Norell.

Folk unnar sig mer

Trots att Norells fisk & skaldjur öppnade för ett år sedan, mitt under pandemin, är Jonas Norell nöjd med omsättningen.

- Folk unnar sig mer påkostad mat som skaldjur och goda viner för att förgylla vardagen nu när man inte kan träffas och umgås.

LÄS MER HÄR
 

Lär känna Rakel på digital konferens

Rakeldagen den 5 maj är en digital konferens för dig som vill veta mer om MSB:s säkra elektroniska kommunikationstjänster.

LÄS MER HÄR
 

Pengar för att ta fram vaccinationsbevis

Regeringen avsätter 30 miljoner kronor för framtagning av en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för utfärdande av vaccinations-bevis.

LÄS MER HÄR
 

Regionala Rådet har fokus på samverkan

I torsdags bjöd Länsstyrelsen Skåne in Regionala rådet för krisberedskap och totalförsvar, där Skånes kommunledningar ingår, till ett skypemöte.

– Utvecklingen av Regionala rådet är en av många viktiga åtgärder som Länsstyrelsen Skåne har vidtagit för att stärka samverkan och vår krisberedskap, säger landshövding Anneli Hulthén.

 

Regionala rådet för krisberedskap och totalförsvar hade i veckan möte.

Länsstyrelsen Skåne har regeringens och riksdagens uppgift att samordna länets aktörer inom såväl den fredstida krisberedskapen som under höjd beredskap.

- Behovet av samverkan och en samordnad beredskap för kris och krig har aldrig varit större än nu.

Rådet är Skånes primära forum för gemensam dialog avseende krisberedskap och totalförsvar och mötet är det första för i år. Förutom Skånes kommunledningar, regionledning, chef Södra Militärregionen ingår regionchefer inom centrala myndigheter i rådet.

- Vi behöver gemensam förståelse av Skånes framtida utveckling inom krisberedskap och totalförsvar.

Struktur för ökad motståndskraft

På mötets agenda fanns civilt försvar där Barbro Holmberg, särskild utredare, Utredningen om civilt försvar, MSB:s vikarierande generaldirektör Camilla Asp, Försvarsmaktens brigadgeneral Gabor Nagy och Anneli Hulthén diskuterade ”Struktur för ökad motståndskraft”. Ett av förslagen i utredningen är att Sverige delas in i sex civilförsvarsområden - där landshövding Anneli Hulthén leder arbetet i Södra civilområdet.

Enligt utredningens förslag ska civilområdeschefen svara för den primära kontakten med Försvarsmaktens militärregion när det gäller totalförsvarsplanering. Civilområdescheferna ska också verka för länsöverskridande samordning av förberedelser och planering inför fredstida kriser, säger Anneli Hulthén.

Utredningen, som nu är ute på remiss, har även bland annat förslag på att ansvaret för kommunal räddningstjänst koncentreras till de länsstyrelser som har uppgiften att vara civilområdeschef, en utvecklad ansvarstrappa för statliga myndigheter gällande det civila försvaret samt en ny lag om kommuners och regioners beredskap.

Ytterligare en punkt på agendan var försörjningsberedskapen där Socialstyrelsen, FOI, Adda - fd. SKL Kommuntus och Säkerhets och försvarsföretagen föredrog sina perspektiv på arbetet. Ett högaktuellt ämne då det under pandemin tidvis varit brist på material som skyddsutrustning, handsprit och provtagningsstickor.

Stort intresse

Många intressanta frågor och inspel från deltagarna visar att ämnena engagerar och att det finns goda förutsättningar för att komma vidare med samverkan och planering.

- Det är viktigt att trygga näringslivets roll. Vi måste även skapa tillit såväl hos medborgarna som mellan myndigheter och länder. Samverkan är oerhört viktigt. Tillsammans är vi starkare och ökar uthålligheten, säger Anneli Hulthén.

 

Regler för resandet kan förlängas 

Inför sommarsäsongen kan det förväntas att resandet med buss och tåg kommer att öka, vilket riskerar leda till ökad trängsel.

LÄS MER HÄR
 

Dataintrång mot Riksidrottsförbundet

Under perioden december 2017 till maj 2018 skedde upprepade fullbordade dataintrång mot Riksidrottsförbundet.

LÄS MER HÄR
 

Ny chans till utbildning i desinformation

För att höja motståndskraften mot missinformation, desinformation och ryktesspridning har Länsstyrelsen Skåne under våren bjudit in regionala aktörer till kunskapshöjande föreläsningar.

- Nu kommer ytterligare ett tillfälle att lära dig mer om hur du bemöter ryktesspridning kopplat till vaccination mot covid-19, säger Ita Jablonska, kriskommunikatör på Länsstyrelsen Skåne.

 

Länsstyrelsen Skånes bjuder in till ytterligare tillfälle för utbildning i desinformation.

Att känna igen och kunna möta informationspåverkan handlar om att skapa sig en normalbild för att kunna upptäcka avvikelser och skapa inriktning för eventuella kommunikativa åtgärder. En viktig kunskap för alla aktörer, både i vanlig verksamhet och i samband med covid-19.

- Hittills har ett hundratal tjänstemän i Skåne fått ökade kunskap genom att delta på föreläsningarna.

Efter föreläsningarna, som även innehåller diskussioner, får deltagarna ett paket med verktyg och tips om hur man kan upptäcka och hantera vilseledande information i sociala kanaler.

Höjer förmågan

- Utbildningsinsatserna ska höja aktörernas förmåga att kommunicera relevant och med korrekt information vid rätt tillfälle till allmänheten, säger Ita Jablonska.

En inbjudan till kommande föreläsning, den 21 april, har skickats ut till Skånes kommuner och regionala myndigheter. Utbildningen varar en timme och anordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i samarbete med Länsstyrelsen.

- Vilseledande information kan påverka allmänhetens inställning till att vaccinera sig och därmed hota liv och hälsa, säger Irene Christensson, senior analytiker på MSB.

Några av de vilseledande uppgifterna som MSB har sett de senaste veckorna är att vaccinens biverkningar och faror döljs. Det finns även att faran med pandemin överdrivs av politiker och makthavare för att dessa ska kunna tillskansa sig mer makt.

- MSB kartlägger inte Sveriges befolkning eller aktörer som avsiktligt eller oavsiktligt sprider vilseledande information - vi kan bara skapa oss en samlad bild över vilka rykten, miss- och desinformation som sprids.

Webbkurs med grunderna

Förutom utbildning bistår MSB även ansvariga myndigheter med omvärldsbevakning om vilseledande information och stödjer utsatta aktörer vid behov. Det finns även en webbkurs där man får lära sig grunderna om skydd mot informationspåverkan och olika informationspåverkanstekniker, så att man kan känna igen dessa och agera.

- Om du ska bemöta felaktiga budskap om vaccination bör du fokusera på att avslöja tekniken som används, ge korrekt information om ämnet och inte upprepa den felaktiga informationen. Har du inte möjlighet att se föreläsningen finns det massor med bra tips i MSB:s handbok för kommunikatörer”Att möta informationspåverkan” som finns att ladda ner på webben, säger Irene Christensson.

LÄS MER HÄR
 

Så tycker folket om restriktionerna 

Vilka åtgärder för att minska smittspridning anser du är effektiva? Den frågan har forskare ställt till medborgare i elva länder. En av insikterna: i länder där människor har lågt förtroende för myndigheterna bör man satsa på att övertala männen.

LÄS MER HÄR
 

Cybersäkerhet under pandemin - rapport

Den pågående pandemin har medfört nya utmaningar för cybersäkerheten i Sverige. Detta konstaterar Säkerhetspolisen tillsammans med fem andra myndigheter i rapporten Cybersäkerhet i Sverige – i skuggan av en pandemi.

LÄS MER HÄR
 

Hälften av 65-åringarna är vaccinerade

 

Nu är hälften av alla skåningar över 65 år vaccinerade med minst en dos. Hittills har drygt 18 procent av Skånes vuxna befolkning fått en första vaccindos och 8 procent är fullvaccinerade med två doser.

LÄS MER HÄR
 

Säsongen för brandflyg är i gång

Under april månad startar säsongen för de skogsbrandsbevakande flygplanen i många län. Skogsbrandsbevakning med flyg görs för att så tidigt som möjligt upptäcka bränder i skog och mark innan bränderna hunnit växa sig stora.

 

Länsstyrelsen i Skåne bevakar dagligen om den rådande torkan eller andra förutsättningar i länet medför behov av att genomföra skogsbrandsbevakning med flyg. Sedan den 1 april är de skogsbrandsbevakande flygplanen redo att lyfta.

- De skogsbrandsbevakande flygplanen ger en bra överblick över skog och mark. Skogsbrandsbevakningen utförs enligt schema av de flygklubbar i Skåne som är anslutna till Frivilliga Flygklubben, säger Carl-Axel Stenberg, brandingenjör vid Länsstyrelsen Skåne.

72 flygpass i fjor

Länsstyrelserna får pengar från MSB för att kunna bedriva arbetet med skogsbrandsbevakning från luften.

- I fjor genomfördes 72 flygpass och man lyckades upptäcka en brand och bistå med lägesbild och orientering vid två bränder.

Beslutar omfattningen

Länsstyrelsen Skåne beslutar enligt MSB:s riktlinjer om bevakning med flyg ska bedrivas i länet. Länsstyrelsen har även ansvaret att upphandla flygtjänsten och besluta omfattningen av bevakningen, till exempel om flygslingornas uppläggning och hur ofta bevakning ska utföras.

- I Skåne har vi en förutbestämd flygslinga för bevakning och man spanar runt hela horisonten efter rök eller brand från kl. 14.00 till cirka kl. 16.00 varje dag som flygövervakning beställts, säger Carl-Axel Stenberg vid Länsstyrelsen Skåne.

LÄS MER HÄR
 

Covidforskning på högtryck i Skåne

Runt om i Skåne och Öresundsregionen pågår det mycket forskning kopplat till covid-19.

- Öresundsregionen är ett internationellt mycket väletablerat och välrenommerat kluster för life-science. Både när det gäller företagande och forskning och där vi har organisationen Medicon Valley Alliance som den sammanhållande länken. Just nu pågår många olika aktiviteter kopplade till covid-19-pandemin”, säger Jörgen Dehlin, projektutvecklare på Länsstyrelsen Skåne.

I slutet av förra året lanserades ett nytt offentlig-privat samarbetsinitiativ mellan ett antal aktörer i Lund, LundaGUARD, som syftar till att svara upp mot framtida hot på infektionsområdet. Projektet förväntas resultera i nya läkemedelskandidater specifikt för behandling av Covid-19-patienter, men det utgör också ett mångsidigt verktyg för framtida och hittills okända medicinska hot.

Har klarat sig väl i krisen

Inom ramen för ett projektsamarbete som kallas ”ReproUnion” koordinerar Medicon Valley Alliance ett arbete med att se närmare på hur fertiliteten påverkas av covid-19. Parter här är bland andra Region Skåne, Ferring och EU genom Interreg-programmet för Öresund.

- Rent generellt kan man konstatera att life-science sektorn i Skåne totalt sett klarat sig väl i krisen. Antalet nya bolag ökar liksom antalet anställda i branschen totalt sett. Samtliga forskarparker expanderar; vilket är ett gott tecken.

Hinder leder till svårighet

Dock har hinder som till exempel inreseförbud gjort det svårare att dra nytta av möjligheterna på den andra sidan av sundet.

- Fortfarande är det i första hand svenskar som pendlar över sundet till ett jobb i den danska life-science industrin. Men Medicon Valley Alliance ser nu en trend mot att danskarna pendlar till Sverige för jobb på ledningsnivå. Fler än 20 skånska life-science bolag har i dag dansk VD, säger Jörgen Dehlin.

 

Undersökning visar att kommunerna kan göra mer för att hedja smittspridningen

I en Novusundersökning går det samtidigt att se att kommunerna är de som går framåt när det gäller efterlevnad av Folkhälsomyndighetens råd. Men fortfarande ligger arbetsgivarna inom kommunerna långt efter näringslivet och staten.

LÄS MER HÄR
 

Malmöprojekt Sluta skjut sprids till fler orter

Sluta skjut är ett samverkansbaserat arbetssätt mot grovt, dödligt våld i kriminella grupperingar som har prövats i Malmö sedan 2018. Utvärderingar av arbetet har visat lovande resultat och mot bakgrund av den allvarliga problematiken med dödligt skjutvapenvåld i kriminella miljöer bör Sluta skjut-metoden spridas till fler orter i Sverige.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma