Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (rekommenderas!)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

KALENDER MED GUIDNINGAR 2021. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Covid19 - kontakta arrangören någon dag innan önskad aktivitet för att säkerställa att den genomförs som planerat! Följ råd och restriktioner!

Döda byn, Prällestolen. Foto: Bengt Klingheim

 

Vandring - Döda byn i Villands Vånga

Följ med på en vandring till Döda byn i Villands Vånga, Dyneboda. Vandringen är ca 10 km med paus. En vandring längs stigar med måttligt kuperad terräng. Vi kommer att passera Kastagropen. Tag gärna med kopplad hund.

Arrangör: STF Östra Skåne

VAR: Villands Vånga

NÄR: 2 maj

LÄS MER
 

Nötväcka. Foto: Alex Regnér

 

Fågelskådning för nybörjare

Vi uppmärksammar biologiska mångfaldens dag med en guidad promenad om fåglar och fågelsång med Cecilia Wide. Promenad ca 500m. Begränsat antal deltagare, föranmälan krävs.

Arrangör: naturum Skrylle, guide Cecilia Wide

VAR: Skrylle

NÄR: 22 maj

LÄS MER
 

Foto: Carina Zätterström

 

Humlespaning för barn - Stenshuvud

Humlespaning för barn! Idag letar vi efter luftens bevingade riddare, varför är de randiga och hur kan humlor flyga egentligen? Max 8 pers (inklusive vuxna). För barn i åldern 4-8 år i sällskap med en vuxen. Föranmälan krävs.

Arrangör: naturum Stenshuvud

VAR: Kivik

NÄR: 23 maj

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och över 300 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Foto: Karna Zätterström

 

Möt vårens skira grönska

Lövsprickning i Skånes naturreservat. Nu börjar även boklöven att titta fram. Vill du uppleva den skira grönskan i en nyutslagen bokskog? Då kommer några tips på områden att besöka de kommande veckorna.

hörrödsåsen
gyllebo
åbjär
axelstorps skogar
hallabäckens dalgång
 

Foto: Carina Zätterström

 

Upplev den korta tiden med slån- och körsbärsblom

Maj är en härlig tid med blommande körsbärsträd, äppelblom, slån och hägg. Passa på att få en glimt innan blomningen är över. Här är några reservat som bjuder på vit- och rosablommande träd och buskar.

impan
bjärekusten
tosteberga ängar
herrevadskloster - lilla hage
 

Klockgroda Foto: Alex Regnér

 

Sång och lek bland grodor och paddor

Nu under våren spelar, leker och sjunger grodor och paddor runt om i vår skånska natur. Flera arter finns ofta i samma område. Då uppstår en sällsam blandning av olika läten. Generellt är skymning-natt en bra tid för grodsång. Många grodor och den grönfläckiga paddan hörs spela redan under april och maj. Men den högröstade lövgrodan och klockgrodan med sitt dova kyrkklocksläte upplevs bäst under maj-juni. Den riktiga långköraren är dock strandpaddan som håller igång från april och ända in i augusti. Här kommer tre förslag på reservat där du kan lyssna på grönfläckig padda och strandpadda, samt tre områden med bland annat lövgrodor och klockgrodor.

Grodläten på Naturskyddsföreningens webbplats.

foteviksområdet
järavallen - fågelsjön
sånnarna
frihult
svartskylle
svabesholm
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

På informationsskylten står vilka regler som gäller. Olika regler i olika reservat. Reglerna finns för att värna om områdets växter och djur.

Info om alla naturreservat finns på:
Länsstyrelsens webb - Besöksmål

 

Friluftsliv i skyddad natur?

Välkommen ut! I Sverige finns 5000 naturreservat och 30 nationalparker. Genom att skydda naturen så kan vår värdefulla natur upplevas av dig och andra, både nu och i framtiden. För naturens skull så finns det särskilda regler i den skyddade naturen.

☘️ Olika områden har olika regler. Det kan finnas speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling.

☘️ Kolla upp området innan. Kanske är det många besökare just nu och du behöver välja en annan dag eller tid för att undvika trängsel?

☘️ Upptäck nya områden! Finns det fler naturområden nära dig? Kan du välja ett annat område än det som är mest poppis just nu?

☘️ Om parkeringen är full - välj ett annat naturområde! Kanske kan du cykla eller promenera till ett område istället för att ta bilen?

Allemansrätten och skyddad natur
 

Löddeåns mynning och unga gäss.
Foto: Ann-Sofie Pellas, Alex Regnér

 

Beträdnadsförbud finns där fåglar och andra djur har sina ungar

Nu är det beträdnadsförbud i många naturreservat för att det ska vara lite lugn och ro för djuren i naturens barnkammare. Bland annat här i naturreservatet Löddeåns mynning (södra och norra). Välkommen att njuta av det rika fågellivet från rätt sida gränsen som här i fågeltornet. Kartor med beträdnadsförbud finns på respektive reservatssida på Länsstyrelsens webbplats/Besöksmål. Tänk även på att alltid ha hunden i kort koppel, annars kan de markhäckande fåglarna överge sina ungar.

löddeåns mynning
alla naturreservat - besöksmål
 
Friluftslivets År 2021

2021 är Friluftslivets år

Luften är fri – Friluftslivets år är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv. Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Under hela året kommer alla delar av friluftslivet belysas med på olika månadsteman.

Läs mer om Luften är fri

Foto: Cajza Eriksson
 

Friluftsliv i skyddad natur, månadens tema!

I maj står Skyddad natur i fokus för friluftslivets år. Luften är fri lyfter varför det är viktigt att bevara natur och vill öka kännedomen om vad skyddad natur innebär. Samtidigt lyfter vi även friluftslivets möjligheter att vara i den skyddade naturen. Detta kommer bland annat att uppmärksammans i samband med Biologiska mångfaldens dag 22 maj och Nationalparkernas dag 24 maj

Använd gärna #friluftsliviskyddadnatur för era aktiviteter under maj.

 

Luften är fri-månadens tema
 
Visste du att...

Här berättar vi om sådant som är bra att veta när du besöker den skånska naturen.

Genom att scanna QR-koden kommer du till enkäten och på www.hittadinplats.nu

 

Du kan bidra till bättre skyltning i våra reservat!

Under maj-september gör Länsstyrelsen en enkätundersökning kring hur ni besökare upplever skyltningen i de olika naturreservaten i Skåne. Bedömningen gäller såväl kartor och informationstavlor som symboler och vägvisning. Att skyltningen är tydlig och relevant är viktigt både för er besökare och för att bevara de höga naturvärdena. Länsstyrelsen vill förbättra skyltningen där det behövs, därför är dina synpunkter och funderingar värdefulla för oss!

Enkäten tar 5-10 minuter att svara på. Du når den genom länken på vår webbplats eller genom att scanna QR-koden på uppsatta skyltar. Du börjar med att skriva in namnet på naturreservatet du svarar för. Det är bra att vara på plats i det utvalda reservatet när du svarar.

till enkäten - på webben
skylt om enkäten ute i naturen
 

Jätteloka. Foto: MOSTPHOTOS

 

Har du sett Jättelokan?

Just nu pågår en kampanj för att bekämpa jättelokan. Det är en invasiv främmande art som sprider sig okontrollerat och hotar den biologiska mångfalden. Ser du den ute i naturen är det bra om du rapporterar in den på länken nedan. Det hjälper markägare och förvaltare i bekämpningsarbetet. Som markägare har man en skyldighet att bekämpa arten. Om du har den på din egen fastighet kommer några viktiga råd på tillvägagångssätt:

Gräv upp plantan med rötterna redan nu i maj
Transportera växtmaterialet i tättslutande plastsäckar
Lämna i brännbart på återvinningsstationen
 

Vid stor förekomst kan det bli aktuellt med slåtter/bete eller bekämpning med hetvatten eller glyfosat (kräver behörighet).

arter som är invasiva och främmande
rapportera arter här
 

Foto: MOSTPHOTOS

 

Hjälp - bin, humlor och fjärilar!

Naturreservaten är viktiga när det gäller att bevara blomrika ängs- och betesmarker och de pollinerande insekter som finner sin mat och bostad här. Men även trädgårdar och balkonger kan ge våra bevingade hjälpredor energirik nektar och husrum. Här kommer några tips på hur du kanske kan hjälpa bin, humlor och fjärilar i din närmiljö. Som tack får vi alla mer frukt och bär!

Krukor och rabatter - välj blommor som blommar vid olika tider under säsongen, pollinatörerna behöver mat från tidig vår till sen höst.
Träd och buskar - välj arter som blommar.
Äng i gräsmattan - så ängsfrön i mager jord i april-maj eller augusti-september. Låt ängen växa och blomma under sommaren. Slå din äng först i augusti när blommorna fröat av sig. Ta bort avslaget hö.
Sand, död ved och bihotell erbjuder bostad åt vildbin och skalbaggar.
Undvik handelsgödsel och bekämpningsmedel.
film - gynna pollinatörer i bebyggelse
film - pollinatörer i äng och bete
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma