Lägesbild vecka 17 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 17

Länsstyrelsen Skånes pandemitillsyn har under vecka 16 fokuserat på körskolor och på säsongsbetonade verksamheter. Generellt ökar aktiviteten ute i samhället och invånarna använder allt mer sällan munskydd i kollektivtrafiken.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Under vecka 16 har Länsstyrelsen Skåne fokuserat tillsynen proaktivt med fokus på verksamhetsutövare som bedriver säsongsbetonade verksamheter, så som konsthallar, muséer, partybussar och partybåtar samt torghandel. Det har även gjorts en större insats hos trafikskolorna samt en informationsinsats inför eventuellt valborgsfirande.

- Vi har fått många synpunkter från allmänheten som beskriver en frustration över regelverk och efterlevnaden av det. Exempel på det är när verksamhetsutövaren stoppar kunder från att gå in i en butik eftersom maxantalet är uppnått. Kunderna som stoppas blir arga på personalen och försöker komma in ändå, säger Lars Sandahl, chef för Länsstyrelsen Skånes enhet för pandemitillsyn.

Hög efterlevnad

14 av 33 kommuner har uppgett antingen mycket hög eller hög efterlevnad. Malmö stad fortsätter att rapportera att aktiviteten i samhället ökar. Detta har synts på ökat utslag på kvällsaktiviteter och att invånarna alltmer börjar återgå till sina arbetsplatser.

Enligt Region Skåne så minskade smittspridningen något i de flesta åldersgrupper under förra veckan men ligger i stort sett kvar på en platå. Samtidigt börjar man nu vaccinera personer som har en sjukdom som för med sig ökad risk för svår covid-19.

- Det är viktigt att poängtera att det pågår en samhällspridning med cirka 540 nya fall varje dag i Skåne, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Hård belastning på sjukvården

Smittspridningen ökar något i sydvästra och mellersta Skåne medan den minskar i övriga delar av regionen. Antalet fall inom kommunal vård- och omsorg är få och trycket på sjukvården ligger i stort sett på en platå. Men andelen patienter som kräver avancerad vård har blivit större och intensivvårdsavdelningarna upplever gradvis åter en hårdare belastning.

- En av de viktigaste insatserna man kan göra för att minska smittspridningen är att jobba hemma om det finns möjlighet, även om man haft covid-19 eller är vaccinerad. Förutom att inte riskera smitta sina arbetskamrater, minskar resandet i kollektivtrafiken och smittrycket i samhället blir mindre, säger Eva Melander.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Bättre brandriskprognoser i sommar

Under 2021 har prognoserna, som SMHI tar fram på uppdrag av MSB, förbättrats med en högre detaljrikedom som underlättar för förebyggande och förberedande åtgärder.

 
LÄS MER HÄR
 
 

Kan bli lättnader i restriktionerna

Nu föreslås nya deltagarbegränsningar för idrotts-, fritids- och kulturaktiviteter. En förutsättning är att smittläget och situationen i vården tillåter det.

LÄS MER HÄR
 

Medias förutsättningar att granska kartläggs

En förutsättning för mediernas granskning av det offentliga Sverige är att offentlighetsprincipen och meddelarskyddet fungerar. Syftet med utredningen är att kartlägga hur staten och kommunerna har förhållit sig till dessa rättigheter under covid-19-pandemin.

LÄS MER HÄR
 

Allt fler skåningar skyddas av vaccin

Nu har 83 procent av skåningar över 65 år fått sin första dos vaccin mot covid-19. Region Skåne har också startat vaccinationer av de som är 60-64 år och så smått kommit igång med medicinska riskgrupper i åldern 18-59 år.

 
LÄS MER HÄR
 

Stort dataintrång drabbar Malmö stad 

Leverantören som levererar Malmö stads personalsystem, har utsatts för ett dataintrång. Dataintrånget omfattar personuppgifter som rör nuvarande och tidigare anställda

LÄS MER HÄR
 

Svenskarna sparar till resor efter corona

När världen öppnar upp igen är det främst en resa man vill unna sig för sparpengarna, det svarar 62 procent av respondenterna i en undersökning som reseföretaget Ving har gjort.

LÄS MER HÄR
 

Rapport - så påverkas folkhälsan

En rapport från Folkhälsomyndigheten visar att covid-19-pandemin har en direkt påverkan på människors hälsa genom sjukdom och dödlighet i covid-19. Men också att folkhälsan kan påverkas indirekt.

 

Folkhälsan kan även ha påverkats indirekt.

- Konsekvenserna för folkhälsan och på jämlikheten i hälsa kan kvarstå i många år efter att smittspridningen har kommit under kontroll, säger Ulrika Jerre chef för enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen Skåne.

Folkhälsomyndigheten har gjort en samlad bedömning av covid-19-pandemins och smittskyddsåtgärdernas konsekvenser för folkhälsan under 2020. Rapporten baseras på såväl svensk empiri som internationell forskning. Sammanfattningsvis visar resultaten att de grupper som redan före pandemin hade förhöjd risk för ohälsa har drabbats mest.

Länsstyrelsen har flera uppdrag inom arbetet för social hållbarhet. Inom de sociala frågorna berörs bland annat brottsförebyggande, integration, jämställdhet, ANDTS och mänskliga rättigheter.

Fler har psykiska besvär

Enligt rapporten är den allmänna hälsan generellt fortsatt god - men något fler personer uppger lätta psykiska besvär. Rapporten visar även att fysisk aktivitet har minskat och många folkhälsorelevanta insatser har ställts in och ersatts med andra alternativ. En stor utmaning för folkhälsan är att konsekvenserna av covid-19-pandemin och smittskyddsåtgärderna samspelar med sociala och ekonomiska förhållanden.

Folkhälsomyndighetens bedömning är att pandemins konsekvenser kan komma att förstärka de redan befintliga ojämlikheterna i hälsa i Sverige.

- Människors levnadsvanor i Sverige har påverkats på olika sätt och i olika utsträckning av pandemin och smittskyddsåtgärderna.

Förändrade vanor för unga

Under 2020 ökade konsumtionen av snacks och sötsaker och folk åt mindre mängd grönsaker. Det var dock ingen ökning av andelen som rökte varje dag, som hade riskkonsumtion av alkohol eller problemspelande.

Det är främst unga 16–29 år som rapporterat förändrade levnadsvanor, till exempel att de satt mer stilla och åt mer snacks och sötsaker, men de uppgav även att de drack mindre alkohol.

- Det är för tidigt för att avgöra pandemins fulla effekt på folkhälsan.Vi ser att det hälsofrämjande och förebyggande arbetet behöver stärkas och prioriteras för att behålla en god folkhälsa och för att minska ojämlikheterna i hälsa, säger Ulrika Jerre.

LÄS MER HÄR
 

Skolan är barnens viktigaste infokälla

De flesta barn får information om covid-19 från sina föräldrar. Utom i Sverige – här är skolan främsta informationskällan visar en internationell studie om barns uppfattning om pandemin.

LÄS MER HÄR
 

Prepping vanligare bland högutbildade

Att förbereda sig inför en katastrof genom prepping och hamstring är vanligare bland personer med hög utbildning och högre inkomst. Det visar studier av människors beteende under coronapandemin.

LÄS MER HÄR
 

Incidenterna på skånska övningsfält ökar 

Allmänhet som tar sig in på Försvarsmaktens övningsområden har blivit ett allt större problem. Detta trots att det är förbjudet och förenat med livsfara.

– Grunden för tillträdesförbudet är att skydda allmänheten från den farliga verksamhet som vi bedriver när vi övar. Det är inte värt att riskera ditt liv för en promenad, säger fanjunkare Lars Unné som arbetar vid Försvarsmaktens skjutfält i Skåne.

 

När försvarsmakten övar råder det tillträdesförbud på skjutfälten.

Försvarsmaktens övnings- och skjutfält är ofta natursköna områden. Därför är vissa av fälten öppna för allmänheten när Försvarsmakten inte övar. Men när Försvarsmakten övar råder det dock tillträdesförbud för allmänheten enligt Skyddslagen.

Enligt Försvarsmakten har antalet incidenter med obehöriga som trots rådande tillträdesförbud tagit sig in på övningsfält ökat. Under övningar vecka 15 rapporterades cirka 200 överträdelser/tillträdesbrott av allmänheten på Försvarsmakten avlysta övnings- och skjutfält.

Använder skarp ammunition

- Ett exempel är personer som vill rasta sina hundar på övningsfälten. När vi stoppar dem kan vi ofta få höra kommentarer som: ”Att det gör väl ingenting om man bara promenerar i kanten av fältet. Militären är ju bara i skogen.”

På Försvarsmaktens skjutfält används skarp ammunition. Inte bara från automatkarbiner och stridsvagnar utan även vid artilleri som skjuts på långa avstånd. Det betyder att man inte hör när ammunitionen avfyras - utan först efter att det har exploderat. Även sprängladdningar och minor används på skjutfälten.

Innebär livsfara

- Vid ett av våra skjutfält har vi vid ett antal tillfällen haft personer som varit ute och motionerat och medvetet tagit sig igenom avspärrningarna. De har ofta hörlurar i och hör inte när vi ropar att de ska stanna. Då måste vi, för att undvika en allvarlig olycka, avbryta all verksamhet till dess att vi har fått tag i personen. Överträdelser vid skyddsobjekt innebär att man utsätter sig själv för livsfara, säger Lars Unné.

LÄS MER HÄR
 

Ingen avgift för uteservering i Malmö

Det blir fortsatt avgiftsfritt för uteserveringar i Malmö fram till och med oktober. Orsaken är – coronapandemin.

LÄS MER HÄR
 

Så har pandemin påverkat luften

Trots att resmönster förändrats verkar coronapandemin inte ha bidragit till någon större förändring av Malmös luftkvalitet.

LÄS MER HÄR
 

Utrikesfödda har drabbats hårdare

Två nya rapporter visar att utrikesfödda har drabbats hårdare än svenskfödda av covid-19 och att andelen som vaccinerar sig mot covid-19 är lägre bland utrikesfödda.

LÄS MER HÄR
 

Skånes stadsmission vaccinerar hemlösa

I veckan skrev Region Skåne avtal med Skåne Stadsmission om att organisationen ska hjälpa till med vaccinering av människor i akut hemlöshet.

- En sak är säker, vi behövs - nu kanske mer än någonsin, säger Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor på Skåne Stadsmission.

 

Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor på Skåne Stadsmission.

Varje dag möter Skåne Stadsmission mellan 500-700 personer som lever i utsatta livssituationer. Det kan handla om psykisk ohälsa, hemlöshet och fattigdom. Skåne Stadsmission har verksamheter i Malmö, Kristianstad och Helsingborg, där de bland annat erbjuder frukostservering, lunch, dusch, kläder, rådgivning, ungdomsgrupper, sjukvård och värmestuga. På samma platser kommer man nu även erbjuda vaccinering.

- Med anledning av coronaviruset gör vi vårt yttersta för att kunna ge akut hjälp till behövande människor.

Svårt att skydda sig

Den som befinner sig i akut hemlöshet har ofta svårt att följa råden om smittskyddande åtgärder. Deras utsatta livssituation innebär därmed en större risk att drabbas av covid-19. Därför är dessa personer en prioriterad grupp i fas 3. Planerad start för vaccinering av målgruppen är månadsskiftet april/maj, beroende på vaccintillgång.

- För att kunna hjälpa samhällets mest utsatta under pandemin har vi ställt om våra verksamheter, säger Lena Wetterskog Sjöstedt.

Region Skåne och Skåne Stadsmission har sedan 2013 en överenskommelse om så kallat idéburet offentligt partnerskap, IOP, gällande hälso- och sjukvård för hemlösa och andra utsatta grupper. Det är denna överenskommelse som nu utökas för att även inkludera vaccination mot covid-19.

Har ställt om verksamheten

Under pandemin har Skåne Stadsmission fått ställa om verksamheten och prioritera om så att människor ska fortsätta ha tillgång till akut hjälp i form av mat, kläder och vila/boende. Omställningen innebär även regelbundna lägesavstämningar med Smittskydd Skåne, digital rådgivning och träffar utomhus och avstånd och skyddsutrustning i kontakt med brukare.

- Det är viktigt att alla aktörer i samhället hjälps åt med att bekämpa pandemin och jag är glad över vårt samarbete. Vi når människor som den vanliga vården inte möter, säger Lena Wetterskog Sjöstedt.

 

Två nya språkfilmer om vaccination

 

Länsstyrelsen Skåne har tagit fram två nya språkfilmer om vaccination mot covid-19.

- Jag är stolt över att Länsstyrelsen Skåne kan spela en roll här, tack vare våra kompetenta samhälls- och hälsokommunikatörer, säger Länsstyrelsen Skånes kommunikationschef Dolores Peraic.

Sedan våren 2020 har Länsstyrelsen Skåne på uppdrag av Folkhälsomyndigheten, MSB, Socialstyrelsen, tagit fram 18 filmer på olika språk. 13 av dem till MSB och fem till Folkhälsomyndigheten. Temat har varit allt ifrån vikten att hålla avstånd till covidtester. Senaste produktionen fokuserar på vaccin.

Viktigt att nå alla

- Det är oerhört viktigt att nå ut till alla målgrupper så att alla får samma information.

Den ena handlar generellt om vaccineringen mot covid-19 - den andra filmen om hur vaccinationen för covid-19 går till. Informationsfilmerna om vaccination mot covid-19 finns på arabiska, somaliska, persiska/farsi, tigrinja, engelska och svenska.

Bra respons på social media

Folkhälsomyndighetens uppföljning visar att filmerna i förra produktionen, ”Testa dig om du har symtom” och ”Skillnaden på PCR-test och antikroppstest”, har fått ett väldigt bra genomslag i social media.

- Totalt har 18 procent av facebookanvändarna klickat vidare till respektive språksida på 1177.se. Allra bäst gick språkfilmen på arabiska som nådde 200 000 unika användare där 25 procent klickade sig vidare. Det är en otroligt hög siffra, vilket visar att det finns ett stort sug efter samhällsinformation på andra språk, säger Dolores Peraic.

LÄS MER HÄR
 

Nu är det dags att #kavlauppärmen

 

Vaccinationen mot covid-19 pågår för fullt. Nu är det snart dags även för de yngre att kavla upp ärmen och få en spruta.

- Region Skånes nya kommunikationsinsats #kavlauppärmen har som mål att uppmana så många som möjligt i Skåne att göra sig redo och att vaccinera sig när turen kommer, säger Annika Hörlén, varumärkesansvarig på Region Skåne.

Kampanjen #kavlauppärmen syftar både att ta sig i kragen och rent konkret blotta armen för en vaccination när det är ens tur. Region Skåne ser gärna att #kavlauppärmen sprider sig och välkomnar alla invånare, kommuner, verksamheter, företag, organisationer som vill att använda hashtaggen i sina egna kanaler.

LÄS MER HÄR
 

Debriefing corona - lärdom inför framtiden

Debriefing corona – eller helt enkelt reflektioner och diskussioner om Covid-19. I april arrangerade MSB ett antal digitala seminarier med forskare i syfte att lära inför kommande kriser. Syftet är att fånga data medan krisen pågår och sedan kunna analysera dessa ur olika aspekter. Seminarierna finns att se i sin helhet tillsammans med paneldiskussionerna fram till 10 maj.

LÄS MER HÄR
 

Risk att pandemin påverkar jämställdheten

Coronapandemin riskerar att påverka jämställdheten, bland annat genom att kvinnor och män drabbas på olika sätt när politiken behöver prioritera om. Det konstaterar Jämställdhetsmyndigheten i sin årsrapport om statens åtgärder på jämställdhetsområdet.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma