Lägesbild vecka 18 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 18

Aktiviteten på större köpcentrum upplevs öka under lönehelger och folk har svårt att handla ensamma. En ökad aktivitet syns även på arbetsplatserna.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Under vecka 17 har Länsstyrelsen Skåne fortsatt att fokusera på proaktiv tillsyn hos verksamhetsutövare som bedriver säsongsbetonade verksamheter – så som konsthallar, museer och torghandel. Under helgen genomfördes tillsyn på stora köpcenter – detta på grund av att aktiviteten befarades att öka i samband med lönehelg kombinerat med valborg och första maj.

- Det kan innebära problem när många kunder kommer samtidigt till de stora köpcentrumen. Eftersom de enskilda butikerna ser till att maxantalet kunder samlas i butikerna - samlas fler kunder i de allmänna utrymmena med risk för trängsel som följd, säger Lars Sandahl, chef för Länsstyrelsen Skånes enhet för pandemitillsyn.

Ökad aktivitet på arbetsplatser

Samtidigt bedöms efterlevnaden vara fortsatt generellt hög. 23 av 33 kommuner har uppgett antingen hög eller mycket hög grad av efterlevnad, med undantag från Svalöv och Landskrona som rapporterar nivån på efterlevnad som medel. Malmö stad rapporterar att efterlevnaden av de allmänna råden är god men att aktiviteten fortsätter öka på bland annat arbetsplatser.

- Länsstyrelsen Skåne får många frågor från verksamhetsutövare och privatpersoner om kommande student, skol-och klassresor, motionslopp för barn, kyrkans verksamhet samt bröllop inne och ute. Frågorna handlar om maxantalet, säger Lars Sandahl.

Enligt Region Skåne ligger smittspridningen i länet i stort sett kvar på den platå där den befunnit sig under de senaste veckorna. Men förra veckan ökade antalet tester i egenprovtagningen kraftigt. Antal tester i egenprovtagningen var under förra veckan cirka 33 000 - det är 5 000 fler än veckan innan. Ökningen beror till största delen på att fler barn och ungdomar i åldern 5-19 år har testats. Samtidigt ökar antalet fall i dessa åldersgrupper.

Fler fall bland yngre

- Det pågår fortsatt en smittspridning i de yngre åldersgrupperna och vi hade betydligt fler fall rapporterade i åldrarna 10-19 år under förra veckan, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Glädjande är att det är få i åldersgruppen 70-plus som blir sjuka i covid-19 och det är få fall av smitta på särskilda boenden - men trycket på intensivvården består.

- Även om läget i stort sett är oförändrat så pågår det en samhällspridning i Skåne med cirka 600 fall om dagen. Därför måste vi hålla i ett tag till och följa rekommendationerna. Alla som kan bör fortsätta jobba hemma och nu när allt fler får möjlighet att vaccinera sig så ta chansen att bidra till att minska smittspridningen, säger Eva Melander.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Scenarier visar att smittan kan plana ut

Folkhälsomyndighetens nya scenarier för smittspridning av viruset som orsakar covid-19, pekar på en minskning till låga nivåer under juli och augusti. Men det förutsätter att människors kontakter ligger kvar på samma nivåer som under våren och att vaccinationerna fortgår som planerat.

LÄS MER HÄR
 

Utrikesfödda halkar efter i vaccineringen

 

Vaccineringen mot covid-19 går nu allt snabbare och fas fyra har inletts i flera regioner. Samtidigt är vaccinationsgraden bland vissa utrikesfödda fortsatt mycket låg. Nu kommer kritik om att Folkhälsomyndigheten gjort för lite för att nå hela befolkningen med vaccin.

LÄS MER HÄR
 

Tullverket får rätt att ingripa vid brott

Regeringen vill ge Tullverket rätt att ingripa mot misstänkt brottslighet även om myndigheten saknar befogenheter att utreda brottet. De nya befogenheterna ska kunna användas när Tullverket fattar misstanke om brott i samband med en tullkontroll.

LÄS MER HÄR
 

HAR DU TIPS TILL NYHETSBREVET?

MEJLA DINA TIPS HÄR
 

Så testas covid-vaccinerna

Vaccinerna mot covid-19 har tagits fram på samma sätt som andra vacciner, men på rekordtid. Finns det några risker med det? Och hur testas de egentligen för att bli godkända för människor?

 
LÄS MER HÄR
 

Dags för skåningar att kavla upp ärmen

"Skåningar, det är dags att kavla upp ärmen!", säger Alf Jönsson, regiondirektör.
Den 17 maj startar vaccinering mot covid-19 för de som är 18 till 59 år i Skåne, vilket är tidigare än planerat.

LÄS MER HÄR
 

Fler pensionärer reste med SJ under april

De senaste två månaderna har SJ sett en tydlig uppgång i biljettförsäljningen till pensionärer. I april ökade antalet sålda pensionärsbiljetter med 36 procent jämfört med månaden före.

LÄS MER HÄR
 

RC Syd ansvarar för larmen i 21 kommuner

Sedan i måndags ansvarar Räddningscentral Syd för utalarmeringen av räddningsresurser vid olyckor i 21 av Skånes kommuner.

- Vi kan nu ge ännu bättre stöd både till hjälpsökande och till de räddningstjänster som vi larmar till olyckorna, säger Ulrika Lindmark, stf räddningschef.

 

Räddningscentral Syd får ett utökat uppdrag.

Att hantera utalarmeringen av räddningsresurser från RC Syd innebär ett utökat uppdrag för räddningscentralen som hädanefter kommer att larma ut räddningstjänstresurser till olyckor efter inkomna samtal till SOS Alarm.

- RC Syd ansvarar därmed för såväl utalarmering av räddningsresurser som för den övergripande ledningen vid räddningsinsatser inom vårt område.

Påverkar inte larmvägar

Utalarmeringen påverkar inte larmvägarna, det är fortfarande 112 som är det nationella larmnumret. SOS Alarm fortsätter som vanligt att ta emot och hantera inkomna 112-samtal och kommer att vara de som primärt pratar med den hjälpsökande. RC Syd kommer samtidigt som intervjun pågår att lyssna på samtalet och larma räddningsresurser till platsen.

Ökad förmåga

En av de positiva fördelarna med förändringen är ökad förmåga att hantera flera samtidiga ärenden.

- Tillsammans med våra nya ledningsoperatörer bildar vi ett starkt och kompetent team i den övergripande ledningen på räddningscentralen, säger Ulrika Lindmark.

Fakta: I RC Syd ingår räddningstjänsten i Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lund, Malmö, Svedala, Lomma, Staffanstorp, Trelleborg, Vellinge, Skurup, Tomelilla, Ystad, Simrishamn, Sjöbo, Landskrona, Svalöv, Höör, Hörby, Åstorp och Klippan.

LÄS MER HÄR
 

Malmöklass prisas för pandemihistoria

”Årets skaffare” är två skolklasser som särskilt väl hjälpt museet att dokumentera sina liv för framtiden. Klass 5 A på Rörsjöskolan i Malmö är en av vinnarna.

LÄS MER HÄR
 

Svenskar vill betala för stabilare elnät

Studie visar att hushållen är beredda att betala mer för att få en stabilare och säkrare elöverföring utan kostsamma och obehagliga elavbrott.

LÄS MER HÄR
 

Öka dina kunskaper om penningtvätt

Länsstyrelsen Skåne anordnar ett webbseminarium som ska öka dina kunskaper om hur du kan skydda din verksamhet mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

 
LÄS MER HÄR
 

Utredning om civilbefolkningens skydd

En särskild utredaren har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur det framtida fysiska skyddet av civilbefolkningen mot direkta konsekvenser av krigshandlingar på svenskt territorium bör vara utformat.

LÄS MER HÄR
 

Ny film ger svar på vaccinfrågor

Frågorna kring vaccineringen mot covid-19 är många, det märks både i vården och i sociala medier. Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare, rätar ut några av frågetecknen i en film som nu finns att se på Region Skånes webbplats skane.se. Bland annat besvaras frågor om de olika vaccinen och deras skyddseffekt, kallelser och riskgrupper.

 

Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare.

LÄS MER HÄR
 

Ny film på arabiska belyser högtider

 

Många vill just nu fira ramadan och eid tillsammans med sina nära och kära. Men under pandemin är inget som vanligt.

Inför avslutningen av ramadan och firandet av eid har Länsstyrelsen Skåne tagit fram en film om vikten av att undvika trängsel och folksamlingar för att minska smittspridningen.

Zahra Alelyawi och Sherif Mohamed jobbar på enheten för pandemitillsyn på Länsstyrelsen Skåne och i filmen berättar de om de viktigaste reglerna i den tillfälliga covid-19-lagen. Filmen är på arabiska och textad på både svenska och arabiska.

LÄS MER HÄR
 

MSB vill ha hjälp med översättningar

Människor som inte har svenska som modersmål behöver få information om allmänna råd och om vaccinationer på sitt eget språk. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, bygger nu en webbplats för översättningar där allt material samlas.

- Vi vill gärna ha in material som kommuner och andra aktörer tagit fram, säger Marcus Årskog, kommunikatör arbetar med kommunikation till allmänheten på MSB.

MSB ska leda arbetet med att skapa en samlingssida på msb.se med relevant översatt information om covid-19 dit. Syftet är att alla aktörer på alla nivåer kan gå in och hämta och länka från sina egna webbplatser.

- Vi vill nu ha hjälp med att aktivt få in tips om översättningar som vi sedan kan lägga upp på samlingssidan så att fler kan ta del av de översättningar som finns.

Krävs en beskrivning

Kravet att MSB kan lägga upp en länk till det översatta materialet är att det finns en tydlig beskrivning på svenska om syfte, innehåll och budskap.

- Översättningar är allra viktigast för personer som inte behärskar svenska alls, som nyanlända invandrare, men är ofta till stor hjälp även för den som kan lite svenska.

Diskuteras på veckomöten

För att hålla samlingssidan aktuell så diskuteras innehåll och översättningar varje torsdag på ett samverkansmöte för översättningar och tillgänglighetsfrågor tillsammans med Länsstyrelserna, Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.

- Även Länsstyrelsernas regelbundna samverkanskonferenser med kommunerna i länen är en bra plattform för att inhämta synpunkter och samordna behov kring översättningar, säger Marcus Årskog.

LÄS MER HÄR
 

Regionala aktörer kraftsamlar mot narkotika

Samhällets insatser mot narkotikan i Skåne ska intensifieras. Det är syftet med den överenskommelse som Länsstyrelsen Skåne, Polisen, Region Skåne, Kriminalvården, Tullverket, Skånes Kommuner och Sydsvenska handelskammaren skrivit under. Nu lyfter aktörerna också fram specifika insatser som bland annat ska minska inflödet av narkotika och få bort de öppna drogscenerna.

LÄS MER HÄR
 

Fortsatt gränskontroll vid inre gräns

Regeringen har beslutat om fortsatt gränskontroll vid inre gräns i sex månader. Beslutet baseras på regeringens bedömning att det alltjämt föreligger ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige.

LÄS MER HÄR
 

Försvarsmakten får ny generaldirektör

Regeringen anställer Mikael Granholm, idag förvaltningschef i Regeringskansliet, som generaldirektör vid Försvarsmakten från och med den 1 juni 2021.

LÄS MER HÄR
 

Krogar behöver hjälp att hålla ut

Nu väntar en ny utesäsong som kan ge lite lättnad. Men mycket hänger på omtanken mellan gästerna.

LÄS MER HÄR
 

Modell för prognos av smittspridning

Forskare vid Malmö universitet har tagit fram en egen modell för att kunna göra mer träffsäkra prognoser.

LÄS MER HÄR
 

Elever tappade kunskap när skolor stängde

Eleverna lärde sig lite eller ingenting under tiden de hade distansstudier på grund av coronapandemin. Det visar en studie som forskare gjort av nederländska elevers resultat på nationella prov.

LÄS MER HÄR
 

Motorvägen stängs av under två veckor

Mellan den 13 maj och den 30 maj 2021 stängs E6/E20 av i båda riktningarna mellan trafikplats Alnarp och trafikplats Kronetorp. Trafikverket bygger då om motorvägsbron för E6 över järnvägsspåren vid trafikplats Alnarp.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma