Lägesbild vecka 19 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 19

Mindre verksamheter på sommar- och turistorter förbereder sig inför ökat antal besökare. Under vecka 18 har tillsynen fokuserat på proaktiv kontakt med företag som bedriver säsongsbetonade verksamheter.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Information om Covid-19-lagen med tillhörande förordning och föreskrift har även gått ut till djurparker och nöjesparker.

- Vi har även inventerat utbudet av konstgallerier, butiker och livsmedelsbutiker på turistorter och tillsyn hos golfklubbar har påbörjats, säger Lars Sandahl, chef för Länsstyrelsen Skånes enhet för pandemitillsyn.

Enligt Länsstyrelsen Skånes tillsynsenhet känner många mindre verksamheter, särskilt livsmedelsbutiker, en viss oro inför ett ökat besöksantal i sommar.

Allt fler reser

Vad gäller efterlevnaden av råd och restriktioner bedöms det utifrån kommunernas rapportering som fortsatt hög. Dock rapporteras det att resandet ökade under helgen.

Lars Sandahl poängterat att det, trots ljusare tider och längtan efter socialt umgänge, är det viktigt att hålla ut och följa restriktionerna.

- Vi har startat en dialog med skolorna om ett informationsutskick till föräldrarna då vi ser att många ungdomar handlar i grupp.

Enligt Region Skåne väljer allt fler skåningar att vaccinera sig. Något som gett effekt på antalet fall av covid-19 bland de personer som är över 60 år gamla.

- För tredje veckan i rad minskar antalet fall bland de som är äldre än 60 år. Det visar att vaccineringen gör skillnad och nyttan med att så många tar chansen att vaccinera sig när de får möjlighet, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Förra veckan gjordes cirka 38 000 tester i egenprovtagningen och det är en ökning med 5 000 jämfört med veckan före. Drygt 75 procent av ökningen består av barn och ungdomar 5-19 år som testar sig enligt rekommendationerna att nära kontakter till positiva fall i skolan ska testa sig. Även om de är symtomfria.

Ökad belastning på IVA

- Det är viktigt att poängtera att den ökande testningen inte är detsamma som ökad smittspridning bland barn och ungdomar i skolålder. Trots den ökade testningen ser vi en minskning av antalet fall i åldrarna 10-19 år och att andelen positiva fall bland testerna sjunker bland alla barn och ungdomar.

Trots att antalet fall minskar något i hela Skåne pågår det fortfarande en samhällspridning av covid-19.

- Vi ligger kvar på den platå med ungefär 600 nya fall dagligen som vi befunnit oss på under några veckor. Tyvärr har belastningen på intensivvården ökat under den senaste tiden och det gör att vi får fortsätta hjälpas åt att förhindra smittspridningen. För även om det finns vissa ljuspunkter är det för tidigt att slappna av, säger Eva Melander.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Länsstyrelsemedarbetare på nytt uppdrag

Länsstyrelserna fick raskt organisera om för att kunna ta hand om tillsynen enligt den nya pandemi­lagen. I Skåne har många medarbetare lämnat sina ordinarie tjänster för att arbeta med att besöka butiker och andra verksamheter.

LÄS MER HÄR
 

Dags för Skåne att #kavlauppärmen

Landshövding Anneli Hulthén kavlar upp ärmen.

 

Vaccination räddar liv och är vägen ut ur pandemin. Därför är det viktigt att så många som möjligt väljer att ta sprutan så fort tillfälle ges.

- Genom att vaccinera dig skyddar du inte bara dig själv från att bli svårt sjuk i covid-19, utan också andra, säger Anneli Hulthén, landshövding.

Från och med måndag kan skåningar mellan 50 och 59 år boka tid för vaccination mot covid-19. Därefter kommer möjligheten successivt att ges till yngre grupper ner till 18 år. I augusti är det tänkt att alla vuxna skåningar ska ha fått möjlighet att kavla upp ärmen och vaccinera sig.

- Det är viktigt att alla som kan vaccinera sig gör det. Tillsammans kan vi sätta stopp för smittspridningen och på sikt är det vägen ut ur pandemin. Men för att det ska fungera måste tillräckligt många vaccinera sig så att livet kan börja återgå till det normala för alla, säger Anneli Hulthén.

LÄS MER HÄR
 

Förslag på anpassade smittskyddsåtgärder

Folkhälsomyndigheten bedömer i en rapport att samhället i stort kan återgå till ett normalläge i september 2021. Bedömningen är beroende av att vaccinationsinsatsen fortskrider som planerat och att följsamheten till övriga regler och rekommendationer är fortsatt hög. Anpassningar av smittskyddsåtgärder föreslås ske successivt beroende på läget och påbörjas den 1 juni.

LÄS MER HÄR
 

HAR DU TIPS TILL NYHETSBREVET?

MEJLA DINA TIPS HÄR
 

Värnpliktiga skickades hem under övning

Omkring 200 värnpliktiga har skickats hem från övningen Sydfront 21 efter att åtta personer i ett förband från Livgardet bekräftats sjuka av covid-19. Förbandet har uppnått sin utbildningsmål och det fanns därför ingen anledning att ha kvar dem på övningen.

 
LÄS MER HÄR
 

Uppkopplade prylar för bättre lägesbilder

Internetanslutna övervakningskameror och vägsensorer som informerar om trafikköer. I en rapport undersöker FOI hur Försvarsmakten tillsammans med civila myndigheter kan bygga en lägesbild.

LÄS MER HÄR
 

Män dör oftare i olyckor än kvinnor

Räddningstjänstens uppdrag att förebygga olyckor försvåras av samhällets syn på mansrollen. "Det är alltför lätt att vi raljerar och skyller på män som dumdristiga", säger forskaren Mathias Ericson.

LÄS MER HÄR
 

Handbok ska ge tryggare turism i Skåne

Vi går mot varmare tider, sommar och semester. För att skapa trygghet för besökare och invånare tog Tourism in Skåne förra året fram en handbok med proaktiva kommunikationsinitiativ.

- Med mer än ett år bakom oss av restriktioner och anpassningar är insatserna från förra våren fortsatt högaktuella, säger Sara Brynskog, Business Intelligence- och kommunikationschef på Tourism in Skåne.

 

Sara Brynskog, Business Intelligence- och kommunikationschef på Tourism in Skåne.

Redan i påskas märktes en ökning av turister i Skåne - och snart börjar högsäsongen för många företagare i besöksnäringen.

- För ett år sedan tog vi bland annat fram kreativa lösningsförslag för hur vi med nudging kan få människor att hålla bättre avstånd. Vi tog också fram en kommunikationshandbok med tips och förslag på hur kommunen kan hantera kommunikationen i utmanande tider.

Nudging är det nya svarta inom kommunikation och bygger på beteendevetenskapliga förslag på lösningar som kan hjälpa människor att göra rätt och att fortsätta hålla avstånd för att minska smittspridning.

Omvandla med lekfullhet

Ett exempel på insikt är att det är svårt att göra bestående förändringar på stranden på grund av ombytligt väder. Lösningsförslaget handlar om att i stället främja önskat beteende genom att omvandla det till något lekfullt, som att dela in stranden i zoner och använda ett lotterihjul för att sprida ut besökarna jämnare.

Projektet S.P.A.C.E - So People Avoid Crowds Effectively som Tourism in Skåne arbetade med förra våren innehöll flera olika delar, med kunskap och lösningar för både företag och offentliga aktörer.

- Nu när svenskarna i stor utsträckning semestrar inrikes så är Skåne en av de populäraste destinationerna. Med lättnader i restriktionerna kan man anta att även många besökare väntas från närmarknaderna som Danmark och Tyskland, säger Sara Brynskog.

Bolaget Tourism in Skåne är en del av Region Skåne och arbetar med destinationsutveckling, marknadsföring och innovation. Verksamhetsidén är att på ett hållbart sätt öka antalet besökare till Skåne genom både utvecklings- och marknadsföringsinsatser.

- Vår primära kund är besöksnäringen och de insatser vi gör tillsammans ska leda till en attraktiv och tillgänglig destination för besökarna. Vi har främst en samordnande och kunskapsspridande funktion, fortsätter Sara Brynskog.

Budskap ska skapa trygg miljö

Insatser, där man bland annat tagit fram en handbok, syftar till att göra det bästa möjliga av besökssommaren 2021 både för boende och besökare. Med hjälp av en budskapsplattform och konkreta exempel på vad man kan göra hoppas man kunna skapa så trygga miljöer som möjligt.

Handboken innehåller även tips på hur man bäst bemöter kritiska frågor som kan blossa upp i sociala medier.

- Handboken är fortfarande högaktuell och jag hoppas att alla hjälper till att sprida den, så att alla som har något kommunikationsansvar gentemot medborgare och besökare kan ta del av tipsen och råden, säger Sara Brynskog.

LÄS MER HÄR
 

Nationell stödlinje mot psykisk ohälsa

Regeringen har fortsatt satsningen för att minska och förebygga psykisk ohälsa under den pågående covid-19-pandemin.

LÄS MER HÄR
 

Polisen rustas med elchockvapen 

Ett nytt beslut om att införa elchockvapen har fattats. Planen är att det ska ta plats i polisens utrustningsbälte nästa år.

LÄS MER HÄR
 

Mystisk båtman vid stridsledningscentral

En utländsk medborgare i båt dök i veckan upp vid en stridsledningscentral, enligt uppgifter till Aftonbladet. Han kunde gripas på det militära skyddsobjektet – och Säkerhetspolisen har informerats.

LÄS MER HÄR
 

Projekten som ska skapa nytta för samhället

Nu presenterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) årets 100-lista med forskningsprojekt till nytta för samhälle och näringsliv. Fokus denna gång är beredskap inför, och samhällets förmåga att hantera, kriser.

LÄS MER HÄR
 

Analys om covidsmitta i avloppsvatten

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att, i samråd med Folkhälsomyndigheten, utreda förutsättningarna för systematisk övervakning av spridning av covid-19 via avloppsvatten.

 
LÄS MER HÄR
 

Tidig stängning minskade fyllebråken

 

När pandemin tvingade krogarna att stänga klockan 20 minskade fyllebråken kraftigt. Polisen uppger att de har kunnat vara mer offensiva mot de grovt kriminella – som har bytt arena.

LÄS MER HÄR
 

Så kan företag få stärkt beredskap inför kris och krig

 

Myndigheter, länsstyrelser, regioner och kommuner behöver näringslivet för att klara samhällsstörningar - och näringslivet behöver att den offentliga verksamheten fungerar.

- Det första steget är att publicera grundläggande information på vår webbplats om hur företag kan stärka sin beredskap för kriser och krig, säger Emma Steen, utredare på enheten för försörjningsberedskap, MSB.

Det finns många anledningar att vilja stärka näringslivets beredskap. Digitaliseringen som gör företag sårbara för cyberattacker eller längre elavbrott. Pandemier som orsakar personalbortfall. Störningar i leveranser på grund av naturolyckor eller militära konflikter någonstans i världen. Nu gör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en särskild kommunikationssatsning som riktar sig till företag.

Ger grundläggande kunskap

- Målet med att publicera informationen på vår webbsida är att öka grundläggande kunskaper hos företag om beredskap, om regler och lagar, om stöd, kurser och utbildningar. Vi rekommenderar även att företagen identifierar samhällsviktig verksamhet inom sin egen verksamhet och att arbeta med kontinuitetshantering, personalförsörjning och informationssäkerhet. MSB har många praktiska stöd i arbetet inom alla dessa områden.

Innehållet bygger framförallt på de informationsbehov som olika företag, branschorganisationer och myndigheter har uttryckt i dialogmöten med MSB. Några exempel på teman är samhällets beredskap och företagens roll, exempel på konsekvenser av olika hot eller risker, konkreta stöd och verktyg som till exempel stöd i kontinuitetshantering.

Exempel på vad som kan hända

- Om man till exempel tittar på delen om ”Vad som kan hända” kan man hitta ett scenariopaket som särskilt riktar sig till företag och som kan användas både av företaget i det interna arbetet och i dialog med andra, till exempel myndigheter. Informationen på webbsidorna kommer att utvecklas kontinuerligt och byggas på successivt allteftersom nya beslut och inriktningar tas, säger Emma Steen.

LÄS MER HÄR
 

80 procent vaccinerar sig på Gamlegården

Andelen som vaccinerar sig mot covid-19 är lägre i socioekonomiskt utsatta områden – men Gamlegården i Kristianstad sticker ut. Här har mer än 80 procent av alla över 65 år vaccinerats.

 
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/trots-utsatt-omrade-har-vaccinerar-sig-over-80-procent
LÄS MER HÄR
 

Portico Gloria och en tidig morgon i Cork

Pandemin har fått många av oss att stanna upp och fundera över vad som är viktigt i livet och betydelsen av att ta tillvara på de små glädjeämnena i tillvaron. Men även över vikten av att ha något att sträva efter och att se fram emot. Pandemin har ju raserat mångas liv, drömmar, planer och ambitioner. Vardagen har förändrats för oss alla på något sätt.

För en del år sedan stod jag en tidigt morgon i april i katedralen i Santiago de Compostela i Galicien i Spanien och tittade på Portico Gloria.

Portico Gloria är den slitna pelare där pilgrimer i århundraden har lagt sin hand när de kommer in i katedralen efter att ha fullbordat sin vandring. Alla handpåläggningar har med tiden gröpt ur sandstenen i pelaren, så att konturen av en hand tydligt framträder.

Var på jobbresa

Själv hade jag inte pilgrimsvandrat, utan jag var där och då för ett projekt jag jobbade med. Men när jag stod framför Portico Gloria så insåg jag vikten av att ha ett mål i livet; de målen kan vara små eller stora. Men den urgröpta handen i pelaren signalerade på ett mycket tydligt sätt hur viktigt det är att ha något att sträva mot; ett Portico Gloria.

På en av radiokanalerna i morse så spelade man Boyzone och låten "When you say nothing at all". Det fick mig att tänka på en annan morgon när jag hörde just den låten och hur man kan skapa lite glädje med enkla medel i vardagen.

Klockan var runt 05.30 en kylslagen septembermorgon på den lilla flygplatsen i Cork på Irland. Vi var nio personer som satt i baren och väntade på att det pyttelilla propellerplanet skulle ta oss den korta resan till Dublin. Vi var fyra svenska grabbar som varit på jobbresa och fem äldre amerikanska damer som reste runt Irland och sökte sina irländska rötter.

Glad för det lilla

En yngre kille höll på att öppna upp baren och undrade om vi ville ha en liten irländsk frukost. "Javisst", svarade vi och damerna och då fick vi in vars en påse vinägerchips och en Guinness. Sen sa killen att "Nu ska vi sjunga lite allsång" och startade karaoke-maskinen. "Den här låten är bra att sjunga på morgonen" sa han sen och startade just "When you say nothing at all".

Så där satt fyra svenska killar och fem amerikanska tanter och åt chips, drack Guinness och skrålade "When you say nothing at all" en tidig morgon i Cork. Det blev en bra start på den dagen. Härligt med människor som har förmågan att med små medel göra sin omgivning glad och på gott humör.

Det ligger en sanning i att det är de små ögonblicken som gör livet stort. Det gäller inte minst i pandemitider.

Jörgen Dehlin, projektutvecklare på Länsstyrelsen Skåne

 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma