Lägesbild vecka 20 - Ett nyhetsbrev från Enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 20

Länsstyrelsen Skåne fortsätter att bedriva tillsyn på demonstrationer i Malmö samt i butiker på sommar- och turistorter.

- Vår bedömning är att det sannolikt blir en ökad aktivitet i de säsongsbetonade verksamheterna. Något som sannolikt kan leda till en ökad trängsel, säger Fredrik Kristell, krisledningschef.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Under vecka 19 har Länsstyrelsen Skåne fortsatt att fokusera verksamheten proaktivt genom information till och tillsyn hos verksamhetsutövare som bedriver säsongsbetonade verksamheter. Information om Covid-19-lagen med tillhörande förordning och föreskrift har gått ut till djurparker och nöjesparker.

- Generellt efterlever verksamhetsutövare den tillfälliga Covid-19-lagstiftningen väl och de är angelägna om att ha en god dialog med Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet. Verksamhetsutövarna lyfter dock fram att uppmaningen om att handla ensam är svår för kunder att följa.

Färre fall i Skåne

Enligt Fredrik Kristell pekar kommunernas lägesbildsrapporter på att efterlevnaden generellt är fortsatt hög och med drygt 450 nya fall om dagen bedömer Region Skåne läget som försiktigt positivt.

- Sedan 8 maj konstateras färre fall i alla åldersgrupper och i hela Skåne. Den brittiska virusvarianten dominerar totalt. Häromdagen fick vi rapporterat vårt första fall av den indiska virusvarianten. Det är väntat att vi ser den här dynamiken i virusvarianter, säger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.

Även den som är färdigvaccinerad mot covid-19 behöver fortsätta skydda både sig själva och andra som inte är vaccinerade. Det gör man bland annat genom att fortsätta hålla avstånd och att umgås i en mindre krets samt att undvika att bidra till trängsel i samhället genom att till exempel arbeta hemma och inte i onödan vistas i offentliga miljöer som butiker.

Lättnader nationellt

- På måndag öppnas ytterligare sex vaccinationsställen runt om i Skåne, vilket innebär 20 000 nya tider. Även denna gång är det enbart de som är 50 till 59 år som kan boka.

Nationellt kommer vissa lättnader för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus och utomhus att ske den 1 juni.

- Det handlar framför allt om höjda publiktak för olika evenemang inom kultur och idrott. För privatpersoner som hyr en lokal kommer maxgränsen med åtta personer att ligga kvar. Övriga allmänna råd om att umgås i mindre grupp och att undvika nära kontakter kommer också att ligga kvar. Så det kommer även efter 1 juni inte att vara läge att anordna större middagar eller privata fester, säger Eva Melander.

LÄGESBILDEN FÖR EFTERLEVNADSUPPDRAGET
TILLSYN AV DEN TILLFÄLLIGA COVID-19-LAGEN
 

Nya scenarier är stöd för kommande kriser

Scenarierna är de första i sitt slag som riktar sig till näringslivet. De täcker hela kedjan av kriser, från en fredstida kris i form av handelskonflikt, via hybrida hot (exempelvis cyberattacker och påverkanskampanjer med oklar avsändare), till höjd beredskap och väpnat angrepp.

LÄS MER HÄR
 

Uppmaning till unga att handla ensamma

Skolbrevet uppmanar vårdnadshavare att prata med barnen då många unga handlar i sällskap.

 

Trots tydlig skyltning har Länsstyrelsen Skånes tillsynsenhet sett att det skapas trängsel i butiker som ligger nära skolor.

- Vi går nu ut med en uppmaning till vårdnadshavare att prata med sina barn om att de ska handla ensamma, säger Lars Sandahl, chef för enheten för pandemitillsyn.

Smittspridningen i Skåne är fortfarande hög och det viktigt att vi hjälps åt att hålla den nere. Att handla i grupp kan innebära risk att man utsätts för virus – men också att man utsätter andra.

Kontrollerar inte allmänheten

- Länsstyrelsens uppdrag är att bedriva tillsyn av den tillfälliga covid-19-lagen för att minska smittspridningen i samhället. Vår uppgift är inte att kontrollera allmänheten - utan vi ska se till att verksamheter, exempelvis butiker och gym, anpassas och bedrivs så att trängsel undviks och att människor kan hålla ett säkert avstånd från varandra.

I det här fallet vänder sig Länsstyrelsen Skåne direkt till vårdnadshavarna med förväntan att de uppmanar sina barn att handla ensamma.

Lärarna kan påminna före rast

Förutom föräldrasamtal hoppas man även att lärare och skolledare kan påminna eleverna, före lunchrasterna, om vikten av att handla ensam. Skolbrevet har skickats ut till Skånes skolförvaltningar och publicerats i WIS.

- Enligt butiksinnehavare är det främst under lunchrasterna som elever från närliggande skolor går och handlar i grupp. För att butikernas åtgärder med skyltning ska ha en smittminskande effekt behöver vi alla följa deras uppmaningar, säger Lars Sandahl.

 

E6 öppnar - sex dygn tidigare än beräknat

Lanserings- och återställningsarbetet av den nya motorvägsbron över E6 i trafikplats Alnarp norr om Malmö har gått över förväntan. Om inget oförutsett inträffar räknar Trafikverket därför med att kunna öppna vägen för trafik morgonen den 24 maj, sex dygn tidigare än beräknat.

LÄS MER HÄR
 

HAR DU TIPS TILL NYHETSBREVET?

MEJLA DINA TIPS HÄR
 

Upphandling för att komplettera Rakel

Nu startar MSB en upphandling för att erbjuda tjänster för mobil datakommunikation. Den lösning som nu ska tas fram är ett komplement till Rakel och det första steget på vägen mot ett fullt utbyggt mobilt datakommunikationssystem som på sikt ska ersätta Rakel.

 
LÄS MER HÄR
 

Fler reser igen med Skånetrafiken

Just nu ser vi en svag ökning av resande i kollektivtrafiken. Det visar Skånetrafikens månadsrapport för april. Men ännu är det lång väg kvar till siffrorna för samma månad 2019, före pandemin.

LÄS MER HÄR
 

Unik brandövning i Blekinges skogar

Under tisdagen övade MSB, Försvarsmakten, Kustbevakningen, räddningstjänsten och Länsstyrelsen Blekinge en fingerad skogsbrand i Karlskrona.

LÄS MER HÄR
 

Svedalapolisen satsar på dialog

Svedalas nye kommunpolis satsar på synlighet och dialog. Genom ett nytt projekt tillsammans med skola, fritids och socialtjänst ska kommunen hjälpa ungdomar på glid.

 

Svedala kommuns nye kommunpolis Paul Nilsson satsar på synlighet.

Enligt den senaste trygghetsmätningen sjönk talen, om än marginellt, i Svedala. Kommunpolisen identifierar unga, narkotika och motorburen ungdom som områden där mer insatser kan göras. Genom att synas ute i samhället och föra dialog med medborgarna hoppas man öka tryggheten i Svedala.

Alla kan bidra

- Jag pratar mycket med medborgarna. Det blir som en konstant medborgardialog där man får mycket information. Alla har något att bidra med, säger Paul Nilsson, kommunpolis i Svedala.

Några av fokusområdena är motorburen ungdom, bostadsinbrott och ungdomar i riskzonen.

- Vi har startat upp projektet Youngster för att fånga upp ungdomar i riskzonen i ett ganska så tidigt skede.

Tar tag i buskörningen

Buskörandet är ett annat problem som polisen hoppas lösa med dialog. Genom att förklara för ungdomarna att de inte ska trimma fordon hoppas man öka tryggheten i samhället.

- Vi har även riktat in oss på att det inte ska busköras i parker och bostadsområden. Och vi har fått mycket mindre rapporter kring detta, påpekar Paul Nilsson.

LÄS MER HÄR
 

Värme bromsar fågelinfluensan

Flyttfåglarnas färd genom Sverige pågår fortfarande men sol och värme bromsar upp smittspridningen av fågelinfluensa.

LÄS MER HÄR
 

Prognoser för framtida elbehov

För en elektrifiering av samhället måste det finnas tillräckligt med elektrisk effekt att tillgå, på rätt plats och i rätt tid.

LÄS MER HÄR
 

Ny WHO-strategi har fokus på barnen

Regeringen har beslutat om en ny femårig strategi för samverkan med Världshälsoorganisationen (WHO). Nya prioriterade frågor är bland annat ett förstärkt barnrättsperspektiv i och med att barnkonventionen blivit svensk lag under 2020.

LÄS MER HÄR
 

Mer krisstöd ska stimulera idrotten

Regeringen föreslår att idrotten tillförs ytterligare 600 miljoner kronor som förlängt krisstöd för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av spridningen av covid-19.

LÄS MER HÄR
 

Debatt om radions uppdrag vid fred och krig

Under veckan har det varit debatt om Sveriges Radios roll i totalförsvaret och i händelse av krig. Det finns många frågor kring hur det fungerar och vad det är som gäller.

 
LÄS MER HÄR
 

90 procent tycker att de håller avstånd

Nästan nio av tio menar att de själva följer restriktionerna och håller avstånd till andra, men bara en av fem menar att andra gör samma sak. Det är en av slutsatserna från enkätundersökningen som Länsstyrelsen i Kalmar län har gjort om covid-19.

LÄS MER HÄR
 

Partybussföretag kan få vite för körning

Länsstyrelsen Skåne beslutade i veckan att förelägga ett partybussföretag med vite på 30 000 kronor för varje körning som genomförs med fler än åtta deltagare.

– Syftet är att företagen ska följa lagen för att minska smittspridningen. Kan de inte köra högst åtta passagerare åt gången, är det bättre att de ställer in de planerade turerna, säger Emma Olsson, jurist på Länsstyrelsen Skåne.

För andra året i rad har Transportstyrelsen beslutat om ett förbud mot att åka på studentflak. Något som innebär att det har uppstått en marknad för uthyrning av bussar i stället. Det finns många missförstånd och felaktiga tolkningar om vad som egentligen gäller för att hyra och åka med så kallade partybussar.

Samma regelverk som festlokal

- Att en klass hyr en buss för att fira att de har tagit studenten går under samma regelverk som om de skulle hyra en lokal för att hålla en privat fest. Det är max åtta personer som gäller. Det spelar ingen roll om de hyr en turistbuss eller en annan typ av buss. Det är syftet som räknas.

De tillfälliga reglerna infördes i början av januari med stöd av pandemilagen. Det är den som hyr ut lokalen eller bussen, som ansvarar för att den inte används till en privat sammankomst med fler än åtta deltagare.

Riktad tillsyn

Under studentdagarna kommer flera länsstyrelser tillsammans med Polisen att genomföra riktad tillsyn och kontrollera partybussar.

- Eftersom det rör sig om privata sammankomster påverkas studentfirandet inte av de förändrade begränsningsreglerna för allmänna sammankomster som träder i kraft 1 juni, säger Emma Olsson.

 

Ny strategi för försörjningsberedskap

 

För att tillgodose både befolkningens och samhällsviktiga verksamheters behov av till exempel mat, betalningsmedel, värme, el och transporter krävs en väl utvecklad försörjningsberedskap. MSB lanserar nu en långsiktig strategi för att nå målen i totalförsvarspropositionen Totalförsvaret 2021-2025.

LÄS MER HÄR
 

Färre anmälda brott under pandemin

I april 2021 anmäldes totalt 118 282 brott. Sedan november 2020 till och med februari 2021 har utvecklingen varit nedåtgående, för att i mars 2021 vända uppåt och i april 2021 återigen minska något.

LÄS MER HÄR
 

Covid har påskyndat klimatomställningen

Covid-19 har påskyndat de skånska kommunernas klimatomställning men har samtidigt gjort att viktiga insatser lagts på is. Den mest påtagliga effekten av covid-19 är att längre tjänsteresor nästan försvunnit och ersatts av digitala möten. Samtidigt har kommunernas egna fordon rullat lika mycket som de gjorde innan pandemin.

Rapporten Nästan Fossilbränslefria beskriver hur elva skånska kommuner arbetar för att den kommunala verksamheten ska minska klimatutsläppen och bli fossilbränslefria. Rapporten är en del av det EU-finansierade projektet Fossilbränslefria kommuner i Skåne 2.0.

Starkare krav

- Genom att undersöka klimatpåverkan från fler delar av verksamheten kan kommunerna ta nästa kliv i arbetet. Att ställa skarpa klimatkrav på leverantörer är till exempel en viktig del, säger Eric Eliasson, projektledare på Länsstyrelsen Skåne.

Under 2020 minskade kommunernas flygresor med 85 procent och tågresor med 55 procent. Samtidigt har användningen av digitala möten exploderat. Många kommuner funderar nu på hur de på bästa sätt kan dra nytta av digitaliseringen och undvika onödiga resor framöver.

Osäkert om det förändras

- Det är svårt att veta om våra förändrade beteende kommer kvarstå när pandemin lagt sig, men oavsett är det glädjande att se att flera kommuner minskar sin klimatpåverkan och använder allt mindre fossil energi, säger Annica Owesson projektledare på Skånes Kommuner.

Projektet drivs av Länsstyrelsen Skåne och Skånes Kommuner. Kommunerna som deltar: Eslövs kommun, Helsingborg stad, Hörby kommun, Höörs kommun, Kristianstad kommun, Lunds kommun, Malmö stad, Osby kommun, Svalövs kommun, Tomelilla kommun och Ystad kommun.

LÄS MER HÄR
 

TIPS ELLER SYNPUNKTER 
PÅ NYHETSBREVET?

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma